ΝΕΑΠΟΛΗ ΜΑΡΜΑΡΑ TV
LIVE STREAMING ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ FREE LIVE PODOSFAIRO


MEGA XORHGOS TV  ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΦΟΙ [ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ - ΠΕΤΡΑ]  Περιφ.Νεάπολης   έναντι Σταδίου, ΝΕΑΠΟΛΗΣ,Τ Κ  72400 Τηλέφωνα:2841032022,
ΝΕΑΠΟΛΗH Νεάπολη βρίσκεται 15 χιλιόμετρα δυτικά του Αγίου Νικολάου στο δρόμο προς το Ηράκλειο απ’ όπου απέχει 50 χιλιόμετρα περίπου. Είναι κτισμένη σ' ένα γήινο εξόγκωμα της όμορφης και καταπράσινης σκάφης του Μεραμβέλλου. Στην περίοδο της ενετοκρατίας οι δύο οικισμοί της ονομάζονταν "Καινούριο Χωριό". Όταν μεταφέρθηκε η έδρα του Νομού από το Καστέλλι της Φουρνής στο Καινούριο Χωριό πήρε το νέο όνομα Νεάπολις.

Ως πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου διατηρήθηκε μέχρι το 1904, οπότε έγινε πρωτεύουσα ο Άγιος Νικόλαος. Ακόμα και σήμερα όμως αποτελεί σημαντικό διοικητικό, κοινωνικό και εκκλησιαστικό κέντρο συγκεντρώνοντας διάφορες υπηρεσίες όπως το Ειρηνοδικείο, την Παιδόπολη, τη Μητρόπολη Πέτρας και Χερσονήσου ενώ φιλοξενεί σε ετήσια βάση σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Νεάπολη είναι όμορφη πόλη με ωραία ρυμοτομία, μεγάλο δημόσιο κήπο και επιβλητικά κτίρια. Στην άκρη της μεγάλης πλατείας βρίσκεται ο επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ναός της Μεγάλης Παναγίας που κτίστηκε στη θέση του τούρκικου τζαμιού.
Στον οικισμό Καρές που καταστράφηκε από τους Ενετοούς το 1347 γεννήθηκε ο Πέτρος Φίλαργος ή Φιλάρετος, που έγινε Πάπας της Ρώμης το 1409-1410.
Στην Νεάπολη ανήκουν διοικητικά διάφοροι οικισμοί:


Sissi
ΒΡΑΧΑΣΙ-ΣΙΣΙ
Επτά χιλιόμετρα από την Νεάπολη βρίσκεται το Βραχάσι σκαρφαλωμένο στην βραχώδη πλαγιά του «Αναύλοχου». Για την χρονολογία του πρώτου οικισμού δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες. Ανάγεται πιθανώς στην ίδια εποχή που χτίστηκε ο Άγιος Γεώργιος ο Βραχασώτης Είναι μία ευρεία περιοχή που εκτείνεται μέχρι το Κρητικό Πέλαγος . 
MEGA XORHGOS TV  ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΦΟΙ [ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ - ΠΕΤΡΑ]  Περιφ.Νεάπολης   έναντι Σταδίου, ΝΕΑΠΟΛΗΣ,Τ Κ  72400 Τηλέφωνα:2841032022,
Πλούσια σε παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Έχει μεγαλώσει σπουδαίους αγωνιστές και ανθρώπους του πνεύματος.
Κατηφορίζοντας τον δρόμο του Βραχασίου σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων πάνω την Εθνική οδό βρίσκεται η μαγευτική ιερά Μονή «Άγιος Γεώργιος Σελλινάρης» κτισμένη από κάποιο Ροδίτη κατά την παράδοση. Συνεχίζοντας κατευθυνόμαστε προς το παραθαλάσσιο χωριό «Σίσι» τουριστικό θέρετρο με σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομή ενώ διαθέτει ένα υπέροχο γαλήνιο όρμο και όμορφες παραλίες.

