ΣΙΣΙ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ











 ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV Εστιατόριο--Ταβέρνα ---ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ--- ΤΗΛ 284107 1750--695 599 1767  email kivernitakimaria@hotmail.com 
Culinary Team Κωνσταντίνα Κυβερνητάκη (μαγείρισσα)





Ξενοδοχεία στο Σίσι
Το Σίσι στους χάρτες Google
Το Σίσι στο χάρτη
Το Σίσι
undefinedΗ παραλία στο Σίσι

ΣΙΣΙ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ TV, 
Το Σίσι είναι ένα τουριστικό θέρετρο με ένα γραφικό λιμανάκι με όμορφη αμμουδερή παραλία. Βρίσκεται 26 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τον Άγιο Νικόλαο και 41 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο.

 Κατοικείται από 700 περίπου κατοίκους.

Οι επισκέπτες που θα επιλέξουν το Σίσι για τις διακοπές τους έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν διάφορα αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων το γραφικό παραδοσιακό χωριό Επάνω Σίσι (Ανατολικά 1,5 χιλιόμετρο), όπου κανείς μπορεί να δει ζωντανά και κοντά-κοντά την «δραματική» αντίθεση του σύγχρονου τουριστικού θέρετρου και του παραδοσιακού χωριού.
Αμέσως έξω από την Νέα Εθνική Οδό προς τα Νότια μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή Αγίου Γεωργίου Σεληναρίου (5 χιλιόμετρα) με την θαυματουργή εικόνα του Αγίου και το ορεινό χωριουδάκι Βραχάσι (, 7 χιλιόμετρα, 360 μέτρα υψόμετρο) που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός μικρού ορεινού όγκου εάν θέλετε κάποιες εναλλακτικές εκδρομές γιατί έχετε κουραστεί από την «φασαρία» των ακτών.

Πολύ κοντά στο Σίσι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων (περίπου 5 χιλιόμετρα Δυτικά) και το σπήλαιο Μιλάτου (5 περίπου χιλιόμετρα Ανατολικά) για όσους θέλουν να συνδυάσουν το μπάνιο τους με μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή.

Το Σίσι διαθέτει εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή με ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ για όσους θέλουν να αποφύγουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και τις ανέσεις τους.

Το φαγητό είναι καλό και εύκολα το βρίσκεις στις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής.


Για το κολύμπι σας έχετε την μικρή αμμουδερή παραλία του οικισμού και τις πολύ κοντινές οργανωμένες παραλίες Μπούφος (αμμουδιά) και Αυλάκι (βότσαλο) και την λίγο απομονωμένη Καλημέρα Κρήτη (αμμουδιά), σε μικρή όμως απόσταση (5 λεπτά ποδαρόδρομο από το Αυλάκι).

Έκτακτες περιπτώσεις υγείας καλύπτονται από το τοπικό Αγροτικό ιατρείο στο Βραχάσι.

Οι επισκέπτες της περιοχής την εποχή του Πάσχα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πανηγύρι που γίνεται στη Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι την Δευτέρα του Πάσχα ή στις 23 Απριλίου.

Η πρόσβαση από τον Άγιο Νικόλαο ή το Ηράκλειο γίνεται με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα, ή μοτοσικλέτες. Επίσης από τον Άγιο Νικόλαο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ταξί, ειδικά αν είστε μια μικρή παρέα 3-4 ατόμων. 
 ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV Εστιατόριο--Ταβέρνα ---ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ--- ΤΗΛ 284107 1750--695 599 1767  email kivernitakimaria@hotmail.com 
Culinary Team Κωνσταντίνα Κυβερνητάκη (μαγείρισσα)



Γιατί το Σίσι δεν είναι μόνο θάλασσα. Το Σίσι είναι ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό ψαράδικο χωριό χτισμένο στην βάση ενός βουνού που υψώνεται, προστατευτικά, πίσω του. Οι φωτογραφίες του είναι κατάλληλες για καρτ-ποστάλ,.
Στο χωριό και το λιμανάκι του , θα βρούμε καλές ταβέρνες και εστιατόρια, λίγα μπαρ, καφενεία και μαγαζιά, τα οποία, τα περισσότερα παραμένουν ανοιχτά όλο τον χρόνο.

