ΣΙΣΣΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


FREE PODOSFAIRO ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


MEGA XORHGOS TV  OBELISTHRIO  STAM  STAM THL 2841071104-ΞΕΧΩΡΙΖΟΜΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ     

Ξενοδοχεία στο Σίσι
Το Σίσι στους χάρτες Google
Το Σίσι στο χάρτη
Το Σίσι
undefinedΗ παραλία στο Σίσι

Σίσι, Λασίθι

Το Σίσι είναι ένα τουριστικό θέρετρο με ένα γραφικό λιμανάκι με όμορφη αμμουδερή παραλία. Βρίσκεται 26 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τον Άγιο Νικόλαο και 41 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο. Κατοικείται από 700 περίπου κατοίκους.

Οι επισκέπτες που θα επιλέξουν το Σίσι για τις διακοπές τους έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν διάφορα αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων το γραφικό παραδοσιακό χωριό Επάνω Σίσι (Ανατολικά 1,5 χιλιόμετρο), όπου κανείς μπορεί να δει ζωντανά και κοντά-κοντά την «δραματική» αντίθεση του σύγχρονου τουριστικού θέρετρου και του παραδοσιακού χωριού.
FREE PODOSFAIRO ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
MEGA XORHGOS TV  OBELISTHRIO  STAM  STAM THL 2841071104-ΞΕΧΩΡΙΖΟΜΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ     
Αμέσως έξω από την Νέα Εθνική Οδό προς τα Νότια μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή Αγίου Γεωργίου Σεληναρίου (5 χιλιόμετρα) με την θαυματουργή εικόνα του Αγίου και το ορεινό χωριουδάκι Βραχάσι (, 7 χιλιόμετρα, 360 μέτρα υψόμετρο) που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός μικρού ορεινού όγκου εάν θέλετε κάποιες εναλλακτικές εκδρομές γιατί έχετε κουραστεί από την «φασαρία» των ακτών.

Πολύ κοντά στο Σίσι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων (περίπου 5 χιλιόμετρα Δυτικά) και το σπήλαιο Μιλάτου (5 περίπου χιλιόμετρα Ανατολικά) για όσους θέλουν να συνδυάσουν το μπάνιο τους με μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή.

Το Σίσι διαθέτει εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή με ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ για όσους θέλουν να αποφύγουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και τις ανέσεις τους.

Για το κολύμπι σας έχετε την μικρή αμμουδερή παραλία του οικισμού και τις πολύ κοντινές οργανωμένες παραλίες Μπούφος (αμμουδιά) και Αυλάκι (βότσαλο) και την λίγο απομονωμένη Καλημέρα Κρήτη (αμμουδιά), σε μικρή όμως απόσταση (5 λεπτά ποδαρόδρομο από το Αυλάκι).
FREE PODOSFAIRO ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

MEGA XORHGOS TV  OBELISTHRIO  STAM  STAM THL 2841071104-ΞΕΧΩΡΙΖΟΜΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ     
Έκτακτες περιπτώσεις υγείας καλύπτονται από το τοπικό Αγροτικό ιατρείο στο Βραχάσι.

Οι επισκέπτες της περιοχής την εποχή του Πάσχα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πανηγύρι που γίνεται στη Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι την Δευτέρα του Πάσχα ή στις 23 Απριλίου.

Η πρόσβαση από τον Άγιο Νικόλαο ή το Ηράκλειο γίνεται με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα, ή μοτοσικλέτες. Επίσης από τον Άγιο Νικόλαο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ταξί, ειδικά αν είστε μια μικρή παρέα 3-4 ατόμων. 

MEGA XORHGOS TV  OBELISTHRIO  STAM  STAM THL 2841071104-ΞΕΧΩΡΙΖΟΜΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ     

Βραχάσι, πέτρα ριζιμιά...




ΤΟ ΒΡΑΧΑΣΙ

Το Βραχάσι είναι ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Μεραμπέλλου, του Νομού  Λασιθίου. Σήμερα, μαζί με τη  Μίλατο, Σίσι,  Επάνω Σίσι,  Αγία Βαρβάρα, Τάρμαρος, Καρτσινιανός, Πύργος και Σεληνάρι αποτελεί τη Δημοτική Ενότητα Βραχασίου στο Δήμο Αγίου Νικολάου.


 Το Βραχάσι βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο και σε υψόμετρο 380μ. περίπου, στους πρόποδες του βουνού Ανάβλοχος.


Το χωριό είναι κτισμένο στις υπώρειες πελώριων βράχων και γι’ αυτό μπορούμε να υποθέσουμε  ότι το τοπωνύμιο Βραχάσι είναι υποκοριστικό του βράχος. Σύμφωνα όμως με μια άλλη εκδοχή , το όνομα αυτό προέρχεται από το ναό που υπήρχε εδώ, κατά την α΄βυζαντινή περίοδο , και ήταν αφιερωμένος στον Όσιο Βραχήσιο τον Πέρση (Βραχήσιος- Βραχάσης).