ΦΡΑΡΟ- ΛΑΤΣΙΔΑ
Δυόμιση περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Νεάπολης ένας περίπατος προς την τοποθεσία «Φραρό» και τα κοντινά χωριά «Βουλισμένη» και «Λατσίδα» είναι άνετος και ευχάριστος για τον επισκέπτη
Στον δρόμο προς Βουλισμένη και Λατσίδα μια μικρή διάβαση οδηγεί στην μαγευτική τοποθεσία «Φραρό». Κατάφυτη από δέντρα και αμπέλια εκτιμήθηκε αρχικά από τους Φραγκισκανούς καλογέρους που ερευνούσαν για την πιο κατάλληλη τοποθεσία να θεμελιώσουν μία Καθολική μονή που φαίνεται ότι ανάγεται στον 13 αιώνα
Η Βουλισμένη διατήρησε επί αιώνες την αρχοντιά της και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα και νοικοκυρεμένα χωριά. Δυτικά του χωριού είναι η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, Ενετικής εποχής με σπάνια ξυλόγλυπτα τέμπλα. Τετρακόσια μέτρα πάνω από το χωριό στους πρόποδες του βουνού «Καβαλαρά» βρίσκεται η Βυζαντινή Εκκλησία «Παναγία η Βιγλιώτισσα», παλαιά μονή που καταστράφηκε επί Τουρκοκρατίας. Σώζονται ερείπια παλαιών κελιών και κάτω από αυτά σε ένα κοίλωμα αναβλύζει νερό.
Ένα χιλιόμετρο δυτικότερα από την Βουλισμένη βρίσκεται το χωρίο «Λατσίδα», ένα μικρό γραφικό παραδοσιακό χωριό.
 
ΧΟΥΜΕΡΙΑΚΟ-ΑΡΕΤΗ
Ανατολικά από την Νεάπολη πάνω σε τρεις μικρούς λόφους εκτείνεται το Χουμεριάκο μέσα στην κατάφυτη κοιλάδα του Μεραμβέλλου. Παλιά έδρα Δήμου όπου υπάγονταν τα χωριά Βρύσες, Λίμνες, Νικηθιανό, Έξω Λακώνια και άλλοι μικροσυνοικισμοί. 

Το σημερινό χωριό είναι από τα παλαιότερα της περιοχής. Στην περιοχή του χωριού βρίσκονται αρκετές αξιόλογες εκκλησίες μέσα σε πανέμορφο περιβάλλον. Ο Άγιος Παντελεήμων, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Κύρηκος και ο Άγιος Αντώνιος.
Η «Ρωμάνα Πορτέλλα» σώζεται και σήμερα σαν αξιόλογο μνημείο που προσδιορίζει την κατοικία κάποιου άγνωστου άρχοντα

Δίπλα στο Χουμεριάκο βρίσκεται το Νικηθιανό σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Νεάπολη. Μικρό και γραφικό με μία σειρά από 15 ανεμόμυλους σε ευθεία γραμμή που χαρακτηρίζουν και το χωριό.

Από το Νικηθιανό ανηφορίζοντας τον δρόμο φθάνουμε στην Φουρνή η οποία αποτελείται από 3 χωριά το Καστέλλι, το Πάνω Χωριό και το Κάτω Χωριό κτισμένα στην ομώνυμη κοιλάδα. Στο παρελθόν λειτούργησε το ξακουστό «Σχολείο της Κεραπολίτισσας», το οποίο υπήρξε το κέντρο σπουδαίων ανθρώπων των γραμμάτων.

Μόλις ένα χιλιόμετρο από το Κάτω Χωριό της Φουρνής, είναι οι «Δωριές» . Το όνομά της θυμίζει τους Δωριείς. Συνεχίζοντας την διαδρομή σε ένα χιλιόμετρο βρίσκεται το χωριό «Καρύδι». Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την εκκλησία του Τίμιου Σταυρού με τα διπλανά ερείπια της παλιάς μονής «Καρδαμούτζας», καθώς και τη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίων Αποστόλων η οποία έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός χώρος λόγω των αξιόλογων τοιχογραφιών της.