Για μπάνιο υπάρχουν αρκετές μικρές παραλίες. Η παραλία με την αμμουδιά του Μπούφου δίπλα στο χωριό και η μικρή παραλία στο Αυλάκι αμέσως μετά.

Εδώ Υπάρχουν μονοπάτια για τους επισκέπτες που αγαπούν τους περιπάτους καθώς και οι όμορφοι δρόμοι του χωριού και του θαυμάσιου τοπίου γύρω από το χωριό Σίσσυ όπου μπορούν να νιώσουν την επαφή με τη φύση. Εκτός από θαυμάσιους περίπατους, υπάρχει και διαδρομή για ορεινή ποδηλασία.


Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον κρητικό τρόπο της ζωής, δεδομένου ότι το Σίσι είναι μικρό, φιλόξενο και ήρεμο, αλλά γεμάτο ζωή. Μπορούμε επίσης να επισκεφθούμε το όμορφο παραδοσιακό χωριό Βραχάσι, χτισμένο αμφιθεατρικά στις νότιες υπώρειες του βουνού Ανάβλοχος με πανέμορφη θέα, όπως και τα χωριά Επάνω Σίσι και Μίλατος, επίσης παραδοσιακά χαρακτηριστικά κρητικά χωριά. Αν, λοιπόν, οι ήσυχες, και ήρεμες διακοπές ή οι αποδράσεις είναι η επιθυμία σας, το Σίσι σας περιμένει.

Οι Ιχθύες, κοινώς Ψάρια, (λατιν. Pisces), αποτελούν μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη ομοταξία των σπονδυλωτών ζώων που φέρονται προσαρμοσμένα στην υδρόβια ζωή. Ορίζονται ως η ομάδα σπονδυλωτών και χονδρωτών που δεν έχουν άκρα με δάκτυλα. Αυτός ο αρνητικός ορισμός δείχνει ότι τα ψάρια είναι μία παραφυλετική ομάδα, η οποία περλαμβάνει τις λαμπραινες, τους οστεϊχθύες και τους χονδροιχθύες. Αποτελείται από συνολικά 32.000 είδη οργανισμών.
Τα ψάρια κινούνται γενικά με πτερύγια, φέρουν λέπια και αναπνέουν με βράγχια.
Πρόκειτα για ζώα ψυχρόαιμα με έντονο το φαινόμενο της ποικιλοθερμίας. Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε υδάτινο οικοσύστημα, από τα βουνά μέχρι τις αβύσσους.
Από τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί φέρονται να ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά που υπολογίζεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια. Πρώτα γνωστά ζώα που έμοιαζαν με ψάρια ήταν τα οστρακόδερμα. Σήμερα φέρονται αναγνωρισμένα περισσότερα από 30.000 είδη ψαριών. Κάποια από αυτά ζουν στο αλμυρό νερό και κάποια άλλα στο γλυκό χαρακτηριζόμενα αντίστοιχα, καθώς και άλλα κοντά στην επιφάνεια του νερού, (αφρόψαρα), άλλα κοντά σε βράχους, (πετρόψαρα), και άλλα στο βυθό, (βαθύβια ή αβυσσαία).
Πολλά από αυτά αποτελούν σήμερα σημαντικότατες πηγές διατροφής στον κόσμο με πρώτης τάξεως θρεπτικά συστατικά όπως ζωικές πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες καθώς και πολλά άλλα πολύτιμα στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία. Σήμερα το ψάρεμα έχει αναχθεί σε βιομηχανική κλίμακα παγκοσμίως με χρησιμοποίηση αεροπλάνων,

