MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Πρωτεύουσα καθώς και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο.
Η Κρήτη εδράζει περίπου 160 χλμ νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας εκτεινόμενη κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση, νότια του Αιγαίου πελάγους, του οποίου και αποτελεί το νότιο φυσικό όριο και βόρεια του Λιβυκού. Αποτελεί τμήμα της περιφερειακής διοίκησης της Ελλάδας και χωρίζεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες: Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνης.
Στην Κρήτη άκμασε, περίπου από το 3000 π.Χ.-1.400 π.Χ., ένας από τους πρώτους πολιτισμούς της Ευρώπης, ο Μινωικός.
ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕΡΑΜΠΕΛΟΥ
Η επαρχία καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα του νομού και είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινή. Στην περιοχή της Νεάπολης-Λιμνών και στον Άγιο Νικόλαο είναι οι μοναδικές μικρές πεδινές εκτάσεις της. Προϊόντα παραδοσιακά της επαρχίας είναι το λάδι, τα χαρούπια και τα αμύγδαλα.
Το όνομα της η επαρχία, όπως συνηθίζεται στην Κρήτη, το πήρε από το φρούριο Μίrabello, που ιδρύθηκε το 13. αϊ. στη θέση όπου σήμερα είναι η Νομαρχία στην πόλη του Αγίου Νικολάου, Τα όρια της επαρχίας είναι περίπου τα ίδια με της τούρμας και της καστελανίας Μεραμπέλου.
Στο Μεραμπέλλο είναι η πρωτεύουσα του Νομού Άγιος Νικόλαος και η μικρή πόλη Νεάπολη, αλλά και το όμορφο παραδοσιακό κεφαλοχώρι Κριτσά.
Οι πιο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι του Μεραμπέλλου είναι οι πόλεις των ιστορικών χρόνων: Δρήρος, Όλους, Λατώ και Ίστρων, το μεσαιωνικό φρούριο της Σπιναλόγκας, το ιστορικό σπήλαιο της Μιλάτου,
MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
η Μονή Αρετίου και μερικές ακόμη μονές σήμερα διαλυμένες στο Πάνω Μεραμπέλλο, καθώς και οι σπουδαίες βυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες στην Κριτσά και στον Άγιο Νικόλαο.Στη Νεάπολη εδρεύει η επισκοπή Πέτρας, στην οποία υπάγονται οι επαρχίες Μεραμπέλου, Λασιθίου και Βιάννου.
ΜΙΛΑΤΟΣ
Στη θέση του σημερινού οικισμού στην παραλία της Μιλάτου έχει εντοπιστεί σημαντικός μινωικός οικισμός των νεοανακτορικών χρόνων και έχουν ανασκαφτεί θαλαμωτοί τάφοι με κιβωτιόσχημες λάρνακες.
Το όνομα Μίλατος (Μίλητος) αναφέρεται στον Όμηρο και θεωρείται προελληνικό. Σχετίζεται με τον ήρωα Μίλητο, φίλο του Σαρπηδόνα που ο Μίνωας εξόρισε στη Μικρά Ασία, όπου και έγινε επώνυμος οικιστής της σπουδαίας πόλης Μιλήτου.
ΝΕΑΠΟΛΗ
Η Νεάπολη είναι μια μικρή πόλη στο Πάνω Μεραμπέλο, έδρα της επισκοπής Πέτρας. Στη θέση της υπήρχε στη Βενετοκρατία ο οικισμός Καρές. Ήταν πατρίδα μιας μεγάλης πνευματικής μορφής του 14/15. αϊ., του Πέτρου Φιλάργη, που εκχριστιάνισε τους Λιθουανούς και έγινε Πάπας της Ρώμης με το όνομα Αλέξανδρος Ε'.
Οι Καρές καταστράφηκαν στην επανάσταση των Ψαρομηλίγγων και ξαναχτίστηκαν με το όνομα Καινούργιο Χωριό, που στο δεύτερο μισό του 19. αϊ., όταν έγινε πρωτεύουσα του λίβα (νομού) Λασιθίου, ονομάστηκε Νεάπολη από τον φιλοπρόοδο Αδοσίδη Κωστή πασά.
ΔΡΉΡΟΣ
Η σημαντική αρχαία πόλη της κεντροανατολικής Κρήτης Δρήρος Βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη. Ιδρύθηκε τον 12. αϊ. π.Χ. και άκμασε από τα Γεωμετρικά/Αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια.
MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
Η ανασκαφή έγινε από το 1917 από Έλληνες (Ξανθουδίδη, Μαρινάτο) και Γάλλους αρχαιολόγους (Demargne, Van Effenterre)
Η πόλη έγινε γνωστή όταν στα 1855 ανακαλύφθηκε εκεί ένας πεσσός (αρχαία κύβρις) με επιγραφή του τέλους του 3. αϊ. π.Χ. στις τέσσερις πλευρές. Η επιγραφή περιλαμβάνει τον όρκο 180 εφήβων με την αφοσίωση προς την πόλη τους, το μίσος προς τους εχθρούς Μιλάτιους και Λύττιους και την πίστη προς τους συμμάχους Κνώσιους (η επιγραφή βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη).
Πρώιμα (μέσα 8. σι.) διαμορφώθηκε στο κέντρο της πόλης μια τετράγωνη πλατεία 30X40 μ. (η Αγορά) με 7 σειρές σκαλοπάτια-καθίσματα στα νότια, δυτικά και ανατολικά. Στα Ελληνιστικά χρόνια κατασκευάστηκε μια μεγάλη δεξαμενή στο κέντρο της, μέσα στην οποία βρέθηκαν επιγραφές που περιείχαν την πρωιμότερη νομοθεσία σε ελληνική πόλη, καθώς και μια δίγλωσση επιγραφή σε ετεοκρητική και ελληνική γλώσσα. Άλλο μνημείο που ανασκάφτηκε είναι το πρυτανείο της πόλης.