Στο τέλος της διαδρομής σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων η ιστορική μονή «Αρέτι», αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, βρίσκεται στο κέντρο μιας κοιλάδας πετρώδους και ανύνδρου, σπαρμένης με ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια και αμυγδαλιές.
Η Μονή ανάγεται στην Ενετοκρατία κατά την οποία έφθασε σε μεγάλη ακμή. Διατέλεσε Έδρα των Επισκόπων Πέτρας κατά την Τουρκοκρατία.
Σήμερα άριστα ανακαινισμένη αποτελεί μοναδικό σημείο για κάθε επισκέπτη.

  
ΚΟΥΡΟΥΝΕΣ-ΦΡΑΘΙΑ
Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων συναντάμε τον συνοικισμό «Κουρούνες» μεσαία περιοχή του βόρειου Μεραμβέλλου. Το όνομα του κατά μία εκδοχή οφείλεται στα πουλιά Κουρούνες που κάποτε φθονούσαν στην περιοχή και κατά μία άλλη εκδοχή υπαγόταν στην αρχαιότητα στην πόλη «Δρήρος» υπό το όνομα «Κορώνη».
Συνεχίζοντας φτάνουμε στον συνοικισμό «Φραθιάς» και. βορειότερα στον οικισμό «Περάμπελα».
Από τα Περάμπελα φτάνουμε στους μικρούς οικισμούς : Πέτρος, Περονίδες, Νοφαλιάς, Δίλακκος, Αδραβάτος ,Ρωμανός, Αμυγδαλιάς, Σούβλος και «Φινοκαλιάς» Μια εντελώς διαφορετική διαδρομή που δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα γνωριμίας με μία άλλη εικόνα της περιοχής.

Milatos
 
ΜΙΛΑΤΟΣ -Αρχαίο όνομα «Μίλητος»
Από την Εθνική οδό Αγίου Νικολάου Ηρακλείου οδηγούμαστε σε αυτό το παραθαλάσσιο γραφικό θέρετρο με τον εκτεταμένο ορίζοντα στο Κρητικό Πέλαγος, τις ολοκάθαρες ακρογιαλιές, τους μικρούς ορμίσκους και τους πλούσιους ψαρότοπους.
Σε συνεχή τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια διαθέτει καταλύματα και παραδοσιακές ψαροταβέρνες στην άκρη της θάλασσας.
Βορειανατολικά του χωριού στην θέση «Κάστελλος» βρίσκεται το ομώνυμο ιστορικό σπήλαιο . Εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη «Μίλητος» την οποία ο Όμηρος αναφέρει σαν μία εκ των επτά μεγάλων Κρητικών πόλεων που έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο υπό τις διαταγές του Ιδομενέα.

MEGA XORHGOS TV  ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΦΟΙ [ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ - ΠΕΤΡΑ]  Περιφ.Νεάπολης   έναντι Σταδίου, ΝΕΑΠΟΛΗΣ,Τ Κ  72400 Τηλέφωνα:2841032022,

