ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙ TV












ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV  CAMPING - KOUTSOUNARI   ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΣΤIΑΣΕΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙ - ΡΟOL ΒΑR Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Τηλ.  28420 61213 - 61512 - 61186, FAX: 28420 61186  - 693.800.7773  XEIMEΡΙΝΟ : 28420 27148


Στους πρόποδες της οροσειράς του Αφέντη, δέκα επτά χιλιόμετρα μακριά από την Ιεράπετρα, πίσω από τον Καστρόλακκο, βρίσκεται το χωριό Άγιος Ιωάννης «Ασπραδιανά», απλωμένο σ’ένα μικρό κομμάτι μιας κατάφυτης με ελιές πλαγιάς, στη ρίζα ενός πανύψηλου βράχου που το παραστέκει σιωπηλά.

Τα σπίτια του χωριού βρίσκονται στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο στο ριζοβούνι από τότε που τα’χτισαν οι πρώτοι κάτοικοι για να προστατεύονται από τους πειρατές που λυμαίνονταν εκείνες τις εποχές τα παράλια της Κρήτης.

Μακριά από τη θάλασσα εννιά χιλιόμετρα και σε υψόμετρο πάνω από πεντακόσια μέτρα το χωριό ένιωθε σιγουριά και ασφάλεια.

Το πότε ακριβώς ιδρύθηκε το χωριό δεν είναι γνωστό. Δεν υπάρχουν επιγραφές στοιχεία ή άλλες μαρτυρίες. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι δημιούργημα των τελευταίων δύο ή τριών αιώνων. Αυτό δεν είναι αληθές.

Από τα αρχεία που μας κατέλειπαν φεύγοντας οι Τούρκοι αλλά και από τα στοιχεία που μάζεψαν ειδικοί ιστορικοί ερευνητές από το αρχείο της Βενετίας προκύπτει ότι ο Άγιος Ιωάννης Ιεράπετρας υπήρχε πολύ πριν του 1500. Κατά την Ενετική απογραφή του 1583 είχε 157 κατοίκους ενώ κατά την Αιγυπτιακή του 1834 είχε 49 οικογένειες.

Το 1881 σαν συνοικισμός του Δήμου Κάτω Χωρίου είχε 341 άτομα. Το 1928 το χωριό απέκτησε δική του Κοινότητα την οποίαν διατήρησε μέχρι την ημέρα που εφαρμόστηκε το σχέδιο Καποδίστριας οπότε και διαλύθηκε. Σήμερα το χωριό αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα της Ιεράπετρας.

Στο χωριό δεν έμειναν ποτέ Τούρκοι. Οι κάτοικοι ήταν ανέκαθεν Έλληνες χριστιανοί.

Η θέση του χωριού δεν μπορούσε να ήταν καλύτερη. Είναι η ιδανική γιατί συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Λούζεται το χωριό όλες τις ώρες από άπλετο φως, και η ευεργετική πνοή του βουνίσιου αέρα ποτέ δεν έπαυσε να το αγκαλιάζει στοργικά. Τα κλίμα είναι ξηρό, το περιβάλλον δροσερό,
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV  CAMPING - KOUTSOUNARI   ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΣΤIΑΣΕΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙ - ΡΟOL ΒΑR Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Τηλ.  28420 61213 - 61512 - 61186, FAX: 28420 61186  - 693.800.7773  XEIMEΡΙΝΟ : 28420 27148
 η ατμόσφαιρα καθαρή και η διαμονή άνετη και ευχάριστη.

Στον Αϊ Γιάννη όποιος βρεθεί θα συναντήσει τη γαλήνη και την ηρεμία που δεν βρίσκει κανείς εύκολα στην εποχή μας. θα ανακαλύψει μια αγνή και αμόλυντη φύση και θα αναπνεύσει τον καθαρό και γεμάτο μυρωδιές αέρα του βουνού. Θα απολαύσει το πέταγμα των γυπαετών και των γερακιών που αγναντεύουν από ψηλά όλη την περιοχή και προσφέρουν μια νότα ξεχωριστής ομορφιάς στον τόπο. 

Θα ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες.Απόκρημνοι βράχοι, κάθετοι γκρεμοί και πολυάριθμες σπηλιές δημιουργούν το κάτι άλλο στην περιοχή.

