ΕΛΟΥΝΤΑ SEA STORE


LIVE STREAMING

                               ΜΑΝΕΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ     MEGA XORHGOS TV


ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23 ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΕΛΟΥΝΤΑ , 720 53 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Τηλ: 2841041778
 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO
Η Ελούντα είναι ένα ψαροχώρι του νομού Λασιθίου στην βόρεια ακτή του νησιού της Κρήτης που αποτελεί μέρος του του Άγίου Νικολάου .

 Είναι παραθαλάσσιος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Σε μεγάλο βαθμό την επισκέπτονται VIPs για τα παραθαλάσσια θέρετρα πολυτελείας .


 Απέναντι της βρίσκεται ένα νησί πόλυ μικρό που ονομάζεται Σπιναλόγκα που περικλείεται βόρεια από τον κόλπο της Ελούντας . Ο δρόμος πρός την Ελούντα από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα σε μήκος ακολουθόντας την ακτή , καθώς ανεβαίνει προς την κορυφή ενός μικρού βουνού . Το μικρό χώριο της Πλάκας (Λασίθι) , με θέα το νησί της Σπιναλόγκας απέχει μόλις 5 χλμ. από την κεντρική πλατεία της Ελούντας κατευθυνόμενοι βόρεια μακριά από τον Άγιο Νικόλαο . 

Οι κάτοικοι της ζούσαν τις οικογένειές τους από τη γεωργία, το ψάρεμα, την παραγωγή αλατιού στις ενετικές αλυκές και την εξόρυξη της ακονόπετρας

Η αλιεία είναι μια πανάρχαια πρακτική που χρονολογείται τουλάχιστον από την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, πριν περίπου 40.000 χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα κοχυλιών και υπολειμμάτων από ψαροκόκαλα, καθώς και σχετικές βραχογραφίες σε σπήλαιαδείχνουν ότι τα αλέύματα αποτελούσαν σημαντική σε ποσότητα πηγή τροφής, αλλά και είδος ανταλλαγής για τους ανθρώπους της περιόδου. 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO MEGA XORHGOS TV ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ -ΜΑΝΕΣΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23  ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΗΛ 2841041778


Μάλιστα, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπινων φυλών της εποχής ζούσαν μια νομαδική ζωή κυνηγών - τροφοσυλλεκτών που αναγκαστικά μετακινούνταν σχεδόν συνεχώς,

 υπήρχαν παραδείγματα φυλών με σχετικά μόνιμη εγκατάσταση, όπως π.χ. αυτή στο Lepenski Vir, που πάντοτε συσχετίζονταν με μια σχετικά σταθερή κύρια πηγή αλιευμάτων που παρείχαν την κύρια πηγή τροφής των αλιευτικών αυτών φυλών.


 Μάλιστα χρησιμοποιούσαν την περίσσεια αλιευμάτων και κοχύλια για ανταλλαγές με άλλα προϊόντα με άλλες φυλές με τιος οποίες είχαν επαφή και δεν διέθεταν αυτά τα είδη.

Αλιευτικές σκηνές σχετικά σπάνια παρουσιάζονται στην Αρχαία Ελληνική τέχνη, μια αντανάκλαση του σχετικά χαμηλού κοινωνικού επιπέδου των ιχθυέων στην Αρχαία Ελληνική Κοινωνία. Έχει βρεθεί πάντως ένας κρατήρας χρονολογημένος γύρω στα 510 - 500 π.Χ., που εικονίζει ένα αγόρι να σκαρφαλώνει πάνω σε ένα βράχο με ένα ράβδο ψάρια στο κεφάλι του και ένα καλάθι στα αριστερά του. Στο νερό κάτω, ένα στρογγυλεμένο αντικείμενο από το ίδιο υλικό με ένα άνοιγμα από πάνω. Αυτό θεωρείται ότι ήταν μια ιχθυοπαγίδα που διατηρούσε τα ψάρια ζωντανά. Σίγουρα δεν είναι από δίχτυ. Αυτό το αντικείμενο βρίσκεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, Η.Π.Α. [6]


Ο Έλληνας ιστορικός Πολύβιος[7] περιγράφει την αλιεία ξιφία χρησιμοποιώντας καμάκι με κατάληξη οδοντωτή και μυτερή.[8] Ο Οππιανός της Κόρυκας (Oppian of Corycus), ένας Έλληνας συγγραφέας, συνέγραψε (177-180) μια μεγάλη μελέτη για τη θαλάσσια αλιεία, την «Αλιευτική». Είναι η αρχαιότερη γνωστή γραπτή μελέτη για το θέμα που έχει επιβιώσει ως τις μέρες μας. Ο Οππιανός περιγράφει αρκετά μέσα αλιείας, που περιλαμβάνουν τη χρήση διχτυών από αλιευτικά σκάφη, παγιδευτικά (scoop) δίχτυα, συγκρατημένα με στεφάνη, καμάκια και τρίαινες, καθώς και πολλές αλιευτικές παγίδες,
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO
MEGA XORHGOS TV ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ -ΜΑΝΕΣΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23  ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΗΛ 2841041778
 «...που λειτουργούν ενώ οι ιδιοκτήτες τους κοιμούνται...». Η περιγραφή του Οππιανού για ψάρεμα με «ακίνητο» δίχτυ είναι επίσης ενδιαφέρουσα:
«Οι αλιείς τοποθετούν πολύ ελαφρά δίχτυα από κατεργασμένο λινάρι κυκλικά, καθώς χτυπούν βίαια την επιφάνεια της θάλασσας με τα κουπιά τους και σχηματίζουν μια δίνη γύρω από τις άκρες του κύκλου με το δίχτυ. Από τα χτυπήματα των κουπιών και το σαματά που κάνουν τα ψάρια τρομοκρατούνται και τρέχουν πάνω στο στάσιμο δίχτυ, νομίζοντας ότι είναι καταφύγιο: ανόητα ψάρια που τρομαγμένα από το θόρυβο, εισέρχονται στις πύλες του χαμού τους. Έπειτα οι ψαράδες τραβούν το δίχτυ και από τις δυο πλευρές με σχοινιά και τα οδηγούν στην ακτή.»
Από αρχαίες αναπαραστάσεις και γραπτές πηγές είναι φανερό ότι τα αλιευτικά σκάφη είναι τυπικά μικρά και χωρίς κατάρτι ή ιστίο, κατάλληλα επομένως μόνο για παράκτια αλιεία με σχετική ασφάλεια.
MEGA XORHGOS TV ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ -ΜΑΝΕΣΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23  ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΗΛ 2841041778
Η αγάπη μου για το ψάρεμα με οδήγησε στο εμπόριο ειδών 
αλιείας. Με μεράκι και σύνεση προσπαθούμε και δίνουμε 
λύσεις σε καθένα που θέλει να γνωρίσει τον κόσμο του 
ψαρέματος. Έχοντας επιλέξει προϊόντα των καλύτερων 
οίκων 

