MEGA XORHGOS TV ΡΑΚΑΔΙΚΟ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΚΙΟΣ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ ΕΛΟΥΝΤΑΣ ΤΗΛ. 2841044044 - 6972141306
Η Ελούντα βρίσκεται στην ανατολική Κρήτη βόρεια από τον Αγιο Νικόλαο και νότια από τον παραλιακό οικισμό Πλάκα.
Κάποτε η Ελούντα ήταν ένα γραφικό ψαροχώρι μέσα στον όμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου. Οι κάτοικοι της ζούσαν από τη γεωργία, το ψάρεμα, την παραγωγή αλατιού στις ενετικές αλυκές και την εξόρυξη της ακονόπετρας.
Στα υψώματα γύρω από την Ελούντα εξορύσσεται μια πέτρα μοναδική στην Ελλάδα, η ακονόπετρα, ένα είδος λεπτόκοκκης σμύριδας από την οποία γίνονται τα γνωστά ακόνια, που χρησιμοποιούνται για το ακόνισμα των εργαλείων για πολλές διαφορετικές εργασίες. Τα ακόνια της Ελούντας ήταν γνωστά στην Ευρώπη από παλιά με το όνομα "τούρκικες πέτρες" ή "Ναξία λίθος".
Όταν ο τουρισμός την ανακάλυψε, η Ελούντα εξελίχθηκε σε ένα θέρετρο γνωστό για την ομορφιά του τοπίου και για τα πολυτελή ξενοδοχεία που κτίστηκαν και εξακολουθούν να χτίζονται γύρω της. Λέγεται ότι είναι η περιοχή της Ελλάδας με τα περισσότερα ξενοδοχεία 5 αστέρων.
Την Ελούντα αγαπούσε ιδιαίτερα ο πρώην πρωθυπουργός της
Ελλάδας, ο Ανδρέας Παπανδρέου, που την επισκεπτόταν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για τις διακοπές του. Από αυτόν την έμαθε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μιτεράν και ο Λίβυος ηγέτης Καντάφι, ενώ συχνά την επισκέπτονταν επίσης ο Κώστας Σημίτης, άλλος ένας Ελληνας πρωθυπουργός των περασμένων δεκαετιών
.MEGA XORHGOS TV ΡΑΚΑΔΙΚΟ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΚΙΟΣ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ ΕΛΟΥΝΤΑΣ ΤΗΛ. 2841044044 - 6972141306
Εκτός από πολιτικούς, η Ελούντα συχνά υποδέχεται Αραβες πρίγκιπες με τις πολυμελείς οικογένειες τους, αστέρια του σινεμά και της μουσικής, Ρώσους μεγιστάνες
και γενικώς VIPs από κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι κι αυτό κομμάτι της μαγείας της, αφού πολλοί ονειρεύονται να απλώσουν την πετσέτα τους στις παραλίες της Ελούντας, εκεί που κολυμπούσε πριν κάποιος διάσημος.
Ελούντα είναι ιδανική για όσους θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους κοντά στη θάλασσα σε ένα μέρος που δεν είναι ούτε θορυβώδες, ούτε απομονωμένο.
Στην Ελούντα θα βρείτε όμορφες, μικρές παραλίες, θα επισκεφτείτε το νησί Σπιναλόγκα, θα περπατήσετε στη χερσόνησο Κολοκύθα και θα εξερευνήσετε τα πολλά μικρά χωριουδάκια μακριά από τη θάλασσα, που προσφέρουν ένα ταξίδι σε παλιότερες εποχές.
MEGA XORHGOS TV ΡΑΚΑΔΙΚΟ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΚΙΟΣ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ ΕΛΟΥΝΤΑΣ ΤΗΛ. 2841044044 - 6972141306
Η Ελούντα δεν είναι για όσους ψάχνουν έντονη νυχτερινή ζωή, ούτε γι αυτούς που προτιμούν τις απομονωμένες παραλίες στη νότια Κρήτη.
Ισως κάποιοι σκεφτούν πως με τόσα πολυτελή ξενοδοχεία στην περιοχή, η Ελούντα θα είναι το πιο ακριβό μέρος για διακοπές στην Κρήτη. Λογική σκέψη, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Οι τιμές στην Ελούντα δεν διαφοροποιούνται από αυτές στην υπόλοιπη Κρήτη. Δεν αναφερόμαστε στις τιμές στα πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά στα μικρότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, στα εστιατόρια και στις καφετέριες.