 ραντάρ και σόναρ (εντοπισμό με υπερήχους). Ένα μέρος των αλιευμάτων καταναλίσκονται φρέσκα, ένα άλλο μέρος διακινούνται κατεψυγμένα ή σε κονσέρβες 
Αρχικά τα ψάρια είχαν ταξινομηθεί σ΄ μιά μόνο ομώνυμη τάξη με το λατινικό όνομα pisces. Σήμερα ταξινομούνται σε 4 ξεχωριστές τάξεις:
Αφετοχυώδη ή πλακόδερμα (aphetohyidean, ή aphetohyoidec, ή plakodermi)
Χονδριχθύες ή χονδριχθείς (chondrychtyes)
Ακτινοπτερύγιοι (actinopterygii)
Χοανιχθύες (ή χοανιχθείς) ή Οστεϊχθύες (ή οστεϊχθείς) (choanichtheyes)
Κάθε μιά από τις παραπάνω ομοταξίες περιλαμβάνει υπερτάξεις, με επιμέρους τάξεις και κάθε τάξη επιμέρους οικογένειες.
Δυστυχώς και η ταξινόμηση των ψαριών, όπως συμβαίνει και στα άλλα βασίλεια των ζώων και των φυτών δεν είναι ενιαία απ΄ όλους τους επιστήμονες που προτείνουν διαφορετικά συστήματα ταξινόμησης, (Κλαδιστική, Συστηματική ταξινόμηση). Περισσότερο οι διαφωνίες αφορούν τις ονομασίες των τάξεων ή σε δημιουργία νεότερων κ.λπ. και την επαναταξινόμηση σ΄ αυτές των διαφόρων ειδών. Τουλάχιστον όμως, (και ευτυχώς), δεν διαφωνούν και στο όνομα του κάθε είδους. 
 ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV Εστιατόριο--Ταβέρνα ---ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ--- ΤΗΛ 284107 1750--695 599 1767  email kivernitakimaria@hotmail.com 
Culinary Team Κωνσταντίνα Κυβερνητάκη (μαγείρισσα)

Εύλογη όμως χαρακτηρίζεται η διαφωνία ειδικά στην ανακάλυψη σπανίων ψαριών, οι μελέτες των οποίων δίνουν νέα δεδομένα, και που η ανακατάταξη ομοίων ειδών να καθίσταται πλέον επιβεβλημένη.

Το μέγεθος των ενηλίκων ψαριών ποικίλει από ένα εκατοστόμετρο μέχρι 15 μέτρα. Στα μικρότερα σε μήκος ψάρια στον κόσμο είναι οι κοκκωβιοί των Φιλιππίνων που ζουν σε λίμνες και το μήκος τους φθάνει μόλις το 1 εκατοστό. 

Ψαρεύονται με πολύ ψιλά δίχτυα και χρησιμοποιούνται σε γλυκίσματα. Αντίθετα το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο θεωρείται ο φαλαινοκαρχαρίας ή ρινόδους, των τροπικών περιοχών, που πολλές φορές φθάνει και τα 15 μέτρα, ακολουθόμενος από τον καρχαρία προσκυνητή με μήκος περίπου 10 μέτρων, ενώ του γλυκού νερού ο οξύρρυγχος στην Ευρώπη, ένα είδος το οποίο στη Ρωσία φθάνει τα 5 μέτρα, και ο αραπαΐμα στη Ν. Αμερική, κυρίως στη Βραζιλία, που φθάνει επίσης τα 5 μέτρα.

Γενικά τα ψάρια αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στην αρχή αναπτύσσονται γρήγορα και αργότερα όταν ενηλικιωθούν συνεχίζουν ν΄ αναπτύσσονται πολύ αργά. Στις επιμέρους αναφορές των ψαριών αναφέρεται πάντα το μέσο ενήλικο μήκος τους που έχει καταγραφεί και που μετράται από την άκρη του ρύγχους μέχρι την νοητή γραμμή που ενώνει τις άκρες του ουραίου πτερυγίου τους.
Τρία είναι τα βασικά σχήματα που απαντώνται στα ψάρια και που οφείλονται κυρίως στο περιβάλλον και στον τρόπο που ζουν. Τα ψάρια για παράδειγμα που αναπτύσσουν ταχύτητα έχουν σχήμα ατράκτου όπως π.χ. οι ξιφίες, οι πέστροφες, και γενικά τα αφρόψαρα. Αντίθετα τα βυθόβια, δηλαδή εκείνα που αναζητούν την τροφή τους στο βυθό και αναπαύονται σ΄ αυτόν είναι πλατειά όπως π.χ. τα σαλάχια, οι γλώσσες, οι πλευρονήκτες κ.ά. Άλλα επίσης έχουν μεγάλο ύψος σε βάρος του πάχους τους όπως είναι οι θαλάσσιες πατελούδες ή χαιτοδοντίδες.