του ψαρέματος με 

πολλές δοκιμές ώστε να 
εξασφαλίσουμε όσο γίνεται την πιο σωστή άποψη και 
εκτίμηση των προϊόντων για διασφάλιση των χρημάτων του 
αγοραστή (ποιότητα τιμή) .

Μας ενδιαφέρει και 

δίνουμε ιδιαίτερη 

σημασία στην

 παιδεία 
στο ψάρεμα. 

Εξηγούμε με

 υπομονή και 

διευκολύνουμε για
 την επιλογή της τεχνικής που θα

 ακολουθήσει ο κάθε 
ενδιαφερόμενος ‘ώστε να κατανοήσει πλήρως ορολογίες πως
 που και υπό ποιες προϋποθέσεις ώστε να αγαπήσει αυτό
 που κάνει και συγχρόνως να έχει επιτυχία στα ψαρέματα. 
Με τη στρατηγική αυτή θα έχει 

βελτίωση σε κάθε ψαρευτική
εξόρμιση έχοντας πάντα την απαιτούμενη υποστήριξη και
 βοήθεια που χρειάζεται.
ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23 ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΕΛΟΥΝΤΑ , 720 53 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Τηλ: 2841041778

ΜΑΝΕΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ


MEGA XORHGOS TV ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ -ΜΑΝΕΣΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23  ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΗΛ 2841041778


Στην Ελλάδα, η αλιεία, ως ιδιαίτερος κλάδος της εθνικής οικονομίας, υπάγεται διοικητικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας και ειδικότερα της ομώνυμης Διεύθυνσης Αλιείας, που έχει και την ευθύνη τόσο της επιστημονικής παρακολούθησης όσο και τον νομοθετικό καθορισμό των τρόπων (μεθόδων), των μέσων, των ζωνών καθώς και των εποχών της δραστηριοποίησής της.
Και η μεν αστυνόμευση της θαλάσσιας αλιείας, ειδικά για τον έλεγχο και τη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, αποτελεί αρμοδιότητα των οργάνων του Λιμενικού Σώματος που υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η δε εκείνη των εσωτερικών υδάτων (ποταμών, λιμνών) υπάγεται στην "κατά τόπο" αρμοδιότητα των αστυνομικών Αρχών της ΕΛ.ΑΣ (εκτός της επιθεώρησης των σκαφών και της χορήγησης των προβλεπομένων αδειών). Όσον αφορά στη διακίνηση των αλιευμάτων εκτός χώρου αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος ο έλεγχος αυτών γίνεται από υγειονομικές και άλλες υπηρεσίες των κατά τόπους Νομαρχιών.
Τέλος η στατιστική παρακολούθηση της αλιευτικής δραστηριότητας (επαγγελματικής αλιείας), εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, καθώς και της ελληνικής εκείνης "υπερπόντιας αλιείας", 

αποτελεί αντικείμενο έρευνας και παρακολούθησης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που διενεργείται είτε από δικούς της υπαλλήλους είτε μέσω των κατά τόπους τελωνειακών Αρχών της Χώρας, που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Γενικά με τον όρο υποβρύχια αλιεία κοινώς υποβρύχιο ψάρεμα 

χαρακτηρίζεται το είδος εκείνο της αλιείας που επιχειρείται από καταδυόμενο ερασιτέχνη αλιέα (ψαρά). Είναι γεγονός πως η εξέλιξη του αθλητικού πνεύματος αλλά και η μανία για νέες υποβρύχιες περιπέτειες της σύγχρονης εποχής είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε μεγάλη έκταση ένα ενδιαφέρον άθλημα, η υποβρύχια αλιεία,
MEGA XORHGOS TV ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ -ΜΑΝΕΣΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23  ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΗΛ 2841041778
 με κύριο αλιευτικό εργαλείο είναι το ψαροτούφεκο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η υποβρύχια αλιεία έχει αναγνωριστεί επίσημα ως άθλημα με τη δημιουργία εθνικών ομοσπονδιών και 