Πως θα πάτε στην Ελούντα
Από τον Αγιο Νικόλαο στην Ελούντα. Από τον Αγιο Νικόλαο υπάρχουν συχνά λεωφορεία προς την Ελούντα, ενώ με δικό σας αυτοκίνητο θα φτάσετε σε 15 λεπτά περίπου. Η διαδρομή από τον Αγιο Νικόλαο μέχρι την Ελούντα είναι από τις ομορφότερες στην Κρήτη λόγω της θέας προς την ακτή και τον κόλπο του Μιραμπέλλου.
MEGA XORHGOS TV ΡΑΚΑΔΙΚΟ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΚΙΟΣ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ ΕΛΟΥΝΤΑΣ ΤΗΛ. 2841044044 - 6972141306
Από Ηράκλειο μέχρι Ελούντα θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο από μια ώρα. Θα ακολουθήσετε την εθνική οδό προς Αγιο Νικόλαο και ακριβώς στην είσοδο της πόλης θα στρίψετε αριστερά προς Ελούντα.
Από Ρέθυμνο μέχρι Ελούντα υπολογίστε 2,5 ώρες περίπου, ενώ από Χανιά 3 - 3,5 ώρες.
ΜΟΝΗ ΑΡΕΤΙΟΥ
Ήταν το μεγαλύτερο από τα πολλά μοναστήρια που άκμασαν στο Πάνω Μεραμπέλλο. Πρόσφατα άρχισε η ανακαίνιση και επαναλειτουργία του. είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Ιδρύθηκε το 1600 από το Μάρκο Παπαδόπουλο, που δώρισε στη μονή μεγάλες εκτάσεις. Εδώ λειτούργησε σχολή αγιογραφίας στα μέσα του 17. αϊ. Πυρπολήθηκε από τους Τούρκους της Σπιναλόγκας στον Αγώνα του 1821.
Η Μονή είναι περιτειχισμένη και έχει δύο κεντρικές εισόδους. Στον πρώτο περίβολο ήταν οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και οι σταύλοι, και στον εσωτερικό το Καθολικό και τα κελιά των μοναχών. Γύρω από το Καθολικό υπάρχουν πολλά κυπαρίσσια. Σημαντικά έγγραφα για την ιστορία της Μονής Αρετίου και των άλλων μονών του Πάνω Μεραμπέλλου έχουν σωθεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
MEGA XORHGOS TV ΡΑΚΑΔΙΚΟ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΚΙΟΣ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ ΕΛΟΥΝΤΑΣ ΤΗΛ. 2841044044 - 6972141306
ΕΛΟΥΝΤΑ (αρχαία ΟΛΟΥΣ)
Η Όλους (-ούντος), της οποίας το όνομα σώθηκε στη σημερινή Ελούντα, ήταν σπουδαία παραθαλάσσια, με δύο φυσικά λιμάνια, πόλη-κράτος της ανατολικής Κρήτης, σχετικά κοντά στη Λατώ με την οποία συχνά βρισκόταν σε διαμάχη, κυρίως εξαιτίας του Αφροδισίου. Βρισκόταν στη θέση Πόρος, στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο (σήμερα νησί ύστερα από τη διάνοιξη διώρυγας από τους Γάλλους το 1897) Κολοκύθα με τη στεριά.
Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται σήμερα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, λόγω της ανύψωσης της στάθμης της στην ανατολική Κρήτη. Ερείπια φαίνονται στο βυθό. Στα δυτικά του ισθμού έχουν ανασκαφτεί τάφοι της Μινωικής και Κλασικής περιόδου. Οι ανασκαφές έχουν γίνει από Γάλλους και Έλληνες αρχαιολόγους.
Αξιόλογο μνημείο στην Ελούντα είναι η μεγάλη πρωτοβυζαντινή τρίκλιτη με νάρθηκα και κόγχη βασιλική που ανέσκαψε ο Α.Ορλάνδος. Στο κεντρικό κλίτος σώζεται ωραίο ψηφιδωτό δάπεδο, με διακόσμηση γεωμετρικών και φυτικών θεμάτων και ψαριών, καθώς και αναθηματική επιγραφή του 7ου αι.
Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ένα ξόανο της θεάς Αρτέμιδος Βριτομάρτεως. Στην ίδια περιοχή τρέπει να υπήρχε ένα ιερό, στο οποίο ανήκε ένας πλούσιος αποθέτης γεμάτος αφιερώματα των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, του ροδιακοπύ εργαστηρίου, που ανέσκαψε ο Ν. Πλάτων : πήλινες προτομές θεών, μια κουροτρόφος, μια άλλη θεά με πόλο στο κεφάλι, μια ένθρονη θεά, πήλινα ειδώλια πουλιών, μιας σειρήνας, χοίρων και χελωνών, καθώς και πολλούς λύχνους. Ένας λύχνος είναι ένα σπάνιο "πολύφωτο" με εβδομήντα μύξες (οπές) στην περιφέρεια του.