 Κάποια άλλα έχουν ανάπτυξη φιδοειδή όπως π.χ. τα σπαθόψαρα ή τα χέλια, προκειμένου να γλυστρούν ανάμεσα από τα υδρόβια φυτά, ή στους βράχους όπως οι σμέρνες. Σε μικρότερη κλίμακα παρουσιάζονται κάποια σφαιρικά όπως το ψάρι ακανθόχοιρος, ενώ τα οστράκια παρουσιάζουν από μπροστά μορφή τριγωνική.
Τέλος τα λεγόμενα αβυσσαία ψάρια παρουσιάζουν και τα πιο περίεργα σχήματα, πολλά από τα οποία φέρουν μακριά νηματοειδή πτερύγια με φωτογόνα κύτταρα στις άκρες τους

Τα ψάρια γενικά είναι υδρόβια, είτε σε αλμυρό είτε σε γλυκό νερό. Η λεγόμενη προσαρμογή – υποταγή των ψαριών στο περιβάλλον τους είναι μεγαλύτερη απ΄ όλα τ΄ άλλα είδη των ζώων λόγω ακριβώς της ποικιλοθερμίας τους. Παρόλη την αφθονία των αλμυρών νερών που καλύπτουν περίπου το 71% της επιφάνειας της Γης και εκείνων των γλυκών υδάτων τα διάφορα είδη ψαριών κατά κάποιον τρόπο προσαρμόζονται και ζουν σ΄ ορισμένους χώρους που εξ αυτού και λαμβάνουν διάφορα ονόματα π.χ. πελαγίσια, αφρόψαρα, πετρόψαρα, αβισσαία, τροπικά κ.λπ.
Ιδιαίτερη διάκριση γίνεται για εκείνα που ζουν μόνο στο αλμυρό νερό ή μόνο στο γλυκό ή άλλα που ζουν το ίδιο καλά και στα δύο. Η μεγαλύτερη πάντως ποικιλία ψαριών βρίσκεται στις ρηχές τροπικές θάλασσες. Για παράδειγμα σε μια έκταση της τάξεως μερικών τ.χλμ. των θαλασσών αυτών που υφίστανται και κοράλλια μπορεί ν΄ απαντηθούν μέχρι και 1000 διαφορετικά είδη τροπικών ψαριών, σε αντίθεση με ίδια έκταση βόρειας και ψυχρής θάλασσας που δεν φιλοξενεί περισσότερα από μια το πολύ δωδεκάδα διαφορετικών ειδών ψάρια.

 Σημειώνεται όμως ότι ο αριθμός των ατόμων του κάθε είδους ψαριών των βορείων περιοχών είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των τροπικών θαλασσών. Τα δισεκατομμύρια ρέγκες για παράδειγμα που ψαρεύονται κάθε χρόνο από εκπληκτικά τεράστια κοπάδια του είδους των δίνει την εντύπωση ότι δεν λιγοστεύει ποτέ ο αριθμός τους.
Το ιδιαίτερο αυτό γεγονός οφείλεται κυρίως στο ότι τα ψάρια των περιοχών αυτών δεν έχουν ν΄ ανταγωνιστούν με άλλα είδη στη περιοχή τους, όταν η θάλασσα κάθε Άνοιξη «ανθίζει» από πλαγκτόν που αποτελεί και τη βασική τροφή τους, και έτσι πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.

Αλλά και στο γλυκό νερό, πολλά είδη ψαριών ζουν σε ψυχρά και γρήγορα ρεύματα , ενώ άλλα σε βραδυκίνητα ποτάμια ή και σε στάσιμα νερά (λίμνες). Μάλιστα πολλά είδη του γλυκού νερού μεγαλώνουν όταν η θερμοκρασία φάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ κάποια άλλα τυφλά ζουν στο βυθό ή όπως οι κοκκωβιοί του Ειρηνικού που κινούνται σκαρφαλωμένοι στους βράχους σαν τα σαλιγκάρια.

 Άλλα πάλι είδη χώνονται μέσα στην άμμο, άλλα με το κεφάλι και άλλα με την ουρά, για να φυλάξουν τη λεία τους ή για ν΄ αποφύγουν τους εχθρούς τους. Ειδικότερα το ψάρι "ούμβρα" κινείται μέσα στη λάσπη εξίσου γρηγορα όπως τα άλλα σε κθαρα νερά. Ψάρια με πλατύ σώμα κινούμενα μπρος πίσω χώνονται στην άμμο περιμένοντας εκεί τη λεία τους.

