MALIA NATURA TV


ANAMENONTAI  BINTEOCRETA  MALIA  NATURA


 Αιθέρια Έλαια ] Τα φρύγανα ] Γιαπωνέζα Βιολόγος ] Αγριελιά ] Ακακία ] Αμυγδαλιά ] Ήμερη βελανιδιά ] [ Ελιά ] Ευκάλυπτος ] Κέδρος ]Κεφαλληνιακή Ελάτη ] Κουτσουπιά ] Κυπαρίσσι ] Μαυρόπευκο ] Χρυσόξυλο ] Αγγιναράκι ] Αγκάθι ] Αγριαγκινάρα ] Αγριαρακάς ] Αγριαψιθιά ] Αγριοβιολέτα ] Αγριοβρώμη ]Αγριοζοχός ] Αγριοκρεμμύδα ] Αγριόκρινος ] Αγριομπίζελο ] Αγριοσέλινο ] Αγριοσπαράγγια ] Άγριο Σκόρδο ] Αγριοστάχυ ] Αλουμινάκι ] Ανεμώνη ] Απουράνι ] Άρτουκας ]Ασπάλαθρος ] Acantholimon echinus ] Astragalus taygeteus ] Ασπρόχορτο ] Ασφάκα ] Ασφόδελος ] Αφάνα ] Αχινός ] Βαλεριάνα ή Μάης ] Βασιλικός ] Βατομουριά ] Βερονίκη ]Bellevalia trifoliate ] Βιόλα ] Γαϊδουράγκαθο ] Γάλανθος ] Γλαδιόλα ] Δενδρολίβανο ] Δεντρογαλατσίδα ] Δίανθος ] Δυόσμος ] Ηλιάνθεμο ] Hypericum empetrifolium ] Θαλασσόκρινος ]Θυμάρι ] Ιξός ] Ίριδα ] Καμπανούλα ] Κάππαρη ] Καρδίες ] Καυκαλήθρα ] Κεφαλάγκαθο ] Κόκκινα κρίνα ] Κουμαριά ] Κουνούκλα ] Κρινάκι ] Κρίταμο ] Κρόκοι ] Κυκλάμινο ]Λεβάντα ] Λούπινο ] Μανουσάκι ] Μαντζουράνα ] Μάραθος ] Μαργαρίτα άγρια ] Μελισσόφυλλο ] Μέντα ] Μολόχα ] Μυρτιά ] Νάρκισσος ] Νεραγκούλα ] Ξυλόθρουμπος ]Ορχιδέες ] Origanum Scambrum ] Παπαρούνα ] Πάππαρος ] Περικοκλάδα ] Πετρόχορτο ] Πικραγκουριά ] Πικραλίδα ] Πικροδάφνη ] Πολυριζούσα ] Πτεροκέφαλος ] Ρίγανη ]Saxifraga ] Σελινόχορτο ] Σκόλυμος ] Σκορδαψιός ] Σπάκα ] Σπάρτο ] Σταυραγκάθι ] Σχίνος ] Τραγοπώγων ] Τσάι ] Τσουκνίδα ] Φασκόμηλο ] Φεγγαρόφυλλα ] Φιδόχορτο ]Φουσκούδι ] Φραγκοσυκιά ] Χαμομήλι ] Χαρουπιά ] Χελιδονόχορτο ] Χρυσάνθεμο ] Χωνάκι ] Ψευτοσέλινο ] Φλώμος ή γαλατσίδα ] Φούσκα ] Φτέρη ] Hieracium pannosum ]Stipa pulcherrima ]


Βότανα της Κρήτης

Μαλοτίρας
Αποτελεί συνήθως το κύριο συστατικό για ένα αφέψημα θαυμάσιας γεύσης και αρώματος μαζί με άλλα φυσικά αρωματικά και συγχρόνως πολύ καλά για την υγεία βότανα . Συλλέγετε από τον Μάιο - Αύγουστο . Είναι ευεργετικό κατά των παθήσεων του κυκλοφοριακό συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, κατά των αναπνευστικών προβλημάτων , της πέψης και την τηρεί πλήρεις προϋποθέσεις για την ισχυρή αντιμετώπιση του κρυολογήματος και του βήχα. Ειδικά η χρησιμοποίηση του με μέλι (ζεστό αφέψημα) είναι το ιδανικό γιατρικό για πονόλαιμους .

