ΒΛΥΧΑΔΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


Τα Βλυχάδια βρίσκονται 31km βορειοδυτικά του Αγίου Νικολάου, στις βόρειες ακτές της επαρχίας του Μιραμπέλου. Είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, στον οποίο μπορείτε να φτάσετε οδηγώντας από την Νεάπολη, 


μέσω των χωριών Σκινιάς και Άγιος Γεώργιος. Τριγύρω από τον οικισμό υπάρχουν διάφοροι κόλποι με μικρές απόμερες παραλίες, οι οποίες έχουν βότσαλα και πολλά βράχια. Η παραλία που βρίσκεται μπροστά στον οικισμό, γνωστή ως Βλυχάδια, είναι αρκετά άγρια και βραχώδης. Ειδικά όταν έχει κύμα, το κολύμπι είναι αρκετά επικίνδυνο.

Η επόμενη παραλία που θα συναντήσετε στα δυτικά είναι ίσως η ωραιότερη για κολύμπι σε όλο το Μιραμπέλο. Η παραλία ονομάζεται Αυλάκι και σχηματίζεται στην έξοδο του φαραγγιού του Μαυρογιάννη (πολλοί γνωρίζουν αυτή την παραλία ως Βλυχάδια). Έχει λευκά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Όταν μάλιστα δεν έχει κύμα, πράγμα σπάνιο, το κολύμπι στο Αυλάκι μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερη εμπειρία.

Στο Αυλάκι σταματάει ο δρόμος από τα Βλυχάδια, αλλά όχι και οι παραλίες. Μόλις 800m δυτικότερα υπάρχει η παραλία της Κακιάς Νάσπας και αμέσως μετά η παραλία του Κουρούκουλου. Και οι δύο παραλίες είναι σχετικά βραχώδεις και έχουν μεγάλα βότσαλα.


 Ο Κουρούκουλος σχηματίζεται στην έξοδο των φαραγγιών του Πατσόπουλου και του Κουρούκουλου (που ενώνονται λίγο πριν τη θάλασσα). Εντύπωση προκαλεί ένας μικρός ελαιώνας, που πραγματικά βρίσκεται στη μέση του πουθενά καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή παρά μόνο με τα πόδια.

Η Ελούντα ήταν η πόλη που μνημονεύεται από τη μεταμινωική εποχή μέχρι και την τουρκοκρατία σαν μια από τις σημαντικότερες εκατό πόλεις της Κρήτης ,γνωστή στις εποχές (Μεταμινωική -Γεωμετρική - Αρχαϊκή-Κλασσική -Ελληνιστική - Ρωμαϊκή - Βυζαντινή κλπ.) με το όνομα - ΟΛΟΥΣ -ΟΛΟΥΝΤΑ -ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ -ΑΜΥΛΚΑ-ΑΜΥΚΛΟΙΟΝ- ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΟΛΟΥΣ -ΑΛΥΓΓΟΣ -ΝΑΞΟΣ ή ΑΞΟΣ ή ΟΞΑ -ΤΑΛΛΑΙΟΝ ΟΡΟΣ - ΚΑΔΙΣΤΟΣ. Δεν γνωρίζουμε το όνομα της ως τη Μινωική εποχή την ιστορία της και τη γραφή της.

Υπήρξε σημαντικό εμπορικό-βιοτεχνικό λιμάνι σ'όλες τις εποχές , με την εξόρυξη της ακονόπετρας στα λατομεία της Ολούντος. Η ακονόπετρα εξορυσσόταν κατά την αρχαιότητα και συνεχίζει να εξορύσεται και στις μέρες μας και χρησιμεύει για τη λείανση μεταλλικών εργαλείων. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα ( ραψ.Β, σηχ.649 ) την ασχολία αυτή των αρχαίων Ολουντίων: «Φαίης κε νιν ανδράσιν, εν αθληταίσιν έμ-μεν, Ναξία πέτραις εν άλλες, χαλκοδάμαν α-κόναν..,». Η αρχαία Ολους ήταν ακόμη γνωστή για την επεξεργασία και την εμπορία της πορφύρας.