Live μεταδόσεις αγώνωνwidget

14:45ΚΥΠΕΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΜΠΟΡΝΜΟΥΘ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
tv30
15:001ή ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΛΛΟΝΗ - ΑΠΟΛΛΩΝ
links2
16:301ή ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ - ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ
tv31
16:301ή ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ - ΜΑΪΝΤΖ
tv27
16:301ή ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ - ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ
tv29
16:301ή ΑΓΓΛΙΑΣ
ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ - ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ
tv32
16:301ή ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΑΝΝΟΒΕΡΟ
tv28
17:001ή ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΓΡΑΝΑΔΑ
tv34
17:00ΚΥΠΕΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΣΑΟΥΘΕΝΤ - ΧΑΛ
tv30
17:151ή ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
links2
18:001ή ΓΑΛΛΙΑΣ
ΓΚΙΝΓΚΑΜΠ - ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ
tv35
19:001ή ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ - ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ
tv27
19:152ή ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΚΟΡΔΟΒΑ - ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ
tv26
19:152ή ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΚΟΡΔΟΒΑ - ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ
tv26
19:301ή ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
tv39
19:301ή ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
gr1
19:30ΚΥΠΕΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΣΤΙΒΕΝΕΪΤΖ - ΕΒΕΡΤΟΝ
tv30
19:301ή ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦ. - ΧΕΡΤΑ
tv29
tv2
19:451ή ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
ΝΤΕΝ ΧΑΑΓΚ - ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ
tv34
21:001ή ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΕΣΠΑΝΙΟΛ
tv27
21:001ή ΓΑΛΛΙΑΣ
ΤΟΥΛΟΥΖ- ΜΠΑΣΤΙΑ
tv31
21:451ή ΙΤΑΛΙΑΣ
ΛΑΤΣΙΟ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
tv2
tv3
23:001ή ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΣΕΒΙΛΛΗ - ΛΕΒΑΝΤΕ
tv27
`


ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΙΛΑΤΟΥ
Έχει χαρακτηρισθεί ως σπήλαιο μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος.
Βρίσκεται ανατολικά της Μιλάτου σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 155 μέτρων. Με πεζοπορία 15 περίπου λεπτών φθάνουμε στην είσοδο του.

Διαθέτει 8 μικρές και μεγάλες εισόδους σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Καταλαμβάνει έκταση 2.100 τ.μ. και έχει 8 μικρές και μεγάλες εισόδους σε μήκος 45μέτρα. Το συνολικό μήκος του είναι 73 μέτρα, το μεγαλύτερο πλάτος του 63 και το ύψος της οροφής κυμαίνεται από 0,5 μέτρα έως 3 μέτρα.. Η κύρια είσοδος του σπηλαίου οδηγεί στο κεντρικό τμήμα που είναι και το μεγαλύτερο. Έχουν καταγραφεί πάνω από τριάντα είδη σπηλαιόβιων και σπηλαιόφιλων ζώων.

ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ


 Η τελευταία αίθουσα του κεντρικού τμήματος του σπηλαίου χρησιμοποιείται σαν χώρος διαχείμασης και αναπαραγωγής τριών ειδών νυχτερίδων. Η πανίδα του αποτελείται κυρίως από αράχνες, ψευτοσκορπιούς, δειπλόποδα, χηλόποδα, ισόποδα, ορθόπτερα, κολεόπτερα, πολλά ασπόνδυλα και ενδημικά της Κρήτης τα περισσότερα από αυτά άχρωμα και τυφλά. Τρία είδη αραχνών και ένα είδος ψευτοσκορπιού μας είναι γνωστά μόνο από αυτό το σπήλαιο. Σφύζει από ζωή και είναι ένα παράθυρο στον υπόγειο κόσμο του Μεραμβέλλου.

Στο πρώτο κύριο τμήμα του Σπηλαίου κτίστηκε το 1935 το εκκλησάκι του Αποστόλου Θωμά. Πανηγυρίζει την Κυριακή του Θωμά οπού τελείται και τοπική Εθνική Γιορτή. Κοντά στην εκκλησία είναι το οστεοφυλάκιο με τα ιερά οστά των θυμάτων του 1823.
Ο περιβόητος Χασάν Πασάς αφού κατάστρεψε το Λασίθι το 1923 επέδραμε στο Μεραμβέλλο. Οι κάτοικοι για να γλυτώσουν κατάφυγαν στις σπηλιές αλλά σφάχθηκαν άνανδρα, οι γέροι σκοτώθηκαν από το ιππικό το οποίο τους ποδοπάτησε και οι γυναίκες και τα παιδιά πουλήθηκαν για σκλάβοι.
 