διοργανώνονται σε ετήσια βάση εθνικά ή διεθνή πρωταθλήματα.
Η υποβρύχια αλιεία αποτελεί ιδιαίτερη αλιευτική τέχνη, με ιδιαίτερο εξοπλισμό που βασίζεται κυρίως στις ατομικές δυνάμεις και στη καλή γνώση αφενός του υποβρύχιου περιβάλλοντος όσο και της συμπεριφοράς των ψαριών. Προϋποθέτει καλή κολυμβητική ικανότητα, φυσική αντοχή, ταχύτητα αντίληψης, και σταθερότητα κινήσεων, βάσει των οποίων και στη συνέχεια με την εξάσκηση αναπτύσσεται η σχετική εμπειρία που θα παίζει πάντα τον προκαθοριστικό ρόλο του επιτυχούς αποτελέσματος.
Σημαντικό ρόλο στα επιχειρούμενα βάθη έχει η αυτογνωσία του υποβρύχιου αλιέα, καθώς και η φυσική του κατάσταση. Επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα παίζει η σωστή τεχνική που μπορεί να διδαχθεί στα πλαίσια ενός σχολείου ελεύθερης κατάδυσης. Στο περιορισμένο μεσοδιάστημα της αναπνοής θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τους χρόνους: κατάδυσης, παραμονής στο βάθος της επιχειρούμενης υποβρύχιας αλιευτικής δραστηριότητας και το χρόνο ανάδυσης. Ενδεικτικά ένας συνηθισμένης ικανότητας ψαροτουφεκάς "βουτά" μέχρι 10 μέτρα βάθος. Ένας καλός ψαροτουφεκάς μέχρι 20 μέτρα, ενώ ένας εξαιρετικά ικανός, μπορεί να φθάνει με ασφάλεια τα 25 - 35 μέτρα.
α. Υπερκαπνία. Η υπερκαπνία ή υπερβολή αύξηση του διοξειδίου του άνθρακος αναπτύσσεται κυρίως όταν ο ελεύθερος δύτης εκτίθεται σε αέρα μολυσμένο με υψηλά ποσοστά διοξειδίου ή μονοξειδίου του άνθρακος (για παράδειγμα κάπνισμα).
Ο ελεύθερος δύτης που αναπνέει μολυσμένο αέρα νιώθει πονοκέφαλο, ναυτία, ζαλάδα και μπορεί να φθάσει ακόμη και στην αναισθησία. Επίσης, νιώθει ταχυκαρδία σε περιπτώσεις κατακράτησης διοξειδίου του άνθρακος ή υφίσταται κυάνωση στα χείλη, τις μεμβράνες και τη στοματική κοιλότητα σε περιπτώσεις δηλητηρίασης μονοξειδίου. Στις ελαφρές περιπτώσεις δηλητηρίασης ο πάσχων χρειάζεται να αναπνεύσει καθαρό αέρα για 6 ώρες περίπου, χωρίς εργασία ή κάποια ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια ή κάπνισμα.
β. Υποκαπνία. Η υποκαπνία ή ανεπαρκής ποσότητα διοξειδίου του άνθρακος ακολουθεί είτε το συνειδητό υπεραερισμό των ελεύθερων δυτών ή τον ασυνείδητο υπεραερισμό εξαιτίας κάποιου φόβου ή έντασης. Το αρχικό σύμπτωμα της υποκαπνίας είναι ελαφριά ζάλη που μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία. Η υποκαπνία που συνοδεύεται από κράτημα της αναπνοής μπορεί να οδηγήσει τον ελεύθερο δύτη σε ξαφνική απώλεια των αισθήσεων κατά την ανάδυσή του και μάλιστα σε ρηχά νερά.


Με το συνειδητό υπεραερισμό ο ελεύθερος δύτης μειώνει δραστικά το διοξείδιο του άνθρακος στο αναπνευστικό και το κυκλοφορικό του σύστημα. Έτσι το διοξείδιο του άνθρακος δεν είναι δυνατόν να συσσωρευτεί σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να διεγείρει την αναπνοή, πριν καταναλώσουν οι ιστοί το διαθέσιμο οξυγόνο. Προκαλείται, λοιπόν, υποξία, ή κατάσταση ανεπαρκούς οξυγόνωσης, η οποία καταστρέφει γοργά τους ιστούς, ιδιαίτερα εκείνους του νευρικού συστήματος.
MEGA XORHGOS TV ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ -ΜΑΝΕΣΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23  ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΗΛ 2841041778
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO

 Όσο ο ελεύθερος δύτης βρίσκεται σε κατάδυση το οξυγόνο διαθέτει αρκετά αυξημένη μερική πίεση στις κυψελίδες, έτσι ώστε να περνά στην αιμοσφαιρίνη και να εφοδιάζει τους ιστούς. Όταν αναδύεται, όμως, η μερική πίεση του οξυγόνου πέφτει και ξαφνικά οι ιστοί στερούνται του οξυγόνου. Ακολουθεί η υποξία και η ξαφνική λιποθυμία (shallow water faint out), η οποία βέβαια σε περίπτωση μη παροχής βοήθειας καταλήγει σε ανοξαιμία ή πνιγμό.


