KRHTH WINE TV




  • Κρητικός Οίνος
  • Κατηγορίες Οίνων
  • Ποικιλίες οινοποιήσιμων Σταφυλιών
  • Ο ετήσιος κύκλος του Αμπελιού
  • Σταφίδα
  • Δίκτυα Οινοποιών Κρήτης
  • Διεύθυνση: ΚΟΥΝΑΒΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗ, 70100 - Ηρακλείου
    Τηλέφωνο: 6936430368
    E-mail: info@stilianouwines.gr
    Ιστοσελίδα: http://www.stilianouwines.gr

    ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ  ΜΑΣ


    Θεών γή - Ερυθρός ξηρός Ο.Π.Α.Π. ΠΕΖΑ
    Από τις παραδοσιακές κρητικές ποικιλίες, Κοτσιφάλι και Μαντιλάρι παλαιωμένος σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια με αρώματα μπαχαρικών και ώριμων φρούτων, μαλακές τανίνες και πλούσια γεύση.


    Θεών δώρα - Λευκός ξηρός
    Από τις παραδοσιακές κρητικές ποικιλίες βηλάνα, βιδιανό και θραψαθήρι, με λαμπερό χρώμα, αρώματα φρούτων και πλούσιο σώμα.


    Θεών δώρα - Ερυθρός ξηρός
    Από τις παραδοσιακές κρητικές ποικιλίες Κοτσιφάλι και Μαντιλάρι με ρουμπινί χρώμα αρώματα ώριμων φρούτων και μπαχαρικών, μαλακές τανίνες και πλούσια γεύση.


    Θεών δώρα - Ροζέ Ξηρός
    Από τις παραδοσιακές Κρητικές ποικιλίες Κοτσιφάλι, μαντιλάρι, με εντυπωσιακό χρώμα και άρωμα φρέσκων φρούτων.



    Το κρασί: Αμπέλι και τρύγος

    Η σύγχρονη λέξη αμπέλι, που δηλώνει το καλλιεργημένο φυτό που παράγει τα σταφύλια, προέρχεται από το υποκοριστικό της αρχαίας άμπελος. Στην ελληνική μυθολογία λέγεται πως ο Άμπελος ήταν ένας νέος και όμορφος Σάτυρος και όταν σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα ο θεός Διόνυσος για να τον τιμήσει ονόμασε έτσι το φυτό με τα σταφύλια. Η συλλογή των σταφυλιών στο τόπο μας, ο τρύγος, γίνεται κατά κύριο λόγο το μήνα Σεπτέμβριο και γι' αυτό το λόγο στη λαϊκή παράδοση ο μήνας λέγεται και Τρυγητής. Στην ελληνική λαϊκή παράδοση ο τρύγος και η παρασκευή του μούστου για το κρασί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες όσο και δυσκολότερες γεωργικές εργασίες που απαιτούν την κινητοποίηση και εργασία του συνόλου.

    Αμπελώνες

    Η Ελλάδα, περίφημη πατρίδα του Διονύσου, θεού του κρασιού, έχει την πιο μακρόχρονη ιστορία στην παραγωγή και κατανάλωση κρασιού στον κόσμο, καθώς και την πλουσιότερη κληρονομιά. Το ελληνικό κρασί παράγεται εδώ και περισσότερα από 4000 χρόνια.

    Ο πολιτισμός του οίνου, η κατανάλωση κρασιού ως κοινωνικό γεγονός και η εκλεπτυσμένη εκτίμησή του, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στην αρχαία Αθήνα ήταν γνωστό πως το σχήμα που είχαν τα κύπελλα επηρέαζε τη γεύση του κρασιού.

    Σήμερα η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στο διεθνή πολιτισμό και τη βιομηχανία του κρασιού. Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, μέσα από την καλύτερη κατανόηση της φυσιολογίας του κλήματος, το συνταίριασμα της τοποθεσίας με την ποικιλία των αμπελιών και την προσήλωση στη λεπτομέρεια, έχουν συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες περεταίρω ανάπτυξης και βελτίωσης της εγχώριας αμπελουργίας.

    Σε δεκάδες ανέρχονται οι επισκέψιμοι αμπελώνες και τα οινοποιεία, που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον μαγικό κόσμο του αμπελιού και του κρασιού, να γνωρίσει παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους οινοποιίας και να δοκιμάσει εκλεκτά ελληνικά κρασιά, σε συνδυασμό με παραδοσιακές γεύσεις.

    Οι ιδιόκτητοι ημιορεινοί αμπελώνες μας καλλιεργούνται βιολογικά με σεβασμό στη φύση και την παράδοση.Τα κρασιά μας είναι μικρής παραγωγής και διατίθενται σε αριθμημένες φιάλες.

    Ο ήλιος ανατάσσει τις δυνάμεις της ζωής, ξυπνάει τη φύση και βλαστάνει τα γηγενή κλήματα στους ημι-ορεινούς αμπελώνες, που δροσίζονται από τον Αίολο.

    Λίγα χιλιόμετρα νότια της Κνωσού, στην καρδιά του Μινωικού αμπελώνα στο χωριό Κουναβοι ο Γιάννης Στυλιανού καλλιεργεί σε 30 ιδιόκτητα στρέμματα βιολογικού αμπελώνα τις μοναδικές γηγενείς ποικιλίες.βιδιανο, Θραψαθήρι, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι.  
    Σ’ ένα «μπουτίκ» οινοποιείο, στην κορυφή ενός μικρού λόφου, με μαγευτική θέα σε όλη την περιοχή, ο Γιάννης Στυλιανού, αποφάσισε το 2003 να κάνει την μεγάλη ανατροπή και να μετατρέψει το μεράκι του σε επάγγελμα.  Το πάθος του ερασιτέχνη ενώθηκε με τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει και το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να παράγονται περιπου 20.000 αριθμημένες φιάλες.

