ΛΑΣΙΘΙ AGROTICA







                                         MEGA XORHGOS TV
GREEN ART - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΛΑΣΙΘΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΩΡΙΑ - ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΑΜΩΝ & ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ - ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ & ΣΟΦΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΤΣΕΡΗ ΟΕ Τηλ.: 2841021440   Κιν.: 6989342012 

Αρχιτεκτονική κατασκευή - Συντήρηση κήπων

Το Green Art υπάρχει εδώ και πολλα χρόνια στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης. Έχει μεγάλη εμπειρία στις κατασκευές, συντηρήσεις και αρχιτεκτονικές των κήπων.
Σε εμάς θα βρείτε αρδευτικά συστήματα αυτοματισμού, γεωργικά εφόδια, γλάστρες, λιπάσματα, χώματα. Ακόμα έχουμε μεγάλη ποικιλία φυτών εσωτερικού χώρου, 

ανθοστήλων, είδη δώρων και διακοσμητικά. Τέλος αναλαμβάνουμε τις διακοσμήσεις βαπτίσεων και γάμων ώστε η πιο σημαντική μέρα της ζωής σας να έχει χρώμα και άρωμα λουλουδιών και αυτό στις καλύτερες τιμές της αγοράς.
Σας περιμένουμε στην επιχείρησή μας για να διαμορφώσουμε κατάλληλα τον εσωτερικό και εξωτερικό σας χώρο.
Θα μας βρείτε Δευτέρα - Σαββάτο 8.30-20.30

GREEN ART   Κατασκευή - Συντήρηση Κήπων
ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΦΩΤΗ 4  Άγιος Νικόλαος, Τ.Κ. 72100 Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός      Λασιθίου Τηλ.: 2841021440   Κιν.: 6989342012
 Κήπος


Ο Κήπος είναι ένα κομμάτι γης για την καλλιέργεια διάφορων φυτών. Συνήθως καλείται το οικόπεδο ενός ιδιωτικού κτιρίου κήπος. Μια εξαίρεση είναι ο Βοτανικός Κήπος, ο οποίος έχει έναν καθαρά επιστημονικό σκοπό. Ο κήπος για την καλλιέργεια των λαχανικών λέγεται λαχανόκηπος, για την καλλιέργεια λουλουδιών ανθόκηπος.
Η κηπουρική είναι η δραστηριότητα της ανάπτυξης και της διατήρησης του κήπου. Αυτή η εργασία γίνεται από έναν ερασιτέχνη ή επαγγελματικό κηπουρό. Ο κηπουρός επίσης εργάζεται σε άλλους χώρους όπως τα δημόσια πάρκα.

 Η αρχιτεκτονική τοπίων είναι μια επαγγελματική δραστηριότητα με τους αρχιτέκτονες τοπίων που έχουν ειδικευτεί στο σχεδιασμό δημόσιων και εταιρικών κήπων.

                                       MEGA XORHGOS TV
GREEN ART - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΛΑΣΙΘΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΩΡΙΑ - ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΑΜΩΝ & ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ - ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ & ΣΟΦΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΤΣΕΡΗ ΟΕ Τηλ.: 2841021440   Κιν.: 6989342012 


Η δημιουργία των κήπων δεν είναι φαινόμενο της νεότερης ιστορίας της ανθρωπότητας. Η τέχνη της διαμόρφωσης των κήπων άρχισε να διαδίδεται από τους πρώτους ασιατικούς πολιτισμούς και στην αρχαία Αίγυπτο κι από εκεί στην Ελλάδα. Από τους πιο γνωστούς κήπους της αρχαιότητας ήταν οι κρεμαστοί της Βαβυλώνας, ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου.