Η νόσος των δυτών δεν έχει παρατηρηθεί σε ελεύθερους δύτες, πλην των αλιέων μαργαριταριών, και σε ελαφρά μόνον μορφή, καθώς ο χρόνος συμπίεσης αερίων στο αίμα δεν επαρκεί για την παρουσία συμπτωματικών φυσαλίδων.
Ακατάλληλες περιοχές για υποβρύχια αλιεία θεωρούνται οι αμμώδεις και πηλώδεις βυθοί, οι απροστάτευτες ακτές σε ισχυρούς κυματισμούς (στο χρόνο που επικρατούν), και σε θαλάσσια ρεύματα, και γενικά τα θολά νερά.
 Αντίθετα ιδανικές περιοχές είναι εκείνες με βραχώδη βυθό, υφάλους, οι βραχώδεις ακτές με σπηλαιώδη μορφολογία, καθώς επίσης και οι περιοχές κοντα και γύρω από ξερονήσια, ξέρες, πάγκους και ρηχά ναυάγια.
Στις ιδανικές αυτές περιοχές, με ψαροτούφεκο που οπλίζεται πάντα μέσα στη θάλασσα, μπορεί ν΄ αλιευθεί οποιοδήποτε ψάρι βυθού ή αφρόψαρο μικρό ή μεγάλο, όπου αρκεί η γνώση των συνηθειών κατά το είδος του. Γενικά τα ψάρια των περιοχών αυτών βγαίνουν από τις φωλιές τους για να βρουν τροφή κατά το λυκαυγές και κατά το λυκόφως, (σούρουπο), και πολύ σπάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όταν η θάλασσα είναι ήρεμη και καθαρή, τα λεγόμενα πετρόψαρα κινούνται με πολύ προσοχή έτοιμα να τρυπώσουν μόλις αντιληφθούν κάτι το ιδιαίτερο, όπως την παρουσία του ψαροντουφεκά. Αντίθετα όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη τα λαβράκια και οι κέφαλοι, για παράδειγμα, έρχονται πολύ κοντά στην ακτή. Επίσης όταν πρόκειται το φεγγάρι να είναι πανσέληνος το υποβρύχιο ψάρεμα δεν είναι τόσο αποδοτικό αφού σπανίζουν τα λεγόμενα αφρόψαρα. Επίσης έχει παρατηρηθεί πως στον ολιγόλεπτο χρόνο που μεσολαβεί από την ηρεμία της επιφάνειας της θάλασσας μέχρι το ξέσπασμα του ανέμου, είναι ο καλλίτερος χρόνος για υποβρύχια αλιεία.
Το αλίευμα γενικά της υποβρύχιας αλιείας αποτελούν κυρίως ροφοί, μεγάλα ψάρια που θαλαμώνουν, οι στείρες, οι σφυρίδες, τα μουγγριά, οι σμέρνες, τα μηλοκόπια, οι σαργοί, καθώς επίσης και τα χταπόδια, οι αστακοί, οι καραβίδες κ.ά.
Όσοι προτίθενται να προβούν σε υποβρύχια αλιεία οφείλουν προηγουμένως να έχουν προμηθευτεί την απαραίτητη άδεια ερασιτεχνικής αλιείας, από αρμόδια Λιμενική Αρχή, και να έχουν ενημερωθεί σχετικά για τα επιτρεπόμενα είδη αλιευμάτων, την κατά βάρος ποσότητα αλίευσης που επιτρέπεται κατά είδος, καθώς και άλλες γενικές οδηγίες που οφείλουν να τηρήσουν.
Απόλυτα, πρώτιστο μέλημα πριν την κατάδυση είναι η υποχρέωση να φέρεται ο ειδικός πλωτός σημαντήρας, που συνηθέστερα έχει χρώμα κίτρινο και φέρει κίτρινη σημαία με μια κόκκινη διαγώνια και τα γράμματα Υ Δ (=Υποβρύχια Δραστηριότητα) και που θα πρέπει να είναι ορατός, (υπό κανονικές συνθήκες), από απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων. Αν ο ψαροτουφεκάς συνοδεύεται από σκάφος, τότε η σημαία του σημαντήρα φέρεται στον ιστό του σκάφους, έτσι ώστε να είναι περίβλεπτα ορατή.

 Από το σημείο του σημαντήρα αυτού δεν θα πρέπει η υποβρύχια αλιεία να επεκτείνεται σε ακτίνα περισσότερο των 50 μέτρων. Κάθε ολιγωρία επ΄ αυτού του μέτρου εγκυμονεί κίνδυνο ατυχήματος, μέχρι και θανατηφόρου, από διερχόμενο ανυποψίαστο σκάφος, την ευθύνη την οποία και φέρει απόλυτα ο ψαροτουφεκάς.
Μεμονωμένη κατάδυση σε τελείως ερημική περιοχή, χωρίς συνοδό (ή εκπαιδευτή) ή κάποιο άλλο πρόσωπο εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση επικίνδυνων περιστατικών, θα πρέπει να αποφεύγεται.
Αμέσως μόλις βουτήξει ο ψαροτουφεκάς στη θάλασσα θα πρέπει να ελέγξει αν η άλλη άκρη του σχοινιού που φέρει το καμάκι του ψαροτούφεκου είναι καλά δεμένο στο σώμα του ψαροτούφεκου, οπότε και στη συνέχεια οπλίζει αυτό. Εκτός από το ψαροτούφεκο, ό ψαροτουφεκάς οφείλει να περιλαμβάνει στην εξάρτισή του και ένα μαχαίρι για τυχόν έκτακτη ανάγκη.

Επειδή τα ψάρια που θαλαμώνουν αν δεχθούν επίθεση στη φωλιά τους αυτά αναδιπλώνουν καθιστώντας αδύνατη την έξοδό τους είναι φρονιμότερο να εγκαταλείπεται η προσπάθεια εκθαλάμωσής τους προκειμένου να επαναληφθεί με την επόμενη κατάδυση. Σε τέτοιες χρονικές παρατάσεις (κοινώς:χασομέρια) έχουν σημειωθεί τα περισσότερα ατυχήματα.
Υποβρύχια αλιεία ταυτόχρονη από δύο ή περισσότερους ψαροτουφεκάδες θα πρέπει να γίνεται κατά παράλληλη θέση (είτε οριζόντια, είτε κάθετα) με κοινή πάντα γραμμή μετώπου και σε καμία περίπτωση ο ένας πίσω από τον άλλο η ακόμα και σε θέση πίσω πλάγια.


Άτομα που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, πνευμονολογικά, ακουστικών οργάνων, κρυώνουν εύκολα ή παρουσιάζουν νευρικές διαταραχές θα πρέπει ν΄ απέχουν από τέτοια δραστηριότητα.
Επίσης ακόμα και εκπαιδευμένοι ψαροτουφεκάδες όταν είναι συναχομένοι ή κακοδιάθετοι και αισθάνονται βαρύ το στομάχι τους, θα πρέπει ν΄ απέχουν των καταδύσεων.

