Αμβροσία & Νέκταρ Παραδοσιακά προϊόντα
MEGA XORHGOS
Το κατάστημα μας βρίσκετε στην καρδιά του Αγίου Νικολάου, δίπλα στην λίμνη. Εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε οικογενειακά, παραδοσιακά, βιολογικά προϊόντα, καθώς και μία μεγάλη γκάμα ανάμεσα από: καλλυντικά φυτικά, βιολογικά ή φυσικά, κρασιά τοπικά και βιολογικά, θυμαρίσιο μέλι και διάφορες γεύσεις, είδη δώρων από ξύλο ελιάς, μπαχαρικά, λάδι συμβατικό και βιολογικά, ρακί, ούζο, φυσικά σφουγγάρια, σαπούνια από λάδι ελιάς για πρόσωπο και σώμα, παραδοσιακά γλυκά, χειροποίητα είδη προικός, κεραμικά για το σπίτι. Σας περιμένουμε να σας γνωρίσουμε από κοντά.
Επικοινωνία
28 Οκτωβρίου 24 – Λασίθι
Τηλέφωνα: 28410-21732, 6973 099656
Fax: 28410-21732
Μίλατος, Ακρωτήρι Άη Γιάννη Λίμνη Βουλισμένη Νήσος Άγιοι Πάντες & Μικρονήσι Ναός Παναγίας Κεράς Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου Φάρος Άγιος Ιωάννης
Αμβροσία & Νέκταρ Παραδοσιακά προϊόντα
MEGA XORHGOS
Επικοινωνία
28 Οκτωβρίου 24 – Λασίθι
Τηλέφωνα: 28410-21732, 6973 099656
Fax: 28410-21732
Αγιος Νικόλαος
Ο Αγιος Νικόλαος βρίσκεται 65 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο.
Ο Αγιος Νικόλαος ή απλά Αγιος, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι ντόπιοι, δεσπόζει στον όμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου, στη βορειο-ανατολική ακτή του Nομού Λασιθίου στην Ανατολική Κρήτη.
Ο Αγιος Νικόλαος έχει πληθυσμό 10.000 κατοίκους και, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο Νομό Λασιθίου, τον πιο ανατολικό νομό στην Κρήτη.
Ο Αγιος Νικόλαος ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Κρήτη απ’ όπου ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξη του νησιού και η περίφημη λίμνη του Αγίου Νικολάου, γύρω από την οποία είναι χτισμένο το κέντρο της πόλης, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.
Αγιος Νικόλαος, η πόλη με την όμορφη θέα
Αμβροσία & Νέκταρ Παραδοσιακά προϊόντα
MEGA XORHGOS
Επικοινωνία
28 Οκτωβρίου 24 – Λασίθι
Τηλέφωνα: 28410-21732, 6973 099656
Fax: 28410-21732
Επικοινωνία
28 Οκτωβρίου 24 – Λασίθι
Τηλέφωνα: 28410-21732, 6973 099656
Fax: 28410-21732
Το λιμάνι του Αγίου Νικολάου
Η ιστορία του Αγίου Νικολάου έχει σημαδευτεί από το λιμάνι του. Στην περιοχήΑμμούδι, ήταν και είναι το εμπορικό λιμάνι της πόλης.
Επιλέχτηκε αυτή η τοποθεσία για να φτιαχτεί ένα σημαντικό λιμάνι για την Ανατολική Κρήτη, γιατί οι νησίδες των Αγίων Πάντων μπροστά από αυτό πρόσφεραν καλύτερη άμυνα απέναντι σε πιθανούς εισβολείς και σημαντική προστασία από τους βορειοδυτικούς ανέμους, που μπορεί να είναι αρκετά ισχυροί.
Στην Ενετοκρατία το λιμάνι του Αγιου Νικολάου χωρούσε 25 γαλέρες, έναν αρκετά μεγάλο αριθμό για την εποχή, και ικανοποιούσε τις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης, ενώ σήμερα από εδώ μποείτε να ταξιδέψετε προς Πειραιά και διάφορα νησιά.
