ΕΛΟΥΝΤΑ SPORT TV

ΑNAMONI SPONSORA


Η Ελούντα είναι ένα ψαροχώρι του νομού Λασιθίου στην βόρεια ακτή του νησιού της Κρήτης που αποτελεί μέρος του του Άγίου Νικολάου . Είναι παραθαλάσσιος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Σε μεγάλο βαθμό την επισκέπτονται VIPs για τα παραθαλάσσια θέρετρα πολυτελείας .

 Απέναντι της βρίσκεται ένα νησί πόλυ μικρό που ονομάζεται Σπιναλόγκα που περικλείεται βόρεια από τον κόλπο της Ελούντας . Ο δρόμος πρός την Ελούντα από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα σε μήκος ακολουθόντας την ακτή , καθώς ανεβαίνει προς την κορυφή ενός μικρού βουνού .
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 Το μικρό χώριο της Πλάκας (Λασίθι) , με θέα το νησί της Σπιναλόγκας απέχει μόλις 5 χλμ. από την κεντρική πλατεία της Ελούντας κατευθυνόμενοι βόρεια μακριά από τον Άγιο Νικόλαο . Οι κάτοικοι της ζούσαν τις οικογένειές τους από τη γεωργία, το ψάρεμα, την παραγωγή αλατιού στις ενετικές αλυκές και την εξόρυξη της ακονόπετρας

Ο Οργανισµός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου A.E. (ΟΠΑΠ) συστάθηκε το 1958 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπαγόμενο σε διοικητικό έλεγχο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το πρώτο παιχνίδι που εισήγαγε ο ΟΠΑΠ το 1959, ήταν το ΠΡΟ-ΠΟ (από τα αρχικά ΠΡΟγνωστικά ΠΟδοσφαίρου).
Το 1999 ο Οργανισμός ΟΠΑΠ μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία με ονομασία ΟΠΑΠ Α.Ε. και η διάρκειά της με τη μορφή αυτή ορίστηκε στα 100 χρόνια. Το 2000 έγινε εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου το Δημόσιο δύναται να διαθέσει σε επενδυτές μέχρι 49% του μετοχικού κεφαλαίου. Το 2003 με βάση διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΟΠΑΠ Α.Ε.
 ίδρυσε την OPAP Cyprus Ltd., που είναι κυρίως υπεύθυνη για την οργάνωση, λειτουργία και διαφήμιση των παιχνιδιών της εταιρίας στην Κύπρο.
Με βάση στοιχεία για το 2007 και κατάταξη βάσει πωλήσεων (τζίρου) ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και τη ΔΕΗ [2]. Το 2012, η εταιρία έκλεισε με κύκλο εργασιών ύψους 3,972 δις ευρώ και κέρδη 505 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι ο μόνος οργανισμός στην Ελλάδα εκτός των καζίνο και του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος, που έχει το δικαίωμα να διεξάγει τυχερά παιχνίδια[3].


Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ από 7 Αυγούστου 2012 έως 11 Οκτωβρίου 2013, εθήτευσε ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Λουρόπουλος.
Στις 11 Οκτωβρίου 2013, η εταιρία πέρασε στον πλήρη έλεγχο ιδιωτών μετόχων, σαν αποτέλεσμα της αλλαγής του δεσπόζοντος μετόχου, ύψους 33% του μετοχικού κεφαλαίου, θέση την οποία κατέλαβε το επενδυτικό σχήμα EMMA DELTA, που κατέβαλε στον τέως δεσπόζοντα μέτοχο ΤΑΙΠΕΔ (που εκπροσωπούσε το Ελληνικό Δημόσιο) το ποσόν των 622 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση του εν λόγω μετοχικού ποσοστού.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΛΗΡΩΣΕΩΝ


Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ
ΠΡΟ-ΠΟ (Από την 1η Μαρτίου 1959)
6 από 36 (Ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 1965, καταργήθηκε ένα χρόνο αργότερα)
ΛΟΤΤΟ (Από τις 5 Δεκεμβρίου 1990)
ΠΡΟΤΟ (Από τις 10 Ιουνίου 1992)
ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ (Από τις 3 Μαρτίου 1996)
ΤΖΟΚΕΡ (Από τις 16 Νοεμβρίου 1997)
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ (Από τις 20 Ιανουαρίου 2000)
SUPER 3 (Από τις 25 Νοεμβρίου 2002)
EXTRA 5 (Από τις 25 Νοεμβρίου 2002)
ΚΙΝΟ (Από τις 4 Οκτωβρίου 2004)
RACES (Από τις 22 Μαρτίου 2011)
GO LUCKY (Από τις 22 Μαρτίου 2011)

Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου 1959 και περιελάμβανε 12 αγώνες καθώς και επιπλέον 2 αναπληρωματικούς, τα αποτελέσματα των οποίων θα είχαν ισχύ μόνο σε περίπτωση διακοπής, αναβολής ή ματαίωσης κάποιου ή κάποιων από τους 12 κύριους αγώνες


 Επιλέχθηκαν αναμετρήσεις από την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος 1959, από αγώνες Β' κατηγορίας των Ε.Π.Σ. Αθήνας, Ε.Π.Σ. Πειραιά και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, καθώς και από το πρωτάθλημα Ιταλίας.

Είχαν συμπληρωθεί 213.670 στήλες και υπήρξε μόνο ένας νικητής που κατάφερε να πετύχει και τις 12 σωστές προβλέψεις. Επρόκειτο για τον Νίκο Πάσσαρη, κάτοικο Αθήνας. Κέρδισε 228.360 δραχμές, ποσό εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της εποχής. Επίσης υπήρξαν και 48 παίκτες με 11 σωστές επιτυχίες, οι οποίοι μοιράστηκαν το ποσό των 6.757,50 δραχμών. 

Το ποδόσφαιρο (αγγλικά: Association Football) είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μία σφαιρική μπάλα. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διεξάγεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πράσινου χρώματος και ένα «τέρμα» στο μέσο κάθε μιας από τις στενές πλευρές. Σκοπός κάθε ομάδας είναι να οδηγήσει τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, δηλαδή «να βάλει γκολ» (από την αγγλική λέξη goal που σημαίνει σκοπός) ή «να σκοράρει», όπως λέγεται στην ειδική ποδοσφαιρική γλώσσα.