MEGA XORHGOS TV  ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ -ΜΑΝΕΣΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23  ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΗΛ 2841041778
Με τη πρώτη αίσθηση αδιαθεσίας η υποβρύχια αλιεία πρέπει να διακόπτεται αμέσως και ν΄ ακολουθεί έξοδος από το νερό.
Πριν την έξοδο από τη θάλασσα θα πρέπει το ψαροτούφεκο ν΄ αφοπλίζεται.

Η Συρτή είναι ειδικό εργαλείο και μέθοδος ψαρέματος που γίνεται "εν κινήσει" από μικρό μηχανοκίνητο σκάφος, λέμβο, με ταχύτητα περίπου 3-4 κόμβους. Αυτό το αλιευτικό εργαλείο και μέθοδος αλιείας περιλαμβάνεται στην ερασιτεχνική αλιεία. Συνεπώς πρώτιστα θα πρέπει τόσο αυτός που επιχειρεί, όσο και το σκάφος από το οποίο επιχειρείται αυτό το είδος ψαρέματος, να είναι εφοδιασμένοι με ερασιτεχνική άδεια αλιείας, ατομική και σκάφους αντίστοιχα.
Απαραίτητες όμως προϋποθέσεις είναι αφενός μεν η καλή γνώση των ψαρότοπων, περιοχών μεγάλης διέλευσης ψαριών, αφετέρου η γνώση του λεγόμενου «παλμού» δηλαδή των κινήσεων που επιχειρούνται στο εργαλείο από έναν καλό τεχνίτη του είδους αυτού. Γεγονός είναι ότι ψάρια υπάρχουν σε όλα τα βάθη από την επιφάνεια μέχρι το βυθό. Κατά συνέπεια το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται για ψάρεμα στον αφρό ή στο μισό βάθος ή λίγο πιο πάνω από τον βυθό. Έτσι η συρτή διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες: συρτή αφρού και συρτή βυθού.
Η φιλοσοφία της αλιευτικής αυτής μεθόδου βασίζεται ουσιαστικά στη παραπλάνηση των ψαριών και στη πρόκληση του κυνηγετικού ενστίκτου τους βλέποντας να διέρχεται πλησίον τους το δόλωμα το οποίο και θα προσπαθήσουν να το αρπάξουν, με συνέπεια ν΄ αγκιστρωθούν σ΄ αυτό. Έτσι στη συρτή βυθού δεν είναι καθόλου σπάνια η αλιεία συναγρίδας, στείρας και ροφού που θεωρούνται εξαιρετικά αρπακτικά ψάρια.

Η μέθοδος της συρτής επιχειρείται από την πρύμνη του σκάφους, με δύο τρόπους: είτε κρατώντας με το χέρι την πετονιά η οποία σύρεται, (συρτή αφρού), είτε με "αλιευτικό καλάμι συρτής" που είναι στερεωμένο στη πρύμνη του σκάφους, ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος στο εξωτερικό, (συρτή βυθού). Η λεγόμενη "βασική αρματωσιά" της συρτής είναι με διπλά αγκίστρια.
Σημειώνεται ότι το αλιευτικό εργαλείο της συρτής προς διάκριση της ομώνυμης μεθόδου λέγεται και συρταρέλι ή και συρταρόλι.
Παλαιότερα στο συρταρέλι προσαρμόζονταν βαρίδια με τα οποία επιχειρούνταν η αλιεία σε ανάλογο βάθος ως ενιαίο εργαλείο. Σήμερα το εργαλείο αυτό αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Το κάθετο τμήμα με το οποίο προσδιορίζεται το βάθος αλιείας και το οριζόντιο τμήμα καλούμενο αρματωσιά στην άκρη της οποίας φέρεται το παράμαλλο του διπλάγκιστρου.
Το πρώτο, κάθετο τμήμα, αποτελείται από πετονιά, διαμέτρου (συνηθέστερα) 0,70 και μήκους αναλόγου του βάθους, στην άκρη του οποίου φέρεται μαζί με το βαρίδι ανοξείδωτος δακτύλιος. Στο δακτύλιο αυτό συνδέεται αφενός μεν το νήμα του καλαμιού, αφετέρου το οριζόντιο τμήμα δηλαδή η αρματωσιά που την αποτελεί νάιλον μήκους περίπου 25 - 30 μέτρα, διαμέτρου επίσης 0,70 η οποία καταλήγει σε "στριφτάρι". Στο στριφτάρι αυτό συνδέεται με κόμπο το παράμαλλο που αποτελείται από νήμα, συνήθως από ανθρακικό φθόριο, μήκους 30-40 εκατοστών και διαμέτρου 0,70, στο οποίο συνδέονται τα δύο αγκίστρια "κατά σειρά" έτσι ώστε το δεύτερο ν΄ αποτελεί και την απόληξη του εργαλείου. Σημειώνεται ότι το τελευταίο αυτό τμήμα θα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό διότι αυτό θα υποστεί και τα περισσότερα δαγκώματα του ψαριού στη προσπάθειά του ν΄ απελευθερωθεί, συνεπώς θα πρέπει ν΄ αποφεύγεται η κοινή μεσηνέζα.


Τα παραγάδια διακρίνονται σε "χοντρά", "μέτρια" (ή σκαθαρωτά ή μέντζα) και σε "ψιλά". Στα πρώτα τα νήματα είναι χοντρά και τ΄ αγκίστρια μεγάλα, στα δεύτερα όλα είναι μέτρια και στα τρίτα το νήμα είναι λεπτό και τ΄ άγκιστρα ψιλά. Τα χοντρά παραγάδια είναι κυρίως για αλιεία τη νύκτα, στο πέλαγος και σε συνήθη βάθη από 50 ως 100 μέτρα για αλιεία μεγάλων ιχθύων. Γενικά στα παραγάδια συλλαμβάνονται παντός είδους αλιεύματα εκτός από τα αφρόψαρα.

ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ
Γενικά
Το καλάμι με μηχανάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά ψαρέματα από ακτή και από σκάφος και τείνει να εκτοπίσει τα παραδοσιακά εργαλεία των αγκιστρωτών ψαρεμάτων (πεταχτάρια, καθετές, συρτές κλπ. με την πετονιά τυλιγμένη σε ρόδες ή φελλούς).
Είναι το αποκλειστικό εργαλείο των ερασιτεχνών σε διεθνές επίπεδο και χρησιμοποιείται για ψάρεμα στην θάλασσα και στα γλυκά νερά.
Υπάρχουν πολλές εταιρείες του εξωτερικού που ειδικεύονται στην κατασκευή καλαμιών ή μηχανισμών ή και των δύο, κατάλληλων για τα διάφορα ψαρέματα. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες αυτές είναι μεγάλος, στην προσπάθεια να παρουσιάσουν προϊόντα ανθεκτικά και αξιόπιστα και να εφεύρουν καινοτομίες που θα κάνουν τα ψαρέματα αποδοτικότερα.

Το ψάρεμα με καλάμι με μηχανισμό προσφέρει ευκολίες που το κάνουν να πλεονεκτεί συγκρινόμενο με τα παραδοσιακά μέσα:
Μακρινό πέταγμα της αρματωσιάς (σε όποια ψαρέματα χρειάζεται)
Γρήγορο ρίξιμο/μάζεμα της πετονιάς σε/από μεγάλα βάθη
Μάζεμα της πετονιάς στο τύμπανο του μηχανισμού (όχι σε λεκάνη ή μπροστά στα πόδια μας, με κίνδυνο μπερδέματος)
MEGA XORHGOS TV ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ -ΜΑΝΕΣΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23  ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΗΛ 2841041778
Ρυθμιζόμενη αντίσταση (φρένο) στο μάζεμα της πετονιάς (πολύ βασικό για το "πάλεμα" ενός δυνατού ψαριού)
Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Το καλάμι με μηχανάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα ψαρέματα με αγκιστρωτά εργαλεία, και πιο ειδικά:


Από παραλία
Ψάρεμα με φελλό ή πατωτά
Ψάρεμα με πολυάγκιστρο στον αφρό ή πατωτά
Συρτή
Από σκάφος
Συρτή αφρού και βυθού
Καθετή
Τσαπαρί
Ζόκα
Σύνδεσμοι
Τα καλάμια
Η ποικιλία των καλαμιών του εμπορίου, που δέχονται μηχανάκι είναι τεράστια. Θα προσπαθήσουμε να πούμε δυό λόγια για αυτά, χωρίς σε καμμιά περίπτωση να είναι δυνατόν να καλύψουμε πλήρως το θέμα.
Αυτά που φαίνονται με μια ματιά
Τα βασικά σημεία που διακρίνουμε κοιτάζοντας ένα καλάμι που δέχεται μηχανάκι είναι:
Το καλάμι: Λεπτό στην μύτη και πιο χοντρό κοντά στο σημείο που το κρατάμε μπορούμε να το βρούμε σε μεγάλη ποικιλία μηκών. Είναι πολύ βασικό να διαλέξουμε εκείνο που θα κάνει καλύτερα για το ψάρεμα που θέλουμε.
Τα δακτυλίδια: Οι οδηγοί της πετονιάς μπορεί να είναι φτιαγμένοι από διάφορα υλικά και κυκλοφορεί ποικιλία σχεδίων. Είναι πολύ σημαντικό να είναι απόλυτα λείοι και καμπύλοι στα σημεία που θα ακουμπά η πετονιά (εσωτερικά), ώστε να μην την φθείρουν και να προβάλλουν την μικρότερη δυνατή αντίσταση (τριβή) στην κίνησή της. Είναι πολύ σημαντικός ο συνολικός αριθμός των δακτυλιδιών σε ένα καλάμι ή σωστότερα οι αποστάσεις που θα τοποθετηθούν τα δακτυλίδια πάνω στο καλάμι. Υπάρχουν διάφορες (αντικρουόμενες) απόψεις και το θέμα είναι αντικείμενο έρευνας (!) από τις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες του εξωτερικού.
Η θήκη του μηχανισμού: Το μηχανάκι συρταρώνει και σταθεροποιείται σε κατάλληλη θήκη που έχει το καλάμι. Υπάρχουν πολλών ειδών θήκες και από διάφορα υλικά κατασκευής.
Το κράτημα: Υπάρχει ποικιλία λαβών για το κράτημα του καλαμιού και ποικιλία υλικών κατασκευής. Πολύ συνηθισμένες είναι ταινίες που περιβάλλουν το καλάμι ελικοειδώς στο κατώτερο μέρος του, ή λαβές από σπογγώδη υλικά ή από φελλό (έχουν τη φήμη ότι μεταδίδουν καλύτερα τα τσιμπήματα, αν ψαρεύουμε με το καλάμι στο χέρι).
Η τάπα: Υπάρχει στα περισσότερα καλάμια στο κάτω μέρος και βιδώνει πάνω στο στέλεχος του καλαμιού. Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητά της εκτός βέβαια από λόγους φινιρίσματος, συναρμολόγησης και επισκευής του καλαμιού (για σπαστά και τηλεσκοπικά καλάμια). Κάποια καλάμια δεν την έχουν καθόλου.

