ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV
ΤΑΒΕΡΝΑ OLONDI ΣΧΊΣΜΑ ΕΛΟΎΝΤΑΣ,
Τηλέφωνο :284 104 1040 Κινητό :694 415 9700
Ελούντα
Παγκόσμιας φήμης τουριστικό θέρετρο βόρεια του Αγίου Νικολάου, με δαντελωτές ακρογιαλιές υπήνεμες αμμουδιές, πεντακάθαρη θάλασσα, γαλήνιο και πανέμορφο περιβάλλον. Απέχει 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και ο χαραγμένος στην πλαγιά δρόμος σου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις το υπέροχο θέαμα του κόλπου του Μεραμπέλου και του Κόρφου.
Είναι κτισμένη στις νότιες ακτές του ομώνυμου κόλπου, 1 χιλ. δυτικά από την αρχαία Ολούντα στην οποία οφείλει το όνομα της. Είναι το μέρος που προτίμησαν μυθικές μορφές της Μινωικής Κρήτης και ιστορικές μορφές του καιρού μας.
MEGA XORHGOS TV
Το παραδοσιακό εστιατόριο OLONDI, λειτουργεί απο το 1990 στην Ελούντα της Κρήτης, βρίσκεται λίγο πριν απο την πλατεία ακριβώς πάνω απο την θάλασσα και είναι ανοικτό καθημερινά απο το μεσημέρι έως αργά το βράδυ.
Έχουμε φροντίσει για τους λάτρεις της μεσογειακή κουζίνας, της κρητικής διατροφής και οτιδήποτε γνήσιο και εκλεκτό. Διαλεχτά κρέατα, ολόφρεσκα ψάρια, παραδοσιακά μεζεδάκια και επιλεγμένα κρασιά καθώς και μοναδική τσικουδιά.
Διεύθυνση: ΕΛΟΥΝΤΑ, 72053 - Λασιθίου
Τηλέφωνο: 2841041040
Fax: 2841041820
E-mail: olondirestaurant@yahoo.com
Ιστοσελίδα: http://www.facebook.com/olondi.elounta
Υπεύθυνος: ΦΡΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ελούντα… ένα μέρος που λέγεται αλλά δύσκολα περιγράφεται. Ένα μέρος που μόνο ζώντας το μπορείς να το νοιώσεις και μετά… να το ονειρευτείς.
Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται η αρχαία Ολούς. Ο τόπος κατοικείται οργανωμένα από τα Μινωικά χρόνια. Η Ολούς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εκατό πόλεις της αρχαίας Κρήτης, με πληθυσμό άνω των 30.000 ψυχών. Το διοικητικό σύστημα της Ολούντος ήταν η ευνομία, ένα είδος δημοκρατίας. Στην Ολούντα λατρευόταν ο Ταλλαίος Δίας, ο Απόλλωνας και η Βριτόμαρτις με ναό αφιερωμένο σ΄ αυτήν. Είχε δικά της νομίσματα. Ο Σβορώνος αναφέρει 11 διαφορετικούς τύπους. Στα περισσότερα παριστάνεται στη μία πλευρά η Άρτεμις Βριτόμαρτις, και από την άλλη ο Ζευς αετοφόρος, ή δελφίνι ή άστρο.
Η ακμή της Ολούντας συνεχίστηκε και κατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο. Το μαρτυρούν η Βασιλική του Πόρου με το θαυμάσιο μωσαϊκό, επισκέψιμο σήμερα και η Βασιλική της Κολοκύθας με τα εξαίσια λευκά μάρμαρα.
ImageΠαραλίες
Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τη θάλασσα απολαμβάνοντας το μπάνιο του στα πεντακάθαρα νερά των παραλιών της Ελούντας που βραβεύονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Γαλάζια Σημαία.
Ακριβώς δίπλα στο λιμάνι είναι η Δημοτική πλάζ, μια άρτια οργανωμένη μεγάλη παραλία, ιδανική για θαλάσσια σπορ, με ταβέρνες και καφετέριες δίπλα της που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Ανατολικά του Σκίσματος 800 περίπου μέτρα βρίσκονται οι βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία παραλία Χιόνα και Πόρος.
Άλλη παραλία για μπάνιο η παραλία του ξενοδοχείου Δρήρος, κατάφυτη με αλμυρίκια και οι δυο βοτσαλωτές παραλίες του οικισμού Πλάκα με τα κρυστάλλινα νερά.