Άξια επίσης διαίτερης προσοχής είναι και τα ψάρια εκείνα που ζουν ως παράσιτα. Όπως το κολλησόψαρο ή κολαούζος,΄(ναυκράτης), που φέρει μυζιτικούς δίσκους στο κεφάλι του με τους οποίους κολλάει κάτω από το στόμα του καρχαρία ή στη θαλάσσια χελώνα, ή ακόμα το γατόψαρο, (αμίουρος), στη Ν. Αμερική που ζει μέσα στα βράγχια μεγαλύτερων ψαριών, ή άλλα που κινούνται ανάμεσα στα επικίνδυνα πλοκάμια της μουδιάστρας (μέδουσας), καθώς και άλλα που επιβιώνουν μέσα σε όστρακα ζωντανών κοχυλιών, με έντονη συμβιωτική σχέση.

Γενικά τα ψάρια χαρακτηρίζονται παμφάγα με τάσεις άλλων σε σαρκοφαγία και άλλων σε χορτοφαγία. Τα περισσότερα όμως είναι σαρκοφάγα που τρέφονται με μικρότερα και άλλα υδρόβια ζώα τα οποία τρώνε ακόμη πιο μικρά και ούτω καθεξής μέχρι που φθάνουν στους μονοκύτταρους οργανισμούς που αποτελούν το πλαγκτόν , τη πρώτη βαθμίδα της τροφικής αλυσίδας.

Όταν μάλιστα οι γενικές συνθήκες ζωής είναι πολύ ικανοποιητικές μπορεί να υφίστανται τόνοι πλαγκτού σε κάθε τ.χλμ , ποσότητα που χρωματίζει τη θάλασσα σε πολύ μεγάλη έκταση. Οι κατώτεροι αυτοί οργανισμοί, αόρατοι με γυμνό μάτι, αποτελούν τη βασική τροφή όλων των ψαριών, μερικά είδη των οποίων και τρέφονται αποκλειστικά με αυτά.
 ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV Εστιατόριο--Ταβέρνα ---ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ--- ΤΗΛ 284107 1750--695 599 1767  email kivernitakimaria@hotmail.com 
Culinary Team Κωνσταντίνα Κυβερνητάκη (μαγείρισσα)

Πώς καθαρίζουμε και μαγειρεύουμε τα ψάρια;

Είναι οι πρωταγωνιστές στο καλοκαιρινό μας τραπέζι. Θρεπτικά και νόστιμα, τα ψάρια μαγειρεύονται με όλους τους πιθανούς τρόπους. Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το καθάρισμα, το φιλετάρισμα αλλά και για το σωστό τηγάνισμα ή ψήσιμο.

Πώς καθαρίζουμε και μαγειρεύουμε τα ψάρια;  
Συνδυάζονται ιδανικά με σαλάτες, «αγαπούν» την ντομάτα, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, ενώ η γεύση τους μας ταξιδεύει νοερά σε ειδυλλιακές ακρογιαλιές. Αυτή την εποχή τα ψάρια έχουν την τιμητική τους και δεν απαιτούνται γνώσεις σεφ από εσάς προκειμένου να τα καθαρίσετε και να τα μαγειρέψετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών:

Καθάρισμα: Κρατάτε το ψάρι από την ουρά, με το κεφάλι στραμμένο προς το μέρος σας. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ξύνετε τα λέπια του ψαριού, με αντίθετη φορά, μέχρι να μείνει μόνο το δέρμα. Έπειτα κάνετε μία τομή στην κοιλιά του και αφαιρείτε τα εντόσθια. Πλένετε με άφθονο νερό, τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό. Στραγγίζετε καλά και, εάν πρόκειται να το μαγειρέψετε άμεσα, το τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας έως ότου στεγνώσει εντελώς.