Το πιο σημαντικό μνημείο όμως είναι το Δελφίνιον, ο μοναδικός και αρχαιότατος ναός του Δελφίνιου Απόλλωνα, που δεσπόζει στην Αγορά. Εδώ ανακαλύφθηκαν τα μοναδικά σφυρήλατα χάλκινα αγάλματα του Απόλλωνα, της Άρτεμης και της Λητούς, που χρονολογούνται στον 7.α ι. (εκτίθενται στην αίθουσα XIX του Μουσείου Ηρακλείου). Ο ναός έχει 80 τ.μ. έκταση και σώθηκε σε μεγάλο ύψος (2,5 μ.). Είναι ένας μονόχωρος οίκος με την είσοδο στη στενή βόρεια πλευρά. Στο κέντρο είναι η κτιστή ορθογώνια εσχάρα με δύο βάσεις κιόνων μπροστά και πίσω.
Ενδιαφέρον έχουν και το κτιστό θρανίο όπου έστεκαν τα αγάλματα καθώς και η πετρόκτιστη κασέλα (ο κεράτινος βωμός) που βρέθηκε γεμάτη από τα κέρατα των θυσιασμένων αιγών. Όμοιος βωμός υπάρχει στο ναό του Απόλλωνα στη Δήλο.
Η πόλη καταστράφηκε στα Ελληνιστικά χρόνια από εμφύλια διαμάχη.
ΦΟΥΡΝΗ
Μ Φουρνή βρίσκεται πάνω στο δρόμο από τη Νεάπολη προς την Ελούντα, και είναι γνωστή για τα πολλά μοναστήρια που άκμασαν στην περιοχή της στον 16. και 17. αϊ.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ανακάλυψη ενός τεχνητού πηγαδιού από το Νικόλαο Πλάτωνα, που βρέθηκε γεμάτο από πήλινα αγγεία της Τελικής Νεολιθικής ή Υπονεολιθικής περιόδου (στην Α ι θ. Ι του Μουσείο Ηρακλείου)
ΜΟΝΗ ΑΡΕΤΙΟΥ
Ήταν το μεγαλύτερο από τα πολλά μοναστήρια που άκμασαν στο Πάνω Μεραμπέλλο. Πρόσφατα άρχισε η ανακαίνιση και επαναλειτουργία του. είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Ιδρύθηκε το 1600 από το Μάρκο Παπαδόπουλο, που δώρισε στη μονή μεγάλες εκτάσεις. Εδώ λειτούργησε σχολή αγιογραφίας στα μέσα του 17. αϊ. Πυρπολήθηκε από τους Τούρκους της Σπιναλόγκας στον Αγώνα του 1821.
Η Μονή είναι περιτειχισμένη και έχει δύο κεντρικές εισόδους. Στον πρώτο περίβολο ήταν οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και οι σταύλοι, και στον εσωτερικό το Καθολικό και τα κελιά των μοναχών. Γύρω από το Καθολικό υπάρχουν πολλά κυπαρίσσια. Σημαντικά έγγραφα για την ιστορία της Μονής Αρετίου και των άλλων μονών του Πάνω Μεραμπέλλου έχουν σωθεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
ΕΛΟΥΝΤΑ (αρχαία ΟΛΟΥΣ)
Η Όλους (-ούντος), της οποίας το όνομα σώθηκε στη σημερινή Ελούντα, ήταν σπουδαία παραθαλάσσια, με δύο φυσικά λιμάνια, πόλη-κράτος της ανατολικής Κρήτης, σχετικά κοντά στη Λατώ με την οποία συχνά βρισκόταν σε διαμάχη, κυρίως εξαιτίας του Αφροδισίου. Βρισκόταν στη θέση Πόρος,
στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο (σήμερα νησί ύστερα από τη διάνοιξη διώρυγας από τους Γάλλους το 1897) Κολοκύθα με τη στεριά.
Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται σήμερα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, λόγω της ανύψωσης της στάθμης της στην ανατολική Κρήτη. Ερείπια φαίνονται στο βυθό. Στα δυτικά του ισθμού έχουν ανασκαφτεί τάφοι της Μινωικής και Κλασικής περιόδου. Οι ανασκαφές έχουν γίνει από Γάλλους και Έλληνες αρχαιολόγους.
Αξιόλογο μνημείο στην Ελούντα είναι η μεγάλη πρωτοβυζαντινή τρίκλιτη με νάρθηκα και κόγχη βασιλική που ανέσκαψε ο Α.Ορλάνδος.
MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
Στο κεντρικό κλίτος σώζεται ωραίο ψηφιδωτό δάπεδο, με διακόσμηση γεωμετρικών και φυτικών θεμάτων και ψαριών, καθώς και αναθηματική επιγραφή του 7ου αι.
Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ένα ξόανο της θεάς Αρτέμιδος Βριτομάρτεως. Στην ίδια περιοχή τρέπει να υπήρχε ένα ιερό, στο οποίο ανήκε ένας πλούσιος αποθέτης γεμάτος αφιερώματα των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, του ροδιακοπύ εργαστηρίου, που ανέσκαψε ο Ν. Πλάτων : πήλινες προτομές θεών, μια κουροτρόφος, μια άλλη θεά με πόλο στο κεφάλι, μια ένθρονη θεά, πήλινα ειδώλια πουλιών, μιας σειρήνας, χοίρων και χελωνών, καθώς και πολλούς λύχνους. Ένας λύχνος είναι ένα σπάνιο "πολύφωτο" με εβδομήντα μύξες (οπές) στην περιφέρεια του.
Στη θέση Λενικά, στα σύνορα των πόλεων Ολούντος και Λοτούς προς Καμάραν ήταν το Αφροδίσιον: ένα δίχωρο τετράγωνο ιερό του 2. αϊ. αφιερωμένο στον Άρη και την Αφροδίτη, που χτίστηκε στη θέση αρχαιότερου Αφροδισίου του 8. αϊ. Οι δύο χώροι είχαν κοινό προστώο, την "παστάδα" Κάτω από το δάπεδο της παστάδας ανακαλύφθηκε η εσχάρα και μια βάση κολόνας του αρχαίου Αφροδισίου.
Η Ελούντα σήμερα είναι ένα οπό τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της Κρήτης με μεγάλα ξενοδοχεία.
ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ
Το μικρό νησί-φρούριο της Σπιναλόγκας προστατεύει το φυσικό όρμο της Ελούντας. Στη θέση του αρχαίου φρουρίου χτίστηκε στον Ιό. αϊ, από του Βενετούς το σημερινό δυνατό κάστρο. Η αρχική ονομασία ήταν stineloda, αργότερα όμως πήρε το όνομα από το νησάκι της Βενετίας Spinaloga (σήμερα Giudecca). Το κάστρο της Σπιναλόγκας, μαζί με τα κάστρα της Σούδας και της Γραμβούσας ήταν απόρθητο και, λόγω της μεγάλης στρατηγικής σπουδαιότητας του, κρατήθηκε από τους Βενετούς 5ΰ χρόνια μετά την άλωση του Χάνδακα. Πέρασε στην τουρκική κατοχή το 1715,
Το κάστρο σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση. Έχει πολλούς προμαχώνες και επί προμαχώνες, από τους οποίους οι δυο πιο ισχυροί έχουν σχήμα μισοφέγγαρου (Mezzaluna) και προστάτευαν με τα κανόνια τους τα δύο στόμια του όρμου της Ελούντας.
Η Σπιναλόγκα κατοικήθηκε στα χρόνια της Βενετοκρατίας από Βενετούς και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν καταφύγιο των Τούρκων. Στα τέλη του περασμένου αϊ. ήταν χωριστός δήμος με τουρκικό πληθυσμό, που έφυγε μόλις το 1903. Στη συνέχεια το κάστρο της Σπιναλόγκας μετατράπηκε σε λεπροκομείο για πενήντα χρόνια, καταργήθηκε πριν από λίγες δεκαετίες.
Σήμερα είναι μνημείο, που μπορεί να το επισκεφτεί όποιος επιθυμεί. με καΐκι από την Ελούντα ή από την Πλάκα.
ΚΡΙΤΣΑ
Η Κριτσά είναι από τα παλιότερα και το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό της Κρήτης. Υπάρχει από το 14. αϊ και το αποτελούσαν τρεις συνοικίες;
Κορναράτα, Χριστός, Κιπεριανά. Στην Κριτσά ζούσαν στα χρόνια της Βενετοκρατίας πλούσιοι και ευγενείς Κρητικοί, όπως φαίνεται από τους αφιερωτές που εικονίζονται στις βυζαντινές εκκλησίες του χωριού.
Το χωριό διατηρεί την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή λαϊκή του αρχιτεκτονική, με τα απλά και λιτά σπίτια. Λίγα τμήματα βενετικών αρχοντικών σώζονται ενσωματωμένα σε νεότερα σπίτια. Σώζονται το οθωμανικό σχολείο και δυο κρήνες από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι παλιότερα ασχολούνταν με την υφαντική.
MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
Η Παναγία Κερά.
Ο διάσημος για την ποιότητα των τοιχογραφιών του ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστός ως Παναγία Κερά, βρίσκεται 1 χλμ. πριν από την Κριτσά. Είναι τρίκλιτος ναός, με τρούλο στο κεντρικό κλίτος της Παναγίας. Το βόρειο κλίτος είναι του Αγίου Αντωνίου και το νότιο της Αγίας Άννας. Τα κλίτη ιδρύθηκαν σε διαφορετικές περιόδους.
Αρχαιότερο (του 13. σι) είναι το κεντρικό κλίτος. Οι τοιχογραφίες του εικονίζουν σκηνές από τα Ευαγγέλια. Οι μορφές είναι αυστηρές και επιβλητικές αρχαΐζουσας τεχνοτροπίας. Στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης ήταν η Πλατυτέρα. Στην καμάρα του Βήματος εικονίζεται η πολυπρόσωπη Ανάληψη και χαμηλά πίσω οπό την Αγία Τράπεζα,
οι συλλειτουργούντες αρχιερείς. Στον τρούλο εικονίζονται τέσσερις άγγελοι και από κάτω τέσσερις εορτές από το Δωδεκάορτο (Βάπτιση, Υπαπαντή, Έγερση Λαζάρου και Βαϊοφόρος. Στο τύμπανο είναι δώδεκα προφήτες και στα σφαιρικά τρίγωνα οι Ευαγγελιστές. Στη δυτική καμάρα σε οχτώ μεγάλους πίνακες εικονίζονται οι σκηνές: Βρεφοκτονία, Γέννηση του Χριστού, Μυστικός Δείπνος, Άγια των Αγίων, Συμπόσιο του Ηρώδη και Εις ΄Αδου Κάθοδος. Στο δυτικό τοίχο εικονίζεται η Σταύρωση, και από ' κάτω οι τιμωρίες των κολασμένων. Στους κάτω τοίχους ολόσωμοι αυστηροί άγιοι (ξεχωρίζει ο Άγιος Γεώργιος).
Στο βορειοδυτικό πεσσό εικονίζεται ο δημοφιλής στην Κρήτη δυτικός Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης.
MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
Το νότιο κλίτος χρονολογείται στο 14. αϊ. και οι τοιχογραφίες που είναι από τις πιο σημαντικές στην Κρήτη, ανήκουν στην Παλαιολόγε ι σ αναγέννηση, στη Μακεδονική Σχολή, που έχει σχέση με το Μυστρά. οι μορφές εικονίζονται ζωγραφισμένες με καθαρές γραμμές σε ευρύχωρα πλαίσια.Σε δεκατέσσερις ορθογώνιους πίνακες σε δύο ζώνες εικονίζονται σκηνές από Το Βίο της Αγίας Άννα και της Παναγίας, από τα θεομητορικά απόκρυφα ευαγγέλια, που δεν συνηθίζονται στη βυζαντινή ζωγραφική: η Οικία του Ιωακείμ, η Προσευχή της Άννας, η Γέννηση της Θεοτόκου, το Ύδωρ της Ελέγξεως, η θλίψη του Ιωσήφ και η Θεοτόκος Πύλη Κεκελεισμένη. Στο τεταρτοσφαίριο εικονίζεται η Αγία Άννα ως Πλατυτέρα. Στο δυτικό τοίχο είναι η χορηγική και κτητορική τοιχογραφία με την επιγραφή: "Χωρίον της Κριτζέας και Αντώνιος Λαμέρας.