Είδη καλαμιών
Μπορούμε εύκολα να κατατάξουμε τα καλάμια (με βάση τον τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς) σε τρεις κατηγορίες:
Μονοκόμματα: Όλο το καλάμι είναι ένα κομμάτι. Συνήθως αυτά είναι κοντά καλάμια και προορίζονται (κυρίως) για ψάρεμα από βάρκα. Είναι προβληματικά στην μεταφορά τους για τους περισσότερους από εμάς και δεν τα προτιμάμε αν και μάλλον είναι τα καλύτερα.
Σπαστά: Το καλάμι αποτελείται από δύο (δίσπαστο) ή περισσότερα κομμάτια (τρίσπαστο κλπ.). Τα καλάμια αυτά έχουν συνήθως μήκη μεταφοράς μεγαλύτερα από 1.50m και αυτό μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στους περισσότερους από εμάς. Έχουν πάντως φανατικούς οπαδούς γιατί παρουσιάζουν κάποια πλεονεκτήματα.
Τηλεσκοπικά: Το καλάμι μαζεύεται σε δύο ή περισσότερα κομμάτια, που φωλιάζουν (μπαίνουν) το ένα μέσα στο άλλο. Είναι τα πιό συνηθισμένα καλάμια για τους περισσότερους φίλους ερασιτέχνες, αφού μεταφέρονται εύκολα και χωρίς πρόβλημα. Κυκλοφορούν διάφορες σχεδιάσεις με διαφορετικό αριθμό κομματιών για το ίδιο συνολικό μήκος καλαμιού. Γενικά επικρατεί η άποψη ότι καλύτερα είναι τα λιγότερα κομμάτια για το ίδιο συνολικό μήκος καλαμιού.

 Στο εξωτερικό τα καλάμια αυτά είναι τα λιγότερο δημοφιλή και προτιμούνται μόνο από ερασιτέχνες που ταξιδεύουν αρκετά μακρυά για να ψαρέψουν, επειδή δεν δημιουργούν πρόβλημα μεταφοράς.

Αυτά που δεν φαίνονται με μιά ματιά
Τα υλικά
Τα υλικά κατασκευής των καλαμιών είναι υαλονήματα (glass fiber, fiberglass) ή ανθρακονήματα, γραφίτης (carbon fibre, graphite) ή ένα μίγμα από αυτά τα δύο υλικά.

Τα υλικά αυτά παράγονται από τα εργοστάσια παρασκευής τους σε φύλλα ή ταινίες σε διάφορα πάχη και προορίζονται, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής τους, για πολύ μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από την αεροπορική και διαστημική βιομηχανία μέχρι διάφορες καθημερινές εφαρμογές.

Η διαδικασία παραγωγής
Από τα φύλλα ή τις ταινίες των παραπάνω υλικών κόβονται προκαθορισμένα σχήματα (φασόν). Τα καλάμια (συνήθως) παράγονται με την περιτύλιξη του φασόν γύρω από ένα μεταλλικό πυρήνα (καλούπι). Το φασόν κολλιέται και τυλίγεται γύρω από το καλούπι, από την βάση προς την κορυφή πάνω σε ειδικά τραπέζια. Μετά καλάμι και καλούπι ψήνονται όρθια σε φούρνους και όταν κρυώσουν απομακρύνεται το καλούπι και μένει το καλάμι για περαιτέρω επεξεργασία.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την προσθήκη των δακτυλιδιών σε προκαθορισμένες θέσεις και το δέσιμό τους πάνω στο καλάμι από ειδικά μηχανήματα. Για το δέσιμο χρησιμοποιούνται (συνήθως) νήματα διαφορετικών διαμέτρων και χρωμάτων.

Μετά την τοποθέτηση των δακτυλιδιών τα δεσίματα καλύπτονται (συνήθως) με προστατευτικά στρώματα από εποξειδικές κόλλες δύο συστατικών και το καλάμι τοποθετείται σε κατάλληλα περιστροφικά μηχανήματα, για όσο χρόνο χρειάζεται η κόλλα να στεγνώσει. Έτσι εξασφαλίζεται ότι η τελική επιφάνεια της κόλλας θα είναι λεία (χωρίς κόμπους).

Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει την προσθήκη των λαβών από φελλό ή αφρώδη υλικά, της τάπας και το φινίρισμα του καλαμιού, ώστε να γίνει κατάλληλο για τις βιτρίνες των ειδών αλιείας.

Η διαδικασία μπορεί εύκολα να επαναληφθεί, επιτρέποντας την βιομηχανική παραγωγή καλαμιών με ίδια χαρακτηριστικά.

Τα χαρακτηριστικά

Η δράση (ελαστικότητα) του καλαμιού: Αυτήν την καταλαβαίνουμε παρατηρώντας πως λυγίζει το καλάμι όταν σηκώνει φορτίο. Αν το καλάμι λυγίζει πολύ (σχεδόν μέχρι το σημείο που είναι οι λαβές) λέμε ότι το καλάμι είναι παραβολικό. Αν το καλάμι λυγίζει ελάχιστα (γύρω από την κορυφή) λέμε ότι έχει δράση κορυφής (συνήθως λέμε tip action :). Όλα τα καλάμια έχουν δράση που κυμαίνεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα. Αν το καλάμι λυγίζει μέχρι τη μέση του το λέμε μεσαίο. Ανάμεσα στα μεσαία και τα παραβολικά καλάμια είναι αυτά που λέμε μαλακά. Ανάμεσα στα μεσαία και τα καλάμια κορυφής είναι αυτά που λέμε σκληρά. Γενικά όσο πιό σκληρό είναι ένα καλάμι τόσο μικρότερη είναι η ελαστικότητά του.