 Οι παίκτες χειρίζονται τη μπάλα κυρίως με τα πόδια, αλλά και με τον κορμό ή το κεφάλι. Η ομάδα που θα επιτύχει τα περισσότερα γκολ ως το τέλος του παιχνιδιού κερδίζει.
Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα ασχολούνταν με αυτό περισσότεροι από 250 εκατομμύρια αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη.[3] 


Το ποδοσφαιρικό παιχνίδι παίζεται σε διάφορα επίπεδα, από φιλικό, με λιγότερους ή περισσότερους από έντεκα παίκτες, παιδιά ή ενήλικες, σε ένα οποιουδήποτε μεγέθους γήπεδο, με δύο τυχαία αντικείμενα για τη σήμανση του τέρματος, έως επαγγελματικό, με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές,
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 αυστηρή τήρηση των κανονισμών και περισσότερους από 100.000 ενθουσιώδεις θεατές να παρακολουθούν σε ειδική ποδοσφαιρική αρένα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών.

 Ανώτατη οργανωτική αρχή του ποδοσφαίρου είναι η ΦΙΦΑ (FIFA - Fédération Internationale de Football Association), η οποία διεξάγει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, κάθε τέσσερα χρόνια


Το όνομα του αθλήματος στα ελληνικά είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από τις λέξεις πόδι και σφαίρα, κατά αναλογία του αγγλικού football.[5] Στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ο όρος association football για να γίνεται διάκριση από άλλες μορφές ποδοσφαίρου που διεξάγονταν την εποχή εκείνη και ειδικότερα από το ράγκμπι (rugby football).

[6] Επίσης, στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται ο όρος soccer που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1880 στην Αγγλία από τη σύντμηση των λέξεων social ceremony («κοινωνική τελετή»).

[7] Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η λέξη soccer προήλθε από συντομογραφία της λέξης association με την προσθήκη της κατάληξης -er, που σχημάτισε αρχικά το assoccer και αργότερα το soccer.[8] Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος football χρησιμοποιείται αντί του όρου association football στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο όρος soccer στον Καναδά και στις ΗΠΑ.[8] Σε άλλες αγγλόφωνες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, χρησιμοποιούνται και οι δύο όροι[8][9], ενώ υπάρχουν και τοπικά ονόματα για το άθλημα.

Επειδή οι κανόνες του ποδοσφαίρου διατυπώθηκαν αρχικά στην Αγγλία από τις τέσσερις βρετανικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, οι τυποποιημένες διαστάσεις του ποδοσφαιρικού γηπέδου μετρήθηκαν σε βρετανικές μονάδες μέτρησης. Στη σύγχρονη εποχή, οι Κανόνες Παιχνιδιού αναφέρουν τις κατά προσέγγιση ισοδύναμες διαστάσειςσε διεθνείς μονάδες μέτρησης. Η τάση χρήσης των παραδοσιακών μονάδων παραμένει σε αγγλόφωνες χώρες

Ο αγωνιστικός χώρος διεξαγωγής του ποδοσφαίρου είναι ένα γήπεδο σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου (βλ. εικόνα), το οποίο χαράσσεται με λευκές γραμμές. Όλες οι γραμμές πρέπει να έχουν το ίδιο πλάτος, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12 εκατοστά, και θεωρείται ότι αποτελεί χώρο της περιοχής την οποία ορίζει κάθε γραμμή.

 Οι δύο μακρύτερες πλευρές του παραλληλογράμμου ονομάζονται πλάγιες γραμμές και οι δύο στενότερες γραμμές τέρματος.[11] Για διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες ενηλίκων το μήκος της πλάγιας γραμμής πρέπει να κυμαίνεται από 100 μέχρι 110 μέτρα και η γραμμή τέρματος από 64 μέχρι 75 μέτρα. Για εθνικούς και άλλους μικρότερους ποδοσφαιρικούς αγώνες η πλάγια γραμμή μπορεί να έχει μήκος 90 έως 120 μέτρα και η γραμμή τέρματος από 45 έως 90 μέτρα, με την προϋπόθεση ότι το μήκος της πλάγιας γραμμής είναι πάντα μεγαλύτερο από το μήκος της γραμμής τέρματος και ο αγωνιστικός χώρος δεν γίνεται τετράγωνο.


 Παρόλο που το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο ενέκρινε το 2008 τυποποιημένα μεγέθη (105 μέτρα για την πλάγια γραμμή και 68 μέτρα για τη γραμμή τέρματος) για διεθνές αγώνες επιπέδου Α,[12], η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.[13]
Ο αγωνιστικός χώρος χωρίζεται σε δύο τμήματα με μία διχοτόμο γραμμή (γραμμή κέντρου), που περνά από το σημείο του κέντρου του γηπέδου και συναντά το μέσο κάθε πλάγιας γραμμής. Γύρω από το σημείο του κέντρου χαράσσεται κύκλος με ακτίνα 9,15 μέτρα. [11] Κάθετα προς τη γραμμή τέρματος χαράσσονται δύο γραμμές που αρχίζουν από απόσταση 5,50 μέτρων από το εσωτερικό κάθε κάθετου δοκαριού. 

 Οι γραμμές αυτές εκτείνονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο σε απόσταση 5,50 μέτρων και ενώνονται με μία γραμμή παράλληλη με τη γραμμή τέρματος. Η περιοχή που καθορίζεται από τις γραμμές αυτές και την γραμμή τέρματος αποτελεί την «περιοχή τέρματος» ή «μικρή περιοχή».[11]
Κάθετα προς τη γραμμή τέρματος χαράσσονται επίσης δύο γραμμές που αρχίζουν από απόσταση 16,50 μέτρων από το εσωτερικό κάθε κάθετου δοκαριού. Οι γραμμές αυτές εκτείνονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σε απόσταση 16,50 μέτρων και ενώνονται με μία γραμμή παράλληλη με τη γραμμή τέρματος. Η περιοχή που καθορίζεται από τις γραμμές αυτές και τη γραμμή τέρματος αποτελεί την «περιοχή πέναλτι» ή «μεγάλη περιοχή». Μέσα σε κάθε περιοχή πέναλτι αποτυπώνεται το σημείο του πέναλτι σε απόσταση 11 μέτρων από τη μέση της απόστασης μεταξύ των κάθετων δοκαριών και σε ίση απόσταση από αυτά. 