Στο βόρειο κλίτος (του 14. αϊ.) εικονίζεται ο Χριστός Παντοκράτωρ και από κάτω οι συλλειτουργούσες Αρχιερείς και οι ένθρονοι Απόστολοι. Στο βόρειο τοίχο εικονίζεται η οικογένεια του κτήτορα Γ. Μαζηζάνη, ενδιαφέρουσες προσωπογραφίες με τη χαρακτηριστική ενδυμασία της εποχής Στην καμάρα απεικονίζεται με μεγαλειώδη και αποκαλυπτικό τρόπο η μεγάλη σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας ( Απόστολοι, τάγματα αγγέλων, μάρτυρες και όσιοι, ο Άγγελος που σαλπίζει την έλευση του Χριστού, η γη και η θάλασσα προσωποποιημένες που αποδίδουν στην κρίση τους νεκρούς τους, η Ψυχοστασία, οι κολασμένοι και ο πολυσύνθετος φυσιοκρατικά ζωγραφισμένος Παράδεισος.
MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
ΛΑΊΏΑυτή η σημαντική δωρική πόλη-κράτος της Ανατολικής Κρήτης;, γνωστή και ως "Λατώ η Ετέρα", ήταν χτισμένη σε ορεινή θέση (υψομ. 300 μ.), 3 χλμ. Β. από το κεφαλοχώρι Κριτσά. Το επίνειο της ήταν η "Λατώ προς Καμάραν", στη θέση της σημερινής πόλης του Αγίου Νικολάου. Αν και ίσως το όνομα Λατώ ταυτίζεται με τη ra-to των πινακίδων της Γραμμικής Β, δεν έχουν ανακαλυφθεί μινωικά λείψανα, εκτός από κάποιους θαλαμωτούς τάφους στην Κριτσά. Η πόλη έχει αξιόλογη ιστορία και σπουδαιότατα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Το όνομα της σχετίζεται με τη θεά Λητώ (Λατώ στη δωρική), που λατρευόταν στην πόλη, μαζί με τη θεά των τοκετών Ειλείθυια, την Άρτεμη και τον Ερμή, που εικονίζονταν και στα νομίσματα της. Οι Λάτιοι στον 3ο αι. μετέχουν στο Κοινόν των Κρητών και το 183 είναι ανάμεσα στις κρητικές πόλεις που συνήψαν ειρήνη με τον Ευμενή της Περγάμου. Από τη Λατώ καταγόταν ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος.
MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
Οι ανασκαφές, που έγιναν στις αρχές του 20. αϊ. και πιο πρόσφατα από Γάλλους αρχαιολόγους, αποκάλυψαν το κέντρο της πόλης, την 7λγορά και μεγάλο τμήμα της πόλης. Τα τείχη της σώζονται σε εντυπωσιακό ύψος και έχουν κατά διαστήματα ισχυρούς πύργους.Η κύρια πύλη έχει τρεις διαδοχικές εισόδους. Από την πύλη ξεκινά ένας ανηφορικός δρόμος με ” σκαλοπάτια και ράμπες, περνά δίπλα από τα εργαστήρια και καταλήγει στην Αγορά. Αγορά, η οποία στη μορφή που σώθηκε χρονολογείται στις αρχές των Ελληνιστικών χρόνων, είναι μια πεντάπλευρη πλατεία έκτασης περίπου 1/2 στρ. Στη Β. πλευρά της είναι το Πρυτανείον 80 θέσεων, του 7ου αι. π.Χ., με 11 βαθμίδες/καθίσματα μήκους 15 μ. και στα νότια μία εξέδρα σε σχήμα Π με πεζούλι/κάθισμα στους τοίχους. Τα δύο κτίσματα προορίζονταν για τους άρχοντες. Από τα Α. ήταν μια δωρική στοά. και στο κέντρο της Αγοράς ένα μικρό ιερό και μια βαθιά δεξαμενή. Στη Β. πλευρά, της Αγοράς, πάνω από τις βαθμίδες, είναι το " κυρίως Πρυτανείον", με την εσχάρα στο κέντρο και τριγύρω πεζούλια. Εδώ συνεδρίαζαν οι κόσμοι και χρησίμευε και ως εστιατόριον. Στα Α. είναι μια περίστυλη αυλή. Τα δωμάτια Β. από το Πρυτανείο ήταν τα αρχεία της πόλης.
Στα νότια της Αγοράς, υπάρχει μια διαμορφωμένη ταράτσα με μεγάλο αναλημματικό τοίχο. Εδώ είναι ο ναός της πόλης, που αποτελείται από τετράγωνο σηκό και ορθογώνιο πρόδομο, του τέλους του 4ου αι. π.Χ. Σώζεται η βάση του λατρευτικού αγάλματος. Μπροστά ήταν ο βωμός των θυσιών με δυο βαθμίδες. Κάτω από τον αναλημματικό τοίχο υπάρχει ένα υπαίθριο θέατρο 350 θέσεων και δίπλα μια εξέδρα με πεζούλια γύρω στους τοίχους.
Έχουν ανασκαφτεί ακόμη μερικά ιδιωτικά σπίτια της πόλης, η οποία αν και χρονολογείται στη μορφή που έχει σήμερα γύρω στο 300. όμως διατηρεί την αρχαϊκή πολεοδομική οργάνωση των πόλεων.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Στη θέση της σημερινής πρωτεύουσας του νομού Λασιθίου ήταν το επίνειο της "Λοτούς Ετέρας", η "Λατώ προς Καμάραν", και στο Μεσαίωνα ιδρύθηκε, το φρούριο Mirambello στο λόφο πάνω από τη λίμνη Μαντράκι. Η σημερινή πόλη ήταν μικρό χωριό τον περασμένο αιώνα., αλλά στις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο τουριστικό κέντρο.
MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
Η Λατώ προς Καμάραν (ή Καμάρα), άκμασε κυρίως στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο εις βάρος της άλλης Λατούς. Έχουν ανακαλυφθεί αγάλματα και επιγραφές και έχουν ανασκαφτεί πολλοί κεραμοσκεπείς τάφοι, που περιείχαν αξιόλογα κτερίσματα: γυάλινα μυροδοχεία και δακρυδόχοι, οξυπύθμενους αμφορείς και άλλα πήλινα αγγεία, χάλκινα κοσμήματα και καθρέπτες, ένα αυγό στρουθοκαμήλου. Σπουδαίο είναι ένα χρυσό στέφει με. φύλλα ελιάς κολλημένο πάνω στο κρανίο, που είχε στο στόμα του αργυρό νόμισμα του αυτοκράτορα Τ ιβερίου.Στα βυζαντινά χρόνια πιθανόν υπήρχε επισκοπή Καμάρας. Στον 5ο αι. χτίστηκε η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη μικρή χερσόνησο, που έδωσε το όνομα του στον οικισμό και αργότερα, στην πόλη. Ο μονόχωρος με τρούλο ναός είναι μοναδικό μνημείο της Εικονομαχικής περιόδου και διατηρεί τοιχογραφίες με ανεικονική διακόσμηση κάτω από νεότερα στρώματα τοιχογραφιών. Στην Ενετοκρατία υπήρχε το καστέλο Mirambello και μικρός οικισμός από τον οποίο σώθηκε η εκκλησία της Παναγίας με. τοιχογραφίες τριών περιόδων: αρχές 14.(1303) μέχρι και τέλος 15ου αι.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Είναι το δεύτερο σε μέγεθος Μουσείο της Κρήτης και στεγάζει αρχαιολογικά αντικείμενα από την ανατολική Κρήτη που χρονολογούνται από τα Νεολιθικά Χρόνια μέχρι το τέλος της Αρχαιότητας.
Ενδιαφέρον είναι ένα Φαλλόμορφο λίθινο ειδώλιο από το σπήλαιο Πελεκητά Ζάκρου.
Η μεγαλύτερη και ίσως η σπουδαιότερη συλλογή είναι τα ευρήματα από το προανακτορικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς. Από 260 τάφους προήλθαν 1600 πήλινα αγγεία των αντιπροσωπευτικών ρυθμών κεραμικής της προανακτορικής. Ακόμη χάλκινα εγχειρίδια και λεπίδες οψιανού.
Μεγάλη είναι και η ομάδα των ευρημάτων από τον προανακτορικό οικισμό στη θέση Φούρνου Κορυφή της Μύρτου Ιεράπετρας, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ένα σπονδικό πήλινο αγγείο, η περίφημη "θεά της Μύρτου".
Μια ομάδα χρυσών κοσμημάτων προέρχεται από το προανακτορικό νεκροταφείο του Μοχλού. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το χρυσό διάδημα με κεραίες σε σχήμα V και με έκτυπη διακόσμηση ζώων, και μια καρφίτσα μαλλιών με ανθόσχημη κεφαλή.
Στο Μουσείο βρίσκονται αρκετά ωραία λίθινα αγγεία και πολλά πήλινα ειδώλια ανδρών και γυναικών, αναθήματα των πιστών στα Ιερά Κορυφής.
Πολύ σημαντικά είναι μια πήλινη τετράπλευρη ράβδος και μια χρυσή περόνη με επιγραφές σε Γραμμική Α γραφής από τα Μάλια (;), ένα. λίθινο κύπελλο κοινωνίας και άλλα λίθινα αγγεία από το Μακρύγιαλο, ένα λίθινο ομοίωμα τρίτωνα με ανάγλυφη απεικόνιση μινωικών δαιμόνων από τα Μάλια, ένα γυναικείο ειδώλιο ιέρειας από τη Μυρσίνη.
Ακόμη εκτίθεται μεγάλη ποσότητα κεραμικής των μετανακτορικών μινωικών χρόνων από την Κριτσά, κεραμική των αρχαϊκών χρόνων από την Ελούντα και ελληνορωμαϊκή κεραμική από το νεκροταφείο της Λοτούς προς Καμάραν στη θέση Ποταμός του Αγίου Νικολάου.
ΙΣΤΡΩΝ
Η αρχαία πόλη βρισκόταν στη θέση Πύργος απέναντι από το Καλό Χωριό Μεραμπέλλου δίπλα στον ποταμό με το ίδιο αρχαίο όνομα Ίστρωνα. Άκμασε στα ελληνορωμαϊκά χρόνια. Το επίνειο της πόλης, που αναφέρεται και ως ίστρος, ήταν στη θέση Κατεβατή στην παραλία του Καλού Χωριού.
ΒΡΟΚΑΣΤΡΟ
Πάνω στο υψίπεδο του Βρόκαστρο σε υψόμετρο 313 μ. ανατολικά από το Καλό Χωριό ιδρύθηκε στο τέλος των μετανακτορικών μινωικών χρόνων και διατηρήθηκε μέχρι τον 7. αϊ. ένας ορεινός οικισμός/καταφύγιο, σαν το Καρφί, το Καβούσι και το Καστρί Παλαικάστρου. Η θέση του είναι στρατηγική με μεγάλη εποπτεία στο πέρασμα οπό το βορρά στο νότο, ενώ ταυτόχρονα είναι δυσπρόσιτη.
Υπήρχαν δύο συνοικίες μια ψηλά και μια λίγο χαμηλότερα με οχύρωση. Έχουν ανασκαφτεί πολλοί τάφοι διαφόρων τύπων. Οι ταφές έχουν γίνει με διάφορους τρόπους: σε πίθους και άλλα αγγεία, ταφές και καύσεις σε λαξευτούς τάφους, καύσεις σε ταφικά περιφράγματα. Έχουν εντοπιστεί δύο ιερά, ένα στον οικισμό με πεζούλι για τα είδωλα και ένα άλλο δίπλα στους τάφους.