Το Καστρί, το Καρφί ο Καστρόλακκος, ο Καβαλάρης και ο Μακρυλός βόλακας και η Στρογγυλή είναι μερικοί εντυπωσιακοί ρηξιγενείς γεωλογικοί σχηματισμοί που ξεχωρίζουν και διακρίνονται από μακριά.

Το φαράγγι του Μυλωνά με τους κάθετους γκρεμούς και τη βαθιά χαράδρα αποτελεί ένα θαύμα της φύσης, ένα ξεχωριστό δημιούργημα της πανίσχυρης μηχανικής δύναμης του νερού. Βλέποντας κανείς το στενό και βαθύ χάσμα στην καρδιά του βράχου θα νόμιζε ότι κάποιος μυθολογικός γίγαντας σε στιγμές αναδουλειάς έπαιξε μια τσεκουριά στα βουνό και το άνοιξε.

Το φαράγγι του μυλωνά αν δεν γίνει φράγμα όπως κατά καιρούς υπόσχονται οι πολιτικοί θα πρέπει με μια ήπια παρέμβαση να αξιοποιηθεί και να δοθεί η δυνατότητα σ’αυτούς που ζητούνε συγκινήσεις να το περπατήσουν και να θαυμάσουν εκείνα τα γλυπτά στην πέτρα, που επί τόσους αιώνες με περισσή τέχνη και μαστοριά η φύση εδημιούργησε.

Η γραφική κοιλάδα του ψυχρού αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιοθέατο. Όταν πρωτοπατείς το πόδι σου σ’αυτήν την πνιγμένη στο πράσινο πανέμορφη ρεματιά, νιώθεις μια μαγεία να σε τυλίγει ολόκληρο. Άφθονα τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά που βγαίνουν από τα σπλάχνα του βουνού τροφοδοτούν τον κεντρικό ποταμό που κινούσε παλαιότερα πολλούς νερόμυλους

 που τους έβλεπες πνιγμένους στους κισσούς να ξετυλίγονται διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο σε όλο το μήκος της καταπράσινης αυτής κοιλάδας.

Τα άφθονα πεύκα που καλύπτουν τις γύρω πλαγιές, τα αιωνόβια πλατάνια που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού, οι μυρτιές και οι σφάκες που δένουν αρμονικά με το γύρω ορεινό τοπίο δημιουργούν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και χαρίζουν μια εικόνα ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς.

Από το 1961 με την εμφάνιση των κυλινδρόμυλων οι νερόμυλοι του ψυχρού έπαυσαν να λειτουργούν και σταμάτησαν. Από τα επόμενα χρόνια σιγά -σιγά ένας, ένας οι κάτοικοι του χωριού άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πάνω στο χωριό φτιάχνοντας καινούργια κάτω στην παραλία. Εκεί επιδόθηκαν στην αρχή στις υπαίθριες και στη συνέχεια στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Με την εμφάνιση των ξενοδοχειακών μονάδων άρχισε και η ανάπτυξη της περιοχής και η απασχόληση πολλών κατοίκων σε τουριστικά επαγγέλματα.

Ωραίοι παραθαλάσσιοι οικισμοί δημιουργήθηκαν στο Κουτσουνάρι, στα Φέρμα και στην Αγιά Φωτιά.
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV  CAMPING - KOUTSOUNARI   ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΣΤIΑΣΕΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙ - ΡΟOL ΒΑR Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Τηλ.  28420 61213 - 61512 - 61186, FAX: 28420 61186  - 693.800.7773  XEIMEΡΙΝΟ : 28420 27148
ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙ CAMPING (Χριστάκη Ευαγγελία Ι.)

Βρισκόμαστε σε μία ιδανική τοποθεσία, 6.5 χλμ. μετα την Ιεράπετρα στον δρόμο προς τη Σητεία.Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον προσφέρουμε θέσεις οριοθετημένες, πεντακάθαρους χώρους υγιεινής, πολλές παροχές και εστιατόριο με γεύσεις Kρητικής και Eλληνικής κουζίνας.

Η μεγάλη αμμώδης παραλία καθώς και η καταγάλανη θάλασσα προσφέρονται για παιχνίδια, κολύμπι και κάθε είδους θαλάσσια σπορ. Η φιλική και οικογενειακή ατμόσφαιρα θα σας κάνουν να περάσετε ονειρεμένες διακοπές. Restaurant Koralli - Pool Bar 

Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα του Camping Koutsounari βρίσκονται 6 χιλιόμετρα ανατολικά από την Ιεράπετρα. Η περιοχή είναι ιδανική για αξέχαστες διακοπές προσφέροντας τα πάντα.