Έξω από την περιοχή πέναλτι χαράσσεται ένα τόξο κύκλου με ακτίνα 9,15 μέτρων από το κέντρο κάθε σημείου πέναλτι.[11]
Σε κάθε γωνία («κόρνερ») του αγωνιστικού χώρου τοποθετείται ένα κοντάρι ύψους το λιγότερο 1,5 μέτρα, χωρίς αιχμηρή κορυφή, με σημαία. Κοντάρια με σημαία επιτρέπεται να τοποθετηθούν επίσης σε κάθε άκρο της διχοτόμου γραμμής σε απόσταση το λιγότερο 1 μέτρο έξω από την πλάγια γραμμή. Στο εσωτερικό κάθε γωνίας του αγωνιστικού χώρου χαράσσεται ένα τεταρτημόριο κύκλου με ακτίνα 1 μέτρο από κάθε κοντάρι.[11]
Ένα ορθογώνιο τέρμα που σχηματίζεται από δύο κατακόρυφα και ένα οριζόντιο δοκάρι είναι τοποθετημένο στο μέσο κάθε γραμμής τέρματος και ορίζει την εστία της ομάδας.[11] Οι κάθετες και η οριζόντια δοκός πρέπει να είναι κατασκευασμένες από ξύλο, μέταλλο ή άλλο εγκεκριμένο υλικό, να έχουν διατομή τετράγωνη, ορθογώνια, κυκλική ή ελλειπτική χωρίς να είναι επικίνδυνα για τους παίκτες,[11] και και να έχουν λευκό χρώμα.[11]. Τα δύο κάθετα δοκάρια βρίσκονται σε ίση απόσταση από κάθε κοντάρι με σημαία του κόρνερ. Η απόσταση μεταξύ των κάθετων δοκαριών είναι 7,32 μέτρα και η απόσταση από το χαμηλότερο άκρο του οριζόντιου δοκαριού μέχρι το έδαφος είναι 2,44 μέτρα. 


Τα δύο κάθετα δοκάρια και το οριζόντιο δοκάρι έχουν το ίδιο πλάτος και πάχος μεταξύ τους, όχι μεγαλύτερο από 12 εκατοστά, και το ίδιο πλάτος με τις γραμμές τέρματος. Στο τέρμα και στο έδαφος πίσω από το τέρμα επιτρέπεται να αναρτηθούν δίχτυα που συγκρατούν τη μπάλα όταν περάσει το τέρμα (αν και δεν είναι απαραίτητα σύμφωνα με τους Κανόνες Παιχνιδιού), με την προϋπόθεση ότι είναι καλά στερεωμένα και δεν εμποδίζουν τους παίκτες. Τα τέρματα πρέπει να είναι αγκυρωμένα με ασφάλεια στο έδαφος. Επιτρέπεται η χρήση μεταφερόμενων τερμάτων, εφόσον πληρούν αυτή την προϋπόθεση

Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής κατηγορίας, το οποίο αναφέρεται και ως Super League ΟΠΑΠ λόγω της υφιστάμενης χορηγίας του από τον ΟΠΑΠ, είναι η ανώτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ελλάδα. Διεξάγεται από τη Super League Ελλάδα υπό την εποπτεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).[1] Μέχρι τώρα μόνο έξι σύλλογοι έχουν κερδίσει τον τίτλο, με τους "τρεις μεγάλους" της ευρύτερης Αθήνας - Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Α.Ε.Κ. - να κυριαρχούν και τους Άρη, Π.Α.Ο.Κ. και Λάρισα να καταφέρνουν σε ορισμένες περιπτώσεις να αμφισβητήσουν την ηγεμονία τους. Ο τρέχων πρωταθλητής είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος είναι και ο πολυνίκης της διοργάνωσης με 40 τίτλους.
Το ποδόσφαιρο πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1894 και άρχισε να διαδίδεται ευρέως με την Ολυμπιάδα του 1896, όταν και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των αγώνων με αναμετρήσεις επιδείξεως του αθλήματος. Πήραν μέρος η εθνική ομάδα της Δανίας, ο Απόλλων από τη Σμύρνη, το Σπορτ Κλουμπ Θεσσαλονίκης και ο Φιλαθλητικός (πρόγονος του Ηρακλή). Πολλοί σύλλογοι άρχισαν να ιδρύουν τμήματα ποδοσφαίρου, ενώ ιδρύθηκαν και οι πρώτοι αμιγώς ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Υπάρχουν αναφορές για διοργάνωση δύο τουρνουά την περίοδο 1897-99, για τα οποία δεν διασώζονται σήμερα λεπτομερείς πληροφορίες. Οι πρωταθλήτριες ομάδες αυτής της περιόδου αναφέρονται παρακάτω:
Για αρκετά μεγάλο διάστημα και ως το 1919 το ελληνικό ποδόσφαιρο υπαγόταν στον ΣΕΓΑΣ (τότε ΣΕΑΓΣ), στον οποίο ανήκουν και οι πρώτες συστηματικές ενέργειες για τη διοργάνωση πρωταθλήματος.[3] Η προσπάθεια ευδοκίμησε το 1906 με τη διοργάνωση πρωταθλήματος στο οποίο συμμετείχαν οι Εθνικός Αθηνών, Πανελλήνιος και Πειραϊκός.

 Οι "ετήσιοι ποδοσφαιρικοί αγώνες", όπως αποκαλούνταν οι διοργανώσεις, είχαν τη μορφή τουρνουά που διεξαγόταν σε τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες Κυριακές ανάλογα και με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Όλοι οι αγώνες διεξάγονταν στο Ποδηλατοδρόμιο στο Νέο Φάληρο, το μόνο ποδοσφαιρικό γήπεδο που υπήρχε τότε.

 Τη διοργάνωση αναλάμβανε είτε ο ΣΕΓΑΣ ή η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1919 ιδρύθηκε η ΕΠΣ Αθηνών-Πειραιώς - η πρώτη Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων - που το 1921 μετονομάστηκε σε ΕΠΣ Ελλάδος. Η ΕΠΣ Ελλάδος διοργάνωσε τέσσερα πρωταθλήματα από το 1921 ως το 1924. Τα δύο πρώτα από αυτά είχαν ουσιαστικά εθνικό χαρακτήρα, καθώς δεν υπήρχε ακόμα άλλη τοπική Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων στην Ελλάδα. Το 1923 έγινε το πρώτο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και ιδρύθηκε η ΕΠΣ Μακεδονίας-Θράκης, και ως αποτέλεσμα το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ελλάδος έχασε τον εθνικό του χαρακτήρα.