Ο Άγιος Νικόλαος ( Άγιος όπως συνηθίζεται να αποκαλείται απο τους περισσότερους Κρητικούς), είναι η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου και βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, στη Δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμβέλλου. Η ονομασία του προήλθε από το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρμο Αγίου Νικολάου. Παλαιότερη γνωστή ονομασία, Μαντράκι, καθώς υπήρχαν πολλές μάντρες με κατσίκια που ξεχειμώνιαζαν. Άλλη γνωστή ονομασία κι αυτή που ακόμα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, Γιαλός.
Από το έτος 2000, λόγω του σχεδίου Καποδίστρια, στο Δήμο Αγίου Νικολάου συγχωνεύθηκαν οι κοινότητες Κριτσάς, Ελούντας, Λιμνών, Καλού Χωριού, Βρουχά, Σκινιά, Λούμα, Ζενίων, Έξω Ποτάμων, Κρούστα, Έξω Λακωνίων, Μέσα Λακωνίων και Πρίνας. Από το έτος 2011 κι έπειτα από το νόμο Καλλικράτη , στο δήμο Αγίου Νικολάου συγχωνεύθηκαν ο δήμος Νεαπόλεως και η κοινότητα Βραχασίου.
Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον τουρισμό, στην καλλιέργεια ελιάς και στη μη σταυλισμένη κτηνοτροφία.
Οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 19.593 . Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης οι πολλές παραλίες της, οι οποίες κάθε χρόνο πιστοποιούνται για την καθαριότητα και τις παροχές τους[1] .
Μινωική εποχή
Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Λατούς προς Καμάρα, επίνειο της Λατούς Ετέρας (σημαντική ορεινή πόλη των Δωριέων, 3,5 χιλιόμετρα βόρεια της Κριτσάς). Οι δύο πόλεις αποτελούσαν μια διοικητική ενότητα τον 3ο Π.Χ αιώνα , λάτρευαν την ίδια θεότητα, την Ειλειθυία, προστάτιδα των τοκετών κι είχαν ενιαία νομίσματα που από το ένα μέρος εικόνιζαν την Ειλειθυία ή την Άρτεμη κι από το άλλο τον Ερμή με τη λέξη ΛΑΤΙΩΝ. Οι πολίτες της Λατούς προς Καμάρα ονόμαζαν τους εαυτούς τους Καμαρίτες.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΕΛ.Γ.Α. |
Ελληνορωμαϊκή περίοδος
Η Λατώ προς Καμάρα, ως λιμάνι, αναπτύχθηκε την περίοδο αυτή πληθυσμιακά και οικονομικά ενώ αντίθετα η Λατώ άρχισε να φθίνει.
Από την περίοδο αυτή έχουν ανεβρεθεί αγάλματα, επιγραφές και πολλοί τάφοι στην περιοχή του ποταμού. Τα κτερίσματα των τάφων αρκετά από τα οποία είναι ενδιαφέροντα, εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο.
Πρώτη Βυζαντινή περίοδος
Εξακολουθούσε να υπάρχει ως αξιόλογη πόλη , η Επισκοπή Καμάρας , όπως αναφέρεται στο Συνέκδημο από τον Ιεροκλή.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
- Άρθρα - Επιστ. Δημοσιεύσεις
02.10.2013 | 13:15
- Φάκελοι
02.11.2012 | 07:00
- Δελτία Τύπου
18.09.2013 | 12:57
Λίμνη Βουλισμένη ( 'Λίμνη' για τους Αγιονικολιώτες) είναι μια μικρή Λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πόλης. Πολλοί αρχαίοι μύθοι αναφέρουν τη Λίμνη, οι αρχαιότεροι από τους οποίους θέλουν τις θεές Αθηνά και Άρτεμη να λούζονται σε αυτή. Με τη Λίμνη συνδέονται δύο αστικοί μύθοι, ότι δεν υπάρχει πυθμένας, και ότι η Λίμνη συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Ο τελευταίος μύθος στηρίζεται στο ότι κατά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, τα νερά της Λίμνης φούσκωσαν και πλημμύρισαν τις γύρω από αυτήν αποθήκες. Στον πυθμένα της λίμνης υπάρχει πολεμικό υλικό που εγκαταλείφθηκε από τους Γερμανούς στρατιώτες προτού αποχωρήσουν στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου[2].
MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
Ένα πάρκο με πεύκα και αλμυρίκια πάνω από τη Λίμνη προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης.Από το πάρκο αυτό ξεκινά ένα πετρόχτιστο μονοπάτι, ελίσσεται ανάμεσα στα δένδρα και καταλήγει στη Νότια πλευρά της Λίμνης, εκεί όπου δένουν μικρά σκάφη αλιείας.Η Σπιναλόγκα.Το νησί που άφησαν την τελευταία τους πνοή πολλοί άνθρωποι από λέπρα.Πλέον κάποια από τα κτίρια και σπίτια της σώζονται ως αρχαιολογικοί χώροι και υπάρχουν τουριστικά γραφεία που μεταφέρουν τους τουρίστες με βάρκα στο νησί από την Ελούντα και εκεί γίνετε η ξενάγηση τους στα συγκεκριμένα σημεία του νησιού που επιτρέπετε η πρόσβαση. Είναι εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.
Η Μαρίνα του Δήμου Αγίου Νικολάου όπου διοργανώνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες.
Οι σκάλες της πόλης είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Καθώς η πόλη είναι κτισμένη σε λόφους οι σκάλες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της, με αρκετους αρχιτέκτονες της περιοχής να έχουν σχεδιάσει από μια.
Η Κιτροπλατεία, μια πλατεία με μικρή παραλία, από την οποία ξεκινάει πετρόχτιστος πεζόδρομος που ακολουθεί την ακτογραμμή και καταλήγει στη Μαρίνα. Το όνομά της προέρχεται από το εμπόριο των κίτρων καθώς από αυτήν την παραλία κι εξαιτίας του βάθους της, μπορούσαν να φορτώσουν τα εμπορικά καΐκια προτού ακόμα η πόλη αποκτήσει λιμάνι.
Ο λόφος του Αγίου Χαραλάμπους , δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία ένα αλσύλλιο από πεύκα με μια παλιά υδατοδεξαμενή στην οροφή της οποίας φύονται δύο πεύκα. Από το λόφο έχει κανείς πανοραμική θέα της πόλης και του κόλπου.