Τα δύο νησάκια Αγιοι Πάντες, οι φυσικοί κυματοθραύστες του λιμανιού, σήμερα φιλοξενούν λιγοστούς Κρητικούς Αίγαγρους, που απειλούνται με εξαφάνιση.
Ο Αγιος Νικόλαος είναι ιδανικός για…
Ο Αγιος Νικόλαος προσφέρεται για όλους, νέους και πιο μεγάλους, μόνους, ζευγάρια και οικογένειες, για εξερευνητές ή για όσους προτιμούν να περάσουν τις μέρες των διακοπών τους στις παραλίες στον Αγιο Νικόλαο και στα άλλα μέρη κοντά σ’ αυτόν, όπως στην Ελούντα στα βόρεια ή στην Αμμουδάρα και στο Ιστρο στα νότια.
Αν απομακρυνθείτε από την ακτή η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι σχεδόν ανύπαρκτη με εξαίρεση το χωριό Κριτσά, που δέχεται αρκετούς επισκέπτες για το παραδοσιακό χρώμα του.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρεθούν γιαδιακοπές στον Αγιο Νικόλαο και θέλουν να εξερευνήσουν περιοχές στην ανατολική Κρήτη χωρίς έντονη τουριστική ανάπτυξη, θα έχουν πολλές ευκαιρίες είτε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, είτε παίρνοντας μέρος σε οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές.
Αυτό που θα πρέπει να θυμούνται όλοι οι επισκέπτες, είναι πως ο Αγιος Νικόλαος είναι μια μικρή πόλη. Αν σας προβληματίζει το ότι θα την γυρίσετε και θα γνωρίσετε τα αξιοθέατα της γρήγορα, αποφύγετε να προγραμματίσετε πολυήμερες διακοπές σ’ αυτή.
Επίσης θα πρέπει να αποφύγετε τον Αγιο Νικόλαο αν ψάχνετε την τρελή νυχτερινή ζωή του στυλ Χερσόνησος, Μάλια ή Πλατανιάς. Νυχτερινή ζωή στον Αγιο Νικόλαο υπάρχει, θα περάσετε καλά αλλά δεν θα έχετε τις αμέτρητες επιλογές που προσφέρουν τα παραπάνω μέρη.
Πώς θα φτάσετε στον Αγιο Νικόλαο
Με πλοίο από Πειραιά για Αγιο Νικόλαο: Ο Αγιος Νικόλαος έχει ένα σημαντικό από την αρχαιότητα λιμάνι και η τοπική ναυτιλιακή εταιρεία ΛΑΝΕ προσφέρει πλοίο από Πειραιά για Αγιο Νικόλαο κάθε Δευτέρα, ενώ από Αγιο Νικόλαο προς Πειραιά το πλοίο αναχωρεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή.
Ωστόσο το Ηράκλειο είναι αρκετά κοντά στον Αγιο Νικόλαο, οπότε μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή πλοίο προς Ηράκλειο και από κει να συνεχίσετε για Αγιο Νικόλαο με λεωφορείο, ταξί ή με αυτοκίνητο δικό σας ή ενοικιαζόμενο.
Από το λιμάνι ή το αεροδρόμιο Ηρακλείου στον Αγιο Νικόλαο. Ακολουθώντας τον βόρειο οδικό άξονα του νησιού δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από μία ώρα για να φτάσετε στον Αγιο Νικόλαο. Η διαδρομή είναι πλούσια σε εναλλαγές τοπίων που σίγουρα θα απολαύσετε.
Από το Ηράκλειο στον Αγιο Νικόλαο με λεωφορείο. Υπάρχουν πολύ συχνά λεωφορεία προς Αγιο Νικόλαο, που ξεκινούν από τον σταθμό λεωφορείων στο λιμάνι Ηρακλείου.