 Ο Πανελλήνιος Πρωταθλητής του 1923 αναδείχθηκε μέσα από έναν αγώνα μεταξύ του πρωταθλητή της ΕΠΣ Ελλάδος και του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά, καθώς η ΕΠΣ Ελλάδος διασπάστηκε σε ΕΠΣ Αθηνών και ΕΠΣ Πειραιώς ύστερα από μια διαμάχη μεταξύ των συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά. Πρέπει να σημειωθεί πως η ΕΠΟ δεν λαμβάνει υπόψιν της τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί πριν από τη σύστασή της.[4] Επιπλέον, ουδεμία αναφορά γίνεται περί αυτών στα αρχεία των επίσημων διεθνών αθλητικών οργανισμών (ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ). Οι τίτλοι συνοψίζονται ως εξής

Η πρώτη εμφάνιση ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ποδοσφαίρου σημειώθηκε το 1906 κατά τη διάρκεια των Μεσολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών. Η ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διοργάνωση, συγκροτήθηκε από αθλητές του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και μετείχε σε δύο αγώνες.[2]
Η επόμενη εμφάνιση ελληνικής μικτής ομάδας ποδοσφαίρου, έλαβε χώρα κατά τους Διασυμμαχικούς Αθλητικούς Αγώνες το 1919 στο Παρίσι, επ' ευκαιρία του εορτασμού της συμμαχικής νίκης στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Η συγκεκριμένη παρουσία βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Γιώργου Καλαφάτη και τη συμμετοχή των κορυφαίων στρατευμένων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, καθώς ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ (τότε ΣΕΑΓΣ), παρότι συγκρότησε την αποστολή άλλων αθλημάτων, αποφάσισε να μην καταρτίσει ποδοσφαιρική ομάδα. Αυτή πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως "εθνικό" αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, δεδομένου ότι στην επιλογή της, αφενός δεν έφερε την ευθύνη κάποιος αθλητικός φορέας της ελληνικής πολιτείας και αφετέρου δικαίωμα συμμετοχής είχαν αποκλειστικά και μόνο οι αθλητές που τελούσαν υπό καθεστώς επιστράτευσης. 

Την ομάδα του 1919 αποτελούσαν οι παίκτες: Δημήτρης και Γεώργιος Δεμερτζής, Λουκάς Πανουργιάς, Γεώργιος Καλαφάτης, Δημήτριος Καστρίτσης, Α. Παπαθανασίου, Γ. Βλαχόπουλος (παίκτες του Π.Π.Α.Ο.), Γεώργιος Χατζηανδρέου, Ιωσήφ Τερζάκης, Ευάγγελος Κουρέντης (Πειραϊκός Σύνδεσμος), Μ. Ησαΐας, Λ. Τραγανός, Βρασίδας Βρανόπουλος, Γ. Πρωτόπουλος (Π.Σ. Γουδί), Γιάννης Σταυρόπουλος (Πειραϊκή Ένωσις), Κοτρώτσος (Άρης Θεσσαλονίκης), Λιόντας, Πέτρος Σαριδάκης (Ηρακλής Θεσσαλονίκης).
Την επόμενη χρονιά συγκροτήθηκε Εθνική Ολυμπιακή ομάδα από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε. - τότε Ε.Ο.Α.) για την εκπροσώπηση του ποδοσφαίρου της Ελλάδας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.[3]
Στις 7 Απριλίου 1929 διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση της Ελλάδας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), η οποία είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα (1926). Αντίπαλος της Ελλάδας υπήρξε η Β΄ ομάδα της Ιταλίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.[5]
Την πρώτη ενδεκάδα, που παρέταξε ο Απόστολος Νικολαΐδης, εκλέκτορας της Ελλάδας, αποτελούσαν οι:
Γιώργος Γιάμαλης (Α.Ε.Κ.), Κώστας Φερλέμης (Εθνικού Πειραιώς), Χριστόφορος Βόγας (Ηρακλή Θεσσαλονίκης), Απόστολος Μεσσάρης (Παναθηναϊκού), Στέφανος Κωνσταντινίδης (Α.Ε.Κ.), Κώστας Ανδρίτσος (Παναθηναϊκού), Βασίλης Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακού Πειραιώς), Ντίνος Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακού Πειραιώς), Γιώργος Ανδριανόπουλος (αρχηγός) (Ολυμπιακού Πειραιώς), Άγγελος Μεσσάρης (Παναθηναϊκού) και Αλβέρτος Ναμίας (Ηρακλή Θεσσαλονίκης).

Ο αγώνας αποτέλεσε σημαντικό γεγονός τα χρόνια εκείνα, το οποίο παρακολούθησε όλη σχεδόν η "κοσμική" Αθήνα της εποχής. Χαρακτηριστικά τα όσα, μεταξύ άλλων, έγραψε η εφημερίδα "Ακρόπολις" στο φύλλο της Δευτέρας 8ης Απριλίου 1929 (σελίδες 5-6): "Το ότι η Ελλάς θα παρουσίαζε την πρώτην Εθνικήν της ομάδαν κατηρτισμένην από οργανωμένην αρχήν, συνετέλεσεν ώστε το γήπεδον του Παναθηναϊκού να μεταβληθεί εις τόπον συγκεντρώσεως όλων των ενδιαφερομένων πραγματικώς διά το ωραίον σπορ του ποδοσφαίρου".


Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου FIFA (ίδρ. 1904) έχει καταχωρήσει στα επίσημα αρχεία της,[7] εμφανίζει στον ιστότοπό της[8] και αναγνωρίζει ως full "A" international match,[9] τον προαναφερόμενο αγώνα της Αμβέρσας. Τον τελευταίο αυτό όρο, από κοινού με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας & Στατιστικής (International Federation of Football History & Statistics -IFFHS), αποδίδει η FIFA σε συναντήσεις επίσημου ή φιλικού χαρακτήρα όπου αμφότεροι οι αντίπαλοι είναι αποκλειστικά Α' εθνικές ομάδες κρατών αναγνωρισμένων (κατά την ημέρα τέλεσης) από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και όχι ολυμπιακή, μικρών ηλικιών ή αντιπροσωπευτική/μικτή ομάδα (selection, αλλιώς Xl) πόλης, περιοχής, περιφέρειας χώρας/χωρών, στρατιωτικού σώματος, εθνότητας, ακόμη δε και κράτους εάν δεν πληρούνται δεδομένες προϋποθέσεις (εθνόσημο στη φανέλα, προαναγγελία για άδεια FIFA, διεθνής διαιτησία κ.ά).


Επισημαίνεται ότι η Ε.Π.Ο. αναφορικά με τον αγώνα του 1920 και την εκ μέρους της αναγνώρισή του ή μη ως πρώτο του ελληνικού συγκροτήματος:
δεν διαθέτει τη θεσμική αρμοδιότητα να προβεί σε τέτοια, για ποδοσφαιρική δραστηριότητα προγενέστερη της δικής της σύστασης.