Palekastro
ΔΡΗΡΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ
Βορειοδυτικά της Νεάπολης βρίσκεται ο λόφος όπου βρέθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας πόλης «ΔΡΗΡΟΣ».
Η θέση της ήταν εντελώς άγνωστη έως το 1855 όταν το άροτρο δύο γεωργών αποκάλυψε την πέτρα με την επιγραφή που περιείχε τον όρκο των εφήβων της Δρήρου. Το σπουδαίο αυτό εύρημα παρά το βάρος του μεταφέρθηκε από τις Τουρκικές Αρχές στο Ηράκλειο και μετά στην Κωνσταντινούπολη.
Σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος.
 
ΤΣΑΜΠΙ-ΑΝΩΓΕΙΑ
Βόρεια της Νεάπολης ο δρόμος οδηγεί σε μικρά χωριά και συνοικισμούς μέχρι το Κρητικό Πέλαγος. Επίσης πρόσβαση υπάρχει από τη Μίλατο.
Αρχικά συναντάμε τους συνοικισμού Κουνάλι και Τσαμπί και κατόπιν το μικρό χωριό Άγιος Αντώνιος. Λίγο βορειότερα η διαδρομή μας συναντά τον συνοικισμό "Ανώγεια" κτισμένο στο ύψος απότομης βουνοκορφής κοντά στην θάλασσα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 Ένα μέρος που φημίζεται για την καθαρή του ατμόσφαιρα. Στον επίλογο της διαδρομής συναντάμε την υπέροχη και μοναδική θέα του Κρητικού πελάγους και μπορούμε να επισκεφθούμε την εντελώς ερημική παραλία της περιοχής.
 
Υπάρχει μεγάλος αριθμός εκκλησιών που χρονολογούνται από την εποχή της ενετοκρατίας, όπως φανερώνουν οι ημερομηνίες που αναγράφονται στα λιθόγλυπτα υπέρθυρα τους. Σημείο χριστιανικής και ιστορικής αναφοράς αποτελεί ο χώρος που βρισκόταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου λειτουργούσε οργανωμένο "κρυφό σχολειό»
Η πόλη διαθέτει αξιόλογο λαογραφικό μουσείο. Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του βρίσκονται πολλά αντικείμενα και είδη που παρουσιάζουν λαογραφικό ενδιαφέρον. Αξιόλογα είναι τα Κρητικά υφαντά του.
Φιλοξενεί επίσης την Ηλιάκειο Δημοτική βιβλιοθήκη που συμπληρώνει 50 και πλέον χρόνια λειτουργίας και στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Ιστορικής γιατί αποτέλεσε κατοικία και διοικητήριο του Κωστή Αδοσίδη πασά, (διοικητή του Νομού Λασιθίου και μετέπειτα Κρήτης επί Τουρκοκρατίας),
MEGA XORHGOS TV  ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΦΟΙ [ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ - ΠΕΤΡΑ]  Περιφ.Νεάπολης   έναντι Σταδίου, ΝΕΑΠΟΛΗΣ,Τ Κ  72400 Τηλέφωνα:2841032022,

 αρχιτεκτονικής αφού αποτελεί τυπικό δείγμα δόμησης δημόσιων κτηρίων επί Τουρκοκρατίας. Το ίδιο κτήριο από το 1924 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 είχε χρησιμοποιηθεί ως ορφανοτροφείο αρένων του Νομού Λασιθίου. Σκοπός της βιβλιοθήκης είναι η συγκέντρωση επιστημονικών βιβλίων, περιοδικών χειρογράφων κτλ.

Το μάρμαρο είναι πέτρωμα αποτελούμενο κατά το μέγιστο ποσοστό του από ασβεστίτη. Είναι προϊόν ανακρυστάλλωσης ασβεστολίθων. Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος».

Το μάρμαρο χαρακτηρίζεται από κοκκοβλαστικό ιστό. Τα μάρμαρα με μικρό ποσοστό μαρμαρυγιών χαρακτηρίζονται ως σιπολίνες. Οι διαφορετικές ποικιλίες του μαρμάρου είναι, αρχικά, προϊόντα ιζηματογένεσης του ασβεστίτη (μιας αργής διαδικασίας γεωλογικού σχηματισμού) και διαφέρουν μεταξύ ως προς το χρώμα, τη σύσταση και τη χημική σύνθεση. Η σκληρότητά του είναι 3-4, ανάλογα με τη σύνθεσή του και η θραύση του ακανόνιστη, ενώ το ειδικό βάρος του ποικίλλει από 1,8 - 2,85 περίπου.