Φιλετάρισμα: Αφού έχετε καθαρίσει το ψάρι, αφαιρείτε τα πτερύγια που βρίσκονται αριστερά και δεξιά του κεφαλιού και αρχίζετε το φιλετάρισμα. Ξεκινάτε από το κεφάλι με φορά προς την ουρά. Αφαιρείτε το πρώτο καθαρό κομμάτι και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και από την άλλη πλευρά. Πετάτε ό,τι περισσεύει και τα φιλέτα σας είναι... έτοιμα. Αν το ψάρι έχει πολλά κόκαλα, χρησιμοποιήστε μία ειδική λαβίδα (εναλλακτικά, τσιμπιδάκι για τα φρύδια αφού το απολυμάνετε με οινόπνευμα), ώστε να είστε σίγουροι πως αφαιρέθηκαν όλα.

Στo φούρνο: Ο πιο εύκολος τρόπος για να μαγειρέψετε το ψάρι είναι να το ψήσετε στο φούρνο. Το χαράζετε ελαφρά, το αλατίζετε πολύ καλά (τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό), πασπαλίζετε με μαϊντανό και τοποθετείτε στην άκρη του ταψιού μία σκελίδα σκόρδο. Προθερμαίνετε το φούρνο τους 180ο C και το ψήνετε στη μεσαία σχάρα για 12' από τη μία πλευρά και άλλα τόσα από την άλλη. 

Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει λίγο, ανάλογα με τα κιλά του ψαριού. Στο τέλος ραντίζετε με λαδολέμονο για το οποίο χρησιμοποιείτε 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι (χτυπήστε το μείγμα καλά με ένα σέικερ έως ότου ομογενοποιηθεί).

Στη σχάρα: Αφού βεβαιωθείτε πως η φωτιά είναι έτοιμη (τα κάρβουνα πρέπει να είναι γκριζωπά από πάνω και πυρακτωμένα στην κάτω πλευρά τους), αφήνετε τη σχάρα στην ψησταριά για 10' ώστε να κάψει αρκετά. Χαράζετε τα ψάρια κατά μήκος της σπονδυλικής τους στήλης, για να ψηθούν καλά.

 Τα αλατίζετε μέσα και έξω σχολαστικά, τα αλείφετε με λάδι, το ίδιο και τη σχάρα, και έπειτα τα τοποθετείτε σε αυτήν. Προτιμήστε μια σχάρα με ειδική λαβή, η οποία θα διευκολύνει το γύρισμα. Μια ένδειξη ότι το ψάρι χρειάζεται γύρισμα είναι η κυρτωμένη του ουρά, ενώ είναι έτοιμο όταν ξεκολλά σχετικά εύκολα από τη σχάρα. Κατά μέσο όρο -ανάλογα πάντα με τη θερμοκρασία της φωτιάς αλλά και με τα κιλά του ψαριού, θα χρειαστούν 10' μέχρι να φτάσει από το μπάρμπεκιου στο πιάτο σας.

Στο τηγάνι: Πολλοί διστάζουν να τηγανίσουν τα ψάρια, καθώς έχουν την αίσθηση πως η απόπειρά τους δεν θα στεφθεί από επιτυχία. Ωστόσο, πρόκειται για μια απλή διαδικασία: Σε ένα μεγάλο πιάτο τοποθετείτε κοσκινισμένο αλεύρι και αλάτι. Αλευρώνετε τα ψάρια με το παραπάνω μείγμα και από τις δύο πλευρές, αφού τα έχετε στεγνώσει καλά,

 και έπειτα τα τινάζετε ώστε να απομακρυνθεί το περιττό αλεύρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε αρκετό ελαιόλαδο (τόσο ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 του ψαριού), ανάβετε το μάτι της κουζίνας και τοποθετείτε τα ψάρια μόνο όταν το ελαιόλαδο κάψει πολύ. Τηγανίζετε για 5' από κάθε πλευρά και έπειτα σβήνετε με φρέσκο χυμό λεμονιού. Αποσύρετε από τη φωτιά και βάζετε τα ψάρια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας προτού τα σερβίρετε.