Από τα Χανιά μέχρι τον Αγιο Νικόλαο θα χρειαστείτε 3 – 3,5 ώρες περίπου, ενώ από το Ρέθυμνο στον Αγιο Νικόλαο θα χρειαστείτε 2,5 ώρες περίπου.
Επικοινωνία
28 Οκτωβρίου 24 – Λασίθι
Τηλέφωνα: 28410-21732, 6973 099656
Fax: 28410-21732
Αμβροσία & Νέκταρ Παραδοσιακά προϊόντα
MEGA XORHGOS
MEGA XORHGOS
Επικοινωνία
28 Οκτωβρίου 24 – Λασίθι
Τηλέφωνα: 28410-21732, 6973 099656
Fax: 28410-21732
Επικοινωνία
28 Οκτωβρίου 24 – Λασίθι
Τηλέφωνα: 28410-21732, 6973 099656
Fax: 28410-21732
Αμβροσία & Νέκταρ Παραδοσιακά προϊόντα
MEGA XORHGOS
MEGA XORHGOS
Πληροφορίες | |
Γεωγραφικό διαμέρισμα | Κρήτης |
Περιφέρεια | Κρήτης |
Νομός | Λασιθίου |
Αρ. δημ. διαμερισμάτων | 26 |
Επίσημος πληθυσμός | δημ.κοινότητας 12,638
δήμου 27.074 (2011)
|
Ταχυδρομικός κώδικας | 721 00 |
Τηλεφωνικός κωδικός | 28410 |
Δήμαρχος | Δημήτρης Κουνενάκης |
Ιστότοπος | http://www.aghiosnikolaos.gr |
H Λίμνη Βουλισμένη ( 'Λίμνη' για τους Αγιονικολιώτες) είναι μια μικρή Λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πόλης. Πολλοί αρχαίοι μύθοι αναφέρουν τη Λίμνη, οι αρχαιότεροι από τους οποίους θέλουν τις θεές Αθηνά και Άρτεμη να λούζονται σε αυτή. Με τη Λίμνη συνδέονται δύο αστικοί μύθοι, ότι δεν υπάρχει πυθμένας, και ότι η Λίμνη συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ο τελευταίος μύθος στηρίζεται στο ότι κατά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, τα νερά της Λίμνης φούσκωσαν και πλημμύρισαν τις γύρω από αυτήν αποθήκες. Στον πυθμένα της λίμνης υπάρχει πολεμικό υλικό που εγκαταλείφθηκε από τους Γερμανούς στρατιώτες προτού αποχωρήσουν στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
- Ένα πάρκο με πεύκα και αλμυρίκια πάνω από τη Λίμνη προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης.Από το πάρκο αυτό ξεκινά ένα πετρόχτιστο μονοπάτι, ελίσσεται ανάμεσα στα δένδρα και καταλήγει στη Νότια πλευρά της Λίμνης, εκεί όπου δένουν μικρά σκάφη αλιείας.
- Η Σπιναλόγκα.Το νησί που άφησαν την τελευταία τους πνοή πολλοί άνθρωποι από λέπρα.Πλέον κάποια από τα κτίρια και σπίτια της σώζονται ως αρχαιολογικοί χώροι και υπάρχουν τουριστικά γραφεία που μεταφέρουν τους τουρίστες με βάρκα στο νησί από την Ελούντα και εκεί γίνετε η ξενάγηση τους στα συγκεκριμένα σημεία του νησιού που επιτρέπετε η πρόσβαση. Είναι εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.
- Η Μαρίνα του Δήμου Αγίου Νικολάου όπου διοργανώνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες.
- Το κέρας της Αμάλθειας, ένα γλυπτό που έχει κατασκευασθεί από τους ντόπιους, αναγνωρισμένους καλλιτέχνες αδελφούς Σωτηριάδη, έχει στηθεί σε ένα πετρόχτιστο αίθριο παραθίν αλός, έτσι ώστε να έχει φόντο τον κόλπο του Μεραμβέλου και το νησάκι των Αγίων Πάντων.