Τα νησάκια Αγίων Πάντων και Φάρου, είναι ένα παράδειγμα στην Φυσική Ιστορία καθώς ενώ απέχουν ελάχιστα μέτρα το ένα από το άλλο τα είδη της πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενούν έχουν εξελιχθεί διαφορετικά Στο νησί των Αγίων Πάντων έχουν μεταφερθεί από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα κρητικοί αίγαγροι, τα Κρι Κρι, προκειμένου να διατηρηθεί καθαρό το είδος.
MEGA XORHGOS TV
ΣΙΓΑΝΟΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα ΠΕΡΙΟΧΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ Δήμος Αγίου Νικολάου, Νομός Λασιθίου Τηλ.:2841083111 Φαξ: 2841083111
Ενισχύσεις σε πραγματικούς αγρότες και με βάση το «πρασίνισμα» της καλλιέργειας, καθώς και ανακατανομή των επιδοτήσεων μεταξύ των περιφερειών της ίδιας χώρας σταδιακά μέχρι το 2019 φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014 0 2020.
Αυτά προκύπτουν από το σχέδιο πολιτικής συμφωνίας που κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα για τη νέα περίοδο πρόκειται να εισπράξει κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα αφορούν σε άμεσες ενισχύσεις και τα 3,74 δισ. ευρώ σε αναπτυξιακά έργα για την ύπαιθρο. Η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει η νέα ΚΑΠ είναι ότι οι επιδοτήσεις δεν θα δίνονται πια σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές του κάθε αγρότη, αλλά το κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να επιλέξει είτε διοικητικά είτε γεωργικά κριτήρια. Για παράδειγμα διαχωρισμός μεταξύ βοσκοτόπων και γεωργικών εκτάσεων ή ανάμεσα σε πεδινές και ορεινές περιοχές.
Το 30% των ενισχύσεων θα χορηγούνται με την εφαρμογή ορισμένων βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Αυτό βέβαια, στην περίπτωση της χώρας μας δεν θα αφορά την πλειονότητα των αγροτών, καθώς τα όρια που μπαίνουν σε στρέμματα (άνω των 100), αφορούν περίπου το 5% του γεωργικού πληθυσμού. Ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα ΚΑΠ δίνεται για τους νέους αγρότες. Το κάθε κράτος - μέλος θα διαθέτει το 2% των εθνικών του κονδυλίων για την ενίσχυση σε νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα αγρότες μέχρι 40 ετών.
Η κύρια όμως μεταρρύθμιση που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της Ε.Ε. έχει να κάνει με την καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού». Σκοπός είναι με την κατάρτιση καταλόγων και κριτηρίων να αποκλείονται, κυρίως, επιχειρήσεις που εισέπρατταν επιδοτήσεις παρά το ότι η κύρια δραστηριότητά τους δεν ήταν γεωργική. Οι κυριότερες αλλαγές που έρχονται στις Άμεσες Ενισχύσεις είναι:
1. Το καθεστώς βασικής ενίσχυσης (ΚΒΕ): τα κράτη- μέλη θα διαθέτουν το 70% των εθνικών κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις στο νέο καθεστώς βασικής ενίσχυσης - μετά την αφαίρεση των ποσών που έχουν δεσμευθεί ως πριμοδοτήσεις για τους νέους γεωργούς, και άλλων ποσών όπως για πριμοδοτήσεις σε μειονεκτικές περιοχές, το καθεστώς μικρών εκμεταλλεύσεων, την αναδιανεμητική ενίσχυση, καθώς και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Για την ΕΕ-12, η ισχύς του απλούστερου, κατ' αποκοπή καθεστώτος ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) θα παραταθεί έως το 2020.
2. Εσωτερική σύγκλιση: τα κράτη-μέλη που διατηρούν ενισχύσεις, οι οποίες βασίζονται σε ιστορικές αναφορές πρέπει να στραφούν προς περισσότερο ομοιόμορφα επίπεδα ενισχύσεων ανά εκτάριο. Μπορούν να επιλέξουν διάφορες λύσεις: να εφαρμόσουν εθνική ή περιφερειακή προσέγγιση (με βάση διοικητικά ή γεωργικά κριτήρια). Να επιτύχουν ένα περιφερειακό - εθνικό ποσοστό μέχρι το 2019, ή να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν λιγότερο από το 90% του περιφερειακού - εθνικού μέσου όρου -με την πρόσθετη εγγύηση ότι η ελάχιστη ενίσχυση για κάθε αγρότη θα φθάσει το 60% του εθνικού/ περιφερειακού μέσου όρου μέχρι το 2019. Τα ποσά που διατίθενται σε γεωργούς που λαμβάνουν περισσότερα από τον περιφερειακό/εθνικό μέσο όρο θα προσαρμοστούν αναλόγως, ενώ παράλληλα τα κράτη-μέλη θα μπορούν να μειώσουν οποιεσδήποτε «απώλειες» στο 30%.
3. Τα κράτη-μέλη έχουν επίσης το δικαίωμα να χορηγούν αναδιανεμητική ενίσχυση για τα πρώτα εκτάρια (στρέμματα), για την οποία μπορούν να λάβουν μέχρι και το 30% των εθνικών κονδυλίων και να το αναδιανείμουν σε γεωργούς για τα πρώτα τους 30 εκτάρια (300 στρέμματα) (ή μέχρι τον μέσο όρο της έκτασης των εθνικών εκμεταλλεύσεων εάν οι εκτάσεις τους ξεπερνούν τα 30 εκτάρια). Αυτό θα έχει σημαντικά αναδιανεμητικά αποτελέσματα. Μια επιπλέον πιθανή λύση είναι η χορήγηση μέγιστης ενίσχυσης ανά εκτάριο.