Η Ολούντα ήκμασε σε όλες τις εποχές, αλλά η γεωγραφική της θέση την ανάγκαζε συνεχώς να αλλάζει όψη, και να αφανίζεται ο πολιτισμός της προηγούμενης εποχής από την επόμενη. Απόδειξη γι'αυτό είναι ότι η τρί-κλητη παλαιοχριστιανική βασιλική του 5ου μ.Χ. αιώνα που έχει κτιστεί πάνω σε αρχαίο ναό.Η κατασκευή των αλυκών και του φρουρίου της Σπιναλόγκας από τους ενετούς ήταν η αιτία καταστροφής όσων κτιρίων της αρχαίας πύλης είχε αφήσει ανέπαφα η φθοροποιός δύναμη του χρόνου, και αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκε η πέτρα τους σαν δομικό υλικό τόσο για την κατασκευή των αλυκών όσο και για την ανέγερση του φρουρίου της Σπιναλόγκα. 
Τα κτίρια, τα ευρήματα, τα νομίσματα, οι επιγραφές και τα αγάλματα που βρέθηκαν μαρτυρούν την ακμή και τον πολιτισμό αυτής της πόλης, μεγάλο μέρος της οποίας σήμερα είναι βυθισμένο.
Δεν γνωρίζουμε τις αιτίες και την τύχη των 30.000 κατοίκων της όπως επιμετρούνται κατά την παράδοση.
Οι Γάλλοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ομόφωνα ότι η Ολους υπήρξε και ήκμασε σαν Μινωική πόλη και εξακολουθεί να προσφέρει αρχαιολογικό υλικό μεγάλης σημασίας.Ο γαλλικός στρατός το 1897 έκανε διάνοιξη της διώρυγας στον Πόρο και έτσι ενώθηκε ο κόλπος του Μεραμπέλου με τον Κόρφο. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν έγιναν γνωστά , φυλάσσονται όμως ορισμένα στο Μουσείο του Λούβρου.
Η Ολούντα είναι η πόλη που κτίστηκε στο ωραιότερο και θαυμαστό μέρος της Κρήτης, στη ακρογιαλιά του Μεραμπέλου που ο θεός και η φύση χρησιμοποίησαν όλη τους την τέχνη για να φτιάξουν αυτό το φανταστικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Το πολίτευμα της, ήταν η Ευνομία, είδος δημοκρατίας, όπου οι άρχοντες λεγόταν κόσμιοι και είχαν νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Οι Κόσμιοι που εκλέγονταν από τους λεγόμενους Κοσμίοντες κάθε χρόνο, αποτελούσαν το συλλογικό όργανο της Πολιτείας, ο δε αρχηγός του κράτους αποκαλούνταν Πρωτόκοσμος.
Σαν τοπικός θεός λατρευόταν η Βριτομάρτυς (γλυκιά παρθένα) γινόταν δε προς τιμην της τα Βριτομάρτεια, θρησκευτικές γιορ­τές, γνωστές σε όλη την Κρήτη.