Το Κουτσουνάρι είναι η τέλεια επιλογή για αυτούς που θέλουν να περάσουν ήσυχες διακοπές στις ατέλειωτες παραλίες μας. Αυτοι που τους αρέσει να εξερευνούν τις δυνατότητες της περιοχής θα απολαύσουν το τοπίο και τη φιλοξενεία μας. 
ΤΗΛ: 28420 61213 - 61512 - 61186, FAX: 28420 61186,

CAMPING - KOUTSOUNARI
ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙ  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΚΡΗΤΗ, 72200
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΣΤIΑΣΕΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙ - ΡΟOL ΒΑR Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Τηλ. 28420 61512 - 693.800.7773  XEIMEΡΙΝΟ : 28420 27148

ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV  CAMPING - KOUTSOUNARI   ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΣΤIΑΣΕΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙ - ΡΟOL ΒΑR Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Τηλ.  28420 61213 - 61512 - 61186, FAX: 28420 61186  - 693.800.7773  XEIMEΡΙΝΟ : 28420 27148

H αγκαλιά του Λυβικού πελάγους, η απέραντη πανέμορφη παραλία των Καθαράδων, φιλοξενεί το “Κοράλλι”, ένα χωρο που πραγματικά δημιουργήθηκε με αυθόρμητη διάθεση και ειλικρινή πρόθεση να χαρίσει στους επισκέπτες του αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, αλλά και μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις.Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, το κολύμπι, η ξεκούραση και το καλό φαγητό αποτελούν αληθινή εμπειρία. 

 Τα  καταγάλανα πεντακάθαρα νερά της πισίνας είναι στη διάθεση μικρών και μεγάλων. Είναι κατασκευασμένη μ΄όλες τις προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη πισίνα και λειτουργεί με όλους τους κανονισμούς ασφαλείας. Για τους πολύ μικρούς φίλους, η πισίνα διαθέτει ειδικό αβαθή χώρο.Πραγματικά ο εξωτερικός χώρος θα σας μαγέψει, εδώ το κέφι δεν λείπει ποτέ. Μπορείτε ακόμα να χαλαρώσετε στις άνετες σαιζ - λόνγκ υπό την σκιά μιας ομπρέλας, απολαμβάνοντας ένα σνάκ ή ένα δροσιστικό αναψυκτικό. Το  μπάρ - μίνιμαλ πινελιά στον υπαίθριο χώρο - θα σας σερβίρει ευφάνταστα κοκτέϊλ και χυμούς,

 αλλά και θα σας καταπλήξει με ποκιλία από  σνάκ που θα  προκαλέσουν την γεύση σας.
Επίσης λειτουργούν ειδικοί χώροι αποδυτηρίων που προσφέρουν την δυνατότητα να κάνετε το ντουζ σας και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Ενας  εξαιρετικά φροντισμένος χώρος είναι ο χώρος του εστιατορίου, που ενσωματώνεται αρμονικά με την πισίνα καθώς έχει άμεση πρόσβαση στη θέα του γαλάζιου της. Εδώ όλα τα πιάτα μαγειρεύονται με ιδιαίτερη επιμέλεια. Απολαύσετε αγαπημένες γεύσεις από την παραδοσιακή κουζίνα αλλά και ταξιδέψτε με  εμπνευσμένα φαγητά που ο μάγειρας δημιουργεί με αυστηρά επιλεγμένα υλικά. Το σίγουρο είναι ότι θα μείνετε ευχαριστημένοι με ότι και να δοκιμάσετε.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ¨Κοράλλι” τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια. Θα ενθουσιαστείτε με την ατμόσφαιρα του. Για να "Κοράλι" μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση και τη θεραπεία τους καλεσμένους σας προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα  και λιχουδιές, προκειμένου να δημιουργήσετε το μενού που σας ενδιαφέρει - πάντα με το σπίτι 
έκανε τη φροντίδα και τον επαγγελματισμό που χαρακτηρίζει την κουζίνα του. Η κλιματιζόμενη αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 600 άτομα και είναι ανοικτό για κοινωνικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο.




ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV  CAMPING - KOUTSOUNARI   ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΣΤIΑΣΕΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙ - ΡΟOL ΒΑR Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Τηλ.  28420 61213 - 61512 - 61186, FAX: 28420 61186  - 693.800.7773  XEIMEΡΙΝΟ : 28420 27148
Οι γραφικοί όρμοι, οι πεντακάθαρες ακρογιαλιές, οι εξαιρετικές αμμουδιές και οι όμορφες παραλίες αποτελούν ιδανικό τόπο παραθερισμού και ξεκούρασης.

Οι αρχαίες ιχθυοδεξαμενές στους βοθόνους λαξεμένες στην καρδιά του ψαμμίτη στην άκρη της θάλασσας αποτελεί ένα θαυμάσιο αξιοθέατο και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς.
Στο χωριό, πάνω ψηλά στο βουνό μπορεί κανείς να θαυμάσει τον αγωγό μεταφοράς του νερού από το ψυχρό στην Ιεράπετρα, ένα έργο των Ενετών που αν κι έχουν περάσει 800 χρόνια από τότε που το’χτισαν εκείνοι οι τεχνίτες της μακρινής αυτής εποχής, διατηρεί απείραχτη τη μορφή και το σχήμα του και καταδεικνύει την τελειότητα της κατασκευής του. Το έργο αυτό συμβολίζει μια άλλη εποχή, διαλαλεί το πέρασμα των Ενετών από το χωριό και αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου.
Από τινος το εγκαταλειμμένο χωριό του Αγίου Ιωάννου παρουσιάζει μια οικοδομική δραστηριότητα. Αρκετοί ντόπιοι επιδιορθώνουν τα σπίτια τους και πολλοί ξένοι ζήλεψαν το εξαιρετικό κλίμα που διαθέτει η περιοχή και με μεράκι πολύ, αναπαλαιώνουν το ένα μετά το άλλο τα σπίτια που αγοράζουν.

Το να ζήσεις μια ξεχωριστή εμπειρία ή κάποια ευχάριστη περιπέτεια είναι κάτι που σου γεμίζει την ψυχή. Τέτοιες συγκινήσεις που τόσο έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος, ανεπιφύλακτα έχει το χωριό να προσφέρει στον επισκέπτη πολλές.

Στον Αγιο Ιωαννη υπαρχουν αρκετες οργανωμενες παραλιες, αλλα και αλλες που  κρατουν την παρθενα φυση τους. Οι περισσοτερες απο αυτες πληρουν τα κριτηρια που θετει η Ευρωπαικη Ενωση και αποκτουν την Γαλαζια Σημαια. Προσφατα ο Δημος Ιεραπετρας βραβευτηκε απο Διεθνη Οργανισμο για τις παραλιες του, εχοντας ως αιχμη του δορατος τις δικες μας ακτες.


 Με προίκα του μια πλούσια ιστορία και μαζεμένες μερικές απ’ τις καλύτερες παραλίες ολόκληρης της Κρήτης η κοινότητα Αγίου Ιωάννη που αποτελείται απ’ το ομώνυμο χωριό, τα Φέρμα, το Κουτσουνάρι και την Αγιά Φωτιά, σίγουρα μπορέι να νιώθει πολύ τυχερή και προνομιούχα για τις ομορφίες που η φύση της έδωσε.

Άγιος Ιωάννης

Το 1583 οι Ενετοί τον είχαν καταγράψει ως San Ζuanne, με πληθυσμό  157 κατοίκους, όμως έπρεπε να φτάσει το 1940 για να φτάσει ο Άγιος Ιωάννης στο μεγαλύτερή ακμή του με 752 κατοίκους. Με το τέλος του Β’ ΠΠ, οι Αη γιαννιώτες ξεκίνησαν τη σταδιακή κάθοδο προς τη θάλασσα και με σύμμαχο το εύφορο έδαφος και τα πανέμορφα παράλια άρχισε

 αφ’ ενός μια πιο συστηματική γεωργική εκμετάλλευση του έυφορου εδάφους και αφ’ ετέρου η ραγδαία άνοδος του τουρισμού για να οδηγηθούμε τελικά στη δημιουργία του Κουτσουναρίου των Φερμών και της Αγιάς Φωτιάς, τριών νέων κοινοτήτων (πρώτη καταγραφή τους στην απογραφή του 1961), που σήμερα απαριθμούν συνολικά περισσότερους από 1000 κατοίκους φιλοξενώντας σύγχρονες και πολυδιάστατες τουριστικές εγκατάστασεις.