Αν χρησιμοποιούμε μηχανάκι κατακορύφου τυμπάνου κρατάμε το καλάμι έτσι ώστε το μηχανάκι, οι οδηγοί του καλαμιού και η πετονιά, να είναι από την κάτω πλευρά του καλαμιού.
Αν χρησιμοποιούμε μηχανάκι οριζοντίου τυμπάνου κρατάμε το καλάμι έτσι ώστε το μηχανάκι, οι οδηγοί του καλαμιού και η πετονιά, να είναι από την πάνω πλευρά του καλαμιού.
Σύνδεσμοι

Οι μηχανισμοί
Είδη μηχανισμών
Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία μηχανισμών στο εμπόριο. Ανάλογα με το ψάρεμα που θέλουμε να κάνουμε πρέπει να διαλέξουμε και τον κατάλληλο μηχανισμό. Η επιλογή μηχανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά αν ενδιαφερόμαστε για πιό ακριβά μηχανάκια, όπου ο ανταγωνισμός των εταιρειών είναι μεγάλος και τα προϊόντα πολλά.
MEGA XORHGOS TV ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ -ΜΑΝΕΣΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23  ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΗΛ 2841041778

Η γενική ιδέα λειτουργίας των μηχανισμών ψαρέματος είναι απλή: Υπάρχει ένα "τύμπανο" πάνω στο οποίο γίνεται το τύλιγμα της πετονιάς, με την χειροκίνητη περιστροφή ενός χειριστηρίου (χερούλι). Ένα σύστημα γραναζιών μετατρέπει την περιστροφική κίνηση του χερουλιού σε περιστροφική κίνηση του τυμπάνου, με επακόλουθο το τύλιγμα της πετονιάς στο τύμπανο. Ανάλογα με την θέση του τυμπάνου, τα μηχανάκια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Κατακορύφου τυμπάνου: Τα πιό δημοφιλή.
Οριζοντίου τυμπάνου: Η μόνη σοβαρή επιλογή για συρτή από σκάφος.

Τα φρένα
Τα φρένα είναι η πιό μεγάλη καινοτομία των μηχανισμών ψαρέματος και μας βοηθάνε με πολλούς τρόπους στο ψάρεμα. Διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες:

Μηχανάκια κατακορύφου τυμπάνου
Ανάλογα με την θέση που είναι τοποθετημένος ο (περιστροφικός) ρυθμιστής των φρένων διακρίνουμε:
Πάνω φρένο: Ο ρυθμιστής βρίσκεται στο πάνω μέρος του τυμπάνου τυλίγματος της πετονιάς.
Κάτω φρένο: Ο ρυθμιστής βρίσκεται στο κάτω μέρος στο μηχανάκι.

Κεντρικό φρένο: Ο ρυθμιστής βρίσκεται στη μέση στο μηχανάκι, ακριβώς κάτω από το τύμπανο τυλίγματος της πετονιάς.

Μηχανάκια οριζοντίου τυμπάνου
Αστεροειδής ρυθμιστής: Ο ρυθμιστής βρίσκεται στο πλάι του χερουλιού τυλίγματος της πετονιάς.

Ανεξάρτητα από το είδος του ρυθμιστή και την θέση του:
Με δεξιόστροφη περιστροφή (βίδωμα) του ρυθμιστή των φρένων, τα φρένα σφίγγουν και χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη για να βγει πετονιά από το τύμπανο. Με αριστερόστοφη περιστροφή (ξεβίδωμα), τα φρένα χαλαρώνουν και χρειάζεται μικρότερη δύναμη για να βγει πετονιά από το τύμπανο.


Ψαροτούφεκο

Το Ψαροτούφεκο (ή "Ψαροντούφεκο", αγγλικά speargun) είναι ένα είδος όπλου που χρησιμοποιείται στην υποβρύχια αλιεία και το οποίο εκτοξεύει καμάκι. Πρόκειται για μονόκανο εμπροσθογεμές όπλο, που αποτελείται συνήθως από πέντε μέρη: την λαβή με την σκανδάλη, τον κύριο σωλήνα, την κεφαλή, το μέσον εκτόξευσης (λάστιχα, ελατήριο ή πεπιεσμένος αέρας) και το καμάκι. Τα ψαροτούφεκα διακρίνονται σε τρία είδη, στα ελατηριοβόλα, στα λαστιχοβόλα, που λειτουργούν με την απότομη εκτόνωση ελατηρίου ή ελαστικού, και τα αεροβόλα, τα οποία λειτουργούν με πεπιεσμένο αέρα. Και οι τρεις τύποι ψαροτούφεκων οπλίζονται με την μυϊκή δύναμη του χρήστη. Τα υλικά κατασκευής τους διαφέρουν ανάλογα με τη χρήση και συνήθως είναι ατσάλι, αλουμίνιο, ενώ τελευταία χρησιμοποιούνται ανθρακονήματα. Το μήκος του ψαροτούφεκου διαφέρει επίσης ανάλογα με την χρήση. Για ψάρεμα στα θολά νερά αρκεί ένα μικρό σε μήκος όπλο (60 ή 75 εκ.) ενώ για ψάρεμα στην ανοικτή θάλασσα (blue water hunting) υπάρχουν και όπλα με μήκος 1,5 μέτρο.


 Με τέτοια όπλα, ο ψαροκυνηγός μπορεί να χτυπήσει μεγάλα μαγιάτικα ή και μεγάλους γαλαζόφτερους τόνους. Κυριότερο μέλημα του χρήστη είναι να γνωρίζει το βάθος που μπορεί καταδύεται και ο χρόνος που μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του, δηλαδή τις αντοχές του.


Η κατοχή και η χρήση του επιτρέπεται σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, εφοδιασμένα με σχετική άδεια ερασιτεχνικής αλιείας.

Το ψαροτούφεκο οπλίζεται και αφοπλίζεται υποχρεωτικά πάντα υπό την επιφάνεια της θάλασσας (λίμνης ή ποταμού).
Απαγορεύεται η χρήση του με παράλληλη χρήση οποιασδήποτε μορφής καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή αυτόνομης καταδυτικής συσκευής (φιάλες οξυγόνου), καθώς επίσης με υποβρύχιο φως (φακό) ή με παράλληλη χρήση διχτυών.
Ο Δύτης υποχρεούται πάντα να φέρει μαζί του σημαδούρα με το σημαιάκι να αναγράφει Υ.Δ. (Υποβρύχιος Δύτης)
MEGA XORHGOS TV ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ -ΜΑΝΕΣΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 23  ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΗΛ 2841041778