Νότια της Ελούντας βρίσκεται το ύψωμα Οξά, όπου υπήρχε η αρχαία πόλη Νάξος. (Σουίδας «Νάξος γαρ πόλις της Κρήτης»). Στην Οξά έχουν βρεθεί νομίσματα, ενώ ακό­μη και σήμερα σώζονται δεξαμενές νερού και τμήματα του προστατευτικού της τοί­χους. Η θέση της και η οργάνωση της Οξάς φανερώνει ότι ήταν πόλη φρούριο που μπο­ρούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε ε­χθρική επιδρομή. Το όρος που ήταν κτισμέ­νη λεγόταν Ταλλαίο και γίνονταν εκεί γυ­μνικοί αγώνες οι Ταλλαιδίτες προς τιμήν του Ταλλαίου Δία.
Απέναντι και βορειδυτικά από το Ταλ­λαίο, βρίσκεται το ύψωμα Καρφί ,στην κο­ρυφή και στη βάση του οποίου υπάρχουν τα αρχαία λατομεία της ακονόπετρας.Τα περισσότερα νομίσματα που βρέθη­καν παριστάνουν από τη μια πλευρά τη θεά Βριτόμαρτυ και από την άλλη πλευρά το Δία αειφόρο ή δελφίνι ή αστέρι οκτάκτινο με λέ­ξη ΟΛΟΝΤΙΟΝ.
Στη Σπιναλόγκα το νησάκι που βρί­σκεται στα βόρεια του κόλπου, υπήρχαν τεί­χη που προστάτευαν την αρχαία Ολούντα. Ίχνη των τειχών αυτών υπήρχαν τον 16ο αι­ώνα. Πάνω σ' αυτά τα τείχη έχτισαν οι Ενε­τοί τα δικά τους (1579-1586) και οχύρωσαν το νησάκι το οποίο κατέλαβαν μετά από πο­λιορκία οι τούρκοι το 1715.


 Η Σπιναλόγκα στις αρχές του 19ου αιώνα κατοικήθηκε από Τούρκους οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη ναυ­τιλία, την αλιεία και το εμπόριο. 

Το 1834 εί­χε 81 μουσουλμανικές οικογένειες, ενώ το 1881 είναι έδρα του ομώνυμου δήμου με 1112 κατοίκους. Το έτος 1900 καταργήθηκε ο Δήμος και ο οικισμός μειώθηκε στους 272 μουσουλμάνους κατοίκους. Οι κάτοικοι της Σπιναλόγκας την εγκατέλειψαν το 1904, έ τος που η Κρητική Πολιτεία μετέφερε στο νησί τους λεπρούς όλης της Κρήτης. Το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας λειτούργησε μέ­χρι το 1957.

Έγγραφο της μονής Αρετίου το 1633 ,μνη­μονεύει τo «Μετόχι Ελούντας» για πρώτη φορά, ενώ ο περιηγητής Πάσλεϋ αναφέρει το 1834 την Ελούντα με 40 χριστιανικές οι­κογένειες. Στην απογραφή του 1881 η Ελού­ντα απογράφεται στο δήμο Φουρνής με 504, ενώ το 1900 στον ίδιο δήμο με 681 κατοί­κους. Αμεσα συνδεδεμένοι με την ιστορία της  Σπιναλόγκας και τη νεώτερη ιστορία της Ελούντας, είναι οι οικισμοί  Πινές, Τσιφλίκι, Πλάκα και Βρουχάς, που ουσιαστικά αποτε­λούσαν μια ιστορική, κοινωνική και αναπτυ­ξιακή ενότητα.

 Εν συνεχεία δε, και οι τέως κοινότητες Λούμα και Σκινιά με όλους τους οικισμούς των, είχαν συνδεδεμένη οικονομία με το παραλιακό αυτό μέτωπο, ειδικά μετά την Τουρκοκρατία έως και σήμερα.

Το έτος 1928 ήταν και έδρα της ομώνυ­μης κοινότητας (ΦΕΚ. Α27/1928) με 1506 κατοίκους. Από το 1928 μέχρι το 1939 ο κόλπος της Ελούντας χρησιμοποιήθηκε σαν σταθμός ανεφοδιασμού, προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης των υδροπλάνων της βρετανικής αεροπορική εταιρίας Ιμπέριαλ.
 