Στην Περσία υπήρχαν οι λεγόμενοι παράδεισοι μέσα στους οποίους, εκτός από τα διάφορα λουλούδια και δέντρα που καλλιεργούσαν, υπήρχαν και διάφορα εξωτικά πουλιά και ζώα, ενώ οι Πέρσες βασιλιάδες χρησιμοποιούσαν τους κήπους και σαν τόπους κυνηγιού. Αλλά και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν κήποι,

 γιατί οι Έλληνες πίστευαν ότι ανάμεσα στους κήπους και στους θεούς υπήρχε κάποια σχέση, γι' αυτό γύρω απ' τους ναούς δημιουργούσαν κήπους. Ο πιο ονομαστός ήταν ο κήπος της Ακαδημίας. Στη Ρώμη η τέχνη των κήπων γνώρισε καινούρια ακμή. Εκτός από τους δημόσιους αναπτύσσονται και οι ιδιωτικοί καθώς και πάρκα. Ανάμεσα στους πιο γνωστούς ήταν οι κήποι στα σπίτια του Λούκουλου, του Μαικήνα κλπ.


Στο μεσαίωνα η τέχνη των κήπων περιορίζεται στα μοναστήρια. Με την Αναγέννηση αρχίζει και πάλι ν' αναπτύσσεται και να γνωρίζει καινούρια ακμή. Στην Ιταλία αναπτύσσεται μια νέα νοοτροπία στην κατασκευή και στη διαρρύθμιση των κήπων που διαδίδεται σ' όλη την Ευρώπη. Το χαρακτηριστικό του κήπου με την ιταλική τεχνοτροπία είναι τα διάφορα παρτέρια, οι λίμνες κλπ. Παράλληλα στην Αγγλία δημιουργείται άλλο στυλ, περισσότερο προσαρμοσμένο στη φύση που υπάρχει στα Αγγλικά νησιά.

 
Στη σημερινή εποχή η κηποτεχνία έχει ακολουθήσει άλλο δρόμο και βασίζεται κυρίως στο μικρό χώρο που έχει στη διάθεσή του το κάθε σπίτι για τη δημιουργία ιδιωτικού κήπου, ενώ, παράλληλα, γίνεται προσπάθεια σε πολλές χώρες να γίνει μια όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση του ακάλυπτου χώρου.

                                       MEGA XORHGOS TV
GREEN ART - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΛΑΣΙΘΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΩΡΙΑ - ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΑΜΩΝ & ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ - ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ & ΣΟΦΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΤΣΕΡΗ ΟΕ Τηλ.: 2841021440   Κιν.: 6989342012 

Η προσπάθεια δίπλα μας, μπροστά μας ,πίσω μας, σχεδόν παντού, είναι φανερή!
Ο σύγχρονος άνθρωπος, ιδιαίτερα ο άνθρωπος της πόλης, καταπονημένος από το θόρυβο, τη ρύπανση, το συνωστισμό, τους βαριούς όγκους και την ψυχρότητα του πυκνού οικιστικού περιβάλλοντος, θέλει να φύγει, προσπαθεί να φύγει, να πλησιάσει τη φύση ή τουλάχιστον να ‘’εγκλωβίσει’’ στοιχεία της στους δικούς του χώρους , ιδιωτικούς (κήπος) ή δημόσιους (πάρκο) και εκεί να επικοινωνήσει μαζί της.
Πώς όμως θα γίνει ώστε ο ‘’εγκλωβισμός’’ αυτός να ωφελήσει τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, χωρίς να βλάψει τα φυσικά στοιχεία (κυρίως τα καλλωπιστικά φυτά), που θα μεταφερθούν και θα χρησιμοποιηθούν;


Μ’ άλλα λόγια πως θα διαμορφωθούν (διαμόρφωση κήπου), θα διαρρυθμιστούν(αρχιτεκτονική κήπου) και θα φυτευτούν (κατασκευή κήπου) καλύτερα αυτοί οι χώροι επαφής με τη Φύση;
Ποια καλλωπιστικά φυτά είναι τα πιο ανθεκτικά και πιο κατάλληλα για την κάθε περίπτωση, για την κάθε περιοχή και πως θα συντηρηθούν σωστότερα (συντήρηση κήπου), ώστε να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τους για μακρύ χρονικό διάστημα σε καλή κατάσταση;

Η κηποτεχνία κι η αρχιτεκτονική κήπων αποτελούν αντικείμενα συνυφασμένα με την ποιότητα των συνθηκών διαβίωσης.  Οι ελληνικές μεγαλουπόλεις στερούνται επαρκών χώρων πρασίνου και πολλοί από τους υπάρχοντες στερούνται ορθού σχεδιασμού.