Ο Άη γιάννης, το μητρικό χωριό της κοινότητας,  μπορεί στα χαρτιά να φαίνεται ερειπωμένο, (μόλις 8 κάτοικοι καταγράφονται στην απογραφή του 2011), όμως η πραγματικότητα δείχνει πως το όμορφο αυτό χωριό κάθε άλλο παρά μια φάση παρακμής βιώνει. Οι κάτοικοι μπορεί να μην μένουν πια μόνιμα εκεί, όμως το χωριό δεν έχει εγκαταλειφθεί. Με κάθε ευκαιρία, είτε πρόκειται για μια απ’ τις πολλές γιορτές ή πανυγήρια είτε απλά για την ξεκούραση του  σαββατοκύριακου, οι κάτοικοι επιστρέφουν στα πατρικά τους σπίτια, δίνοντας ξανά ζωή στον παλιό τους τόπο. 

Στην προσπάθεια αυτή έχει συμβάλει τα μέγιστα και ο δραστήριος σύλλογος ανάπτυξης της περιοχής* ο οποίος με την πλούσια δράση του φροντίζει για την διατήρηση της συλλογικής μνήμης, διοργανώνοντας παράλληλα πλήθος εκδηλώσεων, καλοκαίρι και χειμώνα, ενώ παράλληλα  φροντίζει με διάφορα τεχνικά έργα(παραδοσιακές πηγές,  να συντηρεί το άδειο χωριό. Η δημιουργία ενός σύγχρονου λαογραφικού μουσείου στον Άη Γιάννη έχει ήδη ξεκινήσει.

Το νερό είναι αυτό που όριζε και συνεχίζει να ορίζει την ταυτότητα της κοινότητας του Άη Γιάννη. Ο δρόμος του, ξεκινάει απ’ τις κορυφές του Αφέντη Χριστού, περνάει απ’ τις πολύτιμες πηγές του Ψυχρού (που όπως και σήμερα υδροδοτούσαν με πόσιμο νερό την Ιεράπετρα από την αρχαιότητα), χαρίζοντας ζωή στο βουνό, σμιλεύοντας τα βράχια, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, σπάνιας ομορφιάς που δύκολα συναντά κανείς στην Κρήτη. Ο εύκολα προσβάσιμος και ιδιαίτερα εντυπωσιακός καταρράκτης του Μυλωνά με το νερό να χύνεται απ’ τα 40 μέτρα αποτελεί σημείο αναφοράς με τα νερά να τρέχουν μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού.

Οι παραλίες είναι το δεύτερο διαμάντι της περιοχής. Είτε μιλάμε για την αχανή «Μεγάλη Παραλία» στο Κουτσουνάρι, είτε για τις κατάφυτες παραλίες των Φερμών με τα βράχια που στάζουν, είτε για την πολυδιαφημισμένη Αγιά Φωτιά, μια, κατα γενική ομολογία, απ’ τις πιο όμορφες παραλίες σε όλη την Ελλάδα που χιλιάδες περνάνε απ’ τα νερά της τα καλοκαίρια, είναι σίγουρο πως ο Άγιος Ιωάννης μπορεί να ικανοποιήσει την κάθε απαίτηση. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τους ντόπιους για τις λιγότερο γνωστές παραλίες της περιοχής που δεν υστερούν σε τίποτα από τις προηγούμενες.

*Στην αίθουσα «Ιωάννης Καραβελάκης» Σύλλογο ανάπτυξης του Αγίου Ιωάννη, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή, πλούσιο λαογραφικό υλικό, ενώ λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη Ανοιχτά κάθε Τετάρτη απόγευμα.  Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί περίφημη  γιορτή Σαρδέλας!  Τηλέφωνο επικοινωνίας 6958006162

Παραλία Κουτσουνάρι, Λασίθι

Η μεγάλη αμμουδερή παραλία στο Κουτσουνάρι βρίσκεται 42 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 7 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Ιεράπετρα. Αρχίζει από το Κάμπινγκ Κουτσουνάρι ανατολικά από τον ομώνυμο παραθεριστικό οικισμό και εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα προς τα ανατολικά μέχρι σχεδόν την Αγία Φωτιά. Η παραλία είναι εκτεθειμένη στους ανέμους της περιοχής.

