ΜΟΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ TV







ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO



MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
Ο Μοχός είναι μεγάλος οικισμός της επαρχίας Πεδιάδας του Δήμου Χερσονήσου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μ. στη δυτική άκρη σε γόνιμη αλλά άνυδρη πεδινή έκταση, κατάφυτη από ελαιώνες και αμπελώνες. Απέχει από το Ηράκλειο 45,8 χλμ. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία και την αμπελοκαλλιέργεια. 


Βάση της οικονομίας του χωριού είναι το λάδι.Έχει ταχυδρομείο, σταθμό χωροφυλακής, νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο και αγροτικό ιατρείο.


 Η ποδοσφαιρική ομάδα του Μοχού αγωνίζεται στον κρητικό όμιλο της Δ΄ εθνικής κατηγορίας.


Από τους ιερούς ναούς αξίζει να αναφέρουμε το δίκλιτο του Ευαγγελισμού και της Αγίας Παρασκευής στην πλατεία του χωριού, το δίκλιτο επίσης του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Σάββα και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Στην περιοχή του Μοχού υπάρχουν περί τα 10 εξωκλήσια. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μεγάλη πλατεία, όπου γίνεται στις 15 Αυγούστου το κρητικό πανηγύρι, με κρητικούς χορούς, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, ντόπιων και ξένων. Την ίδια μέρα σε αίθουσα του Δημοτικού διαμερίσματος που είναι διασκευασμένη σε παλαιό κρητικό νοικυριό, γίνεται έκθεση εργοχείρων, υφαντών, κεντημάτων, πλεκτών κλπ.
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812

Ένα έθιμο που τηρείται κατά τις ημέρες της αποκριάς στην περιοχή είναι το «Ξυνόχοντρος και μουζουδιά» είναι εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού. Πρόκειται για αναβιώση παλίου τοπικου εθίμου με ψήσιμο ζεστού ξυνόχοντρου παραδοσιακό φαγητό) και μεταμφίεσης με μουζουδιά.
Στις 14 και 15 Αυγούστου γιορτάζεται το πανηγύρι της Παναγίας στο Μοχό. Ο εορτασμός ξεκίνησε το 1960 υπό Προεδρίας της Κοινότητος Γεωργίου Λεβέντη σε συνεργασία με την Περιγιητική Λέσχη Ηρακλείου με Πρόεδρο τον Γεώργιο Πατεράκη. Στο κέντρο του χωριού στο χώρο της μεγάλης δεντροφυτεμένης και πλακοστρωμένης πλατείας, γίνεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου το κρητικό πανηγύρι, με κρητικούς χορούς και αγαπημένους κρητικούς καλλιτέχνες, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, ντόπιων και ξένων.


 Παράλληλα σε αίθουσα του Δημοτικού διαμερίσματος που είναι διασκευασμένη σε παλαιό κρητικό νοικυριό, γίνεται έκθεση εργόχειρων, υφαντών, κεντημάτων, πλεκτών κλπ.

Η ετυμολογία του τοπωνυμίου είναι άγνωστη. Στις βενετικές απογραφές αναφέρεται με το όνομα Mogho, με πρώτη αναφορά το 1387. To 1583 είχε 451 κατοίκους (Καστροφύλακας, Κ95). Το 1881 είναι έδρα ομώνυμου δήμου, με 1299 κατοίκους, το 1900 ο δήμος μετονομάζεται Λαγκάδος αλλά παραμένει πρωτεύουσα, κάτ. 1613, το 1920 έδρα ομώνυμου αγροτικού δήμου, κάτοικοι 1671, το 1928 κάτοικοι 1730, το 1940 κάτ. 1810, το 1951 κάτ. 1804, το 1961 κάτι. 1716 και το 1971 κάτ. 1422.
Από το Μοχό κατάγονταν οι αδερφοί Βέργα, οι οποίοι έδρασαν πριν από την Επανάσταση του 1821. Ο Γιώργης Βέργας, τον οποίο βρήκε αιχμάλωτο στον τουρκικό ναύσταθμο και τον παρέλαβε στην προσωπική του φρουρά ο καπουδάν πασάς Γαζή Χουσείν, ήταν ατίθασος και άγριος, αντίπαλος του γενίτσαρου και σκληρού δυνάστη του Μοχού ,
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
 Ιμπραχίμ Μόχογλου (Π. Φαφουτάκη, Συλλογή ηρωικών κρητικών ασμάτων, 1889,

Ο Μοχός βρίσκεται ψηλά πάνω από τη Σταλίδα, περίπου 37 χιλιόμετρα ανατολικά απο το Ηράκλειο, ενώ το Κράσι βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα μετά το Μοχό, στο δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου.
Σάββατο πρωί κι η μαύρη Honda Transalp του φίλου Χάρη είναι έτοιμη για ταξίδι. Φορτώνουμε φωτογραφικές μηχανές και χάρτες, βάζουμε τα κράνη και τα μπουφάν και ξεκινάμε. Πρώτη στάση για αγορά φιλμ και σύντομα αφήνουμε το Ηράκλειο πίσω μας.
Η μέρα είναι καταπληκτική με ήλιο κι ελάχιστο άνεμο. Η θάλασσα καταγάλανη κι ακύμαντη μας δημιουργεί αμφιβολίες κατά πόσο διαλέξαμε σωστά να περάσουμε τη μέρα στα βουνά αντί για καμιά παραλία.
Ταξιδεύουμε άνετα για 15 λεπτά όταν από τη δεξιά πλευρά του δρόμου βλέπουμε άντρα της τροχαίας να μας κάνει νόημα να σταματήσουμε.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO




 Αυτές οι συναντήσεις σπανίως είναι για καλό κι όντως αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά.
Σύμφωνα με το ραντάρ της τροχαίας πηγαίναμε με 104!!! χιλιόμετρα την ώρα ενώ το όριο ταχύτητας είναι 70 χλμ./ ώρα. Μιλάμε βέβαια για τη νέα Εθνική οδό, ένα ευθύ δρόμο με ελάχιστη κίνηση. Λίγο παρανοϊκά όλα αυτά αλλά το κράτος μάλλον χρειάζεται τα πρόστιμα για να γεμίσει τα ταμεία του.


Στον Μοχό Πεδιάδας (κοντά στην Σταλίδα) ζούσε, κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821, ο γενίτσαρος Αρίφ Μόχογλου. Ο Μόχογλου είχε οικοδομήσει οχυρό πύργο, όπου διέμενε η οικογένεια του.

Στον πύργο αυτό, το 1807, ο γιος του Μόχογλου, Καραμπίνης, σκότωσε την αδελφή του χαΐνη Γιώργη Βέργα, Σοφία, καθώς αυτή προσπαθούσε να φύγει από αυτόν. Ο Καραμπίνης είχε οργανώσει γλέντι στο κονάκι του κι είχε καλέσει όλες τις χριστιανοπούλες του χωριού να λάβουν μέρος, με σκοπό να ξεμοναχιάσει την Σοφία. Όταν το γλέντι τελείωσε της είπε ότι είχε να της δώσει ένα μήνυμα και κάτι πράγματα από τον αδερφό της, που τότε βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Η Σοφία τον πίστεψε και τον περίμενε κι αυτός την οδήγησε μπροστά σε μια ανοιχτή κασέλα, όπου δήθεν είχε βάλει τα πράγματα. Αυτή τότε έσκυψε κι αυτός προσπάθησε να τη βιάσει.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO



MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
Η Σοφία, όντας γεροδεμένη, ευκίνητη και χειροδύναμη, τον έσπρωξε δυνατά και τον κατρακύλησε στη σκάλα. Αυτός σηκώθηκε γρήγορα, άρπαξε το όπλο του και πρόλαβε να την πυροβολήσει και να τη σκοτώσει, όταν αυτή βρισκόταν στην πόρτα.

Εκτός από αυτό το γεγονός, οι Τούρκοι κρέμασαν και τον αδερφό του Γιώργη Βέργα, Ζαχαρία για την επαναστατική του δράση.  Όταν ο Γιώργης έμαθε τα τραγικά γεγονότα, γύρισε στην Κρήτη με τον αδελφό του Νικόλαο για να εκδικηθούν. Πήγαν στον Μοχό, ξέθαψαν την αδερφή τους, και βρήκαν το βόλι που είχε καρφωθεί στον σκελετό της κοπέλας.


Έστησε ύστερα ενέδρα στον Καραμπίνη κάπου στον δρόμο που έρχεται από τη Σταλίδα και τον σκότωσε με το ίδιο βόλι. Έκοψε μετά το κεφάλι του και το κρέμασε στον πύργο του Μόχογλου. Σήμερα δεν σώζεται τίποτα από τον πύργο.
Read more: http://www.cretanbeaches.com/pyrg%CE%BFi/pyrg%CE%BFi-iraklei%CE%BFy/pirgos-arif-mohoglou-moxos/#ixzz2qm985w97

Ο Μοχός (Δημοτική Κοινότητα Μοχού - Δημοτική Ενότητα ΜΑΛΙΩΝ) ανήκει στον δήμο ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “ο Μοχός”. Έδρα του δήμου είναι οι Γούρνες και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Μοχός ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μοχού, του πρώην Δήμου ΜΑΛΙΩΝ του Νομού ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
Ο Μοχός έχει υψόμετρο 399 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 35,2614595193 και γεωγραφικό μήκος 25,4211372435. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον Μοχό




Γενικές πληροφορίες για τον Μοχό
ΑπόκρυψηΔιοικητική διαίρεση
Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα:
ΝΗΣΙΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση:
Κρήτης
Περιφέρεια:
Κρήτης
Περιφερειακή Ενότητα:
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δήμος:
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Δημοτική Ενότητα:
ΜΑΛΙΩΝ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα:
Δημοτική Κοινότητα Μοχού
Έδρα Δήμου:
Γούρνες
Κωδικός Οικισμού:
7108030301

ΑπόκρυψηΚαποδιστριακός Δήμος
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα:
ΜΑΛΙΩΝ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος:
Μοχού