Το 1941 κατελήφθη από τους Γερμανοϊ-ταλούς και μετατράπηκε σ' ένα από τα ισχυ­ρότερα οχυρά. Ο πληθυσμός όλων των οικι­σμών τα επόμενα χρόνια (1951, 1961) παρουσίασε μείωση λόγω μετανάστευσης.Το 1969 αρχίζει η ανέγερση του πρώτου μεγάλου ξενοδοχείου στην Ελούντα με την ονομασία Elounda Beach. Αρχίζει αυτόχρονα και η ανάπτυξη της Ελούντας, η οποία μετατρέπεται σε ένα από τα πρώτα
και πρότυπα τουριστικά κέντρα της Ελλάδας. Η Ελούντα έγινε γνωστή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό λόγω του εξαιρετικού κάλλους του τοπίου της και των υπερπολυτελων ξενοδοχείων της, το υψηλό επίπεδο παροχής τουριστικών υπηρεσιών, τα διεθνή συ­νέδρια και τις επισκέψεις αρχηγών κρατών και προσωπικοτήτων της διεθνούς οικονομι­κής, πολιτικής, αθλητικής και καλλιτεχνικής ελίτ .

 Κατά τη θερινή περίοδο η κίνηση λόγω του τουρισμού πολλαπλασιάζεται 


(550.000 καταγεγραμμένες διανυκτερεύσεις), ενώ ένας τεράστιος αριθμός ημερήσιων επισκεπτών -περιηγητών, διερχόμενοι από το παραλιακό μέτωπο της Ελούντας, διατρέχουν όλη την η­μιορεινή περιοχή των οικισμών, ειδικά δε προς τη γραμμή Βρουχά, Λούμα, Σκινιά που έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο σημαντι­κές οικοτουριστικές διαδρομές του Επάνω Μεραμπέλλου.
Η Κρητική κουζίνα του μεραμπελλου  διαφοροποιείται από άλλες κουζίνες επειδή δεν προσπαθεί να ανακατέψει τις γεύσεις, όσο κι αν χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά για να παρασκευάσει το καθημερινό φαγητό. Το κάθε υλικό απ' αυτά διατηρεί την αυτονομία του, διατηρεί την ταυτότητα του και τη γεύση του. Τίποτα δεν έρχεται να επικαλύψει τη γεύση του άλλου. Θα έλεγε κανείς πως όλα συνυπάρχουν αρμονικά και, τελικά, αναδεικνύουν τις λεπτές ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Κρήτης.

Η Κρητική κουζίνα είναι τρόπος ζωής, απλή, λιτή, χωρίς περιττά καρυκεύματα, χωρίς ενισχυτικά γεύσης. Αλλά και νόστιμη. Μέσα απο την απλότητα αναδύεται η ευρηματικότητα της οικοδέσποινας που κρατά στα χέρια της την εμπειρία αιώνων αλλά δεν κρατά ποτέ σταγονόμετρο, ούτε έχει τη ζυγαριά στην κουζίνα της. 

Αν τη ρωτήσεις πόσο αλεύρι χρειάζεται για κάποιο παρασκεύασμα θα σου απαντήσει απλά και αφοπλιστικά "όσο σηκώσει" και είναι αυτό μια αλάνθαστη μέθοδος επιτυχίας, όσο και αν δεν το κατανοούν εκείνοι που προτιμούν τις αυστηρές δοσολογίες.


Εκείνο που μετρά στη Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα είναι η φαντασία. Ο Κρητικός μπορεί να τρώει κάθε μέρα χόρτα ή όσπρια, αλλά δεν τρώει σχεδόν ποτέ το ίδιο φαγητό. Βρίσκει τον τρόπο να αναδείξει καινούριες αρετές των υλικών και διαφορετικές γεύσεις. Αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κουζίνας όλων των ελληνικών περιοχών στην Κρήτη είναι, ίσως, εντονότερο λόγω της ποικιλότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται...

Ιστορικά αν ανατρέξουμε στις ρίζες της Κρητικής κουζίνας από την αρχαιότητα εως και τα νεότερα χρόνια δεν θα βρούμε ουσιαστικές αλλαγές αφού ελάχιστα υλικά έχουν προστεθεί σε εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι προϊστορικοί κάτοικοι του νησιού.