Η θέση της παραλίας δίπλα στο τουριστικό θέρετρο εξασφαλίζει στους επισκέπτες άνετη επιλογή διαμονής σε ένα πλήθος ξενοδοχείων, όλων των κατηγοριών και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για φαγητό, ποτό και διασκέδαση υπάρχει το Κουτσουνάρι, αλλά και η πόλη της Ιεράπετρας είναι στη διάθεσή σας όλη τη μέρα και κυρίως όλη τη νύκτα!

Το Κουτσουνάρι άρχισε να αξιοποιείτε την δεκαετία του 1970 και σήμερα είναι το στολίδι τις νοτιανατολικής Κρήτης με πολλά μεγάλα ξενοδοχεία, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, και την καλύτερη και ωραιότερη παραλία της ανατολικής Κρήτης. Παρά όμως την προσπάθεια και τις επενδύσεις ντόπιων και μη επενδυτών η απουσία του κράτους είναι σε όλο το μεγαλείο αφού πέραν του φυσικού κάλους και την φιλότιμη προσπάθεια των κατοίκων να στηρίξουν το τόπο τους το επίσημο κράτος δεν έχει φτιάξει ούτε ένα μέτρο πεζοδρόμιο . ουτε ένα μέτρο πεζόδρομο .

Η παραλία είναι καλά οργανωμένη και προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Επειδή όμως είναι πολύ μεγάλη δεν υπάρχει πρόβλημα πολυκοσμίας. Σε ορισμένα σημεία της και κυρίως στο ανατολικότερο άκρο της δεν υπάρχουν ομπρέλλες και ξαπλώστρες και άλλες «ενοχλητικές» διευκολύνσεις, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ήσυχη. Εναλλακτικά μπορείτε να κολυμπήσετε στις πολλές οργανωμένες, ή μη παραλίες της περιοχής, από την Ιεράπετρα (Δυτικά), έως τον Μακρύγιαλο (Ανατολικά).
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV  CAMPING - KOUTSOUNARI   ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΣΤIΑΣΕΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙ - ΡΟOL ΒΑR Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Τηλ.  28420 61213 - 61512 - 61186, FAX: 28420 61186  - 693.800.7773  XEIMEΡΙΝΟ : 28420 27148
Η μεγάλη παραλία βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας κοντά στο χωριό Κουτσουνάρι. Εκτείνεται για 5 χιλιόμετρα γι' αυτό ονομάζεται και Μεγάλη παραλία. Η αξιοποίηση της παραλίας ξεκίνησε μετά το 1970 γι' αυτό και η ανάπτυξή της είναι ήπια.


Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, εκτός από ένα μικρό κομμάτι της που έχει ξαπλώστρες, ομπρέλες και μια καντίνα. Το ανατολικό κομμάτι της παραλίας, που βρίσκεται κάτω από γνωστή ταβέρνα, είναι επίσης πολύ οργανωμένο. Σε όλη την υπόλοιπη παραλία, πολλά δέντρα, κυρίως αλμυρίκια, μπορούν να προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες της. Σε όλο το μήκος της, η παραλία, έχει ψιλό βοτσαλάκι και σε κάποια σημεία σχετικά ρηχά νερά. Λόγω του μήκους της, η μεγάλη παραλία προσφέρεται για πολλά θαλάσσια σπορ.
Η πρόσβαση από τον Άγιο Νικόλαο γίνεται με νοικιασμένο ή 

ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Από την κοντινή Ιεράπετρα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο των ΚΤΕΛ ή και ταξί.

Το φαράγγι του Μυλωνά βρίσκεται στην κοινότητα Αγίου Ιωάννη (Αη-Γιάννη) Ιεράπετρας και καταλήγει κοντά στην παραλία Κακιά Σκάλα ανάμεσα στους οικισμούς Κουτσουνάρι και Φέρμα. Απέχει από την Ιεράπετρα 10-15 λεπτά με το αυτοκίνητο και συμπεριλαμβάνει ένα εντυπωσιακό καταρράκτη. Για να φτάσει κανείς στον καταρράκτη υπάρχουν δύο μονοπάτια, ένα πολύ εύκολο και ένα πολύ δύσκολο.