δεν φέρει κάποια "τυπική" ευθύνη ή υποχρέωση σχετικά, εφόσον το ζήτημα είναι καθαρά στατιστικό (προσμέτρηση μίας διεθνούς συμμετοχής στους ποδοσφαιριστές των Ολυμπιακών στην Αμβέρσα).

Οι αθλητικοί και μόνον οργανισμοί της Ελλάδας που διεξήγαγαν ή μετείχαν στη διοργάνωση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, συνιστούν τους αποκλειστικά αρμόδιους και υπεύθυνους για την αναγνώριση. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτόν αποτελεί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), η οποία ενέκρινε τη συμμετοχή και έφερε την ευθύνη για τον καταρτισμό και την αποστολή της ομάδας ως εκπρόσωπο της χώρας στο άθλημα για τους Αγώνες του 1920.
Η Ε.Π.Ο. δεν δεσμεύεται επίσης από το γεγονός ότι:
έχει προβεί σε αντίστοιχη αναγνώριση[10] η Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ίδρ. και μέλος FIFA: 1904), δεδομένου πως ο κάθε εθνικός φορέας δρα ανεξάρτητα και αυτόβουλα από τους υπόλοιπους όσον αφορά σε στατιστικά θέματα (με συνέπεια αρκετοί διεθνείς αγώνες να υπολογίζονται από τον ένα μόνο αντίπαλο).
η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας & Στατιστικής IFFHS (ίδρ. 1984 - συνδιαμορφώνει κριτήρια/αποφάσεις για τη στατιστική του αθλήματος με τη FIFA, ερευνά την ιστορία του και δημοσιοποιεί ρεκόρ σε ατομικό/ομαδικό επίπεδο για παίκτες/συλλόγους/εθνικές/διαιτητές) έχει καταγράψει την αναμέτρηση της Αμβέρσας στο αρχείο της[11], τα δε στοιχεία αυτής τα εντάσσει στις στατιστικές[12] και σε μελέτες της.

Οι Έλληνες αθλητικοί συγγραφείς τείνουν κυρίως στην παράθεση του 1920 ως αγωνιστική αφετηρία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και περιλαμβάνουν τον αγώνα με τη Σουηδία στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων του και την παράθεση διεθνών παικτών και τεχνικών. Ενδεικτικά αναφέρονται ο Τάκης Σακελλαρίου το 1947 (σε έκδοση της Ε.Π.Ο., όπου η ιστορική έναρξη μετατοπίζεται προς τα πίσω και στη συμμετοχή το 1919 στους Διασυμμαχικούς Αγώνες των Παρισίων),

 ο Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος το 1953 (στην πρώτη απόπειρα καταγραφής της έως τότε πορείας),[15] ο Γιάννης Διακογιάννης (1978 και 1997),[16] ο Χρήστος Φασούλας το 2008[17] κ.ά. Στην αντίθετη πλευρά, ο Ανδρέας Μπόμης (1990 και 2009) αριθμεί αποκλειστικά τις συναντήσεις υπό την αιγίδα της Ε.Π.Ο.,[18] τονίζοντας πάντως και τη θεώρηση της FIFA[7].


 Ο Γιώργος Παγιωτέλης ακολουθεί το 1996 μία μέση οδό, αριθμώντας ως αγώνα 0 (μηδέν) αυτόν των Ολυμπιακών, ως πρώτο του 1929, προσμετρώντας όμως ως διεθνείς τους 11 της Αμβέρσας.[19]


Πέραν των μεμονωμένων προσωπικών απόψεων, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου δεν ενεργούν ανταγωνιστικά στην αναγνώριση ή μη κάποιου αγώνα, όπως άλλωστε δεν θα ήταν δυνατόν με τον παγκόσμιο να υφίσταται ως προϊσταμένη αρχή του εθνικού φορέα σε θέματα εκτός χώρας του. Χαρακτηριστικό είναι πως 33 συναντήσεις που η Ε.Π.Ο. θεωρεί ως διεθνείς 


αναμετρήσεις της Ελλάδας, η FIFA δεν τις κατατάσσει στις full "A" internationals, καθώς δόθηκαν με Β' εθνικές κυρίως (οι 23),[20] με ολυμπιακές ομάδες στα προολυμπιακά τουρνουά έπειτα του 1956 (6)[21] και σε φιλικό επίπεδο (3)[22] ή για άλλη αιτία[23]. Το γεγονός προκύπτει ως συνέπεια της εφαρμογής διαφοροποιημένων κριτηρίων για την ένταξη στους καταλόγους τους (τηρούμενους πάντα για σκοπούς αρχειακούς και επικύρωσης ρεκόρ), εξαιτίας του ότι διαφορετικοί παρουσιάζονται τόσο οι τομείς ενδιαφερόντων τους όσο και αυτοί που είναι σε θέση να ελέγξουν.

 Τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενδιαφέρει συγκεκριμένα η τήρηση δεδομένων κανόνων και οδηγιών δικής της θέσπισης στη διεξαγωγή μίας αναμέτρησης, εν γένει δε μίας διοργάνωσης, 


ενώ την Ελληνική εάν και σε ποιο βαθμό η επιλογή και συγκρότηση της αντιπροσωπευτικής εθνικής ομάδας πραγματοποιείται από την ίδια και υπό διαδικασίες προκαθορισμένες από εκείνη (το οποίο φυσικά δεν μπορεί να εγγυηθεί για εποχές πριν τη σύστασή της).
Το σύνολο των αγώνων της εθνικής ποδοσφαίρου ανδρών Ελλάδας, επομένως, οφείλει για ερευνητικές και στατιστικές ανάγκες να προκύπτει με τη "σύνθεση" των αντίστοιχων καταλόγων FIFA και ΕΠΟ, προφανώς δε αυτό υπήρξε και το σκεπτικό των περισσότερων αθλητικών συγγραφέων. Η αναγνώριση της συνάντησης στην Αμβέρσα

 εκ μέρους της παγκόσμιας Ομοσπονδίας ως full "A" international match (μόνον και όχι ως πρώτη στη διεθνή ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, εφόσον κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στο δικό της τομέα ενδιαφέροντος) αποτελεί για εκείνους τους πρωτεργάτες του αθλήματος στην Ελλάδα έναν πρώτης τάξεως φόρο τιμής, αρχικά σε επίπεδο ευρύτερο από το εγχώριο.