4. Νέοι Αγρότες: Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανανέωση των γενεών, η βασική ενίσχυση που χορηγείται σε νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα νέους αγρότες (ηλικίας κάτω των 40) θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα επιπλέον 25% για τα πρώτα 5 χρόνια απασχόλησης. Η σχετική χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 2% του εθνικού κονδυλίου το πολύ και είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη. Το μέτρο αυτό συμπληρώνει άλλα μέτρα που εφαρμόζονται για τους νέους γεωργούς στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
Κτηνοτροφικά νέα
5. Περιοχές με φυσικούς περιορισμούς-μειονεκτικές περιοχές: τα κράτη-μέλη (ή οι περιφέρειές τους) μπορούν να χορηγούν πρόσθετη ενίσχυση για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (όπως ορίζονται στους κανόνες περί αγροτικής ανάπτυξης) - μέχρι ποσοστό 5% του εθνικού κονδυλίου. Πρόκειται για προαιρετική ρύθμιση που δεν επηρεάζει τις επιλογές που προβλέπονται στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης σε μειονεκτικές περιοχές.6. Οικολογική μέριμνα: Εκτός της βασικής ενίσχυσης, κάθε εκμετάλλευση θα λαμβάνει μια ενίσχυση ανά εκτάριο για την τήρηση ορισμένων γεωργικών πρακτικών επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον. Τα κράτη-μέλη θα χρησιμοποιούν το 30% του εθνικού τους κονδυλίου, για την πληρωμή των εν λόγω ενισχύσεων. Η οικολογική μέριμνα είναι υποχρεωτική και η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της θα συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων που θα υπερβαίνουν τις ενισχύσεις περιβαλλοντικού προσανατολισμού, δηλαδή, μετά μια μεταβατική περίοδο, οι παραβάτες θα χάνουν μέχρι και το 125% των οικολογικών ενισχύσεων που δικαιούνται.
Αγροτικά νέα
Προβλέπονται 3 βασικά μέτρα:
•Διατήρηση μόνιμων χορτολιβαδικών εκτάσεων, και
• διαφοροποίηση της γεωργικής παραγωγής (κάθε αγρότης πρέπει να πραγματοποιεί τουλάχιστον 2 καλλιέργειες όταν οι αρόσιμες εκτάσεις του υπερβαίνουν τα 10 εκτάρια και τουλάχιστον 3 καλλιέργειες όταν οι αρόσιμες εκτάσεις του υπερβαίνουν τα 30 εκτάρια. Η κύρια καλλιέργεια πρέπει να καλύπτει το 75% το πολύ των αρόσιμων εκτάσεων και οι δύο κύριες καλλιέργειες το 95% τουλάχιστον των αρόσιμων εκτάσεων).
•Διατήρηση μιας «περιοχής οικολογικής εστίασης» ίσης τουλάχιστον με το 5% των αρόσιμων εκτάσεων της εκμετάλλευσης, για εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 15 εκταρίων (εκτός από τις μόνιμες χορτολιβαδικές εκτάσεις) - δηλαδή περιθώρια των αγρών, φράκτες, δέντρα, εκτάσεις σε αγρανάπαυση, χαρακτηριστικά τοπίου, βιότοποι, ζώνες ανάσχεσης, εκτάσεις δασοφύτευσης. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 7% μετά από έκθεση και νομοθετική πρόταση που θα υποβάλει η Επιτροπή το 2017.
Περισσότερες επιλογές ενημέρωσης
7. «Ενεργοί γεωργοί»: Για να καλυφθούν ορισμένα νομικά κενά, τα οποία επέτρεψαν σε λίγες επιχειρήσεις να ζητήσουν άμεσες ενισχύσεις μολονότι η κύρια επιχειρηματική τους δραστηριότητα δεν ήταν γεωργική, η μεταρρύθμιση καθιστά αυστηρότερους τους κανόνες για τους ενεργούς γεωργούς. Τα κράτη- μέλη θα πρέπει υποχρεωτικά να καταρτίσουν έναν νέο κατάλογο επαγγελματικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αποκλείονται από τη λήψη άμεσων ενισχύσεων (που καλύπτει αεροδρόμια, σιδηροδρομικές υπηρεσίες, έργα υδροδότησης, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες και μόνιμους χώρους άθλησης και αναψυχής) εκτός εάν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πραγματική γεωργική δραστηριότητα. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να προσθέσουν στον κατάλογο αυτόν και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ενισχύσεις για συγκεκριμένα προϊόντα
Για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα της εσωτερικής σύγκλισης για συγκεκριμένους τομείς σε ορισμένες περιφέρειες και να ληφθούν υπόψη οι επικρατούσες συνθήκες, τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν περιορισμένα κονδύλια για «συνδεδεμένες» ενισχύσεις, δηλαδή να καταβάλουν ενισχύσεις που συνδέονται με συγκεκριμένα προϊόντα. Ανάλογα ποσά θα πρέπει να περιορίζονται στο 8% του εθνικού κονδυλίου, εφόσον το κράτος- μέλος προβλέπει ήδη 0-5% για συνδεδεμένες ενισχύσεις, ή μέχρι 13%, εάν το τρέχον επίπεδο της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι υψηλότερο από το 5%. Η Επιτροπή έχει την ευχέρεια να εγκρίνει υψηλότερο ποσοστό όταν το κρίνει απαραίτητο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για χορήγηση «συνδεδεμένης» ενίσχυσης 2% για τα πρωτεϊνούχα φυτά.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
- Σοκ στην ελληνική αγορά η φετινή παραγωγή ελαιολάδου
- «Νιετ» Ρωσίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα Λιθουανίας
- Συνεχίστηκαν με ελάχιστους ρυθμούς οι εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών
- Αύξηση στην παραγωγή ακτινιδίων στις χώρες του βόρειου Ημισφαιρίου
- Έλεγχοι προϊόντων Ιουλίου-Αυγούστου 2013
- Εξαγωγές γιαουρτιού στην Γερμανία
ΝΟΜΟΣ
- Ο νέος Αγορανομικός Κώδικας
- Νέος νόμος για τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών
- Νέος νόμος για την προστασία της κτηνοτροφίας και των ζωωτροφών
- Κοινοτική νομοθεσία προϊόντων φυτικής & ζωικής προέλευσης
- Η Προστασία των Σπόρων στη Διεθνή, Κοινοτική και Ελληνική Νομοθεσία