Το μάρμαρο έχει τη χημική σύνθεση του ανθρακικού ασβεστίου ή ασβεστίτη (CaCO3) ή του δολομίτη ((Ca,Mg) (CO3)2) ή και συνδυασμό των δύο ορυκτών. Ο καθαρός ασβεστίτης είναι λευκός, αλλά ορυκτές προσμίξεις προσθέτουν χρώμα σε τυχαία πρότυπα. Για παράδειγμα ο αιματίτης προσθέτει το κόκκινο χρώμα. Όλα τα άλατα ανθρακικών οξέων, δεχόμενα την άμεση επίθεση των οξέων, παράγουν διαλυτά οξέα και διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς, η όξινη βροχή αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των μαρμάρων μαζί με την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Η εικόνα που συνδέεται συνήθως με την αρχαιοελληνική μνημειακή γλυπτική είναι αγάλματα και οικοδομήματα από λευκό μάρμαρο. Μια εικόνα λανθασμένη, ωστόσο, γιατί αφενός το μάρμαρο ως υλικό διαθέτει τόση λευκότητα όση του επιτρέπουν οι προσμίξεις του, αφετέρου γιατί η θέαση του λευκού μαρμάρου στην αρχαία Ελλάδα ισοδυναμούσε σχεδόν με ιεροσυλία.
Οι φιλολογικές μαρτυρίες για τους τρόπους εξόρυξης των μαρμάρων είναι λιγοστές έως ανύπαρκτες. Τα διάφορα ευρήματα ή οι όποιες διαπιστώσεις μας προκύπτουν από έρευνες στα αρχαία λατομεία και από πειραματικές εφαρμογές μεθόδων που διατηρούνταν ως πρόσφατα –στις αρχές του περασμένου αιώνα- για την εξόρυξη του μαρμάρου.
Εν γένει τα αρχαία λατομεία διακρίνονταν σε επιφανειακά ή υπόγεια, σε συγκυριακά ή μόνιμα. Τα συγκυριακά εξυπηρετούσαν μάλλον τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου έργου, ενώ στα μόνιμα οργανωμένα λατομεία εξορυσσόταν ορυκτό για διάφορα έργα που μεταφερόταν ενίοτε σε μεγάλες αποστάσεις. Στα υπαίθρια λατομεία η θραύση και αποκοπή του υλικού γινόταν με κατακόρυφες και οριζόντιες αυλακιές με πριόνι και άμμο. Στη συνέχεια άνοιγαν σε αυτά υποδοχές για μεταλλικές ή ξύλινες σφήνες, προκειμένου να αποσπάσουν τον όγκο από το μητρικό πέτρωμα.
MEGA XORHGOS TV  ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΦΟΙ [ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ - ΠΕΤΡΑ]  Περιφ.Νεάπολης   έναντι Σταδίου, ΝΕΑΠΟΛΗΣ,Τ Κ  72400 Τηλέφωνα:2841032022,