Της Αγίας Μαρίνας και της παραλίας που βρίσκεται στην άκρη του οικισμού.
Με το αυτοκίνητο και αφήνοντας το κανάλι μέσω χωματόδρομου θα βρεθείτε κοντά στην εκκλησία του Αγίου Λουκά. Από κει κατηφορίζοντας με τα πόδια θα βρεθείτε στη παραλία της Κολοκύθας με τα πρασινογάλαζα νερά της.
Η Ελούντα έχει σήμερα 2.200 κατοίκους που ζουν στους 6 οικισμούς της,
οι περισσότεροι απ΄ αυτούς στο Σκίσμα και ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, αλλά και με το ψάρεμα.
Ένα γεγονός που βοήθησε σημαντικά στην προβολή της Ελούντας ήταν τα γυρίσματα της ταινίας «Στα Κρόσσια του Φεγγαριού» του Ντίσνεϊ το 1964 . Από τότε άρχισε να αναπτύσσεται δειλά – δειλά ο τουρισμός. Σήμερα διαθέτει αξιόλογες μονάδες, στην πλειοψηφία τους ξενοδοχεία πολυτελείας, υψηλού επιπέδου,
που χρόνια τώρα συμπεριλαμβάνονται στα 100 καλλίτερα ξενοδοχεία του κόσμου και φιλοξενούν σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.
Η Ελούντα είναι ένα ψαροχώρι του νομού Λασιθίου στην βόρεια ακτή του νησιού της Κρήτης που αποτελεί μέρος του του Άγίου Νικολάου .
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΛΟΝΤΙ ΣΧΊΣΜΑ ΕΛΟΎΝΤΑΣ,
Τηλέφωνο :284 104 1040 Κινητό :694 415 9700
Είναι παραθαλάσσιος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Σε μεγάλο βαθμό την επισκέπτονται VIPs για τα παραθαλάσσια θέρετρα πολυτελείας . Απέναντι της βρίσκεται ένα νησί πόλυ μικρό που ονομάζεται Σπιναλόγκα που περικλείεται βόρεια από τον κόλπο της Ελούντας .
Ο δρόμος πρός την Ελούντα από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα σε μήκος ακολουθόντας την ακτή , καθώς ανεβαίνει προς την κορυφή ενός μικρού βουνού .
Το μικρό χώριο της Πλάκας (Λασίθι) , με θέα το νησί της Σπιναλόγκας απέχει μόλις 5 χλμ. από την κεντρική πλατεία της Ελούντας κατευθυνόμενοι βόρεια μακριά από τον Άγιο Νικόλαο .
Οι κάτοικοι της ζούσαν τις οικογένειές τους από τη γεωργία, το ψάρεμα, την παραγωγή αλατιού στις ενετικές αλυκές και την εξόρυξη της ακονόπετρας
Στην Ελούντα οι πρώτες καταγράφες οικισμού ήταν η αρχαία πόλη της Ολούς της οποίας οι κάτοικοι ήταν σε σύγκρουση με τους κατοίκους της Ντοριαν Λατώ . Το μεγαλύτερο μέρος της Ολούς ήταν αναγεννημένο από την θάλασσα και είναι ακόμη ορατά τα σημάδια κατά την κατάδυση στον κόλπο της Ελούντας. [εκκρεμεί παραπομπή] Άπο τις αρχές του 1900 έφευγαν άπο το λιμανάκι βαρκούλες που μετέφεραν τους λεπρούς στην κατοικία της Σπιναλόγκας .
Η Ελούντα λασιθίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Γράφει ο Παπαγιαννάκης Δημήτριος
Ελούντα Λασιθίου
Στον κόλπο του μεραμπέλλου δεσπόζει σήμερα ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της κρήτης. Η Ελούντα αποτελεί έναν αρκετά εκλεπτυσσμένο προορισμό για τον εγχώριο και μη τουρισμό. Όμως η Ελούντα δεν είναι διάσημη μόνο στις μέρες μας. Η Ελούντα είναι μία από τις αρχαιότερες γνωστές πόλεις της κρήτης.
Ο Όμηρος, όπως και ο Παυσανίας, είναι οι πρώτοι που εκθέτουν στα έργα τους μία πόλη-κράτος με το όνομα Ολούς. Η ιστορία της όμως είναι ακόμα παλαιότερη.