Το εύκολο μονοπάτι διαρκεί μόνο 20 λεπτά και ο δρόμος είναι βατός καθώς υπάρχει ένα τσιμεντένιο μονοπάτι, το οποίο είναι χτισμένο πρόσφατα. Οι ταμπέλες για την πορεία του μονοπατιού είναι ευκρινέστατες. Το δύσκολο μονοπάτι, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 ώρες. Για να διασχίσει κάποιος αυτό το μονοπάτι, πρέπει να περάσει μέσα από τον ποταμό και σε κάποια σημεία ίσως χρειαστεί να σκαρφαλώσει στα βράχια. Στα δεξιά του μονοπατιού υπάρχει το εύκολο μονοπάτι, οπότε είναι εύκολο να αλλάξει δρόμο αν χρειαστεί.[1]
Όποιο από τα δύο μονοπάτια και αν διαλέξει,

 η διαδρομή θα καταλήξει στους, 40 μέτρων, καταρράκτες του Μυλωνά. Η καλύτερη εποχή για να διασχίσει κανείς το συγκεκριμένο φαράγγι είναι το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, ώστε να υπάρχουν πολλά νερά, κάτι που δείχνει το τοπίο μαγευτικό. Ωστόσο, εάν κάποιος διαλέξει τον δύσκολο δρόμο, θα πρέπει να πάει εποχή που δεν υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις, καθώς αν βρέχει, το μονοπάτι γίνεται επικίνδυνο.

Τα νερά από τον ποταμό του φαραγγιού καταλήγουν στη θάλασσα της Κακιάς Σκάλας. Σύμφωνα με τον κ.Νικήτα Λαμπράκη, πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου του Αγίου Ιωάννη, τα νερά αυτά, με μέτριες βροχοπτώσεις, φτάνουν ετησίως τα 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Παράλληλα με το ποτάμι και μέσα στο δάσος υπάρχουν οι τσιμεντένιοι καταπότες, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από Αγιαννιώτες και χρονολογούνται από το 1960-1965. Οι "νευράλακες αυτοί κάποτε χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν το νερό από τους καταρράκτες στο Κουτσουνάρι για αρδευτικούς σκοπούς


Ο καταρράκτης του Μυλωνά βρίσκετε στο  δημοτικό διαμέρισμα του  Αγίου Ιωάννη (Αη-Γιάννη) Ιεράπετρας και σε απόσταση περίπου 13 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Είναι ένα μαγευτικό κομμάτι της Κρητικής γής. Το ύψος του καταρράκτη είναι περίπου 40 μέτρα. Τα νερά προέρχονται από διάφορες πηγές της περιοχής και τα οποία καταλήγουν στον κόλπο της Κακιάς Σκάλας. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί  κανείς τον καταρράκτη είναι από τα τέλη του Ιανουαριου εως τα μέσα του Ιουλίου - ανάλογα με τις ετήσιες βροχοπτώσεις, η περίοδος μπορεί να επιμηκυνθεί ή να συρρικνωθεί-. Βέβαια ακόμα και όταν ο καταρράκτης είναι στεγνός, το θέαμα είναι εντυπωσιακό. 
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV  CAMPING - KOUTSOUNARI   ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΣΤIΑΣΕΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙ - ΡΟOL ΒΑR Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Τηλ.  28420 61213 - 61512 - 61186, FAX: 28420 61186  - 693.800.7773  XEIMEΡΙΝΟ : 28420 27148
 Για να φτάσει κανείς εκεί, θα πρέπει να ακολουθήσει το χωμάτινο δρόμο που βρίσκεται στην Κακιά Σκάλα ( 10 χμ από την Ιεράπετρα) και έπειτα από 2 χμ θα συναντήσει την είσοδο του μονοπατιού που οδηγεί στον Καταρράκτη. Το μονοπάτι διαρκεί μόνο 20 λεπτά και ο δρόμος είναι βατός καθώς υπάρχει ένα τσιμεντένιος ¨καταποτης¨,  που δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1960 από ντόπιους κατοίκους οι οποίοι προσπάθησαν και κατάφεραν να μεταφέρουν το νερό, από την περιοχή του καταρράκτη στα παράλια ώστε να αρδεύονται οι κήποι και τα χωράφια στα Φέρμα και το Κουτσουνάρι. Ο Σύλλογος Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου, πρόσφατα, καθάρισε το μονοπάτι, τοποθέτησε ταμπέλες με βελάκια προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση στον καταρράκτη.
Το Ψυχρό βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Ιωάννη και 3 χιλιόμετρα δυτικά των Σχινοκαψάλων. Η περιοχή είναι γεμάτη πηγές νερού, το όποιο μέσω του δικτύου ύδρευσης πηγαίνει σε κάθε σπίτι του τόπου μας. Υπάρχουν πολλά πεύκα, πανύψηλα πλατάνια, τα οποία είναι περικυκλωμένα από κισσούς, μυρτιές, σκίνους, σφάκες και άλλα δέντρα, τα οποία διατηρούνται από τη συνεχή παρουσία του νερού.