Χαμομήλι (Marticaria chamomila)
Συλλέγετε απο τον Απρίλιο εώς και τον Ιούνιο ενώ αποξηρένεται και χρησιμοποιείτε για όλο το χρόνο . Στην Κρήτη υπάρχει παντού ιδιαίτερα σε χέρσους τόπους . Χαρακτηρίζεται ως αντιφλεγμονώδες , αντιαλλεργικό ,καταπαραϋντικό και άριστης ποιότητας αντισηπτικής χρήσης . Καταναλώνετε συνήθως ζεστό ως αφέψημα σε συνδυασμό με άλλα κρητικά βότανα , συνδυάζοντας τη τέλεια χαλάρωση και καταπολεμώντας την αϋπνία .

Φασκόμηλο (Salvia fruticosa)
Συλλέγετε από Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώμβρη , πρόκειται για ένα απο τα πιό σημαντικά βότανα της Κρήτης άλλωστε και η παγκόσμια ονομασία του το χαρακτηρίζει πλήρως . Salvia προέρχεται από τη λατινική λέξη salvare που σημαίνει "σώζω" , θεωρώντας το πολύτιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό . Θεωρείτε αντιιδρωτικό, αναντίων του πονόλαιμου και του πονοκεφάλου, κατά των πνευμονικών νόσων αλλά θεωρείτε εκτός των άλλων και ως διουρητικό και αιμοστατικό φάρμακο . Συνήθως πίνεται ώς αφέψημα με άλλα σημαντικά βότανα όπως το χαμόμηλο .

Δίκταμο (Έρωντας) Origanum dicatmus
Ανθίζει και συλλέγετε κατά την ίδια περίοδο απο τον Ιούνιο ώς και τον Οκτώμβριο . Το βότανο αυτό ίσως είναι το πιό ερωτικό , αλλά συνάμα και το πιό επικίνδυνο ώς προς την συλλογή του αφού φυτρώνει σε απόκρυμνα βράχια και απότομες βουνοπλαγιές . Σίγουρα θα απορείτε για ποιο λόγο ονομάζεται "έρωντας". Μα φυσικά γιατί όποιος ήθελε να δείξει στην κοπέλα του πόσο την αγαπάει , της πρόσφερε δίκταμο θεωρώντας το ένα πολύ τολμηρό τόλμημα . Χρησιμοποιείτε για αρωμάτισμα ποτών (κυρίως κρασιού και λικέρ) Σαν φαρμακευτικό γιατρικό βοτάνι θεωρείτε ένα απο τα πιό σημαντικά μιας και έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί το επούλεμα σε πληγές με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανναρώσει γρήγορα. Ιδανικό για στομαχόπονο και πονόλαιμο .
Μαντζουράνα (Origanum majorana)
Συλλέγετε επίσης το Καλοκαιράκι ενώ θεωρείτε ότι έχει αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, αλλά και χωνευτικές ιδιότητες

Μέντα (Mentha x piperita)
Η άνθιση έρχεται Ιούνιο με Αύγουστο και μαζεύετε την ίδια περίοδο και θεωρείτε ένα απο τα σπουδαιότερα βότανα . Είναι κατά της δυσπεψίας , των νευρικών διαταραχών και της αϋπνίας. Αρωματικό συνήθως το χρησιμοποιούν στα παγωτά, στις κομπόστες και κυρίως στις σαλάτες αφού η μυρωδιά της είναι πολύ έντονη και δίνει μια ιδιαίτερη εύγευστη γεύση στη σαλάτα .
Τίλιο
Είναι αρωματικό - φαρμακευτικό. Τα άνθη θεωρούνται ευστόμαχα. αντιβηχικά. μαλακτικά σπασμολυτικά, διουρητικά, αντικαταρροϊκά αποχρεμπτικά, αντιπαχυντικά και εφιδρωτικά. Ανθίζει τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο.
Ρίγανη (Origanum Vulgare)
Θεωρείτε ένα από τα πιο σημαντικά βότανα της Κρήτης , κατά της διάρροιας , τους σπασμούς της κοιλιάς , κατά των δηλητηριάσεων όπως επίσης χρησιμοποιούνταν για τον πονόδοντο .
 Δάφνη (Laurus nobilis)
Πολλοί δεν ξέρουν τις ιδιότητες και συνάμα δεν μπορούν να εκτιμήσουν την χρησιμότητα του θαμνώδες δέντρου «δάφνη» . Χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την ενδυνάμωση των μαλλιών αλλά και το αφέψημα το χρησιμοποιούσαν για την επάλειψη των μελών και σε μέρη του σώματος , που έπασχαν από ρευματισμούς ή θλάσεις μυών .Είναι πολύ χρήσιμο για την δυσπεψία και για την καλή λειτουργία του στομάχου .

Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)
Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως ρόφημα κατά των πονοκεφάλων όπως και ιδανικό για τις ημικρανίες . Θεωρήθηκε από ειδικούς επιστήμονες ότι η συχνή χρησιμοποίησή του είναι ιδανική κατά της τριχόπτωσης του τριχωτού της κεφαλής . Είναι αντιβακτηριδιακό, αντισηπτικό και πολύ διεγεργετικό του κυκλοφοριακού , όπως επίσης και κατά της αϋπνίας
 Βασιλικός (Ocimum basilicum)
Χρησιμοποιείτε ως αρωματικό σε κρητικά φαγητά , όπως επίσης για αρωματισμό του ελαιολάδου σε συνδυασμό είτε μόνο του , είτε με άλλα βότανα επίσης αρωματικά .
Ανακουφίζει από τις ημικρανίες , έντονους πονοκεφάλους, από στοματίτιδες , όπως επίσης κατάπραϋνει τους σπασμούς των εντέρων . Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν πολτοποιημένο για την καταπραϋντική του δράση σε τσίμπημα σκορπιού, δάγκωμα μέλισσας , ή ερεθισμό από τσουκνίδα .
 Θρούμπα
Σκοτώνει βακτηρίδια , μύκητες και μικρόβια από επιφάνειες όπως από βαρέλια . Χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά της διάρροιας.
Αγγούρι
Είναι πολύ γνωστό σε όλους μας το φυτό που καλλιεργείτε σχεδόν σε όλους τους αγρόκηπους και τα περιβόλια .Δροσιστικό , διουρητικό, πολύτιμο για τον οργανισμό μια και περιέχει πολύ νερό , ιδανικό για αδυνάτισμα μια και είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και πολύ χορταστικό για το στομάχι μας . Παλιά θεωρούσαν ότι χρησίμευε στην ιατρική για την ψαμμίαση , την δυσκοιλιότητα , την νεφρίτιδα και γενικά τα πρηξίματα στομάχου , αλλά και στο δέρμα σαν μάσκα προσώπου μέχρι να απορροφηθεί όλη η υγρή του ουσία από το δέρμα μας . 
Αγκινάρα
Ένα πραγματικά πολύτιμο λαχανικό επίσης η αγκινάρα , που μπορούμε να τη βρούμε σε κήπους , και περιβόλια με πάσης φύσεως άλλα λαχανικά. Απομακρύνει την χοληστερίνη από το αίμα μας χάρης την διουρητική δράση της . Είναι θαμνώδες φυτό και φτάνει περίπου τα 1 εώς και 2 μέτρα . Τα πιο χρήσιμα μέρα της αγκινάρας θεωρούνται τα φύλλα και η ρίζα .
Χρησιμεύει στην μαγειρική ως λαχανικό αλλά και στην ιατρική αφού θεωρείτε ως ένα πλέον θεραπευτικό βότανο . Ένα συστατικό πολύ σημαντικό που περιέχετε σε αυτήν είναι η κυναρίνη και έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο σώμα μας , όπως επίσης έχει αποδειχτεί με πανεπιστημιακές μελέτες πως διεγείρει την έκκριση χολής και χρησιμοποιείτε στην θεραπεία της ανεπάρκειας του συκωτιού και της ατελής πέψης . Επίσης πολλοί είναι που λένε ότι χρησιμεύει για την αρτηριοσκλήρωση , τους ρευματισμούς , της φαγούρας και της ατονίας .

Αγιόκλημα
Τι μπορούμε να πούμε γι αυτό το αιθέριο λουλούδι με το μεθυστικό άρωμα και το εκτυφλωτικά όμορφο ανθό . Το άρωμά του μοναδικό ! Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και αιθέριο έλαιο από αγιόκλημα . Συνήθως χρησιμοποιούνταν από τους παλιούς φυσιολάτρες για τις δερματικές μολύνσεις αλλά και την αϋπνία.

Αμυγδαλιά
Γνωστό σε όλους μας το δέντρο της αμυγδαλιάς που γενικά και τα φύλλα αλλά και ο δεύτερος φλοιός του είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αφού το έχουν πολλοί χαρακτηρίσει σαν φαρμακευτικό φυτό . Χρησιμοποιείτε συνήθως για την τριχόπτωση , τις φακίδες , τα εγκαύματα και τη ναυτία .