- Η πλατεία Νεάρχου, σχεδιασμένη με ψηφιδωτά θαλάσσια μοτίβα, από την αρχιτέκτονα Μάρω Δαγιάντη, όπως ονομάζεται η παλαιότερη πλατεία ΚΤΕΛ.
- Οι σκάλες της πόλης είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Καθώς η πόλη είναι κτισμένη σε λόφους οι σκάλες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της, με αρκετους αρχιτέκτονες της περιοχής να έχουν σχεδιάσει από μια.
- Η μόνιμη έκθεση ΙΡΙΣ της τοπικής χλωρίδας και του τρόπου που χρησιμοποιήθηκε στην καθημερινή ζωή των Κρητικών στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο στον πεζόδρομο της οδού 28ης Οκτωβρίου. Στον ίδιο πεζόδρομο ένα επίσης ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο φιλοξενεί τη δημοτική Πινακοθήκη όπου παρουσιάζονται εκθέσεις με έργα των πολλών ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή.
- Η Κιτροπλατεία μια πλατεία με μια μικρή παραλία, από την οποία ξεκινάει ένας πετρόχτιστος πεζόδρομος που ακολουθεί την ακτογραμμή και καταλήγει στη Μαρίνα. Το όνομά της προέρχεται από το εμπόριο των κίτρων γιατί στην παραλία εξαιτίας του βάθους της μπορούσαν να φορτώσουν τα εμπορικά καΐκια, όταν η πόλη δεν διέθετε λιμάνι.
- Ο λόφος του Αγίου Χαραλάμπους , δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία ένα αλσύλλιο από πεύκα με μια παλιά υδατοδεξαμενή στην οροφή της οποίας φύονται δύο πεύκα. Από το λόφο έχει κανείς πανοραμική θέα της πόλης και του κόλπου.
- Τα νησάκια Αγίων Πάντων και Φάρου, είναι ένα παράδειγμα στην Φυσική Ιστορία καθώς ενώ απέχουν ελάχιστα μέτρα το ένα από το άλλο τα είδη της πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενούν έχουν εξελιχθεί διαφορετικά Στο νησί των Αγίων Πάντων έχουν μεταφερθεί από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα κρητικοί αίγαγροι, τα Κρι Κρι, προκειμένου να διατηρηθεί καθαρό το είδος.
Ο Άγιος Νικόλαος ( Άγιος όπως συνηθίζεται να αποκαλείται απο τους περισσότερους Κρητικούς), είναι η πρωτεύουσα τουΝομού Λασιθίου και βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, στη Δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμβέλλου. Η ονομασία του προήλθε από το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρμο Αγίου Νικολάου. Παλαιότερη γνωστή ονομασία,Μαντράκι, καθώς υπήρχαν πολλές μάντρες με κατσίκια που ξεχειμώνιαζαν. Άλλη γνωστή ονομασία κι αυτή που ακόμα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, Γιαλός.
Από το έτος 2000, λόγω του σχεδίου Καποδίστρια, στο Δήμο Αγίου Νικολάου συγχωνεύθηκαν οι κοινότητες Κριτσάς,Ελούντας, Λιμνών, Καλού Χωριού, Βρουχά, Σκινιά, Λούμα, Ζενίων, Έξω Ποτάμων, Κρούστα, Έξω Λακωνίων, Μέσα Λακωνίωνκαι Πρίνας. Από το έτος 2011 κι έπειτα από το νόμο Καλλικράτη , στο δήμο Αγίου Νικολάου συγχωνεύθηκαν ο δήμος Νεαπόλεως και η κοινότητα Βραχασίου.
Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον τουρισμό, στην καλλιέργεια ελιάς και στη μη σταυλισμένη κτηνοτροφία. Οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 19.593
Επικοινωνία
28 Οκτωβρίου 24 – Λασίθι
Τηλέφωνα: 28410-21732, 6973 099656
Fax: 28410-21732
Αμβροσία & Νέκταρ Παραδοσιακά προϊόντα
MEGA XORHGOS
MEGA XORHGOS