Σύμφωνα με τον Τόνι Κόζελιτς, της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, οι αρχαίοι λατόμοι χρησιμοποιούσαν μεταλλικές σφήνες, 25-27 εκ., στα λατομεία μαρμάρου. Με την εξόρυξη του όγκου ακολουθούσε η πρώτη λάξευση ή «πελέκησις». Με αυτόν τον τρόπο έφευγε το περιττό βάρος και γινόταν ευκολότερη η μεταφορά. Τα κιονόκρανα, οι στήλες και διάφορα μισοτελειωμένα αγάλματα που βρέθηκαν σε αρχαία λατομεία μαρμάρου, ενισχύουν αυτή την πεποίθηση.
Η μεταφορά των ογκόλιθων από το λατομείο στο εργαστήριο ονομάζονταν από τους αρχαίους λιθαγωγία ή κομιδή και δεν ήταν πάντα εύκολη, γιατί πολύ συχνά η απόσταση ήταν μεγάλη και το έδαφος ορεινό και ανώμαλο, ενώ άλλες φορές μεσολαβούσε η θάλασσα. Συνήθως για μικρές και οριζόντιες αποστάσεις και για όγκους όχι μεγάλους χρησιμοποιούσαν φάλαγγες ή σκυτάλες, δηλαδή ξύλινους κυλίνδρους. Εν γένει φθηνότερη μεταφορά θεωρείτο θαλάσσια και γινόταν με "φορτηγίδες λιθαγωγούς" στις οποίες στοίβαζαν τους μικρότερους όγκους, ενώ τους μεγαλύτερους -για να είναι ελαφρύτεροι μέσω της άνωσης - τους κρεμούσαν στο νερό από ξύλινα δοκάρια, που στηριζονταν σε δυο αμφίπρυμνες φορτηγίδες.
Ο Γρανίτης είναι ένα διαδεδομένο, φυσικό πυριγενές, πλουτώνιο πέτρωμα με κοκκώδη ιστό και όξινη σύσταση με μεγάλη σκληρότητα. Ανήκει στα πλουτώνια πυριγενή πετρώματα επειδή δημιουργήθηκε από την στερεοποίηση και κρυστάλλωση του μάγματος στο εσωτερικό του φλοιού σε μεγάλο βάθος, γι' αυτό διαθέτει ολοκρυσταλλικό, κοκκώδη ιστό. 

Το όνομά του μάλιστα προέρχεται από την λατινική λέξη granum, δηλαδή κόκκος και οφείλεται στην κοκκώδη υφή του. Ένα πλουτώνιο πέτρωμα, για να χαρακτηριστεί ως γρανίτης, πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει αστρίους, (αλκαλικούς αστρίους και πλαγιόκλαστα) και χαλαζία, συνήθως όμως, εκτός από τα υποχρεωτικά συστατικά,
MEGA XORHGOS TV  ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΦΟΙ [ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ - ΠΕΤΡΑ]  Περιφ.Νεάπολης   έναντι Σταδίου, ΝΕΑΠΟΛΗΣ,Τ Κ  72400 Τηλέφωνα:2841032022,

 οι γρανίτες περιέχουν σιδηρομαγνησιούχα ορυκτά, (μαρμαρυγίες, αμφιβόλους, πυροξένους κ.α.) και σύνδρομα, (ζιρκόνια, απατίτη, τιτανίτη κλπ.). Η σύστασή του καθορίζει και το χρώμα του. Χρησιμοποιείται κυρίως ως διακοσμητικό υλικό σε κτήρια.

Ο γρανίτης χωρίζεται σε πολλά είδη με δύο βασικές ομάδες: στους πλουτωνίτες, που κατά την άνοδο του μάγματος από το εσωτερικό της γης δεν βγήκε στην επιφάνεια και ψύχθηκε σε μεγάλο βάθος υπό υψηλή πίεση χωρίς διαφυγή αερίων, και στους φλεβικούς γρανίτες, που προέρχονται από το μάγμα που ναι μεν δεν βγήκε στην επιφάνεια, αλλά σχημάτισε φλέβες που διείσδυσαν και ψύχθηκαν σε σχετικά χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και σε συντομότερο χρόνο, σε σχέση με τους πλουτωνίτες, μετά από την διαφυγή των αερίων. 


Ανάλογα με τα ορυκτολογικά του συστατικά ο γρανίτης χωρίζεται σε πολλές υποομάδες. Στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες γρανίτη υπάρχουν στην Μακεδονία, στη Θράκη και σε ηφαιστειογενή νησιά του Αιγαίου.

Τεχνητή πέτρα ονομάζεται ένα οικοδομικό υλικό το οποίο αντικαθιστά την φυσική πέτρα στις επιφάνειες συνήθως εξωτερικών αλλά και εσωτερικών τοίχων.