ΑπόκρυψηΓεωγραφικά στοιχεία
Επίσημη Ονομασία:
ο Μοχός
Υψόμετρο:
399
Γεωγραφικό Μήκος:
25.4211372435
Γεωγραφικό Πλάτος :
35.2614595193
Γεωγ. Διαμέρισμα:
Κρήτη
Νομός:
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΜΟΧΟΣ

Πληροφορίες

Πλήρης Τίτλος: ΜΟΧΟΥ ΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
Γήπεδο:
Δεύτερο Γήπεδο:
Α.Μ. Ε.Π.Ο.: 4532




MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO



Ποδοσφαιριστές

Ονοματεπώνυμο Έτος Γέννησης
1. ALLA KASTRIOT 1974
2. CRAGA ELVIS 1982
3. SHAIPI ROMARJO 1994
4. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1985
5. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 1975
6. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1972
7. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1971
8. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1964
9. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1967
10. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 1971
11. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1977
12. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ 1969
13. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1993
14. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1992
15. ΒΙΑΝΙΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 1978
16. ΒΥΝΙΧΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1974
17. ΓΕΡΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 1966
18. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1997
19. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1963
20. ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΒΙΛΙ ΤΖΕΜΑΛΙ 1991
21. ΔΑΔΟΥΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1980
22. ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1973
23. ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1979
24. ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1967
25. ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1969
26. ΖΕΡΒΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1984
27. ΖΕΡΒΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 1967
28. ΖΕΡΒΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1967
29. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1980
30. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 1985
31. ΚΑΝΑΚΟΥΣΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1989
32. ΚΑΟΥΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 1978
33. ΚΟΣΜΑΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1985
34. ΚΡΗΤΙΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1981
35. ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ 1993
36. ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1971
37. ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1974
38. ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1986
39. ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1994
40. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1968
41. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1973
42. ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 1975
43. ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 1966
44. ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ ΙΩΣΗΦ 1980
45. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 1990
46. ΜΑΥΡΙΤΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 1976
47. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 1992
48. ΜΟΡΦΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1972
49. ΜΟΡΦΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1999
50. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1978
51. ΜΠΙΝΙΧΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1990
52. ΜΠΟΡΜΠΟΥΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1969
53. ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ 1972
54. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1985
55. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 1979
56. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 1967
57. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1999
58. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 1969
59. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1987
60. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1996
61. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1975
62. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1979
63. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 1978
64. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1977
65. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 1988
66. ΠΑΣΠΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1969
67. ΠΕΠΟΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1979
68. ΠΕΤΕΙΝΑΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ 1982
69. ΠΛΑΤΑΚΗΣ ΑΔΑΜΗΣ 1997
70. ΠΛΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1990
71. ΠΛΑΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1960
72. ΠΛΑΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 1962
73. ΠΛΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1984
74. ΡΟΔΙΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1970
75. ΡΟΔΙΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1975
76. ΡΟΥΣΟΧΑΤΖΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1976
77. ΡΟΥΣΟΧΑΤΖΑΚΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ 1977
78. ΣΟΥΡΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1999
79. ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1975
80. ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1971
81. ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1976
82. ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1976
83. ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1971
84. ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1977
85. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 1973
86. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 1984
87. ΤΑΜΙΩΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1988
88. ΤΑΜΙΩΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 1993
89. ΤΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1999
90. ΤΣΑΒΔΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1989
91. ΤΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1993
92. ΦΑΖΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1989
93. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1966
94. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΜΑΡΚΟΣ 1986
95. ΦΛΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1989
96. ΦΛΟΥΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 1994
97. ΦΟΥΚΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 1963
98. ΦΡΟΥΔΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1989
99. ΦΡΟΥΔΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1974
100. ΦΡΟΥΔΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 1971
101. ΦΡΟΥΔΑΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1964
102. ΦΡΟΥΔΑΡΑΚΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 1993
103. ΧΑΜΑΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1969
104. ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1972
105. ΧΑΤΖΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1992
106. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ 1960
107. ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1996
108. ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1983
109. ΨΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1988
110. ΨΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1992
111. ΨΑΡΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ 1991
112. ΨΥΧΟΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1966
113. ΨΥΧΟΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ 1997
114. ΨΥΧΟΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1988
115. ΨΥΧΟΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ 1989
116. ΨΥΧΟΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1996
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
ΑΣ ΝΕΟΙ ΜΟΧΟΥ
Πληροφορίες

Πλήρης Τίτλος: ΑΣ ΝΕΟΙ ΜΟΧΟΥ
Γήπεδο:
Δεύτερο Γήπεδο:
Α.Μ. Ε.Π.Ο.: 5992

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO



Ποδοσφαιριστές
Ονοματεπώνυμο Έτος Γέννησης
1. AKHALKATSI GIORGI 1991
2. GUGUSHVILI GEORGE 1991
3. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1984
4. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1992
5. ΔΑΛΕΖΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 1984
6. ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 1977
7. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1985
8. ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1995
9. ΜΠΙΤΖΑΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 1993
10. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ 1972
11. ΤΑΜΙΩΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1984
12. ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1970
13. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1981
14. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ 1982
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
Μέχρι πολύ πρόσφατα στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, οι διάφοροι πληθυσμοί ήταν εξαρτώμενοι των τροφίμων που ήταν διαθέσιμα στο άμεσο περιβάλλον τους: των τροφίμων δηλαδή των οποίων η καλλιέργεια ή η διαθεσιμότητα ευνοούνταν από τις κλιματικές και οικολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.