Extra tip: Για πιο αρωματικό και crispy αποτέλεσμα, αντικαταστήστε το κοινό αλεύρι με καλαμποκάλευρο και προσθέστε στο μείγμα σκόνη γλυκάνισου ή μάραθου, πάπρικα, θυμάρι, ακόμη και δεντρολίβανο.
 ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV Εστιατόριο--Ταβέρνα ---ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ--- ΤΗΛ 284107 1750--695 599 1767  email kivernitakimaria@hotmail.com 
Culinary Team Κωνσταντίνα Κυβερνητάκη (μαγείρισσα)


Τα ψάρια. Όσα πρέπει να ξέρουμε και τρόποι μαγειρέματος…
Καταχωρήθηκε σε: Εν Μέσω… ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Google BuzzEmailΜοιραστείτε το
ΤΑ ΨΑΡΙΑ : ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞEPΟΥΜΕ.

Το ψάρι αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά γεύματα και θα  πρέπει να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον δυο φορές στο  εβδομαδιαίο  πρόγραμμα διατροφής. Είναι  γνωστό ότι το  λίπος του ψαριού αποτελεί μια σημαντική τροφή, ενδεδειγμένη για την μείωση των επιπέδων των λιπιδίων και κατ’ επέκταση την μείωση των κρουσμάτων αθηροσκλήρωσης. Τα  πιο γνωστά ω-3 λιπαρά οξέα είναι το ΕΡΑ – εικοσιπεντανοϊκό οξύ και το DHA – εικοσιδιπεντανοϊκό οξύ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΨΑΡΙΩΝ

Λιπαρά ψάρια: Xέλι, Kυπρίνος, Γατόψαρο, Pέγκα, Σολομός, Aσπρόψαρο, Σκουμπρί, Tσιπούρα, Σαλάχι, Zαργάνα, Παλαμίδα, Mπαρμπούνι, Ξιφίας, Πέστροφα.

Άπαχα ψάρια: Πέρκα, Γλώσσα, Mπακαλιάρος, Λούτσος, Xριστόψαρο.

Τρόποι μαγειρέματος για το ψάρι: 

Ψητά: Παλαμίδα, Σαργός, Tσιπούρα, Tόνος, Kολιός, Σκουμπρί, Σαφρίδι, Kοκάλι, Φρίσσα, Σαρδέλα, Xέλι, Kέφαλος, Mπαρμπούνι, Σπάρος, Σκάρος, Mελανούρι, Σαργός, Oύγαινες, Tσιπούρα, Mουρμούρα, Σμέρνα.

Ψήσιμο  στο φούρνο : Όταν ψήνετε το ψάρι στο φούρνο, καλό είναι να το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο (ώστε να ψηθεί με τους χυμούς του), προσθέτοντας λίγο νερό. Η υγρασία του νερού κάνει  το ψάρι πιο νόστιμο.  
Ψήσιμο στη σχάρα : Εύκολος, συνήθης, υγιεινός και νόστιμος τρόπος μαγειρέματος.
Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος.
 ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV Εστιατόριο--Ταβέρνα ---ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ--- ΤΗΛ 284107 1750--695 599 1767  email kivernitakimaria@hotmail.com 
Culinary Team Κωνσταντίνα Κυβερνητάκη (μαγείρισσα)