Αγριομάρουλο
Είναι ακριβώς αυτό που λέμε : άγριο μαρούλι (γόνος του κοινού ωποροκηπευτικού «μαρούλι»).
Χρησιμοποιείτε από την ιατρική για την αϋπνία , τον ελαφρύ βήχα και κατά του άγχους . Επίσης μειώνει δραστικά τους πόνους σε αρθρώσεις .
Βασιλικός
Αρωματικό φυτό που εύκολα συναντάμε σε πολλά σπίτια ακόμα και σε γλάστρες και όχι ανάμεσα σε κηπευτικά , μια και θεωρείτε σαν διακοσμητικό λουλούδι με την ξεχωριστή αυτή μυρωδιά που μπορεί να χαρίσει σε κάθε χώρο .
Το χρήσιμο μέρος αυτού του πανέμορφο φυτού είναι τα άνθη του που μπορούμε να συλλέξουμε περίπου στα τέλη Αυγούστου και να τα αποξηράνουμε . Η χρησιμότητα τους από τα πολύ παλιά χρόνια ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστες μια και ήταν πολύ θαυματουργικά στις ζαλάδες για την ατονία , την ψαμμίαση και την δυσκοιλιότητα .
Βρώμη
Πολύ χρήσιμο βότανο στην ιατρική μια και προτείνετε κατά της κατάθλιψης , της εξάντλησης και της αϋπνίας . Θεωρείτε ένα από τα πολύ καλά τονωτικά του νευρικού συστήματος , χάρις τις βιταμίνες που περιέχει και την λεγόμενη «τανίνη» .
Χάρτης Νησιού
undefined

LIVE TV SPORTS


ΦΥΤΑ & ΒΟΤΑΝΑ της Κρητης
Επιμέλεια Μαρίας Πιτσικάκη
Η ιστορία των Κρητικών φυτών, συνδέεται κυρίως, όπως τουλάχιστον λένε οι ειδικού με την βοτανική κυρίως όμως με τους βοτανολόγους που εξερευνούσαν το νησί, με τους Ενετούς, Άραβες, Ρωμαίους και Βυζαντινούς γιατρούς. Με τους ΄΄ ριζοτόμους ΄΄ και τους ΄΄ φυσικούς΄΄ των Κρητικών μυθολογο-ιστορικών χρόνων. Με τον Μινωϊκό άνθρωπο.
Η τοπική ιστορία των φυτών του νησιού μας, συνδέεται από το παρελθόν μέχρι και σήμερα.τόσο με τους εμπειρικούς όσο και τους σπουδασμένους γιατρούς.


Η Γη προσφέρει. Σε μας μένει να καλλιεργήσουμε μια σχέση φιλίας και γνωριμίας με τα δώρα της. ¨¨ Γιατί η τέχνη της θεραπείας, η αληθινή, ανατρέχει σόλες τις πηγές που η φύση θέτει στη διάθεση μας κι έχουμε τη νοημοσύνη να μην αγνοούμε τίποτα΄΄. (Messepue).
Τα βότανα βοηθούν. Η φύση δεν προδίδει! Τα βόταν μας βοηθούν να ξαναβρούμε ή να διατηρήσουμε την υγεία μας. Μας χαρίζουν ισορροπία στον οργανισμό μας χωρίς παρενέργειες.
Η rizaonline θα σας παρουσιάσει από την σελίδα αυτή τα φυτά και τα Βότανα της Κρήτης, τις ιδιότητες τους, πως και που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τόσο στην Ιατρική όσο και στην Κοσμετολογία. Θα σας δώσουμε συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι παπούδε και οι γιαγιάδες μας.

Είναι πολύ εύκολο να βρούμε μόνοι μας τα φυτά. Αν δεν τα γνωρίζεται υπάρχουν ιδικά καταστήματα, αλλά και φαρμακεία που μπορείτε να τα ζητήσετε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Τα βότανα είτε τα πίνουμε, είτε κάνουμε εξωτερική χρήση.
ΕΚΧΥΜΑ: Γίνεται με βραστό νερό που ρίχνουμε πάνω στα βότανα και το αφήνουμε να μουλιάσουν για 5-10 λεπτά.
ΑΦΕΨΗΜΑ: Βάζουμε τα βότανα σε νερό και τα βράζουμε για μερικά λεπτά.
ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ: Ανάλογα με την περίπτωση μπορούμε να επιδέσουμε το βότανο κατευθείαν πάνω στο δέρμα.Μπορούμε ακόμα να το τυλίξουμε σε τουλπάνι και να το τοποθετήσουμε στο μέρος που θέμε. Η δραστηκότητα του φυτού καθορίζει τι θα κάνουμε. Αν το φυτό έχει μαλακτικές ιδιότητες, μπορούμε να το φέρουμε κατευθείας επαφή με το δέρμα. Αν έχει οξύτητα, βάζουμε τουλπάνι. Η θερμοκρασία του καταπλάσματος δεν πρέπει να είναι υψηλή.

ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ: Μουσκεύουμε ένα κομάτι μπαμπάκι ή φανέλα μέσα σε έκχυμα ή αφέψημα και το ακουμπάμε απευθείας στο σημείο που θέλουμε, κρατόντας το στο πονεμένο μέρος για λίγα λεπτά.