 Έτσι, οι διάφοροι πληθυσμοί κατάφεραν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε πολύ διαφορετικές μεταξύ τους κλιματικές και οικολογικές συνθήκες, οι οποίες οδήγησαν αντίστοιχα και στη διαμόρφωση διαφορετικών διατροφικών συνηθειών. Οι διάφορες δίαιτες αν και μπορούσαν να εξασφαλίσουν την καλή υγεία των ατόμων μέχρι την ηλικία της αναπαραγωγής, δεν συνδέονταν απαραίτητα με καλή υγεία και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ή με τη μακροβιότητα. 


Έτσι τελικά, κατά της διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου στη γη, διάφοροι οικολογικοί, κοινωνικο-οικονομικοί και πολιτισμικοί παράγοντες συνετέλεσαν στη διαμόρφωση διαφορετικών συστημάτων διατροφής στις διάφορες περιοχές, 

Το νησί της Κρήτης είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον την επιστημονικής κοινότητας ήδη από το 1948, τότε που ερευνητές από το Ίδρυμα Rockefeller των Ηνωμένων Πολιτειών, κλήθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν μεταπολεμικά οι «κακές» συνθήκες διαβίωσης στον πληθυσμό της Κρήτης. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση της δίαιτας των Κρητικών, η οποία προς έκπληξη των ερευνητών ήταν διατροφικά επαρκής,

 με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες περιορίζονταν στις περιοχές με πολύ χαμηλό εισόδημα και με πολύ μικρή παραγωγή τροφίμων από τις ίδιες τις οικογένειες.[2] Σε γενικές γραμμές οι ερευνητές συμπέραναν ότι «στο σύνολό τους, ο τρόπος διατροφής και οι διατροφικές συνήθειες ήταν υπερβολικά καλά προσαρμοσμένες στις φυσικές και οικονομικές πηγές της περιοχής, καθώς και στις ανάγκες των κατοίκων της».

Η συσχέτιση της δίαιτας των κατοίκων της Κρήτης με την υγεία έγινε ευρέως γνωστή αργότερα, με τη μελέτη των Επτά Χωρών. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε λίγο πριν το 1960 από τον Αμερικανό Ανσελ Κις και τους συνεργάτες του, με αφορμή τα εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή.[εκκρεμεί παραπομπή] Οι ιδιαίτερες συνήθειες διατροφής που χαρακτήριζαν την περιοχή αυτή μελετήθηκαν για να εξηγήσουν τη μικρότερη συχνότητα στεφανιαίας νόσου και καρκίνου,
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
 αλλά και τη μικρότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια σε σχέση με τις επιλεγμένες από τους ερευνητές χώρες που παρατηρήθηκαν στον πληθυσμό της Κρήτης.[3] Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών καμία άλλη περιοχή της Μεσογείου δεν είχε τόσο χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας όσο η Κρήτη τόσο πριν, όσο και μετά, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.[4]
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά περίπου 13.000 άνδρες, οι οποίοι επιλέχθηκαν από δεκαέξι διαφορετικές περιοχές 7 χωρών (Φιλανδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα), με στόχο να διερευνηθεί η ασαφής σχέση μεταξύ δίαιτας και εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίαζε την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο, σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.[5][6][7][8] Μετά από 20 έτη παρακολούθησης οι Κρητικοί παρουσίαζαν τα μικρότερα ποσοστά θανάτων από όλες τις αιτίες,[9] ενώ μετά από 25 έτη παρακολούθησης οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στην Κρήτη ήταν εντυπωσιακά λιγότεροι σε σχέση με τους θανάτους που παρατηρήθηκαν στους πληθυσμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βόρεια Ευρώπη, αλλά ακόμη και συγκριτικά με τους θανάτους που παρατηρήθηκαν σε άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, όπως την Ιταλία,


 την Γιουγκοσλαβία και την Κέρκυρα.[10] Όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 1 οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στην Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία ήταν σχεδόν τριπλάσιοι, ενώ στην Κέρκυρα ήταν σχεδόν διπλάσιοι των θανάτων που παρατηρήθηκαν στην Κρήτη

Μετά τη μελέτη των Επτά Χωρών, οι γάλλοι ερευνητές Serge Renaud και Michel de Longeril έδειξαν στη μελέτη Lyon Heart Study ότι η χορήγηση Κρητικού τύπου δίαιτας σε ασθενείς που είχαν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μείωσε το ποσοστό των θανάτων στους 27 μήνες μετά το επεισόδιο κατά 70%, συγκριτικά με τη χορήγηση της δίαιτας που συνιστούσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.[11][12] Επιπλέον, μετά από 4 έτη η δίαιτα Κρητικού τύπου σχετίστηκε με μείωση του ποσοστού των συνολικών θανάτων κατά 56% και με μείωση της συχνότητας καρκίνου κατά 61%