Οι κάτοικοι  στην περιφέρεια Βραχασίου ασχολούνται κυρίως με τουριστικές επιχειρήσεις, αφού στο Σίσι και στη Μίλατο  βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του νομού μας, αλλά και με την παραγωγή ελαιολάδου , αφού παράγονται περίπου 1000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως.

Το 1391 το  Βραχάσι  αναφέρεται  στο αρχείο του Δούκα της Κρήτης . (Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια  Κρήτη, Το Αφιέρωμα, Σειρά Α, Τόμος 11, σελ. 244)


 Το χωριό , εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης, τον καιρό της  Τουρκοκρατίας υπήρξε το κέντρο πολλών συγκρούσεων ανάμεσα σε Τούρκους  και  Έλληνες επαναστάτες. Από  ‘ δω κατάγεται και ο γνωστός αρχηγός της επαρχίας Μεραμπέλλου  Κωνσταντίνος Σφακιανάκης που έδρασε κατά την επανάσταση του 1866, καθώς και ο Μανόλης  Γιανναδάκης  (1786 -1898), που διακρίθηκε κυρίως στην έξοδο του Μεσολογγίου και τραυματίστηκε στη μάχη του Φαλήρου.


 Το 1879  με τη  Σύμβαση  της Χαλέπας  το Βραχάσι είναι ένας από τους πρώτους  86 δήμους  της Κρήτης. Συγκεκριμένα,  στα  διατάγματα της Γενικής Διοικήσεως, αναφέρεται:
MEGA XORHGOS TV  OBELISTHRIO  STAM  STAM THL 2841071104-ΞΕΧΩΡΙΖΟΜΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ     

  «Ε΄,  ΤΜΗΜΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ  ,  ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΝ,  Η Επαρχία Μεραμβέλλου διαιρείται εις του εξής  εξ  Δήμους

1.Δήμος Βραχασίου, έχων έδραν το ομώνυμον  χωρίον και περιλαμβάνων τα χωρία Βραχάσιον,  Μύλατον, Λατσίδα και τα μετόχια Κοτσαργιανός, Κουνάλι , Τσαπή,  Αγ.Αντώνιον και Ανώγεια.» (Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς, 27/9/2010, 

Με την κήρυξη του ελληνο- ιταλικού πολέμου, όλοι οι νέοι άνδρες  επιστρατεύτηκαν για να πολεμήσουν στο Αλβανικό Μέτωπο. Στο χωριό έμειναν μόνο οι γεροντότεροι και τα γυναικόπαιδα.


 Όμως και η δική τους βοήθεια υπήρξε καθοριστική στην απελευθέρωση του τόπου μας, καθώς  τα παιδιά βοήθησαν τους  Έλληνες φαντάρους  να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους, οι γυναίκες  τους προσέφεραν τρόφιμα και  οι γεροντότεροι τους έδειξαν μονοπάτια και καταφύγια στο βουνό Ανάβλοχος.


Όμως τις νίκες επί των Ιταλών και το κλίμα αισιοδοξίας διαδέχτηκε η επίθεση των Γερμανών. Το χωριό μας, όπως και πολλές πόλεις και χωριά,

 δεν γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών τον Μάη του 1941. Ο Γ. Ιεραπετρίτης στο βιβλίο του « Το Βραχάσι κατά την περίοδο της κατοχής και του εμφύλιου 1940 – 1950»(εκδ. Φεβρουάριος 2010,σελ 20) γράφει:  «Στο χωριό μας έριξαν έξι βόμβες….»
FREE PODOSFAIRO ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ



Οι βραχασώτες συνεισέφεραν στον  αγώνα κατά των κατακτητών όπως μπορούσαν, ακόμα και παίρνοντας όπλα και πυρομαχικά από τις αποθήκες του εχθρού για να τα προσφέρουν στον ΕΛΑΣ- ΕΑΜ.Ο Εμμανουήλ Φρουδάκης στο βιβλίο του «Πόλεμος –Κατοχή – Αντίσταση 1940 - 1945» Τόμος Α΄(εκδ . Νεάπολη Λασιθίου Κρήτης 2007), στο 12ο κεφ  με τίτλο ¨Το Βραχάσι πρωτοπόρο στην Ε.Α.¨ αναφέρει: « Το χωριό Βραχάσι είναι από τα πιο καλά οργανωμένα χωριά του νομού.

 Είναι πρωτοπόρο στον αγώνα που κάνουμε. Εγώ προσωπικά έχω συνδεθεί με πολλά άτομα που μου έχουν δώσει όπλα και πυρομαχικά που προωθώ στο λημέρι».