Οι τεχνητές πέτρες παράγονται με ελαφροβαρή αδρανή έτσι ώστε να έχουν μικρό βάρος σε σχέση με τις φυσικές πέτρες. Το χαμηλότερο βάρος, το μικρότερο κόστος και η ποικιλία προϊόντων είναι σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν κάνει δημοφιλή τη χρήση των υλικών αυτών.


Για την παραγωγή των τεχνητών πετρών χρησιμοποιούνται πλαστικά καλούπια[1]. Στα καλούπια αυτά χύνεται μείγμα τσιμέντου και αδρανών υλικών για το σχηματισμό των πετρών. Το διαφορετικό σχήμα των καλουπιών επιτρέπει την κατασκευή πολλών παρόμοιων πετρών ώστε το τελικό αποτέλεσμα να πλησιάζει την εικόνα των φυσικών πετρών και να μην είναι αναπαραγωγή ενός μόνο σχήματος. Μετά το πήξιμο του τσιμέντου, οι τεχνητές πέτρες αφαιρούνται από τα καλούπια.
Οι τεχνητές πέτρες έχουν πάχος 2-4 cm περίπου και κάθε κατασκευαστής προσφέρει ποικιλία σχεδίων. Τα γενικά χαρακτηριστικά τους είναι συνήθως αντιγραμμένα από τη φύση και τις παραγόμενες φυσικές πέτρες. Τα σχέδια μπορεί να είναι τετραγωνισμένες πέτρες ή ανώμαλου σχήματος ή στρογγυλεμένες, ακόμη και απομίμηση τούβλων. Κάθε σχέδιο μπορεί να παράγεται σε ένα ή περισσότερους χρωματισμούς.

 Οι κατασκευαστές φροντίζουν ώστε η πίσω πλευρά των πετρών να είναι ιδιαίτερα ανώμαλη για να γίνεται καλύτερη η πρόσφυση τους με τις κόλλες.
Οι τεχνητές πέτρες τοποθετούνται σε κάθετες επιφάνειες (τοίχους) με τη βοήθεια ειδικών κολλών (κόλλες πλακιδίων). Οι τεχνητές πέτρες έχουν μικρό βάρος που οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτιαγμένες από ελαφροβαρή υλικά και στο ότι έχουν μικρό πάχος.
MEGA XORHGOS TV  ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΦΟΙ [ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ - ΠΕΤΡΑ]  Περιφ.Νεάπολης   έναντι Σταδίου, ΝΕΑΠΟΛΗΣ,Τ Κ  72400 Τηλέφωνα:2841032022,

 Λόγω λοιπόν του μικρού βάρους τους και της χρήσης ισχυρών κολλών πλακιδίων, επιτυγχάνεται πολύ καλή πρόσφυσή τους στους τοίχους.

Οι τεχνητές πέτρες άρχισαν να κατασκευάζονται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στις ΗΠΑ [2]. Τα πρώτα προϊόντα φαινόταν τεχνητά, αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας των κατασκευαστών έχει δημιουργήσει πέτρες οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν από τις φυσικές.
MEGA XORHGOS TV  ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΦΟΙ [ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ - ΠΕΤΡΑ]  Περιφ.Νεάπολης   έναντι Σταδίου, ΝΕΑΠΟΛΗΣ,Τ Κ  72400 Τηλέφωνα:2841032022,

 Στην Ελλάδα η παραγωγή τεχνητών πετρών άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 [3] και επεκτάθηκε σημαντικά κατά τη δεκαετία του 1990[4].Τη δεκαετία του 2000 δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στον αυτοματισμό παραγωγής τεχνητών πετρωμάτων για να επιτευχθεί η μέγιστη ποιότητα και συρρικνωθεί το κόστος παραγωγής

MEGA XORHGOS TV  ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΦΟΙ [ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ - ΠΕΤΡΑ]  Περιφ.Νεάπολης   έναντι Σταδίου, ΝΕΑΠΟΛΗΣ,Τ Κ  72400 Τηλέφωνα:2841032022,