    Γλωσσάριο των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών:
    Αγιωργίτικο
    Βασιλιάς των κόκκινων σταφυλιών στην Πελοπόννησο, το Αγιοργίτικο καλλιεργείται στη Νεμέα. Παράγει κρασιά βαθυκόκκινου χρώματος με έντονη γεύση μαύρου φραγκοστάφυλου και βατόμουρου και μια πλούσια, μεστωμένη, βελούδινη, γευστική υφή. Οι μαλακές νέες σοδειές Αγιοργίτικου συνοδεύουν φρούτα και πίνονται ευχάριστα όσο είναι ακόμα σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα για μακρόχρονη αποθήκευση (5-10 χρόνια).
    Ασσύρτικο
    Το Ασσύρτικο είναι η ευγενέστερη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, με επίκεντρο καλλιέργειας τιςΚυκλάδες. Όμως έχει μεταναστεύσει με επιτυχία και στη Χαλκιδική, την Επανομή, τη Δράμα και το όρος Παγγαίο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Πελοπόννησο. Διατηρεί την υψηλή οξύτητά του ακόμα και σε φάση πλήρους ωρίμανσης. Με τραγανή οξύτητα και εξαιρετική μεταλλικότητα, τα κρασιά του είναι πλούσια και δροσιστικά. Τα αρώματά του θυμίζουν κίτρο, άνθος λεμονιού, φλούδα πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ.
    Αθήρι
    Άλλο ένα λευκό σταφύλι, που βρίσκει κανείς στα νησιά του νότιου Αιγαίου και στη Χαλκιδική, στην ανατολική Μακεδονία. Το κρασί χαρακτηρίζεται από αρώματα μικρής έντασης, εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων.
    Ντεμπίνα
    Λευκή ποικιλία από την Ήπειρο, με επίκεντρο καλλιέργειας τη Ζίτσα, στο νομό Ιωαννίνων, Τα κρασιά αυτά έχουν έμφαση στο φρούτο. Χαρακτηριστική είναι η δροσιστική οξύτητά τους. Η Ντεμπίνα δίνει τη δυνατότητα για την παραγωγή αφρωδών οίνων.
    Λιάτικο
    Αποκλειστικά κρητικό σταφύλι, το Λιάτικο θεωρείται ως μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Ωριμάζει τον Ιούλιο, από όπου παίρνει και το όνομά του, που αποτελεί σύντμηση του «Ιουλιάτικο». Το Λιάτικο είναι ποικιλία με υψηλές οινοπνευματώδεις δυνατότητες, της οποίας τα έξοχα χαρακτηριστικά αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού ωριμάσει επαρκώς.




    Διεύθυνση: ΚΟΥΝΑΒΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗ, 70100 - Ηρακλείου
    Τηλέφωνο: 6936430368
    E-mail: info@stilianouwines.gr
    Ιστοσελίδα: http://www.stilianouwines.gr
    Το κρασί: Πώς παράγεται το κρασί



    Κατά τους αρχαίους χρόνους το νερωμένο κρασί λεγόταν κεκραμένος οίνος, ενώ το ανέρωτο άκρατος (δηλαδή μη αναμεμιγμένος). Η γνωστή μας λέξη κέρασμα αρχικά είχε την σημασία της, μετά σήμαινε το νερωμένο κρασί και αργότερα απέκτησε την σημερινή του σημασία.


    Λημνιό
    Το Λημνιό είναι μια αρχαία ποικιλία κόκκινου σταφυλιού από το νησί της Λήμνου. Αναφορές σε αυτό έχει κάνει ο Αριστοτέλης και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς.Σήμερα καλλιεργείται όχι μόνο στη Λήμνο, αλλά και στη Χαλκιδική και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παράγει ένα υπέροχο, κόκκινο λαμπερό κρασί, με την εξωτική ευωδιά που αναδίδουν οι μενεξέδες μετά τη βροχή και το άρωμα των κερασιών.
    Μαλαγουζιά
    Η φίνα αυτή λευκή ελληνική ποικιλία σχετίζεται πιθανότατα με το περίφημο κρασί «Μαλβάσια» του Μεσαίωνα. Διασώθηκε από τη λησμονιά χάρη στη διορατικότητα ορισμένων Ελλήνων παραγωγών που πίστεψαν σε αυτή.
    Τα εγκώμια των κριτικών κι η ενθουσιώδης ανταπόκριση των καταναλωτών, τους έχουν δικαιώσει.Τα κρασιά Μαλαγουζιά έχουν δυνατή ευωδιά, αρώματα που θυμίζουν μοσχάτο, ενώ επίσης αφήνουν στο στόμα μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση.
    Σαββατιανό
    Ποικιλία της Στερεάς Ελλάδας, με επίκεντρο καλλιέργειας την Αττική. Παράγει κρασιά με αρώματα κίτρινων φρούτων και με χαμηλή οξύτητα.
    Κοτσιφάλι
    Κόκκινο κρητικό σταφύλι, το Κοτσιφάλι παράγει κρασιά που διακρίνονται για την υπέροχη χυμώδη γεύση τους, το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους και την καλή επίδρασή τους στον ουρανίσκο. Συνήθως αναμειγνύεται με ένα άλλο κόκκινο νησιωτικό σταφύλι, τη Μαντηλαριά.
    Στην υγεία σας...