Η άρτια γνώση των παραμέτρων σχεδιασμού ενός κήπου δύναται να καταστήσει το χώρο αυτό λειτουργικά και αισθητικά αξιοποιήσιμο στο έπακρο.  Ένας ορθά διαμορφωμένος κήπος βελτιώνει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και προσφέρει ευεξία και διεξόδους αναψυχής. Απαιτούνται όμως ολοκληρωμένες γνώσεις κηποτεχνίας, καθώς έχουμε να διαχειριστούμε ένα χώρο ο οποίος συνεχώς μεταβάλλεται κι αναπτύσσεται.

 Ένας καταρτισμένος μελετητής διαθέτει τα εχέγγυα για ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών κι επαγγελματική καταξίωση ενώ ένας ενημερωμένος ερασιτέχνης κηπουρός έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει σημαντικές δημιουργικές ικανότητες.
                                  MEGA XORHGOS TV
GREEN ART - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΛΑΣΙΘΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΩΡΙΑ - ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΑΜΩΝ & ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ - ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ & ΣΟΦΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΤΣΕΡΗ ΟΕ Τηλ.: 2841021440   Κιν.: 6989342012 

Σχεδιάζοντας μονοπάτια στον κήπο
Τα μονοπάτια και οι διάδρομοι συνιστούν ένα από τα σημαντικότερα σχεδιαστικά όπλα του σχεδιαστή κήπων. Τα υλικά κατασκευής τους, το σχήμα τους και το μέγεθός τους είναι ικανά να επηρεάσουν τη συνολική φιλοσοφία του κήπου.


Υλικά κατασκευής

Στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία υλικών επίστρωσης με αποτέλεσμα ο άπειρος σχεδιαστής να δυσκολεύεται στην επιλογή. Υπάρχουν όμως κάποιοι πρακτικοί κανόνες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

Επιλέγω υλικά που να ταιριάζουν στην αρχιτεκτονική της περιοχής (στιλ κήπου).
Επιλέγω υλικά που να αντέχουν στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής (λειτουργικότητα κήπου).


Σχήμα μονοπατιών

Ο σχεδιαστής κήπων έχει στη διάθεσή του δύο βασικές επιλογές χάραξης μονοπατιών:

Το ίσιο και αυστηρά γραμμικό σχήμα, προσδίδοντας ένα πιο επιτηδευμένο ύφος στον κήπο και συντομεύοντας τις αποστάσεις.
Τις καμπύλες γραμμές όπου ο επισκέπτης οδηγείται σε σημεία προσοχής, αμβλύνοντας ταυτόχρονα τη γενική εντύπωση.


Μέγεθος περασμάτων

Ένα ουσιώδες ερώτημα που τίθεται κατά τη σχεδίαση του κήπου είναι ο όγκος που πρέπει να καταλάβουν ένα ή περισσότερα μονοπάτια. Συνήθως η απάντηση υπαγορεύεται από τον διαθέσιμο χώρο και τη σκοπιμότητα ένταξης του μονοπατιού.

Τα μονοπάτια όταν προορίζονται για περίπατο πρέπει να έχουν επαρκή χώρο για δύο άτομα που περπατούν πλάι πλάι. Το μέσο αποδεκτό πλάτος είναι 1-1,2 μέτρα.

Όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα χώρου και πρέπει να εξυπηρετηθεί απλώς η πρόσβαση, το ελάχιστο πλάτος είναι 45 εκατοστά. Τέλος, μια σχεδιαστική τεχνοτροπία είναι να ανοίγει το μονοπάτι στο σημείο προορισμού (π.χ. είσοδος σπιτιού) και να στενεύει σε ένα σημείο ενδιαφέροντος, ώστε να «αναγκάσει» τους επισκέπτες να σταθούν.      