Το 1980 η Ελλάδα είχε την πρώτη σημαντική επιτυχία της, η οποία ήταν η πρόκριση στα τελικά του Euro 1980 (τότε Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης) στην Ιταλία. Στη φάση των προκριματικών τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, αφήνοντας εκτός τελικής διοργάνωσης την Ε.Σ.Σ.Δ. και την Ουγγαρία (στον όμιλο συμμετείχε και η Φινλανδία).
Η ομάδα του 1980 ήταν ίσως μια από τις πιο ταλαντούχες και χαρισματικές που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα, με ποδοσφαιριστές ηγέτες στις ομάδες τους που άφησαν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως, μεταξύ άλλων,

 οι Γιώργος Κούδας, Θωμάς Μαύρος, Νίκος Αναστόπουλος, Μάικ Γαλάκος, Ντίνος Κούης, Γιάννης Κυράστας, Άνθιμος Καψής και Βασίλης Κωνσταντίνου, όμως η απειρία και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αντιπάλων την εποχή εκείνη, εμπόδισαν την ομάδα αυτή να κάνει την υπέρβαση, που ωστόσο ήταν μέσα στις δυνατότητές της.
Η Ελλάδα παρότι κέρδισε τις εντυπώσεις δεν κατάφερε να διακριθεί, καθώς στους δύο πρώτους αγώνες της ηττήθηκε από την Ολλανδία (φιναλίστ δύο χρόνια νωρίτερα στο Μουντιάλ 1978) και την Τσεχοσλοβακία. Θετικό μπορεί να θεωρηθεί το ισόπαλο αποτέλεσμα στον τελευταίο αγώνα της με τη μετέπειτα τροπαιούχο Δυτική Γερμανία.
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Ολλανδία 0-1 (Κιστ 65' πέναλτι), Νάπολι, 11/06/1980, θεατές 14.990[24]Ελλάδα - Τσεχοσλοβακία 1-3 (Αναστόπουλος 14' - Πανένκα 6', Βίτσεκ 26', Νέχοντα 63'), Ρώμη, 14/06/1980, θεατές 7.600[25]
Ελλάδα - Δυτική Γερμανία 0-0, Τορίνο, 17/06/1980, θεατές 13.901[26]

Το 1994 η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμμετείχε σε τελική φάση Μουντιάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στους προκριματικούς αγώνες τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, πάνω από τη Ρωσία (προκρίθηκε ως δεύτερη) και την Ουγγαρία, δύο ομάδες που είχε αντιμετωπίσει και στην προηγούμενη πρόκρισή της, 14 χρόνια νωρίτερα (στον όμιλο συμμετείχαν επίσης η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο).


Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και προκάλεσαν άσχημα σχόλια για την τότε ομάδα. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψει κανείς ότι οι αντίπαλοι ήταν ορισμένες από τις πιο ισχυρές και φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης. Η Αργεντινή είχε στη σύνθεσή της τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα πριν τιμωρηθεί και ήταν ασταμάτητη έως τότε, η Βουλγαρία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείοντας την κάτοχο του τροπαίου Γερμανία, ενώ και η Νιγηρία ήταν η νέα μεγάλη δύναμη της Αφρικής.
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Αργεντινή 0-4 (Μπατιστούτα 2', 45', 90', Μαραντόνα 60'), Βοστώνη, 21/06/1994, θεατές 54.456
Ελλάδα - Βουλγαρία 0-4 (Στόιτσκοφ 5' πέναλτι, 55' πέναλτι, Λέτσκοφ 66', Μποριμίροφ 90'), Σικάγο, 26/06/1994, θεατές 63.160
Ελλάδα - Νιγηρία 0-2 (Φίνιντι 45', Αμοκάτσι 90'), Βοστώνη, 29/06/1994, θεατές 53.001
Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας ήρθε το 2004 όταν κατέκτησε το Euro στην Πορτογαλία.
Η ελληνική ομάδα κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις και παίζοντας εξαιρετικά στην άμυνα, αντιμετώπισε ως ίσος προς ίσο τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης και πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κατέκτησε το τρόπαιο αφήνοντας άφωνους όλους τους ποδοσφαιρόφιλους παγκοσμίως.
Στην προκριματική φάση τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, αφήνοντας πίσω της την Ισπανία (προκρίθηκε μέσω αγώνων μπαράζ) και την Ουκρανία (στον όμιλο συμμετείχαν επίσης η Αρμενία και η Βόρεια Ιρλανδία).
Στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης απέναντι στην "οικοδέσποινα" Πορτογαλία, η Ελλάδα αιφνιδίασε τους πάντες σκοράροντας με τον Γιώργο Καραγκούνη στα πρώτα λεπτά. Ο Άγγελος Μπασινάς με πέναλτι που κέρδισε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης διπλασίασε τα τέρματα της Ελλάδας, με την Πορτογαλία απλώς να μειώνει σε 2-1 λίγο πριν τη λήξη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Στον δεύτερο αγώνα οι Ισπανοί προηγήθηκαν με τον Φερνάντο Μοριέντες και προς στιγμήν πίστεψαν ότι ήταν αρκετό για να τους δώσει τη νίκη, η σέντρα ακριβείας όμως του Βασίλη Τσιάρτα στον Άγγελο Χαριστέα και το άψογο τελείωμα του τελευταίου, έφεραν τον αγώνα στα ίσα δίνοντας έτσι το βαθμό της ισοπαλίας στην Ελλάδα.
Η μοναδική ήττα στη διοργάνωση για την Ελλάδα ήρθε από τη Ρωσία, όταν από πολύ νωρίς βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0. Το εκπληκτικό όμως σε εκτέλεση τέρμα του Ζήση Βρύζα μείωσε το σκορ σε 2-1 και παράλληλα έδωσε στην Ελλάδα την πρόκριση για τα προημιτελικά, καθώς στην ισοβαθμία με την Ισπανία στη δεύτερη θέση του ομίλου, υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων.
Επόμενη αντίπαλος ήταν η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία και ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης όμως με μια εντυπωσιακή ενέργεια τροφοδότησε τον Άγγελο Χαριστέα και αυτός με μια άπιαστη κεφαλιά έστειλε την Ελλάδα στους "4" και τους Έλληνες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ανεπανάληπτη αυτή επιτυχία.
Ούτε η ισχυρή ομάδα της Τσεχίας μπόρεσε να σταματήσει την Ελλάδα. Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα, οδήγησε την Ελλάδα στον τελικό με το ασημένιο γκολ (silver goal), προκαλώντας ενθουσιασμό σε όλους τους Έλληνες που βγήκαν ξανά στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.
Στον τελικό, όπως και στον εναρκτήριο αγώνα, η διοργανώτρια Πορτογαλία βρέθηκε και πάλι στον δρόμο της Ελλάδας. Όλοι οι Έλληνες πλέον τραγουδούσαν ζητώντας από τους διεθνείς να σηκώσουν το τρόπαιο, όπως και τελικά έγινε όταν έπειτα από κόρνερ που εκτέλεσε ο Άγγελος Μπασινάς, ο Άγγελος Χαριστέας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατακτήσει τη σπουδαία νίκη και ο αρχηγός της Θοδωρής Ζαγοράκης να σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβόνας.

ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ

 Οι σκηνές των πανηγυρισμών που ακολούθησαν από τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο δεν είχαν προηγούμενο,

καθώς η Ελλάδα είχε καταφέρει αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο, ήταν στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ αποθεωτική ήταν και η υποδοχή της ελληνικής αποστολής κατά την επιστροφή της από την Πορτογαλία.
Η κατάκτηση του τροπαίου από την Ελλάδα θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στον ομαδικό αθλητισμό[27].
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Πορτογαλία 2-1 (Καραγκούνης 6', Μπασινάς 51' πέναλτι - Ρονάλντο 90'), Πόρτο, 12/06/2004
Ελλάδα - Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 67' - Μοριέντες 28'), Πόρτο, 16/06/2004
Ελλάδα - Ρωσία 1-2 (Βρύζας 44' - Κιριτσένκο 2', Μπουλίκιν 17'), Φάρο Λούλε, 20/06/2004
Ελλάδα - Γαλλία 1-0 (Χαριστέας 65'), Λισαβόνα, 25/06/2004.
Ελλάδα - Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105'), Πόρτο, 01/07/2004
Ελλάδα - Πορτογαλία 1-0 (Χαριστέας 57'), Λισαβόνα, 04/07/2004

Το 2005 η Ελλάδα συμμετείχε ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Γερμανίας, στην πρόβα ουσιαστικά του Μουντιάλ 2006.
Με εξαίρεση τον αγώνα με την πιο φορμαρισμένη ομάδα του κόσμου εκείνη την εποχή Βραζιλία, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να σημειώσει κάποιο τέρμα, είχε μια αξιοπρεπή παρουσία στο τουρνουά.
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Βραζιλία 0-3 (Αντριάνο 41', Ρομπίνιο 47', Ζουνίνιο 81'), Λειψία, 16/06/2005
Ελλάδα - Ιαπωνία 0-1 (Ογκούρο 76'), Φρανκφούρτη, 19/06/2005
Ελλάδα - Μεξικό 0-0, Φρανκφούρτη, 22/06/2005
Η αποστολή της Ελλάδας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών:
1 Αντώνης Νικοπολίδης, 2 Γιούρκας Σεϊταρίδης, 3 Λουκάς Βύντρα, 4 Στάθης Ταυλαρίδης, 5 Σωτήρης Κυργιάκος, 6 Άγγελος Μπασινάς, 7 Θοδωρής Ζαγοράκης, 8 Στέλιος Γιαννακόπουλος, 9 Άγγελος Χαριστέας, 10 Βασίλης Τσιάρτας, 11 Δημήτρης Παπαδόπουλος, 12 Κώστας Χαλκιάς, 13 Μιχάλης Σηφάκης, 14 Τάκης Φύσσας, 15 Ζήσης Βρύζας, 16 Παντελής Καφές, 17 Γιάννης Αμανατίδης, 18 Γιάννης Γκούμας, 19 Μιχάλης Καψής, 20 Γιώργος Καραγκούνης, 21 Κώστας Κατσουράνης, 22 Φάνης Γκέκας, 23 Βασίλης Λάκης, C Ότο Ρεχάγκελ.

Στις 17 Οκτωβρίου του 2007 η Ελλάδα με την εκτός έδρας νίκη της απέναντι στην Τουρκία κατέλαβε την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο των προκριματικών (συμμετείχαν επίσης η Νορβηγία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, η Ουγγαρία και η Μάλτα), εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στο Euro 2008 που διεξήχθη στην Αυστρία και την Ελβετία για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αποδεικνύοντας ότι ανήκει πλέον στις υπολογίσιμες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές δυνάμεις.
Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως δεν τα πήγε εξίσου καλά και αποκλείστηκε με τρεις ήττες. Στον πρώτο της αγώνα, για τον τρίτο όμιλο, ηττήθηκε από τη Σουηδία. Δεν τα κατάφερε ούτε στον δεύτερο της αγώνα απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα η ήττα αυτή να σημάνει τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στον τελευταίο διαδικαστικού χαρακτήρα αγώνα της, η Ελλάδα έχασε και από την Ισπανία.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Σουηδία 0-2 (Ιμπραΐμοβιτς 67', Χάνσον 72'), Σάλτσμπουργκ, 10/06/2008
Ελλάδα - Ρωσία 0-1 (Ζιριάνοφ 33'), Σάλτσμπουργκ, 14/06/2008
Ελλάδα - Ισπανία 1-2 (Χαριστέας 42' - Ντε Λα Ρεντ 61', Γκουΐθα 88'), Σάλτσμπουργκ, 18/06/2008Παγκόσμιο Κύπελλο 2010
Η Ελλάδα αγωνίστηκε στον δεύτερο όμιλο των προκριματικών για το Μουντιάλ 2010, με αντιπάλους τις ομάδες του Ισραήλ, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας και της Μολδαβίας. Η ελληνική ομάδα τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της με 20 βαθμούς, πίσω από την Ελβετία που συγκέντρωσε 21 βαθμούς και πήρε, ως πρώτη του ομίλου, την απευθείας πρόκριση. Η Ελλάδα προκρίθηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ που διεξήχθη στη Νότια Αφρική, μετά τους αγώνες μπαράζ που έδωσε εναντίον της Ουκρανίας (0-0 στην Αθήνα και εκτός έδρας νίκη με 0-1 στο Ντόνετσκ).
Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, έφερε στο δρόμο της Ελλάδας δύο από τις αντιπάλους που είχε και στο Μουντιάλ 1994, την Αργεντινή και τη Νιγηρία, οι οποίες μαζί με τη Νότια Κορέα, συμμετείχαν στον δεύτερο όμιλο. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδανικά για την Ελλάδα καθώς στον πρώτο αγώνα με τους Νοτιοκορεάτες, ηττήθηκε με 2-0. Η πρώτη νίκη και τα πρώτα τέρματα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήρθαν τελικά στον δεύτερο αγώνα επί της Νιγηρίας με 2-1. Στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στην Αργεντινή, η Ελλάδα δεν τα κατάφερε και με ήττα 2-0 αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα - Νότια Κορέα 0-2 (Λι Γιούνγκ Σο 7', Παρκ Γι Σουνγκ 52'), Πορτ Ελίζαμπεθ, 12/06/2010
Ελλάδα - Νιγηρία 2-1 (Σαλπιγγίδης 44', Τοροσίδης 71' - Ούτσε 16'), Μπλουμφοντέιν, 17/06/2010
Ελλάδα - Αργεντινή 0-2 (Ντεμικέλις 77', Παλέρμο 89'), Πολοκουάνε, 22/06/2010
Παγκόσμιο Κύπελλο 2014


Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2014 η Ελλάδα συμμετείχε στον έβδομο όμιλο και αντιμετώπισε, κατά σειρά, τις ομάδες της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Σλοβακίας και του Λιχτενστάιν. Η ελληνική ομάδα ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του ομίλου με τους Βόσνιους, κατέλαβε όμως τη δεύτερη καθώς υστέρησε στην ισοβαθμία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αγώνες μπαράζ,

 όπου τέθηκε αντιμέτωπη της Ρουμανίας. Στον πρώτο αγώνα στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης επικράτησε 3-1, ενώ στον επαναληπτικό στο Βουκουρέστι αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1, αποτέλεσμα που της έδωσε την πρόκριση για την τελική φάση της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία.
Στην κλήρωση για τη φάση των ομίλων η Ελλάδα τοποθετήθηκε στον τρίτο όμιλο και καλείται να αντιμετωπίσει, κατά σειρά, τις Κολομβία, Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού.
Πέτρος Βουζουνεράκης

Ο Πέτρος Βουζουνεράκης (1942 - 11 Μαΐου 1999) ήταν Έλληνας ποδοσφαιριστής, από τους σημαντικότερους στην Κρήτη και ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ. Καταγόταν από την Ιεράπετρα και διακρίθηκε, μεταξύ άλλων ομάδων, ως παίκτης και προπονητής της τοπικής ομάδας.

Η καριέρα του ξεκίνησε από την ομάδα του Διαγόρα Ιεράπετρας και έπειτα της Θύελλας Ιεράπετρας. Σε εφηβική ηλικία πήγε από μόνος του στην ομάδα του ΟΦΗ για να δοκιμαστεί, ωστόσο τον απέρριψαν. Την περίοδο από το 1960 ως το 1961 έγινε παίκτης του ΟΦΗ αλλά με υποσχετική για έναν χρόνο , ως το 1961. Την χρονιά εκείνη επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Σύντομα άρχισε να γίνεται γνωστός και στην υπόλοιπη Ελλάδα εξαιτίας του ταλέντου του. Όταν υπηρετούσε ακόμα στο στρατό, δέχτηκε πρόταση από τον προπονητή του Ολυμπιακού Βαγγέλη Χέλμη, η οποία όμως ναυάγησε λόγω εσωτερικών διαφωνιών. Το 1964 παίρνει μεταγραφή στον ΟΦΗ και διακρίθηκε επί 8 χρόνια, πετυχαίνοντας 101 γκολ. Το 1968 συνετέλεσε στο να πετύχει η ηρακλειώτικη ομάδα την άνοδο στην Α΄ εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία της, με την νίκη επί της Ελευσίνας, με 3-0. Το 1969 ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας θέλησε να εντάξει στο δυναμικό του τον Βουζουνεράκη,

 ωστόσο η κίνηση βρήκε την άρνηση του γενικού γραμματέα αθλητισμού της χούντας, Κ. Ασλανίδη. Στον ΟΦΗ παραμένει ως το 1972 και ακολουθεί η μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ. Η παρουσία του εκεί ήταν βραχύβια, καθώς δύο απανωτοί τραυματισμοί στον ώμο κατά τους αγώνες με τον ΠΑΟ και με την Καβάλα, έχουν ως αποτέλεσμα να τερματιστεί πρόωρα η καριέρα του, σε ηλικία 30 ετών.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Ο Βουζουνεράκης κλήθηκε από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Λάκη Πετρόπουλο στην εθνική ομάδα στις 28 Οκτωβρίου 1970 στο παιχνίδι με την Ισπανία, στο οποίο η εθνική Ελλάδας είχε ηττηθεί με 2-1. Εκεί, στη Σαραγόσα, αγωνίστηκε ως αλλαγή στη θέση του Μιχάλη Κρητικόπουλου και στην πρώτη του επαφή με την μπάλα έβγαλε την ασίστ για το τέρμα που πέτυχε στον αγώνα εκείνο ο Μίμης Παπαϊωάννου. Ο ποδοσφαιριστής από την Ιεράπετρα έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα με το εθνόσημο και δεν έπαιζε σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.Ο ποδοσφαιριστής έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ιεράπετρα. Ήταν παντρεμένος με 2 παιδιά. Στον ΟΦ Ιεράπετρας ανέλαβε προπονητής. Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, το 1999. Το έργο του αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του, καθώς το όνομά του δόθηκε στο στάδιο της πόλης (Βουζουνεράκειο).

Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λασιθίου
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λασιθίου ανήκει στην ΕΠΟ, είναι μέλος της Ε.Π.Σ. Κρήτης και έχει την ευθύνη για το άθλημα του ποδοσφαίρου στο νομό Λασιθίου.
LIVE KAMERES HD 3D ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Η ΕΠΣΛ έχει έδρα τον Άγιο Νικόλαο και στη δύναμή της ανήκουν 38 σωματεία. Η ΕΠΣΛ ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Παλιότερα οι σύλλογοι του νομού ανήκαν στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Ηρακλείου.Βασικές διοργανώσεις της Ένωσης είναι το τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα σε δύο κατηγορίες και το Κύπελλο Λασιθίου, στο οποίο μετέχουν οι ομάδες των τοπικών κατηγοριών, τα σωματεία-μέλη της Ένωσης που αγωνίζονται στη Δ΄ Εθνική.
Ο πρωταθλητής Λασιθίου προβιβάζεται στον Όμιλο Κρήτης της Δ΄ Εθνικής.
 Ο κυπελλούχος Λασιθίου αγωνίζεται στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος
Επίσης, η Ένωση διοργανώνει παιδικά πρωταθλήματα, εποπτεύει τις γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες και συγκροτεί τις μικτές ομάδες που συμμετέχουν στο Ενωσιακό