MEGA XORHGOS TV  OBELISTHRIO  STAM  STAM THL 2841071104-ΞΕΧΩΡΙΖΟΜΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ     
ΑΖΙΛΑΚΟΔΑΣΟΣ


Το Αζιλακόδασος βρίσκεται 11km νοτιοδυτικά του Βραχασίου , στους πρόποδες του Όρους Σελένα. Είναι ένα πανέμορφο δάσος από αζίλακες ή αριές, δηλαδή πρίνους του γένους Quercus ilex. Οι πρίνοι αυτοί είναι σπάνιοι και απαντώνται μόνο σε λίγες ακόμη περιοχές της Κρήτης και σε κάποια νησάκια του Αιγαίου, όπως η Ικαρία. Αζίλακας είναι η κρητική ονομασία του δέντρου Quercus ilex που στην υπόλοιπη Ελλάδα ονομάζεται Αριά ή Άριος Δρυς. Η Αριά είναι είδος, ανθεκτικό σε ακραίες συνθήκες, με εξαιρετική προσαρμογή στις οικολογικές συνθήκες της Μεσογείου.

Όπως όλα τα είδη βελανιδιάς,η Αριά δεν αντέχει στην σκίαση. Είναι δέντρα υπεραιωνόβια.Είναι ένα ευθυτενές και αειθαλές δέντρο με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, για αυτό και χρησιμοποιείται για την δημιουργία δενδροστοιχιών. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το ύψος του, μπορεί να φθάσει έως και 25 μ.
Τα φύλλα του είναι δερματώδη, ωοειδή οδοντωτά, με χνουδωτή την κάτω επιφάνεια τους, ενώ τα άνθη του είναι χωριστά τα αρσενικά από τα θηλυκά. Τα αρσενικά άνθη είναι μικρά, σε ίουλους, τα θηλυκά φύονται ανά δύο και είναι μικροσκοπικά. Τα βελανίδια του είναι πικρά, σε κύπελλα με λέπια χνουδωτά, χαλαρά, πεπιεσμένα.  Το ξύλο του είναι ιδιαίτερα σκληρό και ανθεκτικό και γι’ αυτό χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα στην κατασκευή πλοίων,σπιτιών και στοών. 


Η Μίλατος ή Μίλητος είναι γνωστή και από τον Όμηρο (Ιλ. Β 647), ο οποίος την αναφέρει μεταξύ των επτά πόλεων, οι οποίες πήραν μέρος στην εκστρατεία της Τροίας με τους Ιδομενέα και Μηριόνη. Πρώτος οικιστής της αναφέρεται ο Σαρπηδών, αδελφός του Μίνωα, και κατά τον Απολλόδωρο (3,1,2) ιδρύθηκε από τον Μίλητο, τον γιο του Απόλλωνος και της Αρείας και εγγονό του Κλεόχου. Η ίδια η πόλη υπήρξε μητρόπολη της ιωνικής Μιλήτου. Η Μίλατος (δωρική μετονομασία της Μιλήτου) άκμασε από τους κλασικούς ως τους ελληνιστικούς χρόνους, όποτε καταστράφηκε από τους Λυκτίους (200 περίπου π.Χ.), (Στράβων β’, 10, σελ. 479). Στην περιοχή της πάντως έχουν ανακαλυφθεί αντικείμενα μινωικής τέχνης, καθώς και μυκηναϊκοί τάφοι και δοχεία μυκηναϊκού ρυθμού, στοιχεία που υποδηλώνουν και προϊστορικό παρελθόν. Η αρχαία πόλη φαίνεται ότι βρισκόταν στο σημερινό λόφο Καστέλλο. Την πόλη μνημονεύει επίσης ο Στράβων (β’, 12, σ.570), ο Παυσανίας (Φωκ. Κ.30) και άλλοι. 
Η Μίλατος ήταν πατρίδα του Πινδάρεω, ο οποίος, κατά 

τη μυθολογία, έκλεψε το σκύλο του Δία και τον 

παρέδωσε στον Τάνταλο. Ο Δίας σκότωσε τον 

Πινδάρεω 

και τη γυναίκα του και άφησε ορφανές τις τρείς κόρες 

τους, την Αηδόνα, την Κλεοθήρα και τη Μερόπη, 

αγάμους, τις οποίες ανάθρεψε η 

Αφροδίτη. Η Ήρα τους 

έδωσε τη φρόνηση και το κάλλος, η Άρτεμις το 

ανάστημα του σώματος και η Αθηνά εδίδαξε σε αυτές τα

 γυναικεία έργα. Όταν η Αφροδίτη πήγε στον ουρανό να 

ξητήσει από το Δία ευτυχισμένο γάμο για τις

 προστατευόμενές της, οι Αρπύιες άρπαξαν τις

 παρθένους κόρες του Πινδάρεω και τις παρέδωσαν στις

 Ερινύες για να τις έχουν σκλάβες.



       Α.Ο ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ

MEGA XORHGOS TV  OBELISTHRIO  STAM  STAM THL 2841071104-ΞΕΧΩΡΙΖΟΜΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ     
                          

  OBELISTHRIO  STAM  STAM THL 2841071104-ΞΕΧΩΡΙΖΟΜΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ     


                ΑΟ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

MEGA XORHGOS TV  OBELISTHRIO  STAM  STAM THL 2841071104-ΞΕΧΩΡΙΖΟΜΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ     
FREE PODOSFAIRO ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
MEGA XORHGOS TV  OBELISTHRIO  STAM  STAM THL 2841071104-ΞΕΧΩΡΙΖΟΜΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ     
Greek Superleague Live Stream Links: TV-1