Στη χαμηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης που παρατηρήθηκε στην Κρήτη στη μελέτη των Επτά Χωρών φαίνεται ότι συνέβαλε και το γεγονός ότι οι Κρητικοί την περίοδο αυτή ακολουθούσαν σε μεγάλο βαθμό τις νηστείες που υπαγορεύονται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία
 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO



MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812

. Έτσι, η χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μπορεί να αποδοθεί μονάχα σε οικονομικούς παράγοντες, καθώς πάρα τα χαμηλά εισοδήματα των κατοίκων, η πλειοψηφία του πληθυσμού παρήγαγε τα δικά της ζωικά και φυτικά προϊόντα. Κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας όμως τα ζωικά προϊόντα φυλάσσονταν για να καταναλωθούν σε περιόδους μη νηστείας και η παράδοση αυτή πέρα από τη συμβολή της στην καλύτερη υγεία ήταν σημαντική και για την οικολογική και περιβαλλοντική ισορροπία.

Η ορθόδοξη εκκλησία ορίζει διάφορες περιόδους νηστείας, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 180-200 ημέρες κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Κατά συνέπεια πρόκειται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο συνέβαλε σημαντικά στη συνολική διατροφική πρόσληψη.
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
Οι παραδοσιακές δίαιτες των λαών της Μεσογείου ήταν το αποτέλεσμα σημαντικών εξελίξεων που συνέβησαν σε διάστημα δύο χιλιετιών με βασικές επιρροές από τους Έλληνες, τους Άραβες και τους Ασιάτες 



 Περίπου 20 χώρες, αρκετά ετερογενείς μεταξύ τους μπορούν να χαρακτηριστούν ως Μεσογειακές, οι διατροφικές συνήθειες των οποίων ποικίλλουν λόγω θρησκευτικών, οικονομικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων. Έτσι, ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» είναι σε κάποιο βαθμό παραπλανητικός, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μία, αλλά πολλές Μεσογειακές δίαιτες.
Ο όρος «Μεσογειακή διατροφή», με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα, ουσιαστικά εισήχθη από τους επιστήμονες της διατροφής για να περιγράψει τη δίαιτα της Κρήτης, αλλά και τις δίαιτες άλλων περιοχών της Μεσογείου οι οποίες παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν, κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, όταν είχαν πια ξεπεραστεί οι συνέπειες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αλλά και πριν την άφιξη της κουλτούρας του γρήγορου φαγητού.
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
 Επειδή το ελαιόλαδο ήταν η βασική πηγή λίπους στη δίαιτα των Κρητικών, ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» ουσιαστικά περιγράφει το διατροφικό πρότυπο εκείνο που επικρατούσε στις περιοχές της Μεσογείου στις οποίες καλλιεργούνταν παραδοσιακά τα ελαιόδενδρα


Με βάση τη διατροφή της Κρήτης το 1960 ορίστηκε από τους επιστήμονες της υγείας και της διατροφής το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης επιστημονικής αναζήτησης τα τελευταία έτη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 60% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως οφείλονται σε χρόνια νοσήματα και η υιοθέτηση συμπεριφορών που σχετίζονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των νοσημάτων αυτών σε πολύ μεγάλο βαθμό

Το γήρας είναι αποτέλεσμα των βιολογικών αλλαγών που προκύπτουν από τη συσσώρευση μη αναστρέψιμων βλαβών στα κύτταρα του οργανισμού και η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της διαδικασίας αυτής [17]. Σύμφωνα με τη Μελέτη των Επτά Χωρών και στη συνέχεια και άλλες μελέτες η Κρητική,

 και αργότερα η Μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γήρανσης και στη μακροβιότητα. Τα άτομα που υιοθετούν τη Μεσογειακή διατροφή παρουσιάζουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής, μειωμένη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, αλλά και ειδικότερα μειωμένη θνησιμότητα τόσο από στεφανιαία νόσο, όσο και από καρκίνο
Η μελέτη των Επτά Χωρών ήταν η πρώτη που έδειξε τη σχέση μεταξύ Κρητικής διατροφής και στεφανιαίας νόσου, αλλά τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και σε αρκετές επόμενες μελέτες [εκκρεμεί παραπομπή]. Πέρα από τη στεφανιαία νόσο και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η Μεσογειακή διατροφή έχει φανεί να ασκεί προστατευτική δράση[ασαφές] και στην εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων.[

Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούνται τα τελευταία έτη έχουν οδηγήσει και σε αντίστοιχα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη [19]. Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί μια πολύ συχνή πλέον διαταραχή η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τόσο διαβήτη, όσο και καρδιαγγειακών νοσημάτων, και χαρακτηρίζεται από την παχυσαρκία κεντρικού τύπου, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και τα χαμηλά επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης [20].
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
 Η υιοθέτηση Μεσογειακής διατροφής έχει σχετιστεί με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου [21], αλλά και διαβήτη [22]. Επιπλέον, σε διαβητικούς ασθενείς, η υιοθέτηση Μεσογειακής διατροφής έχει σχετιστεί με καλύτερο έλεγχο της νόσου [23], ενώ η χορήγηση Μεσογειακής διατροφής σε ασθενείς που μόλις είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη φάνηκε να καθυστερεί την έναρξη της φαρμακευτικής θεραπείας
Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνει μέχρι σήμερα.

Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση στην αναζήτηση της ιδανικής δίαιτας για την προαγωγή της υγείας. Η Κρητική διατροφή αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μελέτης, αφού η πλειοψηφία των ερευνών αναδεικνύουν την κρητική κουζίνα ως το πιο χαρακτηριστικό και ποιοτικά υψηλό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας και τα πιο μικρά αναλογικά και σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους.
Ποιο είναι όμως το μυστικό της κρητικής διατροφής; Η απάντηση είναι ότι οι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, όσπρια και φρούτα, αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, όπως θυμάρι και βασιλικό, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύουν το φαγητό με κρασί από τα τοπικά αμπέλια και εξαιρετικά νόστιμο ψωμί, που παραδοσιακά είναι ζυμωτό.Άλλο χαρακτηριστικό του κρητικού τραπεζιού είναι η ποικιλία των πιάτων, όπου κανένα δεν μονοπωλεί τη γεύση αλλά όλα μαζί συνθέτουν ένα εύγευστο σύνολο.

Το σημαντικότερο όμως διατροφικό στοιχείο είναι το λάδι, το οποίο για τους Κρητικούς όπως και για όλους τους λαούς της Μεσογείου, αποτελεί τη βασική πηγή λίπους.

Το λάδι αποτελεί τη βάση της κρητικής και ελληνικής διατροφής, και χρησιμοποιείται στα περισσότερα πιάτα εκτοπίζοντας το βούτυρο ή άλλα είδη λαδιού που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η θρεπτική αξία του λαδιού είναι τεράστια καθώς αποτελεί το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης, προστατεύοντας δηλαδή τον οργανισμό από την οξείδωση και την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν σοβαρές παθήσεις.

Η Κρήτη με το μεσογειακό της κλίμα και τη καλή σύσταση του εδάφους της επιτρέπει στο ελαιόδενδρο όχι μόνο να ευδοκιμεί παντού, τόσο σε πεδινές όσο και σε ορεινές περιοχές, αλλά και να αποδίδει στο λάδι την καλύτερη δυνατή ποιότητά του, με χαμηλή οξύτητα και υπέροχο άρωμα. Το γεγονός ότι οι Κρητικοί ζουν περισσότερο και έχουν τους χαμηλότερους δείκτες στην εμφάνιση ασθενειών φαίνεται να συνδέεται άμεσα με το ότι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές λαδιού παγκοσμίως.

Είναι σίγουρο είναι ότι η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών οφείλεται στην παραδοσιακή διατροφή τους. Μια διατροφή στην οποία αξίζει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και να την ακολουθήσουμε.



Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της κρητικής διατροφής και της κρητικής κουζίνας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Αποτελεί τη συνέχεια μιας παράδοσης που ξεκινά από τη μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας. Από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών φαίνεται πως και οι αρχαίοι Κρήτες, οι Μινωίτες, κατανάλωναν πριν από 4000 χρόνια τα ίδια σχεδόν προϊόντα που καταναλώνει και ο σημερινός κρητικός. Στα ανάκτορα της μινωικής εποχής βρέθηκαν τα μεγάλα πιθάρια για το λάδι της ελιάς, τους δημητριακούς καρπούς,
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO



MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812
 τα όσπρια και το μέλι. Και στις διάφορες εικονογραφικές μαρτυρίες βλέπουμε τον απίθανο κόσμο των κρητικών φυτών και βοτάνων.
Καθώς περνούσαν οι αιώνες η κρητική κουζίνα συγκέντρωνε την γνώση και την εμπειρία που μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά, έτσι που ο Αθηναίος,


Έλληνας συγγραφέας των ρωμαϊκών χρόνων, να μας πληροφορεί για δύο εξαιρετικά περίπλοκα και γευστικά γλυκά που παρασκευάζονται στην αρχαία Κρήτη με πετιμέζι και μέλι, με ξηρούς καρπούς, σησάμι και σπόρια παπαρούνας.
Στα βυζαντινά χρόνια οι Κρητικοί διατηρούν τις συνήθειες τους και η κουζίνα των αστικών οικογενειών αρέσκεται σε πολύπλοκα εδέσματα, τα οποία πρόσφεραν εξαιρετική γεύση. Ο αγροτικός πληθυσμός εξακολουθεί να στηρίζει την επιβίωση του στη φύση: στα χόρτα, στους καρπούς, στα όσπρια, στην ελιά και το λάδι. Όλα αυτά όμως, τα πλούτιζε με τη δύναμη της γόνιμης φαντασίας. Μπορούσε να μαγειρέψει τα προϊόντα του με πολλούς τρόπους και να τα κάνει γευστικά και νόστιμα.