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΛΟΝΤΙ ΣΧΊΣΜΑ ΕΛΟΎΝΤΑΣ,
Τηλέφωνο :284 104 1040 Κινητό :694 415 9700
Ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της προϊστορικής πόλης της Ολούντας. Το μινωικό όνομα της πόλης εικάζεται ότι ήταν Ολούντα παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.
Το όνομα Ολούς, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί τι ακριβώς σημαίνει, εικάζεται ότι είναι προελληνικό όνομα το οποίο ανήκει στην εποχή πριν τη γραφή (προϊστορία). Η τοποθεσία της βρίσκεται στη θέση Πόρος, στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο (σήμερα νησί ύστερα από τη διάνοιξη διώρυγας από τους Γάλλους το 1897) Κολοκύθα με τη στεριά.
Σήμερα, μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, ενώ ερείπια φαίνονται στο βυθό της θάλασσας. Στα δυτικά του ισθμού έχουν ανασκαφεί από γάλλους και έλληνες αρχαιολόγους τάφοι της μινωικής και κλασσικής περιόδου.
Κατά την αρχαιότητα η Ολούς (ή ο Ολούς κατά μία διαφορετική άποψη), έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν γνωστή για την εξόρυξη ακονόπετρας,
μία πέτρα που χρησιμεύει για το ακόνισμα μαχαιριών και που χρησιμοποιούνταν από τα προϊστορικά χρόνια. Για τον ίδιο λόγο ο Όμηρος μνημονεύει στην Ιλιάδα την πόλη. Ένα άλλο υλικό που εξήγαγαν ήταν η πορφύρα, μία χρωστική ουσία που προέρχεται από την επεξεργασία συγκεκριμένου όστρακου, μία ουσία πολύτιμη λόγω της σπανιότητας των οστράκων.
Είναι κοινώς αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα, ότι η Ολούς άκμαζε κατά τα μινωικά χρόνια. Ήταν μία πόλη ισχυρή, οχυρωμένη, με δύο φυσικά λιμάνια, ιερό, δικό της νόμισμα και δικό της πολίτευμα.
Το πολίτευμά της λεγόταν “Ευνομία”. Επρόκειτο για δημοκρατικό πολίτευμα, κατά το οποίο οι άρχοντες που είχαν νομοθετική και εκτελεστική εξουσία λεγόταν “Κόσμιοι”.
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΛΟΝΤΙ ΣΧΊΣΜΑ ΕΛΟΎΝΤΑΣ,
Τηλέφωνο :284 104 1040 Κινητό :694 415 9700
Το σώμα των Κοσμίων το εξέλεγε κάθε χρόνο ένα εκλογικό σώμα που είχε το όνομα «Κοσμίοντες».
Οι Κόσμιοι εκλεγόταν για να κυβερνήσουν ένα χρόνο και ήταν το συλλογικό όργανο της Πολιτείας, που ο αρχηγός της ονομαζόταν «Πρωτόκοσμος». Σημαντική θέση στη θρησκεία είχε ο Ταλαίος Δίας, ενώ κατά το 2ο π.Χ. Αιώνα δέσποζε το περίφημο ξύλινο άγαλμά της θεάς Άρτεμης Βρυτόμαρτυς.
Έχουν βρεθεί πολλά δείγματα της λατρείας των αρχαίων όπως πήλινες προτομές θεών, μια κουροτρόφος, μια άλλη θεά με πόλο στο κεφάλι, μια ένθρονη θεά, πήλινα ειδώλια πουλιών, μιας σειρήνας, χοίρων και χελωνών, καθώς και πολλούς λύχνους. Ένας λύχνος είναι ένα σπάνιο “πολύφωτο” με εβδομήντα μύξες (οπές) στην περιφέρεια του.
Η αρχαία Ολούς, που βρισκόταν κοντά με τη Λατώ, είχε συχνά διαμάχες με την τελευταία. Στη θέση Λενικά, στα σύνορα των πόλεων Ολούντος και Λατούς προς Καμάραν ήταν το Αφροδίσιον: ένα δίχωρο τετράγωνο ιερό του 2ου αι. αφιερωμένο στον Άρη και την Αφροδίτη, που χτίστηκε στη θέση αρχαιότερου Αφροδισίου του 8ου αι. Οι δύο χώροι είχαν κοινό προστώο, την “παστάδα”.