Το Κρητικό λάδι της ελιάς δε χρειάζεται επεξεργασία. Οι κάτοικοι της Κρήτης καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου!(Το 34,6 % παγκοσμίως)! Οι ευεργετικές ιδιότητές του θεωρούνται πολύτιμες για την υγεία!
Χρησιμοποιούν βότανα για να προσθέσουν γεύση στο φαγητό τους. Φτιάχνουν γλυκά και πίτες με φυσικά γλυκαντικά, μέλι και μούστο. Ενώ το εξαιρετικό Κρητικό κρασί είναι αναπόσπαστο συνοδευτικό για τα γεύματά τους.
Γενικά η λεγόμενη Μεσογειακή Διατροφή έχει ως βάση και πρότυπο την Κρητική Διατροφή!Τα ψάρια είναι μια τροφή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε πολύ εύκολα και αυτό διότι είναι ένα φαγητό που μπορεί να μας παιδέψει, αφού χρειάζεται να το καθαρίσεις για να το φας, κάτι το οποίο είναι και λίγο βαρετό. Από την άλλη είναι μια τροφή πολύ καλή για την υγεία με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθάνε τον ανθρώπινο οργανισμό.


 Εξάλλου υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να φάει κανείς ψάρι, όπως είναι ο τόνος, ο σολομός, τα μικρά ψάρια (γαύρος, αθερίνα, μαριδάκι κλπ) ή τα πολύ μεγάλα (φαγκρί κλπ), τα οποία δεν χρειάζονται καθάρισμα.

 Γι’αυτό μην αφήνετε το ψάρι έξω από το διατροφικό σας πλάνο, αφού όπως συνεχώς ακούμε από τους γιατρούς να λένε, αποτελούν σημαντικό βοήθημα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και την προστασία του εγκεφάλου.
Έρευνες που έχουν γίνει σε σχέση με τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών δείχνουν συνεχώς πως πρόκειται για μια τροφή πολύ ευεργετική για τον άνθρωπο 
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 λόγους για τους οποίους τα ψάρια είναι πολύ σημαντικά στην διατροφή μας:
Καταρχήν βοηθούν στην μείωση του κινδύνου απόφραξης στο στεφανιαίο αγγειακό σύστημα της καρδίας λόγω των αντιπηκτικών ιδιοτήτων που έχουν.

 Αυτό οδηγεί στην αποφυγή εμφράγματος του μυοκαρδίου και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές αρρυθμίες. Επίσης, η παρουσία των ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχει την ικανότητα να μειώνει την συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων, γεγονός που ουσιαστικά μειώνει και τον κίνδυνο θρόμβωσης και απόφραξης των αρτηριών.

Έχουν την δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων γεγονός που οδηγεί στην μείωση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, αφού αυτός είναι ο λόγος που συμβαίνουν τα επεισόδια αυτά.Μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού των πνευματικών ικανοτήτων, της γεροντικής άνοιας και της ασθένειας Αλτσχάϊμερ σε ηλικιωμένους.
Λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Α βοηθούν στην όραση.
Λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Β δίνουν ενέργεια στον οργανισμό και βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Συμβάλλουν σημαντικά στο σωστό σχηματισμό των οστών και λειτουργούν αντιοξειδωτικά.
Περιέχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή χοληστερόλη και χαμηλά κορεσμένα λιπίδια ενώ τα Ω3 βοηθούν στην λιπόλυση.
Καλό είναι να καταναλώνονται ψητά και όχι τηγανιτά, έτσι ώστε να διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία.
Συνδυάζονται ιδανικά με σαλάτες και τυριά.
Τέλος, θεωρούνται η τέλεια τροφή ιδίως για γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.