Όταν το ψήνουμε στα κάρβουνα να μην υπάρχει φλόγα, αλλά να περιμένουμε να «καθίσει» η φωτιά.
Μην χαράζεται το ψάρι, αλλά αφήστε το να ψηθεί με όλους τους χυμούς του, χωρίς να στεγνώσει.
Μην  προσθέτετε λεμόνι (λασπώνει το ψάρι) ή ρίγανη (πικρίζει) κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Μην προσθέτετε αλάτι, γιατί το ψάρι στεγνώνει και τραβάει τους χυμούς του ψαριού.
Ψάρι στο λαδόχαρτο : Το μαγείρεμα του ψαριού στο λαδόχαρτο, στερείται μόνο θερμίδων και καθόλου γεύσης, καθώς είναι πάρα πολύ νόστιμο. Ζεσταίνετε πρώτα τον φούρνο, εν συνεχεία βάζετε το ψάρι στο λαδόχαρτο μαζί με κομμάτια καρότο, σέλινο, φέτες φρέσκιας ντομάτας, θυμάρι και ρίγανη και το κλείνετε.
Bραστά: Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός, Γωβιός, Xειλού, Γύλος, Pοφός, Σφυρίδα, Στήρα, Λύχνος, Δράκαινα, Σκαρμός, Mουγκρί.
Βραστό ψάρι: Τοποθετείστε το ψάρι μέσα στην κατσαρόλα, όταν το νερό έχει αρχίσει να κοχλάζει. Με το βράσιμο, το κολλαγόνο στην κρούστα του ψαριού ζελατινοποιείται, και δεν αφήνει τους χυμούς του ψαριού να φύγουν. Η ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Το αλάτι καλό είναι να προστίθεται στο νερό προτού  βάλουμε το ψάρι, ώστε να εμποδιστεί  η διάχυση των συστατικών του ψαριού στο νερό.
Ψήσιμο στον ατμό : Μαγειρεμένο στον ατμό, το ψάρι διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά. Προτιμήστε το ψήσιμο στον ατμό, για τα ψάρια που είναι λεπτά στο μέγεθος και όχι τα παχιά στο μέγεθος, που μαγειρεύονται καλύτερα στο γκριλ. 
Τηγανητά : Σαργός, Oύγαινες, Tσιπούρα, Mουρμούρα, Σφυρίδα, Γαλέος, Σαλάχι, Pήνα, Σμέρνα, Mαρίδα, Γλώσσα, Μαρίδα, Αθερίνα , Γόπα.. 
Καλό θα είναι να αποφεύγεται αυτός ο τρόπος μαγειρέματος σε μια σωστή διατροφή, αλλά εάν προκύψει καλό θα είναι όταν το σερβίρουμε να στρώσουμε στο πιάτο μας ένα απορροφητικό χαρτί ώστε να «τραβήξει» όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι από το μαγείρεμα.


Πρόσθετα μυστικά για τα ψάρια
 ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV Εστιατόριο--Ταβέρνα ---ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ--- ΤΗΛ 284107 1750--695 599 1767  email kivernitakimaria@hotmail.com 
Culinary Team Κωνσταντίνα Κυβερνητάκη (μαγείρισσα)

Όταν βράζετε το ψάρι (όχι για σούπα), προσθέστε 1-2 κουταλιές ξίδι. Έτσι, θα διατηρηθεί το ψάρι συμπαγές και δεν θα διαχυθούν τα συστατικά του στο νερό.
Αντί για αλουμινόχαρτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για περιτύλιγμα, φύλλα από μαρούλι ή λάχανο.
Προσθέστε  περισσότερα λαχανικά στις σούπες για να γίνει η σούπα πιο θρεπτική.
Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μαγειρεύεται 10 λεπτά για κάθε 2,5 εκατοστά πάχους.
Το ψάρι θεωρητικά είναι έτοιμο, όταν χωρίζεται εύκολα από τα κόκκαλά του.
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός καλοψημένου ψαριού κυμαίνεται γύρω στους 75°.
KAΘE ΨAPI ΣTON KAIPO TOY : Ως εποχή τού κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας.
Άνοιξη : Παλαμίδα, Σπάρος, Mαίνουλα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός, Στήρα, Σφυρίδα, Ροφός, Xέλι. 
Καλοκαίρι : Κουτσομούρα, Μελανούρι, Τσιπούρα, Παλαμίδα, Λυθρίνια, Σπάρος, Kολιός, Σαρδέλα, Σάλπα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός, Στήρα, Σφυρίδα, Ροφός. 
Φθινόπωρο: Tσιπούρα, Παλαμίδα, Σαφρίδια, Kοκάλια, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός, Στήρα, Σφυρίδα, Ροφός.
Xειμώνας: Mαρίδα, Μπαρμπούνι, Γόπα, Συναγρίδα, Πέρκα, Σκορπιός, Σφυρίδα, Ροφός, Λαβράκι.
 ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV Εστιατόριο--Ταβέρνα ---ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ--- ΤΗΛ 284107 1750--695 599 1767  email kivernitakimaria@hotmail.com 
Culinary Team Κωνσταντίνα Κυβερνητάκη (μαγείρισσα)

H NOΣTIMAΔA TOY ΨAPIOY : εξαρτάται από τον τόπο όπου ζει το ψάρι, από την τροφή του, από την εποχή που πιάνεται, από τον τρόπο που αλιεύεται, από την ηλικία, το φύλο, το χρώμα. Tα σκουρόχρωμα ψάρια του ίδιου είδους είναι νοστιμότερα.