/>MEGA XORHGOS TV ΡΑΚΑΔΙΚΟ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΚΙΟΣ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ ΕΛΟΥΝΤΑΣ ΤΗΛ. 2841044044 - 6972141306
Στη θέση Λενικά, στα σύνορα των πόλεων Ολούντος και Λοτούς προς Καμάραν ήταν το Αφροδίσιον: ένα δίχωρο τετράγωνο ιερό του 2. αϊ. αφιερωμένο στον Άρη και την Αφροδίτη, που χτίστηκε στη θέση αρχαιότερου Αφροδισίου του 8. αϊ. Οι δύο χώροι είχαν κοινό προστώο, την "παστάδα" Κάτω από το δάπεδο της παστάδας ανακαλύφθηκε η εσχάρα και μια βάση κολόνας του αρχαίου Αφροδισίου.
Η Ελούντα σήμερα είναι ένα οπό τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της Κρήτης με μεγάλα ξενοδοχεία.
Η Ιστορία της Σπιναλόγκας
Η ιστορία της Σπιναλόγκας ακολουθεί την ιστορία της Ελούντας και ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια. Μέχρι την Ενετική περίοδο οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη Σπιναλόγκα είναι πενιχρές.
Η Σπιναλόγκα στην Αρχαιότητα
Φαίνεται πως ήδη από την αρχαιότητα, τα μινωικά δηλαδή χρόνια, η Σπιναλόγκα προστάτευε και φρουρούσε το λιμάνι της αρχαίας Ολούντας, δηλαδή της σημερινής Ελούντας.
Αυτό μας λένε τα ευρήματα από την περιοχή όπου αναπτύχθηκε η πόλη – κράτος Ολούς, μία από τις εκατό που αναφέρει ο Όμηρος στην Κρήτη, της οποίας μεγάλο μέρος βρίσκεται βυθισμένο.
Η Ολούς αναδείχθηκε σε σημαντικότατη πόλη στη βόρειο-ανατολικη Κρήτη με οργανωμένο ιερό, σπουδαίο λιμάνι και δικό της νόμισμα.
Η Σπιναλόγκα στα Βυζαντινά χρόνια
Η Ολούς, στην οποία ανήκε η Σπιναλόγκα, ακμάζει μέχρι τον 8ο μ.Χ. όταν η απειλή των Αράβων πειρατών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο ανάγκασε τους κατοίκους να μετακινηθούν στην ενδοχώρα για περισσότερη ασφάλεια.
Η παρακμή που ακολουθεί στην αραβοκρατία (827 - 961) συνεχίζεται στην β’ βυζαντινή περίοδο (961 - 1204), αλλά διακόπτεται με την ενετική κατοχή (1211-1669).
Η Σπιναλόγκα στην Ενετοκρατία
ενετικό φρούριο σπιναλόγκαΟι Ενετοί ως εξαιρετικοί έμποροι αναγνώρισαν την αξία του φυσικού λιμανιού της Ελούντας και φυσικά δεν το άφησαν ανεκμετάλλευτο. Στα αβαθή και πλούσια σε αλάτι νερά του κόλπου κατασκεύασαν αλυκές, μία επιχείρηση ιδιαίτερα προσοδοφόρα, ενώ δεν σταμάτησαν να διακινούν τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα της περιοχής.
Εκείνα τα χρόνια βέβαια το εμπόριο δεν παρείχε καμία ασφάλεια λόγω πειρατείας. Για τον επιπρόσθετο λόγο ότι από τον 16ο μ.Χ. είχε φανεί πως οι Οθωμανοί έχουν βλέψεις ολοένα δυτικότερα, οι Ενετοί αισθάνθηκαν ότι οι κτήσεις τους απειλούνταν και δεν κάθησαν με σταυρωμένα χέρια.
Βελτίωσαν τις υπάρχουσες αμυντικές εγκαταστάσεις ενώ σχεδίασαν και κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα σύμφωνα με το νέο αρχιτεκτονικό σύστημα οχυρώσεων με προμαχώνες, αφού η διάδοση της πυρίτιδας έκανε τις παλιές οχυρώσεις ανεπαρκείς.
Το νέο φρούριο χτίστηκε στη Σπιναλόγκα το 1579 με την εποπτεία του Γενικού Προβλεπτή Κρήτης Τζιάκομο Φοσκαρίνι. Οι οχυρώσεις ενσωμάτωσαν ερείπια από τα τείχη της αρχαίας πόλης.
Πρόκειται για ένα συγκρότημα οχυρώσεων που περιλαμβάνει διπλές σειρές από ψηλά τείχη και φοβερούς πύργους. Σήμερα διατηρείται, στο μεγαλύτερο μέρος του, σε ικανοποιητική κατάσταση και θεωρείται από τα σημαντικότερα θαλάσσια οχυρά της Μεσογείου.