  Λόγω τις ύπαρξης του, αρκετοί χωριανοί χρησιμοποίησαν το νερό, βάζοντας κηπούλια και φυτεύοντας καρποφόρα δέντρα τα όποια αναπτύχτηκαν αμέσως και πρόσφεραν τους καρπούς τους.
  Λίγο πιο βόρεια από το χώρο του πανηγυριού υπάρχουν αρκετά αμπέλια τα οποία, όταν δεν δέχονται επιθέσεις από τα αδέσποτα ζώα, παράγουν πολύ καλής ποιότητας κρασοστάφυλα.

  Οι χωριανοί βρήκαν τρόπους να χρησιμοποιήσουν το νερό προκείμενου να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Έτσι αναπτύχτηκαν αρκετοί νερόμυλοι. Στη περιοχή του Ψυχρού υπήρχαν 9 νερόμυλοι οι οποίοι δούλευαν σχεδόν όλο το χρόνο. Το νερό, που εκείνες τις εποχές ήταν πάρα πολύ, ερχόταν από τις πηγές, και μέσω καταπότη έπεφτε σε μια στέρνα. Στον πάτο της στέρνας υπήρχε ένα στόμιο περίπου 5 εκατοστά. Από εκεί έπεφτε το νερό με δύναμη και γύριζε την φτερωτή,

 η οποία με τη σειρά της κινούσε τη πάνω πέτρα. Να σημειωθεί ότι υπήρχαν δυο μυλόπετρες. Η πάνω πέτρα, η οποία ήταν κινούμενη και γυρνούσε με την δύναμη του νερού, και η κάτω πέτρα η οποία ήταν σταθερή. Γύρω από την πάνω πέτρα υπήρχε μια ξύλινη κατασκευή η οποία δεν άφηνε το αλεσμένο στάρι να φύγει.

  Δίπλα από την φτερωτή υπήρχε ένα όρθιο δοκάρι στο οποίο ήταν δεμένο πάνω ένα ξύλο και λειτουργούσε ως μοχλός, ο οποίος έκλεινε την παροχή του νερού και έτσι σταματούσε να γυρίζει η μυλόπετρα. Όταν έπρεπε να σταματήσει ο μύλος ανέβαιναν στην στέρνα και άλλαζαν την ροη του νερού προς τον ποταμό, έτσι σταματούσε να γυρίζει η φτερωτή. Πάνω από την πάνω πέτρα υπήρχε μια κοφινίδα από την οποία έπεφτε το στάρι στο μύλο. Αυτή η κοφινίδα ρυθμιζόταν ανάλογα με το πόσο χοντρό ή ψιλό ήθελαν να είναι το αλεύρι. Τέλος το αλεύρι έπεφτε στο αλευροδόχι.

  Σε αυτόν τον όμορφο τόπο υπάρχουν δυο ξωκλήσια. Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται βορειοανατολικά από τον χώρο που γίνεται το πανηγύρι και το ξωκλήσι της Παναγίας που εορτάζει σήμερα. Παλιά το πανηγύρι γίνονταν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας κάτω από τον μεγάλο πλάτανο*. Για το πανηγύρι αυτό έχουν γραφτεί πολύ ωραίες μαντινάδες, από τον Νίκο Κ. Λαμπράκη τις οποίες μπορείτε να τις ζητήσετε από το γραφείο του Συλλόγου.

   Με το πέρασμα του χρόνου το πανηγύρι εξελίχθηκε. Μεταφέρθηκε στο χώρο που γίνεται και σήμερα, με πολλές αλλαγές στη πορεία του. Το καφενείο, παλαιότερα γινόταν από χωριανούς, οι οποίοι μεριμνούσαν για τα σουβλάκια και τα αναψυκτικά. Για την ψύξη των αναψυκτικών μεριμνούσε ο ποταμός, ο οποίος σέρνει πάντα κρύο νερό.
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV  CAMPING - KOUTSOUNARI   ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΣΤIΑΣΕΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙ - ΡΟOL ΒΑR Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Τηλ.  28420 61213 - 61512 - 61186, FAX: 28420 61186  - 693.800.7773  XEIMEΡΙΝΟ : 28420 27148