Κάτω από το δάπεδο της παστάδας ανακαλύφθηκε η εσχάρα και μια βάση κολόνας του αρχαίου Αφροδισίου. Ενδεχομένως το ιερό να ήταν και η αιτία της αντιπαλότητας μεταξύ Ολούντας και Λατούς. Η αρχαία Ολούς θεωρείται εξέχουσας σημασίας από τους επιστήμονες σήμερα, ενώ πολλά δείγματα των ευρημάτων φιλοξενούνται στο μουσείου του Λούβρου.
Η λαμπρή ιστορία της αρχαίας Ολούς διακόπτεται απότομα από έναν ισχυρό σεισμό το 780 μ.Χ. Επιπλέον εκείνη την περίοδο η κρήτη δέχεται επιθέσεις από Άραβες πειρατές οι οποίοι από τα χρόνια του Λέοντα Γ’ (717-741) είχαν αρχίσει να κατακτούν περιοχές της κρήτης. Όπως είναι λογικό, οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη αναζητώντας την ασφάλεια στους ορεινούς όγκους της περιοχής. Η αποδυνάμωση της ναυτικής και εμπορικής δραστηριότητας ήταν γεγονός.
Η αρχαία Ολούς ζούσε την παρακμή μέχρι το 13ο αιώνα όταν το 1211 η κρήτη πέρασε στα χέρια των Ενετών. Ξεκινά, έτσι, μία περίοδος φωτός για την κρήτη. Μιά νέα εποχή, έπειτα από τόσα χρόνια αραβοκρατίας, αρχίζει και για την Ολούς.
Σε ενετικό έγγραφο του 1376, η αρχαία πόλη της Ολούς αναφέρεται ως Elonda. Η Σπιναλόγκα ήταν μέχρι τότε
undefined
Σπιναλόνγκα
γνωστή ως Καλυδών. Οι Ενετοί τη μετονόμασαν σε σπιναλόγκα από τα λατινικά spina lunga που σημαίνει μακρύ αγκάθι. Ως γνωστόν, οι ενετοί εκτός από την αναγέννηση, φέραν μαζί τους και το εμπορικό τους ταλέντο, αφού επρόκειτο για κράτος κατεξοχήν ναυτικό με έμφαση στο εμπόριο.
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΛΟΝΤΙ ΣΧΊΣΜΑ ΕΛΟΎΝΤΑΣ,
Τηλέφωνο :284 104 1040 Κινητό :694 415 9700
Μπορούμε λοιπόν και πάλι να θεωρήσουμε άκρως φυσιολογικό ότι μία πόλη με ισχυρό λιμάνι θα άκμαζε κατά την κατοχή των Ενετών.
Εκτός από την αξιοποίηση του λιμανιού της Ολούντας, πλέον Ελούντας, οι ενετοί φτιάξαν και τις αλυκές, αφού την εποχή εκείνη, το εμπόριο αλατιού είχε την τιμητική του. Το 1579, οι Ενετοί προκειμένου να προφυλάξουν την πόλη από την πειρατεία, οχύρωσαν τη Σπιναλόγκα. Είναι άξιο αναφοράς, ότι το φρούριο της Σπιναλόγκα ήταν τόσο καλοφτιαγμένο, που οι Ενετοί το κράτησαν υπό την κατοχή τους μέχρι το 1715, 65 δηλαδή χρόνια αφότου οι Τούρκοι κατέκτησαν την κρήτη.
Σε αυτό το σημείο, κρίνω άξιον αναφοράς το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η σπιναλόγκα ως ορμητήριο για τους χαΐνηδες, τους κρητικούς αντάρτες που εναντιώθηκαν στους τούρκους κατακτητές. Κατά την τουρκοκρατία σταματάει η ανάπτυξη της Ελούντας αλλά δεν παρακμάζει σημαντικά.
Λίγο πριν τη λήξη της Τουρκοκρατίας, μαρτυρείται από δημόσιο έγγραφο της εποχής, ότι στην Ελούντα ζουν 681 κάτοικοι.Το 1905 ιδρύεται στη Σπιναλόγκα το γνωστό λεπροκομείο υπό της αιγίδα της κρητικής πολιτείας το οποίο λειτουργεί μέχρι το 1957. Έπειτα από την ένωση με την Ελλάδα το 1913 αρχίζει και πάλι η ανάπτυξη της στάσιμης μέχρι τότε πόλης και το 1928 ζουν 1500 κάτοικοι.
Κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η Ελούντα ήταν υπό την κατοχή των Γερμανών αφού τα εδάφη της ήταν κατάλληλα για απόβαση από τους συμμάχους. Το 1969 χτίζεται το πρώτο ξενοδοχείο και ξεκινά η τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής. Κατά την τελευταία απογραφή, στην Ελούντα ζουν 2200 κάτοικοι.
Κάνοντας μία γενική θεώρηση, διαπιστώνουμε πως η Ελούντα ακολούθησε μια σταθερή πορεία στο χρόνο. Η γεωγραφική της τοποθεσία την κατέστησε μία σημαντική εμπορική, στρατηγική και τουριστική πόλη στο βάθος των αιώνων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΛΟΝΤΙ ΣΧΊΣΜΑ ΕΛΟΎΝΤΑΣ,
Τηλέφωνο :284 104 1040 Κινητό :694 415 9700
Αναμφίβολα πρόκειται για μία πόλη, που έχει τη δική της θέση στην ιστορία, που έπαιξε και παίζει το δικό της ιδιαίτερο ρόλο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΣΑΙΤ
“Αξεχαστα βραδια με ονειρικη θεα και φανταστικους μεζεδες”
5 από 5 αστέριαΗ κριτική έγινε: 17 Οκτώβριος 2012
Επισκεφθηκαμε την Ελούντα τον φετεινο Αυγουστο για τις διακοπες μας .Αυτο που μας αρεσε πολύ εκτος απο τις φυσικες ομορφιες και τον βραδυνό περιπατο στην παραλία ηταν η μαγευτικη θεα του μαγαζιου ΟΛΟΝΤΙ προς στη Σπιναλογκα και σε ολο τον κολπο της Ελουντας,
ειναι καταπλικτικα σε συνδιασμό με την πραγματική παροδοσιακη κουζινα που προσφερει ελπίζω οτι και του χρονου θα βρισκομαι εκει.Η φιλοξενια του ιδιοκτητη ειναι πραγματικη και το σερβις του υψιλης ποιοτητας που πραγματικά σε κανει να θες να ξαναπας.Εμεις πραγματικά περασαμε υπεροχα αξεχαστα βραδια στους φιλόξενους καναπεδες του μαγαζιου με ενα ποτηρι κρασι και τα
λαχταριστα ντολμαδακια και το φρεσκοτατο ψαρακι.
“Πάρτε το μεζέδες για 2”
5 από 5 αστέριαΗ κριτική έγινε: 5 Οκτώβριος 2013 ΝΕΟ
Αυτή η κριτική μεταφράστηκε μηχανικά από τα Αγγλικά Τι είναι αυτό; Language Weaver Εμφάνιση μηχανικών μεταφράσεωνΝαι Όχι
έπεσα πάνω σε αυτό το μέρος μετά από μια βόλτα από Candia Park κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δύσκολο να βρεις καλύτερη θέα και την εξυπηρέτηση. Το φαγητό και το κρασί ήταν κορυφαίο,
φαίνεται σαν να τοποθετήσουμε πραγματικά κάποια προσπάθεια στην ποιότητα. Φάγαμε στο αίθριο από το νερό, αλλά μοιάζει στο εσωτερικό καθίσματα. Είχαμε μόνο το μεσημεριανό αλλά είχα είστε πρόθυμοι να ποντάρετε το δείπνο θα ήταν Super! Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε!
“υγιεινό ελληνικό φαγητό”
5 από 5 αστέριαΗ κριτική έγινε: 27 Σεπτέμβριος 2013
Αυτή η κριτική μεταφράστηκε μηχανικά από τα Αγγλικά Τι είναι αυτό; Language Weaver Εμφάνιση μηχανικών μεταφράσεωνΝαι Όχι
Αυτό το εστιατόριο είναι το μέρος που θα πρέπει να να δειπνήσετε σε ειδικά το βράδυ όταν απολαύσαμε μια γαλήνια θέα προς τον κόλπο του λαμπερό φώτα, αλιευτικά σκάφη κλπ.
Το φαγητό ήταν εξαιρετικό, όπως ήταν και η εξυπηρέτηση. Πολύ φιλικό προσωπικό και ωραίοι χαρακτηρες σερβιτόρος. αξιέπαινη μέρος για να φάτε.
ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ TV ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΛΟΝΤΙ ΣΧΊΣΜΑ ΕΛΟΎΝΤΑΣ,
Τηλέφωνο :284 104 1040 Κινητό :694 415 9700