                                       MEGA XORHGOS TV 
GREEN ART - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΛΑΣΙΘΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΩΡΙΑ - ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΑΜΩΝ & ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ - ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ & ΣΟΦΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΤΣΕΡΗ ΟΕ Τηλ.: 2841021440   Κιν.: 6989342012 

Η λίπανση του χλοοτάπητα

Η λίπανση του χλοοτάπητα
Η σωστή λίπανση ενός χλοοτάπητα, δεν διαφέρει  σε τίποτα από την λιπαντική διαχείριση κάθε άλλης καλλιέργειας.  Ωστόσο,  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θρέψη του χλοοτάπητα αποτελεί τμήμα ενός σύνθετου πάζλ όπου  παράγοντες  όπως το είδος του φυτικού υλικού, η ποιότητα του νερού άρδευσης, οι φυσικοχημικές ιδιότητες του εδαφικού υποστρώματος κλπ, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.


Οι κυριότεροι στόχοι της ορθολογικής και αποτελεσματικής λίπανσης του χλοοτάπητα είναι η διατήρηση της ομοιόμορφης και πράσινης εμφάνισής του,  η μακροζωία του και η ανθεκτικότητά του στις  αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς και των πολύ χαμηλών του χειμώνα (παγετός).

Η επίτευξη των στόχων αυτών στην καθημερινή κηποτεχνική πρακτική είναι δύσκολο να επιτευχθεί βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Γι’ αυτό το λόγο, στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται κάποιες γενικές οδηγίες, οι οποίες θα αποτελέσουν βάση αξιοποίησης από τους συντηρητές του χλοοτάπητα, ύστερα  από την προσαρμογή τους στις δικές τους εμπειρίες.

Αρχικά, θα πρέπει να καθοριστεί το είδος του λιπάσματος που θα εφαρμοστεί, ανάλογα με το είδος  του φυτιικού υλικού και  τη χρήση του χλοοτάπητα, εν συνεχεία  οι απαιτούμενες μονάδες από κάθε  θρεπτικό στοιχείο,  η δοσολογία και τέλος η  περίοδος εφαρμογής του.

Παρόλο που δεν συνηθίζεται, καλό θα ήταν  για τη σωστή διαχείριση του χλοοτάπητα, το πρόγραμμα της λίπανσης να καθορίζεται βάση  ανάλυσης  των ιδιοτήτων του εδάφους. Η ανάλυση του εδάφους,
                                   MEGA XORHGOS TV
GREEN ART - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΛΑΣΙΘΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΩΡΙΑ - ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΑΜΩΝ & ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ - ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ & ΣΟΦΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΤΣΕΡΗ ΟΕ Τηλ.: 2841021440   Κιν.: 6989342012 

 και ειδικότερα η αντίδρασή του θα μας βοηθήσει να προβλέψουμε  τυχόν ελλείψεις από  αλληλεπιδράσεις  μεταξύ του εδαφικού περιβάλλοντος και άλλων στοιχείων. Όσον αφορά  στις ανάγκες του χλοοτάπητα σε ιχνοστοιχεία κρίνεται απαραίτητο τα λιπάσματα που θα εφαρμοστούν  να περιέχουν  σε υψηλή περιεκτικότητα στοιχεία όπως  ο σίδηρος και το μαγγάνιο, σε χηλική μορφή.

Ενδεικτικά, για την Festuca arundinacea (η πιο συνηθισμένη  επιλογή στην Ελλάδα), συνίσταται :
à    Αρχές άνοιξης, η εφαρμογή ενός σύνθετου λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο (π.χ. 20-5-10) σε υψηλή δοσολογία (π.χ. 40-50 γρ/τμ).
à    Τέλος άνοιξης η εφαρμογή ενός πιο «ισορροπημένου» σύνθετου λιπάσματος (π.χ. 15-7-15) και σε δοσολογία (20-25γρ/τμ).
à    Αρχές -μέσα φθινοπώρου, εφαρμόζεται συνήθως  ο ίδιος τύπος λιπάσματος όπως και στην ανοιξιάτικη περίοδο, αλλά σε μικρότερη δοσολογία (π.χ. 20-30 γρ/τμ).
à    Το χειμώνα, αν και η δραστηριότητα του χλοοτάπητα είναι μειωμένη, συνίσταται η  εφαρμογή π.χ. 20-10-10, σε δοσολογία 10-20γρ/τμ.