Αυτή η συνήθεια τον βοήθησε πολύ να επιβιώσει κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όταν το νησί κατακτήθηκε διαδοχικά από τους Άραβες (824-961), τους Ενετούς (1204-1669) και τους Τούρκους(1669-1898). Οι κατακτητές άλλαζαν αλλά δεν άλλαζε η ψυχή, η θρησκεία, η γλώσσα και... η κουζίνα του Κρητικού!
Αυτή η συνέχεια δημιούργησε μια παράδοση που αποδεικνύεται σήμερα πολύτιμη μια και η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο όχι μόνο για την κρητική κουζίνα αλλά και για το "θαύμα της κρητικής διατροφής"!

ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Επί αιώνες πολλούς η ιστορία της ελιάς και του λαδιού είναι συνδεδεμένη με την μακραίωνη ιστορία της Κρήτης που χιλιάδες χρόνια πριν θεμελίωσε τον Δυτικό πολιτισμό και οριοθετούσε την Ευρωπαϊκή ιστορία.
Έχει αναφερθεί ότι η ελιά καλλιεργήθηκε στην Κρήτη γύρω στα 3000 π.χ. Στην αρχαία Ελλάδα ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής ύμνησαν τις ιαματικές της ιδιότητες, ο Αναξαγόρας και ο Εμπεδοκλής ερεύνησαν την ιστορική της διαδρομή. Ο Αριστοτέλης ανήγαγε την ελαιοκομία σε επιστήμη ενώ ο Σόλωνας θέσπισε τον πρώτο νόμο για την προστασία του ελαιόδεντρου σε νομοθετήματα που απαγόρευαν να κόβονται πάνω από δύο δέντρα ελιάς σε κάθε λιόφυτο κάθε χρόνο.
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812

Αυτό λοιπόν το ιερό δέντρο, σύμβολο της γνώσης, σοφίας, αφθονίας, ειρήνης, υγείας, δύναμης και ομορφιάς που λατρεύεται επί χιλιάδες χρόνια προτείνουν και προβάλλουν οι σημερινές έγκυρες επιστημονικές έρευνες σαν κυρίαρχο συντελεστή της υγείας και της μακροβιότητας του ανθρώπου. Πολλοί επιστήμονες στα συνέδρια τους ανά τον κόσμο είναι καθοριστικοί και σαφείς. Κυρίαρχο στοιχείο αυτής της υγιεινής διατροφής είναι το ελαιόλαδο, το ελιξίριο αυτό της καλής υγείας, της σωματικής ευρωστίας, της μακροβιότητας Ο χρυσός αυτός καρπός της Κρήτης είναι ο κυριότερος συντελεστής και προστάτης της επί αιώνες πολλούς σιδερένιας υγείας και μακροβιότητας των Κρητικών, αφού σύμφωνα με έρευνες τα κρούσματα καρδιοπαθειών αλλά και καρκίνου στην Κρήτη είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες περιοχές και αυτό οφείλεται στην τακτική κατανάλωση ελαιολάδου.
Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά:
- στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στην μείωση της κακής χοληστερίνης ενώ διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης ή τα ανεβάζει
- στο σωστό μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών των παιδιών. Αποτελεί επίσης πηγή βιταμίνης Ε για μικρούς και μεγάλους η οποία σε συνδυασμό και με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει βοηθά στην επιβράδυνση του γήρατος.
- στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει.
- στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών
- στην διευκόλυνση της λειτουργίας του συκωτιού και στην ανάσχεση της δημιουργίας πέτρας στη χολή.
- στη διαιτητική αγωγή του διαβήτη.
- στην ενίσχυση του οργανισμού έναντι του καρκίνου.
Πολλοί πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο είναι περισσότερο παχυντικό σε σχέση με τα σπορέλαια. Όμως είναι αποδεδειγμένο ότι όλα τα λάδια έχουν την ίδια θερμιδική αξία δηλαδή 9KCAL/gr. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με το παρθένο ελαιόλαδο τα σπορέλαια παράγονται με χημικά μέσα.
Αυτή η διατροφική και θεραπευτική του αξία ήταν γνωστή στην Ελλάδα πριν από 6.000 χρόνια Το αρχαιότερο ελαιοτριβείο βρέθηκε στο οροπέδιο των Μεθάνων από τον Δέφνερ το 4.000 π.χ. Οι χρήσεις του εκτός από την διατροφή ήταν πολλές:
- Αφού το αρωμάτιζαν με βότανα ( κορίανδρο, κρόκο, κάρδαμο, σχοίνο, κύμινο, μάραθο κλπ) το συσκεύαζαν σε ειδικούς αμφορείς μερικών gr έως 12 lit και το εξήγαγαν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.
- Το έδιναν ως έπαθλο σε ποσότητες έως και 5.000 lit στους νικητές των αγώνων σε ειδικούς αμφορείς που απεικόνιζαν το αγώνισμα του νικητή.
- Έκαναν επάλειψη στο σώμα τους οι αθλητές για να γίνονται ελαστικοί οι μύες.
- Στον Ιπποκράτειο ιατρικό κώδικα συναντώνται παραπάνω από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιολάδου.
- Το χρησιμοποιούσαν ως μέσο καλλωπισμού σκέτο ή αρωματισμένο και ως φωτιστικό μέσο σε λυχνάρια φωτίζοντας σπίτια, ναούς και δημόσια οικοδομήματα.

Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Η μαγειρική τέχνη στην Κρήτη κινείται με απλούς τρόπους και μέσα :

* Οι συνδυασμοί είναι λιτοί και ευρηματικοί.
* Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι πάντα εδώδιμα και εποχιακά.


* Στόχος η μέγιστη αξιοποίηση τους και η γευστική ανάδειξη της ατομικότητας τους.
* Το ελαιόλαδο είναι η μία και μοναδική λιπαρή ουσία που χρησιμοποιείται από τα Μινωικά χρόνια έως σήμερα. Η ελιά υπήρχε στην Κρήτη από το 3.000π.χ.
* Τα άγρια χόρτα τρώγονται συνήθως ωμά ή βραστά.
* Τα όσπρια καταναλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια των μεγάλων νηστειών.
* Το κρέας προέρχεται συνήθως από κατσίκια, πουλερικά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα από χοιρινά.
* Τα κατσίκια ακόμα και σήμερα είναι ελεύθερης βοσκής.
* Τα ψάρια, τα μαλακόδερμα κλπ. θεωρούνται θαυμάσια εδέσματα.
* Τα μπαχαρικά δηλώνουν πάντα διακριτικά την παρουσία τους.
* Τα ψωμιά που χρησιμοποιούνται στο καθημερινό φαγητό περιέχουν τουλάχιστον 2 ειδών αλεύρι: σταρένιο και κρίθινο.
* Κύριες γλυκαντικές ουσίες ήταν και είναι το πετιμέζι και το θυμαρίσιο μέλι.
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812

* Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Κρητική διατροφή σαφώς και κατέχουν σημαντικότερη θέση και από το κρέας και από το ψάρι.
* Σε καμία άλλη κουζίνα του κόσμου τα σαλιγκάρια δεν κατέχουν τη θέση που κατέχουν στην κρητική.
* Τα αρωματικά βότανα αξιοποιούνται κυρίως σε διάφορα αφεψήματα και λιγότερο ως αρωματικές ουσίες σε μαγειρικές κατασκευές.

http://www.winefest-dafnes.gr/diatrofi_fyll.htm
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO



MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812

Κάντε κλικ και δείτε τις ειδήσεις στο νομό 

MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812


      ΚΑΝΑΛΙΑ WEB TV  ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΑΣ
ANT1 ANTENNA ΑΝΤΕΝΝΑ Tv Channel Live StreamingMEGA ΜΕΓΑ Tv Channel Live StreamingKONTRA Tv Channel Live Streamingskai
SKAI ΣΚΑΪ Tv Channel Live StreamingnetSTAR Channel Greek Tv Live StreamingET1 ΕRΤ1 Tv Channel Live Streaming
Sigma channel liveEXTRA 3 ΕΞΤΡΑ Tv Channel Live StreamingMad tvNEA TV ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΗΣ Channel Live Streaming
TV100 Tv Channel Live Streamingkriti tvVOULI ΒΟΥΛΗ Tv Channel Live StreamingArt αρτ Tv Channel Live Streaming
BLUE SKAY Tv Channel Live StreamingEGNATIA ΕΓΝΑΤΙΑ Tv Channel Live Streaming Cyprus TvCHANNEL 9 Tv Live Streaming4E Tv Channel Live Streaming
FLASH TV Channel Live StreamingTVS TV SERRES ΣΕΡΡΕΣ Tv Channel Live StreamingEt3ΔΙΚΤΥΟ ΣΕΡΡΕΣ Diktyo Tv Serres Channel Live Streaming
STAR MEDIA TV ΚΕΡΚΥΡΑΣ Tv Channel Live Streamingkriti tvΑχελώος  Tv Channel Live Streaming Cyprus TvFocus Web Tv Channel Live Streaming Greek Tv
Achaia News Αχαϊα Tv Channel Live StreamingΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣASTRA ΑΣΤΡΑ Tv Channel Live Streaming Greek Tvskai
CNC PLUS Tv Channel Live StreamingTILEFOS ΤΗΛΕΦΩΣ Tv Channel Live StreamingSTAR ΔΡΑΜΑΣ dramas Tv Channel Live StreamingΔΕΛΤΑ ΘΡΑΚΗ Delta Tv Thrace Live Streaming
ZOUGLA ΖΟΥΓΚΛΑ Tv Channel Live StreamingDJ Tv Channel Live Streaming Greek TVEt3MUSIC TV MANIA Tv Channel Live Streaming
TV GOLD Tv Channel Live StreamingLAMIA STAR TV Channel Live StreamingGreek Radio, Liveradiogreece.blogspot.grΔείτε online ταινίες τώρα δωρεάν χωρίς κατέβασμα με ελληνικούς υπότιτλους από το TainiesLive.blogspot.gr   http://livetvgreece.com/   http://livetvgreece.gr/
MEGA XORHGOS TV  ΤΑΒΕΡΝΑ - ΟΥΖΕΡΙ - ΚΕΛΑΡΙ   ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΜΑΝΟΛΗΣ  ΤΗΛ 2897081546-6944923812