MEGA XORHGOS TV ΡΑΚΑΔΙΚΟ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΚΙΟΣ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ ΕΛΟΥΝΤΑΣ ΤΗΛ. 2841044044 - 6972141306
Για να πάρουμε όμως μια γεύση του τι ήταν τότε η Σπιναλόγκα, το 1630 είχε 35 κανόνια, δηλαδή είχε μετατραπεί σε ένα νησί – φρούριο με μεγάλη δύναμη πυρός και αυτό εξηγεί πώς έγινε και δεν κατακτήθηκε ποτέ.
Η Βενετία κατάφερε ακόμα και μετά την πτώση του Ηρακλείου στους Τούρκους το 1669 να κρατήσει τη Σπιναλόγκα στην κυριαρχία της μέχρι το 1715 μαζί με τη Γραμβούσα και τη Σούδα, με την ελπίδα ότι θα ανακαταλάμβανε την Κρήτη.
Η Σπιναλόγκα στην Τουρκοκρατία
Τελικά η Σπιναλόγκα παραδόθηκε στους Οθωμανούς Τούρκους με συνθήκη το 1715 επί Καπουδάν πασά. Μέχρι την παράδοσή της η Σπιναλόγκα αποτελούσε καταφύγιο χριστιανών που συνέρρεαν σε αυτό για να σωθούν.
Οι Τούρκοι εισέβαλλαν στην Κρήτη το 1645 και κατέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της σε 2-3 χρόνια. Το Ηράκλειο (Χάνδακας) αντιστάθηκε για 21 χρόνια και καταλήφθηκε το 1669. Η Σπιναλόγκα παραδόθηκε 60 χρόνια μετά την εισβολή των Τούρκων, γεγονός που δείχνει πόσο καλά σχεδιασμένη ήταν η άμυνα του νησιού από τους Ενετούς.
Στην τουρκοκρατία ξεκινά μια καινούρια εποχή για την ιστορία της νησίδας. Πάλι λόγω της ασφάλειας που παρείχαν οι οχυρώσεις στη νησίδα, εγκαθίστανται εδώ αμιγώς οθωμανικές οικογένειες.
Στα μέσα του 19ου μ.Χ. μεγάλος αριθμός κατοίκων, οι περισσότεροι έμποροι και ναυτικοί, χρησιμοποιούσαν την ασφάλεια του οχυρωμένου οικισμού και έλεγχαν τους εμπορικούς δρόμους της Αν. Μεσογείου.
Η Σπιναλόγκα τον 20ο αιώνα
Η νησίδα Σπιναλόγκα εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό, το 1898, μετά την αυτονόμηση της Κρήτης, ενώ οι τελευταίοι Τούρκοι κάτοικοι έφυγαν το 1903 για να μετατραπεί το νησί σε λεπροκομείο μέχρι το 1957.
Το νησί των λεπρών
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, οι Γερμανοί συνέχισαν να συντηρούν και να ανεφοδιάζουν τους λεπρούς της Σπιναλόγκας, αλλά δεν τολμούσαν να εγκαταστήσουν φρουρά στο νησί. Αυτό έδωσε λίγη παραπάνω ελευθερία στους αρρώστους, που μπορούσαν να ακούνε ανενόχλητοι τους ραδιοφωνικούς σταθμούς από το Κάιρο και το Λονδίνο, κάτι που φυσικά απαγορεύονταν αυστηρά σε κάθε κατεχόμενη χώρα.
Η Σπιναλόγκα σήμερα – Το αρχαιολογικό πάρκο
σπιναλογκα τειχηΤη δεκαετία του ’70 η Σπιναλόγκα ανακηρύσσεται προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή, αρχίζουν οι ανασκαφικές εργασίες, γκρεμίστηκαν τα κτίρια του Λεπροκομείου και έγιναν έργα συντήρησης στα τείχη (Μπορμπουδάκης, έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).
Από το 1976 στο αρχαιολογικό πάρκο της Σπιναλόγκας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τα έργα διάσωσης και συντήρησης των ενετικών οχυρώσεων και των υπόλοιπων κτιρίων συνεχίζεται αδιάκοπα, αλλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά. Γίνονται επίσης προσπάθειες για να ενταχτεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Σήμερα η Σπιναλόγκα είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα στην Κρήτη και δέχεται περισσότερους από χίλιους επισκέπτες καθημερινά.
MEGA XORHGOS TV ΡΑΚΑΔΙΚΟ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΚΙΟΣ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ ΕΛΟΥΝΤΑΣ ΤΗΛ. 2841044044 - 6972141306