Η εξασφάλιση της επάρκειας θρεπτικών στοιχείων την περίοδο αυτή, έχει βρεθεί   ότι συμβάλει σημαντικά στην αντοχή του  στις χαμηλές θερμοκρασίες, ευνοώντας παράλληλα την ομαλή έναρξη της ανάπτυξής του με την σταδιακή άνοδο της  θερμοκρασίας.
Αρχιτεκτονική κήπων: το σχέδιο φύτευσης

Αρχιτεκτονική κήπων: το σχέδιο φύτευσης
Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό του μέσου ανθρώπου όταν σκέφτεται έναν κήπο είναι τα φυτά. Αυτή η έντονη συσχέτιση της παρουσίας των φυτών με την έννοια του κήπου είναι απόλυτα δικαιολογημένη, μιας και το φυτικό υλικό αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό στο χώρο.
 MEGA XORHGOS TV
GREEN ART - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΛΑΣΙΘΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΩΡΙΑ - ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΑΜΩΝ & ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ - ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ & ΣΟΦΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΤΣΕΡΗ ΟΕ Τηλ.: 2841021440   Κιν.: 6989342012 


Ένα από τα διλήμματα που αντιμετωπίζει ο σχεδιαστής κήπων, κατά την έναρξη εκπόνησης του σχεδίου του, είναι το είδος των φυτών που θα εγκαταστήσει ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το συχνότερο σφάλμα που παρατηρείται σε αυτή τη διαδικασία είναι η απουσία σχεδιαστικής προσέγγισης, δίνοντας έμφαση στη βοτανική πλευρά του θέματος.


Το σχέδιο φύτευσης αρχικά πρέπει να αναφέρεται στο πάντρεμα των σχημάτων και μεγεθών, ανάλογα το ύφος που θέλει να επιτύχει ο σχεδιαστής κήπων. Όλα τα στοιχεία του κήπου γενικότερα τοποθετούνται με βάση αφηρημένες έννοιες, όπως είναι το σχήμα και το μέγεθος τους.


Μέσα στο σχέδιο φύτευσης μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες βασικές κατηγορίες φυτών, σε σχέση με το ρόλο που θέλουμε να αποδώσουμε σε κάθε φυτό. Ειδικότερα, διακρίνουμε τα ιδιαίτερα, τα φυτά σκελετού, τα διακοσμητικά και τα συμπληρωματικά όπου οι ιδιότητες αυτές αναφέρονται στο λόγο παρουσίας των φυτών στο φυτευτικό σχέδιο.

 Η διαφοροποίηση κάθε φυτού και η ένταξή του σε μια συγκεκριμένη κατηγορία βασίζεται σε ιδιότητες όπως είναι το πλάτος, το ύψος, το περίγραμμα και η γεωμετρία, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται η σημασία του χρώματος, του αρώματος και άλλων χαρακτηριστικών.


Μόλις ολοκληρωθεί η «τοποθέτηση» των παραπάνω κατηγοριών στο σχέδιο, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ποιο φυτό είναι αντιπροσωπευτικό. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι είτε μια επίσκεψη στο φυτώριο ή να ανοίξουμε ένα σχετικό βιβλίο. 




 MEGA XORHGOS TV
 GREEN ART - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΛΑΣΙΘΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΩΡΙΑ - ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΑΜΩΝ & ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ - ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ & ΣΟΦΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΤΣΕΡΗ ΟΕ Τηλ.: 2841021440   Κιν.: 6989342012